2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
-
DANIŞTAY ... DAİRE BAŞKANLIĞINA
DOSYA NO :
MÜDAHALE TALEBİNDE
BULUNAN/CEVAP VEREN :DAVALI : ÖLÇME SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI (ÖSYM)/ANKARA
DAVACI : ....
KONU : Sayıştay Denetçilliği Yardımcısı Eleme Sınavının davacı tarafından başarısızlıkla sonuçlanması üzerine açtığı sınavın iptali davasının sonrasında idare mahkemesince sınavın iptal edilmesi ve davalı idare tarafından yapılan temyiz başvurusunun Dairenizce görüşülmesi sırasında Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı yanında müdahil olma istemi.
CEVAPLARIM :
1-)Davacı birinci sınavın sonucunda Ölçme Seçme ve Yerletirme Merkezi Başkanlığının 10.07.2018 tarihinde yeni sınav yapılmasına ilişkin kararından sonra hak düşürücü süre içinde davayı açmamıştır. Davacının fırsat eşitliğinin bozulmasını ileri sürüp açtığı dava kendisinin 226. kişi olduğunu ve kazanamadığını öğrendiği tarih olan 28.08.2018 tarihidir. Ayrıca davacı yapılan ikinci sınava girerek yapılan işlemi kabullendiğini göstermiştir.(İYUK md. 20/B)
2-)Davacının fırsat eşitliğinin bozulmasını ileri sürerek açtığı sınavın iptaline ilişkin davanın Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının kararının açıklanmış olduğu10.07.2018 tarihinde açmamış kendisinin sıralamaya giremediğini öğrendiği 28.08.2018 tarihinde açmıştır. Bu savını bu tarihte kullanması açıkça hakkın kötüye kullanılması kapsamına girer.
3-)Davanın sonucunun geç açıklanmasıyla birlikte sınavı kazanmış olan 225 kişi yazılı sınava katılmaya hak kazanmıştır. Üstelik bu yazılı sınav da Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca uygulanmıştır. 225 kişinin kazanılmış hakkı dikkate alınmadan mahkeme bu kararı vermiştir.Sonuç ve İstem : Yukarıda açıklanan ve yargılama aşamasında mahkemenizce resen tespit edeceğiniz nedenlerden dolayı, davalı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı yanında müdahil olarak davaya kabulüme, haksız ve dayanaksız olarak açılan davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ederim.
Böyle bir dilekçe yazdım sınava giren arkadaşlar yardımcı olurlarsa dilekçede eklemeler ve düzenlemeler yapıp müdahillik talebinde bulunabiliriz. Bu şekilde birçok dilekçe olduğunu gördüklerinde görüşlerimizi dikkate alırlar kanaatindeyim.
-
@mfaydinli Temyizde asli/fer'i mudahale isteminde bulunulamaz maalesef.
-
@avexer http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2007-73-375
Uygulayıcılar Coşkun ve Karyağdı’nın ortak eserinde ise kanun yollarına başvurulduğu
sırada dahi davaya müdahalenin olabileceği İdari Dava Daireleri Genel
Kurulu’nun bir kararına dayanılarak belirtilmektedir. Bu durumda,
katılma talebinin kabul edildiği andan itibaren müdahil yargılama
sürecinin bir parçası olacaktır.37Burada kaynakta gösterilerek olabileceği belirtilmiş
-
@mfaydinli olduğu durumlar var hocam yanılmıyorsam bir içtihat kararına göre temyizde olsa talepte bulunabiliyorsunuz ancak kabul talebi mahkeme üyelerince oylanıyor
-
@mfaydinli Karari okudum 20 yil once alinmis istisnai bir karar.O zamanlar 1086 sayili kanun yururlukteydi su an 6100.Tabii ki yine de siz bilirsiniz ama ben mudahillik talebinin kabul edilecegine ihtimal vermiyorum.
-
@avexer hocam peki menfaati ihlal edilen hakkını nasıl savunacak süreç haberimiz olmadan işliyor bizim idare mahkemesine pratikte müdahil olma şansımız yok ki. Duyuru olmadan bu süreler bizim aleyhimize işler mi acaba
-
@ofa Ictihati birlestirme karari oldugunu sanmiyorum.Oldugunu varsayarsak mahkemeler bu karara uymak zorunda kalirdi.Maalesef ilk derece mahkemesindeki dava sonuclandiktan sonra haberimiz oldu.Onceden haberimiz olsaydi mudahillik talebinde bulunabilirdik.Aslinda olmasi gereken sey dava acildiginda mahkemenin karardan etkileneceklere davayi ihbar etmesi ama HMUK'a gore bu takdiri olarak soz konusu.Bizim durumumuzda OSYM'nin bizlere fer'i mudahil olarak katilmamiz icin davayi ihbar etme yukumlulugu yok.
-
@ofa Temyizde karar onanirsa bizlerin yapabilecegi tek sey tam yargi davasi acip zararlarimizin giderilmesini istemek ne yazik ki.Tam yargi davasi acma sureleri de malum 1-5 yil.O yonden sure sikintisi yok.
-
@mfaydinli, içinde söyledi: 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
DANIŞTAY ... DAİRE BAŞKANLIĞINA
DOSYA NO :
MÜDAHALE TALEBİNDE
BULUNAN/CEVAP VEREN :DAVALI : ÖLÇME SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI (ÖSYM)/ANKARA
DAVACI : ....
KONU : Sayıştay Denetçilliği Yardımcısı Eleme Sınavının davacı tarafından başarısızlıkla sonuçlanması üzerine açtığı sınavın iptali davasının sonrasında idare mahkemesince sınavın iptal edilmesi ve davalı idare tarafından yapılan temyiz başvurusunun Dairenizce görüşülmesi sırasında Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı yanında müdahil olma istemi.
CEVAPLARIM :
1-)Davacı birinci sınavın sonucunda Ölçme Seçme ve Yerletirme Merkezi Başkanlığının 10.07.2018 tarihinde yeni sınav yapılmasına ilişkin kararından sonra hak düşürücü süre içinde davayı açmamıştır. Davacının fırsat eşitliğinin bozulmasını ileri sürüp açtığı dava kendisinin 226. kişi olduğunu ve kazanamadığını öğrendiği tarih olan 28.08.2018 tarihidir. Ayrıca davacı yapılan ikinci sınava girerek yapılan işlemi kabullendiğini göstermiştir.(İYUK md. 20/B)
2-)Davacının fırsat eşitliğinin bozulmasını ileri sürerek açtığı sınavın iptaline ilişkin davanın Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının kararının açıklanmış olduğu10.07.2018 tarihinde açmamış kendisinin sıralamaya giremediğini öğrendiği 28.08.2018 tarihinde açmıştır. Bu savını bu tarihte kullanması açıkça hakkın kötüye kullanılması kapsamına girer.
3-)Davanın sonucunun geç açıklanmasıyla birlikte sınavı kazanmış olan 225 kişi yazılı sınava katılmaya hak kazanmıştır. Üstelik bu yazılı sınav da Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca uygulanmıştır. 225 kişinin kazanılmış hakkı dikkate alınmadan mahkeme bu kararı vermiştir.Sonuç ve İstem : Yukarıda açıklanan ve yargılama aşamasında mahkemenizce resen tespit edeceğiniz nedenlerden dolayı, davalı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı yanında müdahil olarak davaya kabulüme, haksız ve dayanaksız olarak açılan davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ederim.
Böyle bir dilekçe yazdım sınava giren arkadaşlar yardımcı olurlarsa dilekçede eklemeler ve düzenlemeler yapıp müdahillik talebinde bulunabiliriz. Bu şekilde birçok dilekçe olduğunu gördüklerinde görüşlerimizi dikkate alırlar kanaatindeyim.
alemsiniz
-
@avexer, içinde söyledi: 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
@ofa Temyizde karar onanirsa bizlerin yapabilecegi tek sey tam yargi davasi acip zararlarimizin giderilmesini istemek ne yazik ki.Tam yargi davasi acma sureleri de malum 1-5 yil.O yonden sure sikintisi yok.
aınav protokolünde zaten sınav iptali halinde ücretlerin iadesini taahhüt etmiş ösym. dava açmaya gerek kalmadan idareye başvurma aşamasında sulh yoluna gideceği kanaatindeyim naçizane. ama tabi sınavın iptal olmayacağına da sonuna kadar inananlardanım
-
Ucret iadesi kimsenin zararini karsilamaz.Insanlarin maddi kaybi o rakamin kat be kat fazlasi.Manevi zarardan hic bahsetmeyecegim.
-
@edi Ben de iptal olmasini beklemiyorum.
-
@avexer, içinde söyledi: 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
Ucret iadesi kimsenin zararini karsilamaz.Insanlarin maddi kaybi o rakamin kat be kat fazlasi.Manevi zarardan hic bahsetmeyecegim.
tamam işte hocam, ben de diyorum ki sınav w.i zaten cepte, sınav w.i dışındaki giderler için de o kadar milletin açacağı davayla uğraşacağına sulhen bir miktar teklif eder gibi düşündüm. hayırlısı
-
Verdiğim linkten okursanız bir içtihadı birleştirme kararı olduğu yazıyor. @edi garipsenicek bir durum yok ortada
-
Kabul edilme ihtimali var arkadaşlar tartışmak yerine dilekçeye katkıda bulunsak diyorum. En kötü ihtimalle ben başvuracağım. Kabul edilip edilmediğini yazarım buradan
-
@mfaydinli, içinde söyledi: 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
Verdiğim linkten okursanız bir içtihadı birleştirme kararı olduğu yazıyor. @edi garipsenicek bir durum yok ortada
hayırlısı ilk okumaya başladığımda danıştayın temyiz kararı yayılandı sandım
-
Danıştay'da temyiz aşamasında müdahilliğin kabul olduğu bir çok içtihat var. Bununla beraber "müşterek menfaat" söz konusu olduğunda müdahilliğin kabul olma ihtimali çok yüksek. @mfaydinli hocam kendi çabasıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor bu konuda bilgisi olmayan insanlar arkadaşa "kesin ithamlarla" yönlendirmelerde bulunması gerçekten çok acı. Tebrik ediyorum hocam sizi şahsen ben müdahillik talebinde bulunmayacağım bunun da elbette öznel olarak bir nedeni mevcut. Lakin bu konudaki çabanızı takdir ettim.
-
@edi İptal olsa da rahatlasan artık. Ancak iptal olsa da senin kazanacağının garantisi yok. Bu kadar çıkarcı olmayalım.
-
@paca08, içinde söyledi: 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı KLASİK Sınavı
@edi İptal olsa da rahatlasan artık. Ancak iptal olsa da senin kazanacağının garantisi yok. Bu kadar çıkarcı olmayalım.
noldu şimdi beyefendi neden çirkeflik yapma ihtiyacı duydunuz? madem başladınız devamını da ben getireyim; sınav inşallah iptal olmaz da sizin mülakattan elendiğinizi duyarız ve inşallah kazandığınız son sınav bu olur başka hiçbir sınavda muvafak olamazsınız da bir daha insanlara böyle davranmazsınız 🤲
-
@edi Bu kadar beddua edip küçülmene gerek yoktu. Takip ediyorum burada kim olumlu bir şey yazsa hemen tersini yazıyorsun. Tamam anladık iptal olmasını istiyorsun da bari açık açık söyle alttan alttan yapınca daha çirkin oluyor. Ben sadece tespitimi söyledim senin gibi art niyetli değilim.