2018 KPSS İktisat Sorulari
-
@fernando-reges hocam ben her ne kadar milli gelir yapsam da cevabın "nominal milli gelir" olması kanısındayım dediğim gibi, dediğiniz gibi. Ayrıca şu merkez bankası faiz sorusuna gösterge faizi veya 1 haftalık repo faizi diyenlerde var. Ben onu gecelik faiz yaptım. Facede görmüştüm bir arkadaş kanundan atmıştı gecelik faizi olduğunu.
-
Arkadaşlar birim esnek bir malla ilgili arz ve talep aynı oranda mı ne artıyordu o soruyu göremedim nasıldı hatırlayam var mı
-
@casanova Bende gecelik faiz yaptım ama genel kanı başka olunca üstünde durmadım.Kitaptan çalışmadım ama finans programlarını takip ederim MB gecelik borç faizini değiştirdiğini defalarca gördüğümden aklıma o geldi.Bakalım artık herkesin doğru dediği ve yanıldığı soru çıkacak hocam önceki sınavlarda gördük
-
@fernando-reges hocam ben de 1 haftalık vadeli repo yaptım ama soruyu tam hatırlamıyorum. politika faizini mi soruyordu. eğer onu soruyorduysa 1 haftalık vadeli repo kesin merkez bankası sitesinde de yazılıdır. ama soru net aklımda değil.
-
@casanova haaa bak hocam şimdi işler değiştiiiiii. Ben hangi saikle milli gelir demişim ki bu soruya diye düşününce oda şuan aklıma geldi. Soruda gelir yöntemine göre milli gelir hesaplamasını sormuşlar demekki dediğim için ben milli geliri işaretlemişim ki ücret+kar+faiz+rant yani faktör gelirlerinin toplanılıp çıkarıldığı yöntem diye düşünüp milli geliri işaretlemiştim, ama soruda "üretim" faktörleri diye demediği için nominal milli gelirle arasında muallakta kalmıştım.
Sorunun hakkı kendimde milli gelir yapmış olsam ve cevapta milli gelir olarak açıklansa bile iptaldir hocam soru muğlaktı çünkü. -
İcbukey olması için artan marjinal ikame oranı olmalı şıklarda yoktu bende artan marjinal ikame halinde bağımlılık yapan tek mal tüketir mantığıyla tuketici rasyonel davranır dedim.
-
cevabi gösterge faizi olan soru vadesine iki ay kalmış devlet tahvili idi.
cevabi haftalık repo faizi olan soru politika faizi idi.
-
@ceks74 Galiba hocam tam anımsamıyorum.Aynen MB ne zaman sıkışsa Gecelik borç faizi ile repoyu değiştiriyordu bakalım artık bu hafta açıklanır herhalde
-
@casanova Bende ikisini düşündüm ama hem çıkarılıp,hem toplanır dediği için üretim fak. gelirini eledim hocam
-
@fernando-reges hocam sorular ilk bakışta kolay geliyorda kolay değil hocam gerçekten kolay değil özellikle bakın şunu net söyleyim bilene hiç kolay değil, bilen adam diğer şıklarıda sorguluyordu sürekli bunda bir iş var diye. Bakalım bir açıklansın ne çıkacak artık.
-
@ceks74 iyimisiniz normal soru sordum sadece laf sokmak gibi bi derdim yok hatırlamadığım için sordum polemiğe girecek değilim sizle lafı başka yerlere çekmeyin
-
@balans-etkisi öyleyse kusura bakmayın hocam ben yanlış anlamışım hatırlayamadığınızı düşünmedim laf sokma gibi geldi.
-
@ceks74 sorun değil hocam kimseye laf sokmak gibi bi derdim yok yapmamda zaten amacım bilgi paylaşımı herkes bi şekilde faydalansın birinin bildiğini ben bilmeyebilirim benim bildiğim bi noktayı başkası bilmeyebilir önemli olan herkesin birbirinden fayda sağlaması ve daha iyi sonuçlar alması umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız
-
@balans-etkisi eyvallah hocam aynı şekilde siz de.
-
Arkadaslar bende firsat maliyet yapmistim. Batik maliyet oldugu konusuluyor. Ben sinavda mantigi soyle kurmustum. Misal en basit ornek aksam sinemaya gitmek yerine arkadaslari ile hali sahaya mac yapmaya giden bir kisi sinemaya gitmemenin maliyetini hali sahaya gitmeye nasil yansitabilir ki ? Ama batik maliyettte misal isletme a b ve c diye uc farkli urun uretiyor olsun a urununu urettigi makine arizalandi ve 2 ay uretim yapamadi isletne b ve c urunlerinin fiyatlarini bir miktar arttirarark a urununun uretemediginden dolayi olusan maliyetini birsekilde diger urunlere yansitabilir. Boyle bir mantik kurdum ama yanlista olabilir elbette
-
@lion hocam aslında soruda sabit maliyet mantığıyla düşünmek lazımdı. Sizin verdiğiniz örnek değişken maliyete girdiği için onu batık maliyet olarak ele alamazsınız yani siz bir faktör verimsizliği veya arızalanması üzerinden düşünmüşsünüz. Ama üretim yapsada yapmasada katlanmak zorunda olduğu ve üretim yapamadığı zaman ise hiçbirşekilde yansıtılamayan maliyet batık maliyet olacaktı hocam.
-
@casanova soruda firma uretim yapmiyorken yansitamadigi maliyet hangisidir diye mi yaziyordu kardesim hatirlayamiyorum tam.
-
@lion hocam emin olmamakla birlikte soruda hiçbir şekilde (üretim yapsada yapmasada yani) yansıtılamayan maliyeti soruyordu hatırladığım kadarıyla ki aynı anlama geliyor zaten.
-
@casanova ben onun cevabınin kisisel gelir oldugunu dusunuyorum.soyle ki faktor gelirlerine yapilan ekleme ve cikarmalar diyor du soruda.oda kisisel geliri veriyor bence
-
@mahalkme hocam kişisel geliri bulman için dolaylı vergileri amortismanları sgk primlerini sübvansiyonlarıda işin içine katmanız lazım. Soruda sadece faktör gelirlerinden bahsetmiş