2018 KPSS İktisat Sorulari
-
@mahmut-htt baumol tobin sorusunu mu diyorsun
-
@mahmut-htt Birim işlem maliyeti
-
@teklif-eğrisi evet cevabı neydi ?
-
Reel gelir yaptım emin değilim
-
1930 lu yıllarda türkiyede uygulanan bütçe politikası sorusunun cevabı denk bütçe denilmiş de acaba genişletici maliye politikası olabilir miydi? Şu düşünceyle yaptım malum 1929 krizi çıkınca 1. Beş yıllık sanayi planını yürütemedik. Devlet işleri kendi üstlendi ülkenin pek çok yerinde devlet eliyle fabrikalar kuruldu demir yolları yapıldı. Bunların hepsi yatırımların artması dolayısıyla genişletici maliye politikası olmaz mı?
-
@rootofallevil hocam Atatürk döneminde hiçbir yıl denk bütçe anlayışından taviz verilmemiştir. Bu yüzden cevabın denk bütçe olması gerekiyordu.
-
@özünönceliği 21. Soru da yanlış gibi hocam. Cevap fiyat düşer miktar artacak olacak diye düşünüyorum. Ve anlaşılan iktisatta en yanıltıcı sorulardan biri bu olmuş.
-
@vural birim esnekliğe sahip malda arz ve talep aynı oranda artmıyor muydu soruda?
-
@harmenihas talep azalıyor arz aynı oranda artıyordu, bu durumda fiyat kesin olarak azalıyordu. Ancak mal birim esnek olduğu için fiyat değişimlerinde toplam hasılanın değişmemesi gerekliliğinden hareketle miktar artıyordu.
-
@vural ben her ikisinin arttığını hatırlıyorum. Emin olamadım
-
@harmenihas ben böyle hatırlıyorum ama bakalım hocam, belki yanılıyorumdur. açıklarlar bir iki güne herhalde.
-
@harmenihas Biri artıp diğeri azalıyordu hocam.Yalnız aynı oranda artıyor ve azalıyor ifadesi var mıydı? O zaman iş değişiyor
-
@vural toplam hasıla üzerinden çözüleceğini düşünmüyorum hocam. Eğri üzerinden çözdüğümüzde miktarın artması için arzın daha büyük oranda artması gerekir
-
@fernando-reges aynı oranda ifadesi vardı.
Talep düşüyor arz da aynı oranda artıyordu.Ben p düşer q değişmez yaptım.
-
-
@rootofallevil hocam 1946 yılına kadar dış açık verilmemiştir bu otarşi anlayışından dolayı. abd 1820lerde monreo doktrini ile otarşiyi benimsemiş ve çok önemli savunma yatırımları bu dönemde kurulmuş ve geliştirilmiştir. örn colt fabrikası 1850lerde kuruluyor bugünkü gücünün temelleri o dönemde atıyor. atatürk de bu anlayış içinde dışa bağımsız bi gelişim göstermek istemiş ama ömrü yetmemiştir malesef. yani denk bütçeden başkası olamaz o sorunun cevabı
-
@jkeynes atatürkü iyi bilirim genişlemeci bi politika izlemez :))
-
@byteks1 bu sorunun diğer şıklarında neler vardı ? hatırlıyor musun ?
-
@jkeynes malesef hatırlamıyorum. Büyük ihtimalle yarın 14.00 da sorular açıklanır. Gkgy salı günü 14.00 da açıklanmıştı.
-
@fernando-reges sinavda bir turlu aklima gelmedi talep esnekligi 1 olunca talep grafiğinin nasıl olduğu doğrusal kabul ettim ama galiba ikizkenar hiperbol olacaktı.ikizkenar hiperbol olunca fiyat azalır talep artar olur herhalde.