Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı Alımı 2018
-
@muzgor İngilizce test. Diğerleri klasik
-
@rootofallevil evet işletme hocam. Zaten oturup sıfırdan yeni bi ders öğrenme enerjim de pek yok acikcasi artık videoyla olduğu kadar.
-
Ingilizcenin düzeyi hakkında bilgi verebilecek arkadaş var mı, özellikle o düzeyde ingilizceye nasil hazirlanabiliriz, değerli tavsiyelerinizi bekliyorum...
-
Genel olarak p16 puanları p14 ve p15 ile çok yakın ve genellikle küsuratla da olsa daha yüksek. Bu nedenle 89,5 üzerinde 200 kişilik bir yığılma var. Ancak p36 ve p14'te geçen seneye göre sıralamalarda bir yığılma yok. Hatta p31'de geçen seneye göre 89,8 üzerindeki yaklaşık 200 kişilik bir yoğunlaşma yok olmuş. 2018 p16 ile çok kişi başvuracak ama geçen seneden kalan p31'lerin kaçının yükleneceğini bilmiyorum ama yüklenirlerse 90 altına düşmez. Bu yılki sonuçlarda 30'a yakın iyi derece yapan kişinin sonucunu inceledim ve işletme-muhasebeli puan türlerinden p28'i 91,77 olup p16 türevi puanlarla başvurmayacak bir kişi var. p28'de de bu yıl 90 puan üzerinde 60-70 kişilik bir yoğunlaşma olsa da bu yoğunlaşmanın büyük bir kısmı p16'da yoğunlaşanlardan meydana geliyor. Bunlar istisna diyebiliriz zira p16'sı neredeyse herkesin ya en yüksek puanı ya da en yüksek puandan sonra gelen en yüksek puan. Sayıştay sınavına giren ve forumdan haberi olmayan, nasılsa tarih ve saat değişebilir deyip başvuru yapabilecek bir kitleyi hesaba katmazsak mevcut durumda kapatabilecek puanı p16'larla tespit edebiliriz, çünkü geçen yıl da ilk sıralarda gelen bir ilandı.
Geçen yıl 360. kişi yaklaşık 89,18 puandaydı ve geçen yılki sıralaması da 472 civarıydı. Eğer geçen yıl bu yılki gibi 280 kişi girseydi bu sıralama, 280. kişide yaklaşık 367. sıralamaya tekabül edecekti. Geçen seneki puan sıra ortalamaları alınınca da 367. sıralama 90,05 puana tekabül ediyor. Bu puan bu yılki yaklaşık 525.'ye tekabül ediyor. Bu yılki 360. sıralama da 90,9'a denk geliyor. Bu arada p16'dan gelen +200 şişkinlik p31'deki 150 kişilik tenhalaşma+Sayıştay sınavına girecek olan 225 kişinin ortalama 90-100 civarının KPSS'de yüksek yaptığı varsayımıyla bu sınava başvurmayacak olması bulgularıyla paydayı altlı üstlü sadeleştiriyor ve elimizde geçen seneki 280. kişinin puanının çok az altında kapatacağı bilgisine haiz olmamızı sağlıyor.
*Yukarıyı okumaktan sıkılanlar için, velhasılıkelam, bu sınavın taban puanının (yığılmanın büyük kısmının geçen seneki yüksek puanlılardan teşkil olunduğu, geçen seneki yüksek puanlı p31'lilerin saldırmayacağı ve Sayıştay sınavıyla çakışacağı varsayımıyla) en iyi ihtimalle 90,05 -- 89,55 arasında kapatacağını tahmin ediyorum. Eğer bu aralığın üzerinde olursa (ki bu ihtimal oldukça yüksek) geçen seneden p31 puanı olanlar ilana saldırmış, Sayıştay'a girecekler buna da başvurmuş ya da ilk kez sınava girenlerin iyi hazırlanarak yarattığı puan enflasyonu öyle bir seviyededir ki, tüm istatistiklerim sonuçsuz kalmış anlamına gelir. Lakin bu ihtimal gerçekleşse dahi 90,95 üzerinde kapatma ihtimali yok. Yine de 89 puan üstü arkadaşların şansını denemesini tavsiye ederim hakka girmemek adına. 89 altındakilerin ise ilana başvuruyla zaman harcamamasını öneririm zira 18 kişilik alım tek yıl puanları geçerliyken bile 89'un altına düşmediyse bu hayatta düşmez. Hatta Sayıştay'la çakışmasa ve sayı 12 kişi olsa 90'ın altına düşme ihtimali bile yoktu ama şimdi ihtimal var.
Ayrıca, ilk ilanlardan olup ilk kez yazılı kurum sınavına girecek arkadaşların 5 buçuk hafta sonraki bu sınavdaki dil kısmını halletmek hususunda kendilerine güvenmiyorlarsa dili olup bu sınavı benim gibi 89,57 ile kıl payı kaçıracak olan bir adayın hakkına girecekleri için çok ah alacaklarını peşinen söyleyeyim. Ancak benim ve kıl payı kaçırma ihtimali olan tüm adayların ahını alacak asıl grup ise, internetten başvuru kolaylığıyla bu sınava başvurup sonrasında sınava gitmeyecek olan gruptur. Zorunlu sebepler %4-5 olsa da %15-20'lere varan bir oranda sınava gelmeyen ya da alanı kötü geçtiği için öğleden sonraki ingilizceye girmeyenler olmaktadır. Lütfen yapmayın arkadaşlar. 2016'da 23, 2017'de 18 kişilik ilan açan kurum bu kez düşük açtı ve hem iki yılın puanları geçerli ve hem de geçen yıla göre yaşanan bir puan enflasyonu mevcut.
Huzurlarınızda istatistiklerimin temeli olan ve en çok veri elde ettiğim p16 puan türleri ve sıralamaları:
p16 (2018)-------------------p16(2017)
94,29--85.
94,13--91.
94,10--92.
93,43--128.
93,40--132.------------------93,40--82.
93,28--137.
92,84--164.
92,83--166.------------------92,63--122.
92,43--201.
91,75--270.------------------91,35--197.
91,19--343.
91,06--362.
91,03--367.------------------90,85--244.
90,49--451.------------------90,47--286.
90,24--487.
90,18--498.
89,85--575.
89,73--594.
89,57--628.------------------89,48--429.Kaynak: Muhtelif dershanelerin halka açık facebook paylaşımlarındaki sınav sonuç belgeleri
Not: YDS şartı olan hiçbir ilanda istatistik yapılmamalıdır ve kaçla kapatacağı konusunda görüş bilfirilmemelidir zira YDS işin içine girince kaçla kapatağı hiçbir zaman belli olmaz. YDS olmayan bu gibi ilanlarda eğer elinizde fazla sınav sonucu varsa örnekleme yapabilirsiniz elbette.
Not2: Rekabet Kurumu sınavını hedeflediğimden saatlerimi harcayarak bu analizi yaptım. Girmeyeceğim hiçbir sınavda uğraşmam açıkçası ancak bildiğim 8-9 dershane ismini facebook'ta aratarak bu sonuçlara ulaştım. Siz de bulabilirsiniz kolayca...
Not3: Keşke geçen seneden elimde daha çok sonuç bulunsaydı ancak maalesef yok. -
Geçenki sınavını geçememiştim ben iktisatım iyi olmadığından sorular gayet kolaydı ve seçmeliydi yani istediğinizi seçip anlatabiliyordunuz klasik sınavdı sabahki alan, öğleden sonra ingilizce vardı test şeklindeydi zorlamamışlardı onda da bu sene değiştirirlerse bilemem tabi başarılar ..
-
@odtüsbky hocam sizi severek takip ediyorum harika bir analiz daha
-
@odtüsbky malesef hocam başvuruya boğarlar yıkarlar o siteyi. Evrak teslimi olan kuruma bile başvurup sonrada evrağını teslim etmeyen bir sürü adam kaynıyordu
-
Bu sınava benim kadar giren yoktur sanırım (4 adet sınav. 1 adet mülakat).
Öncelikle şunu söyleyim ki, bu kurumu (kurumun çalışanları da dahil) benim kadar isteyen hiçbir kimse olmadı, olamaz da. Ben orada haftada 6 gün çalışıp bir ömür uzman yardımcılığı maaşı almaya razıydım be. Peki neden? Hayatınızda nedensiz bir yakınlık kurduğunuz, istediğiniz bir olgu olur. Bir araba, bir telefon, bir hayvan.. Benim için o 'bir' rekabet kurumuydu. O kadar bahsettim ki.. Çevremde birçoklarına da sigara gibi alıştırıp takıntı ettirdim bu kurumu. Bilen bilir beni.. Ben bu kurumda uzman yardımcılığını sayıştay üyeliğine değişecek adamdım. Geçen sene sınavım açıklanınca (yine tek dersten kalma!) artık dedim ki bura benim kaderim değil. Seneye bu sınava girme yok! O an bir parelel kariyerin, hatta parelel bir hayatın elimden kaydığını, artık ulaşılmaz bir boşluğa gittiğini hissettim. Benim hayatımda isteyip de elde edemediğim tek şey oldu Rekabet Kurumu.
Neyse sadede geleyim. 'Genel' alandan girdiğim dört sınavdı. Dört sınavın da birbirine benzeyen tek kısmı bilgileri girdiğimiz alan.
-Hukuk - İşletme - İktisat toplam 15 soru olup, işletme-hukuk en az 2 soru seçip toplam 6 soru cevaplayacağımız bir sınav oldu.
-Derslerin ayrı ayrı olup, istatistik ve ekonometriye ilişmeden soru seçip tamamlayabileceğimiz bir sınav da oldu.
-Derslerin ayrı ayrı olup istatistik ve ekonometriye ilişmeden asla tamamlayamayacağınız sınav da oldu.
-İktisatın 4 soru olduğu, bunun birinin istatistik, birinin de ekonometri olduğu ve hepsini cevaplamanız gereken sınav da oldu.Yani standartizasyon konusunda çok başarısız bir sınav var.
-Hukuk; alan soruları kolaydır, yüksek puan verilir. Geçmesi en kolay kısım budur.
-İktisat; tamamen enteresan değerlendirme. Hesap sorusu olan ve arkadaşınızla tamamen aynı yaptığınız bir sınavdan siz 65 arkadaşınız 85 alabilir! Alabilir, bunlara hazırlıklı olmalı.
-İşletme; bir sene abartı ezber, bir sene çok basit muhasebe sorulabilir. Siz işletmeye sırf bu kurum için 2 sene abanırsınız hatta iktisatçı olmanıza rağmen işletme puanında (eski p27) KPSS'de ilk 20 ye girersiniz ama kurumun sınavında 100 üzerinden 20 alabilirsiniz! İşletme puan olarak en kıt alandır.
-İngilizce yökdile benzer, o kadar zor değildir (ama giderek zorlaştı 4 senede) yds puanından 10-15 puan fazla alabilirsiniz.İşletme Murat Kpss - Ekonometri ise internette bulacağınız tanımlardan çalışılabilir. Ekonometride tanım çok soruyorlar.
Ben çok emek harcadım çook. Kimsenin harcamadığı emeği harcadım bu kurum için. Bu sene nihai kurumuma yerleştim,
tüm kitaplarımı attım ama Rekabet Kurumu için tuttuğum notlarımı atamadım uzun süre. Atarken de inanılmaz bir
burukluk oldu Ama karşılığı yoktu. Çalışın ama ummayın, kazanmak için bilgiden çok şansa ihtiyaç var bu kurum için.
Zaten hepiniz bilgili insanlarsınız ki puanlarınızdan belli. Olmazsa da yolunuza bakın.Saygılar.
-
Arkadaşlar bu sınava iki defa girdim birinde kazanamadım birinde mülakattan elendim. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. 90 üstü alan kişiler için bu sınav zaten yapılabilir. Bu konuda sıkıntınız olmasın. Ama üzüldüğüm bir hususu belirtmek istiyorum. İngilizce sınavında sınava katılmaya hak kazananların neredeyse yarısı sınava girmedi ya da girip yarım saatte çıktı. Zaten geçen sınav sonuçlarına bakarsanız sınavdan kalanların yarısından çoğu ingilizceden kalmış. Yani yüksek puan almanız büyük bir başarı ve her sınava girmeniz illaki sonuna kadar hakkınız. Ama lütfen ingilizceniz hiç yok ya da yetersiz derecedeyse bu sınava başvurmayın. İngilizcem yok ama belki 25 ini yaparım 40 tane de tuttururum diye düşünmeyin. Beni lütfen yanlış anlamayın. Çok küçük küsüratlarla sınava giremeyi yds den 80 90 yapan arkadaşalrın hakkına girmeyin lütfen. Ha benim ingilizce temelim var bir ihtimal yapabilirim diyorsanız kesinlikle başvurun ama öyle değilse lütfen başvurmayın. Son olarak şunu da söylemek istiyorum eğer ingilizce sınavı formalite bir sınav da olsaydı bu yazıyı yazmazdım bile. İki sınavına girdim ve iki ingilizce sınavı da test olmasına rağmen gerçekten en az 50 üstü yds seviyesinde ingilizceniz olmasaydı kazanamayacak seviyede zordu. Yüksek puanlı arkadaşlar bu gerçeği göz önünde bulundurarak karar versinler. Daha önce de dediğim gibi ama ben ingilizceyi geçebilirim belki bile diyorsanız başvurun sonuna kadar hakkınız.
-
@gresham-t geçen sene işletmede muhasebe aoruları vardı 2 tane, işletme mezunu olmama eağmen muhasebeleri çözüp geçmiştim, umarım bu sene de böyle olur ama garantiis yok tabiki
-
@andone işletme kitapı önerirmisiniz hpcam
-
@aleks10 hocam valla hiç işletme des çalışmadım kpssde de aklında derslersen kalma bilgilerle yaptım,şu anda da başka kurumda çalultığım için zaten ders çalışmıyorum, maalesef yardımcı olamıcam
-
@jantinbergen hocam öncelikle teşekkür ederim ama yazinizda
"-Hukuk - İşletme - İktisat toplam 15 soru olup, işletme-hukuk en az 2 soru seçip toplam 6 soru cevaplayacağımız bir sınav oldu."
yer alan bu kısmı tam anlayamadım. İşletme ve hukuktan en az 2 iktisattan en az 1 soru seçip mi 6 soruya tamamlanacak yani? -
@odtüsbky Hocam insAllah girebilirsiniz sinava
-
@aliveli Hocam daha once girdiniz mi sinava ?
-
Sayıştay sınavıyla aynı günde olması benim için başlı başına bir sorun zaten. Sırf bu yüzden dolayı benim açımdan geri plana geçmişken. İşletmeden de sorular gelecek olması bu sınavı ilgi alanımdan çıkarıyor. Çünkü bende yıllardır Sayıştay Denetçiliği sınavını bekliyordum ve bu sene yazılı sınava kalmışken hayalini kurduğum mesleği riske atıp bu sınava giremem. Sınava girecek arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum. İnşallah en çok hakeden ve isteyenlerin kazanır.
-
@siyasallı71 Ingilizcesi hakkinda bilgi verir misiniz hocam ? Gramer agirlikli mi ceviri var mi kelime kactane cikiyor? gibi sorular
-
@kyrieirving gecen senenin forum sayfasi nerede hocam ?
-
Sanayi iktisadı, Ekonometri ve İşletme ile ilgili kaynak bilgisi önerisi olan var mı?
-
Arkadaşlar ingilizce sınavına hangi kaynaklardan çalışılırsa yeterli olur, yok mu yol gösterecek babayiğit