2018 KPSS İktisat Sorulari
-
@casanova hocam iste soruda demiyormuydu faktor gelirlerine yapilan ekleme ve cikarmalar.faktor gelirleri milli geliri verdigine gore onlara yapilan ekleme cikarmalar kisisel olmazmi yani ben oyle dusundum
-
@mahalkme hocam ona bakarsan işin ucunun ekleye çıkarta harcanabilir gelire kadar yolu var. Soru eksik olmakla birlikte, soruda gelir yöntemine göre milli gelirin hesaplanması sorulmuş aslında ama eksik yani bu sonucu çıkarması güç.
-
@mahalkme hocam ben de böyle hatırlıyorum ve kişisel gelir yaptım.
-
@casanova bu sorular her yere cekiliyor ya dediginiz gibi
-
@casanova Soruda vergi kesintileri de yapılmıştır demiyor muydu? Ben de harcanabilir gelir demiştim o soruya
-
@ceks74 aynen hocam o an oyle demek istiyor die dusundum
-
@kilici hocam vergi kesintisi değilde faktör gelir ve giderlerinin eklenip çıkarılarak bulunan gelir türü sorulmuştu diye hatırlıyorum emin olmamakla beraber.
-
@casanova hocam faktor gelirlerine ekleme ve cikarma yapilarak bulunan diyordu
-
Ben de kişisel gelir yaptım. Çok düşündüğüm sorulardandi. Hiçbir ayirtediciligi yok. Ama şöyle düşündum GSMH dan amortisman çıkar, ekleme yok ve sonuç smh. SMH dan dolaylı vergileri çıkar, yine ekleme yok ve sonuç MH yani milli gelir. Milli gelirden kişisel gelire ulaşmak için ekleme çıkarma yapıyoruz sonuç kişisel gelir. Bu soruda iki şık arasında kaldığım kişisel gelir ile harcamabilir gelir idi ama vergi kesintisinden bahsetmedigi icin Kişisel gelir daha uygun bir cevap oluyor
-
@fernando-reges Merkez bankası Repo faizini düşük tutup ve repo limitini sifirlayip repoyu kullandırmıyor onun yerine gecelik borc vermeyi kullanıyordu. Bu şekilde de bakılınca faiz düşük görünüyordu ancak artık normale dönüldü politika faizi yeniden 1 hafta vadeli repo ihale faizi oldu. Merkez bankası açıklamasını atıyorum. Bildigim bu şekilde ama bi yanlışlık varsa bilen arkadaşlar düzeltme yapsın.
MERKEZ'DEN YAPILAN AÇIKLAMA
"Para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verilmiştir.
Bu doğrultuda;
• Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (% 16,50) eşitlenecektir.
-
@ilanmılano bu soruya 2006 açık enflasyon hedeflemesinden sonraki dönemine göre bakmak lazım yani 2007 2008 2009 2010 bu yıllarda hangisini kullandı
-
@bonus aaa hocam bak mükemmel yere değindin soruda öyle bir ibare vardı sanki soruyu net hatırlayabiliyormusunuz?
-
@bonus Hocam belli bir yıla kadar değildi dimi yani 2006 sonrası diyorsa bu günü de kapsıyor.
Bugünkü tanımlara bakınca Mahfi Hoca'nın ve bir çok kaynakta geçen tanım bu şekilde.TCMB’nin Faizleri
Bir hafta vadeli repo işlemlerine uygulanan faiz (politika faizi): TCMB, 1 hafta vade ile repo ihalesi açıyor, bankalar ellerindeki tahvil ve bonoları TCMB’ye verip karşılığında para alıyor ve vade sonunda parayı iade edip kâğıtlarını geri alıyor. TCMB bu araçla banka ve finans kurumlarının piyasada uyguladığı faiz oranlarını, bankalardan alınan kredilerin miktarını, hisse senedi ve döviz gibi varlıkların fiyatlarını etkileyebiliyor. TCMB’nin Politika Faizi oranı bugün itibariyle yıllık % 17,75.Ancak soru 2006 - 2010 arasında hangisi kullanılmıştır tarzı filansa bilmiyorum. eski haberleri merkezin sitesini filan kontrol etmek gerek. yada elimizdeki Türkiye ekonomisi kaynaklarina bakmak gerek
-
@bonus hocam tartışmaya açık bile değil cevap 1 hafta vadeli repo.
Dünyada enflasyon hedeflemesi yapan ülkelerde bu uygulanır bizim ülkemizdede buydu yakın geçmişte 1 yıl kadar bir süre geç likidite penceresi kullanıldı bu anormal olarak görüldü ve şuanda yakın zamandada tekrar normale yani 1 hafta vadeli repoya dönüldü. -
2006 enflasyon hedefinde kullanılan faiz oranı sorusu normalde kesinlikle boş bırakacağım bir soruydu. Cuma akşamı son kez göz atarken imece guy çıkmış sorularda birebir aynı soruya denk geldim cevap 1 hafta vadeli repo idi.
-
@maliyefs Hocam soruyu paylaşabilir misin zahmet olmazsa kafamız rahatlasın. Elimdeki tüm kaynaklara baktım politika faizi deyince 1 hafta vadeli repo deniyor ancak 2006 enflasyon hedeflemesi icin fatih özatayın parasal iktisat kitabında 2006 enflasyon hedeflemesi kısmındaki grafikte gecelik faizi vermis polika faizi olarak belirtmemis ancak gecelik faiz yer alıyor grafikte. Abuzer pınarın para bankasında da 2006 enf hedeflemesi icin kısa vadeli faiz oranları kullanıldı demiş ardındaki sayfada kısa vadeli faiz oranına 1 hafta vadeli repo olarak tanımlamış. Merkez bankasının bir yayınında gecelik faizden bahsediyor enflasyon hedeflemesinde. Kurtar bizi bu dertten ben de 1 hafta vadeli repo yaptım ama @bonus içime kurt dusurdu
-
Yasin çoban ın türkiye ekonomisi kitabında da mb nın fiyat istikrarı amacına yönelik kullandığı temel politika aracı 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı dır yazıyor.
-
Tüfeli soru ne olacak arkadaşlar? Üfe diyenler var
-
@muhalba Hocam bi dur allasen zaten ortalik karışık
Hocam şaka bi yana o kesin tüfe önceki mesajlarimda ayrıntılı açıkladım onu. -
Para talebi yaklaşımları ile ilgili bir soru vardı şıklar
A) fiyatlar genel seviyesi
B) reel gelir
C) beklenen faiz
D)cari faiz
E) ?