2018 KPSS İktisat Sorulari
-
@orhungulsah çok net hatırlıyorum hocam. Düşmemek için 4 5 defa baktım; 1.3ten 1.238 e iniyordu. Tl deģer kazanıyor yani eminim
-
@özünönceliği ben burada azalan Marjinal fayda sorusuna baya takıldım. Soruda net hatırlıyorum icbukey diyordu. İcbukey olmasi için marjinal ikame oranı artan yani Marjinal faydanın artan olması gerekirdi. Şıklarda bunu aradım tabi ki yoktu :)) bu soruyu netlestirecek biri yok mu ?
-
@ceks74 cevaplarda marjinal ikame oranı varmıydı peki?
-
@ceks74 Hocam artan marj ikame olmayınca marjinal ikame şıkkını yaptım
-
@fernando-reges hocam o sorunun hakkı iptal marjinal ikame oranı demesi bir anlam ifade etmez ki azalan mı artan mı olduğu belirtmedikten sonra. Kesin duşbekey olmasının nedeni azalan marjinal faydaysa kesin iç bükey olmasıda artan marjinal fayda olması lazım şıklarda yoktu başka ihtimalde yok. Ayrıca marjinal fayda tüketici teorisinde marjinal ikame üretici teorisinde kullanılan kavramlar kardinalistler tüketici teorisini açıklamışlar üretici teorisini değil.
-
@fernando-reges yüzde 99 doğru hocam bende yanlış yaptım rasyonel varsayım diye bi şıkkı işaretledim bu sene hazırlanmadığıma pişman oldum iktisata çalışan biri ve alt yapısı olaan rahat 30 neti görürdü hukuk ezberdi çerez gibi maliye nuhasebe zordu o ikisi belirleyici olcak
-
@fernando-reges hocam mantıklı olan o gibi duruyor ama eğer cevap o çıkarsa itiraz edeceğim iptali için. Artan Marjinal ikame diye belirtmesi gerekiyordu. Bu mantığa göre azalan Marjinal ikame de olabilir Marjinal ikame sikkiyla kastedilen belki? Net olarak benim ezberimde bu şekilde artan ya da azalan şekilde yorumlanir bu egriler. açık bırakılmasından dolayi ben bu şıkkı isaretlemedim. Mantık doğru tabi ama şıklar sacmaydi.
-
@casanova Marj ikame tük. teorisi hocam üretici de olan marjinal teknik ikame oranı.Evet o açıdan haklısınız ama bir sürü bu şekilde soru var.
Bu faktör geliri sorunda üretim faktörleri dememiş mesela.O zaman net dış faktör geliri olmadığı ne mağlüm..GSMH=GSYİH+Net dış faktör geliri -
@orhungulsah 1.30 dan 1.20 ye düşmüştü hocam en net hatırladığım sorulardandı. liranın değeri artıyordu.
-
@ilanmılano yanlış okudum ben o zaman teşekkür ederim
-
@casanova tüketici teorisinde marjinal ikame kavramı üretici teorisinde marjinal teknik ikame oranı kavramı kullanılır yanlış yazdınız heralde
-
@fernando-reges hocam Marjinal faydayı azalan diye belirtmişler ama şıklarda. Onu da belirtmeleri gerekirdi.
-
@fernando-reges hocam o soruda muallak kişisel gelir diyen var mesela. Ben GSMH=GSYİH-NFG diye düşündüm. Net faktör gelirleri sağda toplanırken sola atarsan çıkartılıyor işte besbelli bu milli gelirdi dedim milli gelir yaptım fakat şıklarda nominal milli gelirde vardı ve sanki nominal milli gelir yukarıdaki özdeşliğe göre daha doğru bir cevap çünkü milli gelir için amortismanları dolaylı vergileri de düşmek gerekiyor bu mantıkta sınavdan çıkınca aklıma geldi
-
-
@fernando-reges iktisatta 2017 ile başlayan garip soru sorma işine bunlar devam ettikçe çıkacaktır hocam her yıl. Geçen yıl 3 tü bu yıl da en az 2 olur gibi. Hayırlısı olsun Hakkımızda :))
-
@casanova Hocam hem toplanıp hem çıkarılır dediği için onu yaptım zaten.NFG'ni GSYİH ile çıkarsan da toplasan da GSMH'ya ulaşıyorsun.Bu özdeşlikten gittiyseniz GSMH=Nominal gelir hocam amortisman çıkınca Milli gelir
-
@balans-etkisi burada neyi ima etmeye çalışıyorsunuz? Böyle laf sokma tarzında bir ifade ile ? Şıklarda Marjinal ikame oranı var mıydı miymis. Sizce ben saf miyim ? Igneleyici sözlerden kaçının.
-
@fernando-reges pardon hocam marjinal teknik ikame oranı üretim fonksiyonu için onu yanlış demişim özür dilerim. Fakat kardinalistler marjinal fayda üzerinden açıkladığı için ikame oranından değil marjinal fayda üzerinden sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.
-
@casanova al benden de o kadar adamlar fayda üzerinden açıkladıkları için azalan marjinal fayda yaptım..
-
@ceks74 buna Evet aaa öyle bir şey vardi ben kacirmisim pardon ne kadar dikkatlisiniz diye bir cevap atmam için mi yazdınız onu da merak ettim. Tek yapacağınız @Fernando-Reges arkadaşımız gibi kibar bir üslupla fiktinizi soylemek. Neyin showu.