• 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
-
Safa hocanın insan hakları kitabı ne zaman çıkacak?
-
Cuma gunu Kaymakam Adayligi subeyi aradim. “Kasim ayi icin OSYM ile anlastik net tarih ve ilan icin insiyatif OSYM de. Ilan icin kurumu takip edin” denildi.
Saygilar, -
Arkadaşlar mail adresini özelden yollayan arkadaşlarla soruları paylaştım, mail kutunuzu kontrol edin çünkü sanırım bir kişiye adresi hatalı olduğu için gönderilemedi, özelden soru isteyen diğer arkadaşlar da mail adreslerini göndersinler.
-
Örnek soru 1
29-Aşağıdakilerden hangisi 1961 Anayasasında 1971-1973 yıllarında yapılan değişikliklerden biri değildir?
a)Anayasada yer alan hak ve ödevlere ilişkin genel sınırlama sebeplerinin getirilmesi
b)Anayasa Mahkemesinin anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden denetleyebilmesi
c)Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kurulması
d)Cumhurbaşkanlığı başkanlığındaki Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisinin verilmesi
e)Olağanüstü kanun hükmünde kararnameler
Cevap: 1961 Anayasasında 1971-1973 yıllarında birtakım değişikliklere gidilmiş ve bazı yeni düzenlemeler yapılmıştır, bunlar şöyle sıralanabilir:
-Kanun hükmünde kararnameler
-Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
-Anayasa değişikliklerinin yalnızca şekil yönünden denetlenebilmesi
-Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması
-Siyasi partilere hazine yardımı yapılması
-Siyasi partilerin Anayasa değişikliklerinin iptali için Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilmeleri için TBMM’de grubunun bulunması şartının getirilmesi. E şıkkında yer alan Olağanüstü Kanun Hükmünde Kararnameler 1982 Anayasasının bir yeniliğidir. Cevap EÖrnek soru 2
58-1982 Anayasasına göre aşağıdaki hak ve ödevlerden hangisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez?
a)Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı
b)Çalışma ve sözleşme hürriyeti
c)Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi
d)Bilim ve sanat hürriyeti
e)Sosyal güvenlik hakkı
Cevap: 1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yalnızca sosyal ve ekonomik hak ve ödevlerin düzenlenmesi mümkündür. Dolayısıyla A,B,C ve E şıklarında yer alan hak ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenebilirken D şıkkında yer alan bilim ve sanat hürriyeti kişi hak ve ödevlerinden biri olduğundan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Cevap DÖrnek soru 3
111-Kanunlar ile parlamento kararlarının karşılaştırılmasında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Kanunlar Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi iken parlamento kararları kural olarak Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi değildir
b)Kanunlar TBMM tarafından kabul edildikten sonra yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilirken parlamento kararları Cumhurbaşkanına gönderilmez
c)Bazı kanunların TBMM tarafından kabulü için nitelikli çoğunluk gerekirken parlamento kararları için nitelikli çoğunluk gerekmez
d)Hem kanunlar hem de parlamento kararları meclis genel kurulu tarafından kabul edilir
e)Parlamento kararıyla yapılan bir düzenleme daha sonra kanunla da yapılabilirken kanunla yapılması gereken bir düzenlemenin parlamento kararı ile yapılması mümkün değildir.
Cevap: Kanunlar ve parlamento kararlarını maddeler halinde karşılaştıralım:
-Kanunlar Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi iken parlamento kararları 3 istisna dışında kural olarak Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi değildir
-Kanunlar TBMM tarafından kabul edildikten sonra yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilirken parlamento kararları Cumhurbaşkanına gönderilmez
-Kanunların tümü, parlamento kararlarının ise bir kısmı Resmi Gazete’de yayımlanır
-Her ikisi de TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilir, hem kanunlar için hem de parlamento kararları için nitelikli çoğunlar öngörülebilir
-Kanunlar TBMM tarafından kabul edildikten sonra yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanına gönderilirken, parlamento kararları Cumhurbaşkanına gönderilmez Cevap C -
Örnek soru 1
3- 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarının başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
a)Cumhurbaşkanı
b)Cumhurbaşkanı yardımcısı
c)Cumhurbaşkanının görevlendireceği bir bakan
d)Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı
e)Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Cevap: 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Cumhurbaşkanı kurulların başıdır, kurullar en az üç üyeden oluşur, kurul üyeleri Cumhurbaşkanınca atanır, Cumhurbaşkanı kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirir. (md 21) Cevap AÖrnek soru 2
20- 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre Devlet Denetleme Kurulunun denetimine tabi ilgili, ilişkili veya bağlı kurum ve kuruluşlar, Kurul raporları üzerine hazırlayacakları cevaplarını varsa yönetim kurullarından yoksa yetkili organlarından geçirmek kaydıyla raporu aldıkları tarihten başlayarak ne kadar süre içinde ilgili bakanlığa göndermek zorundadırlar?
a)15 gün b)30 gün c)45 gün d)60 gün e)3 ay
Cevap: 5 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre Denetime tâbi ilgili, ilişkili veya bağlı kurum ve kuruluşlar, Kurul raporları üzerine hazırlayacakları cevaplarını varsa yönetim kurullarından yoksa yetkili organlarından geçirmek kaydıyla raporu aldıkları tarihten başlayarak kırk beş gün içinde ilgili Bakanlığa, ilgili Bakanlıklar kendi görüşlerini de ekleyecekleri cevapları on beş gün içinde Kurula gönderirler. Bakanlıkları ilgilendiren raporlara cevaplar Bakan onayı ile birlikte raporu aldıkları tarihten başlayarak en geç kırk beş gün içinde Kurula gönderilir. Cevap CÖrnek soru 3
İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılan idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeler sırasında her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanabilir veya bu tedbirin uygulanması yetkili makamlara önerilebilir.
33- Aşağıdakilerden hangisi 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Devlet Denetleme Kuruluna verilen görevden uzaklaştırma tedbirinin aşağıdakilerden hangisi için kullanılabileceği öngörülmemiştir?
a)Denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan görevliler
b)Görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan görevliler
c)Suç delillerini karartacağı anlaşılan görevliler
d)Kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen görevliler
e)Denetlemeler sırasında görevi başında bulunmaktan imtina eden görevliler
Cevap: Kararnamenin 6. maddesine göre:
-Denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan
-Görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan
-Suç delillerini karartacağı anlaşılan
-Kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen
her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulayabilir veya bu tedbirin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilir. Cevap E -
Arkadaşlar sorular tamamen özgündür Allah ın izniyle kimseden alıntı yapmadım, isteyenler mail adreslerini yollasınlar, kitaplara soru bankalarına bir sürü para saçmayın.
-
Arkadaşlar iyi çalışmalar. Rica etsem çalışılması gereken tüm mevzuatı paylaşabilirmisiniz ? Herkese iyi çalışmalar
-
Soru bankalarini çozmus arkadaslar icin soruyorum hangileri daha iyi hangilerini önerirsiniz?
-
@amirim “Mesela bir kamu mezunu ameliyat yapamaz ama bir doktor kendini çok iyi ifade edebiliyorsa, güçlü bir vizyona sahipse kaymakam olabilir.”Bu nasıl bir cümledir .Sosyal bilimleri bu kadar küçültmeyin kardeşim. Sınavda yazılı sınavda vizyon mu sorsunlar?Ne doktorluk ameliyat yapmaktır ne de kaymakamlık kendini ifade etmektir.İyi forumlar.
-
@discotheque sırayı onlara bir getirebilsek ritüelin soruları güzel benim hoşuma gitti kardeşim
-
İleti kaldırılmıştır.
Özel konularınızı başlığa taşımayın lütfen.
-
Ileti kaldirilmistir.
-
@kiziroğluhey Hocam direkt özel mesaj hususu olan bir konuyu başlığı meşgul edecek biçimde taşıyorsunuz. Başlığın amacında devam etmesi için bu mudahale. Lütfen özelden sürdürün ikili konuyu ilgili arkadaşla.
-
Talep eden arkadaşlara sorularımı gönderdim, başka isteyen olursa özelden mail adresini yollaması yeterlidir. Bu arada küçük bir hatırlatma yapayım;
Soru çözmek önemli fakat konu tekrarı yapmak daha önemlidir.
Ben hiç konu çalışmıyorum çözümlü sorular üzerinden konuyu öğreniyorum diyenlere itibar etmeyiniz, soru çözmek ancak sağlam bir şekilde bitirilmiş bir konuyu pekiştirmenize yardımcı olur. Yeterince tekrar yapmadığınız takdirde binlerce soru çözseniz de nafile. O yüzden bol bol konu tekrarı bol bol okuma yapmalısınız. -
Merhabalar, ben ilk kez kaymakamlık sınavına hazırlanmayı düşünüyorum. Kaynak olarak, Savaş yayınları gibi set mi almalı, yoksa kitapları farklı yayınlardan mı temin etmeliyim? Hangi kaynakları tercih etmeliyim acaba ? Elimde 2018 basım Ahmet nohutçu'nun Anayasa ve idare hukuku kıtapları var. Bunlar derslerde yeterli olur mu acaba ?
Özellikle İktisat ve Türkiye ekonomisinde temeli olmayan birine neler önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.
-
Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. Sadece İnsan hakları için önerebileceğiniz bir kitap var mı?
-
@ahmetcky katılıyorum.
bence de herkes kendi işini yapmalıdır !! -
@ahmetcky, içinde söyledi: • 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
@amirim “Mesela bir kamu mezunu ameliyat yapamaz ama bir doktor kendini çok iyi ifade edebiliyorsa, güçlü bir vizyona sahipse kaymakam olabilir.”Bu nasıl bir cümledir .Sosyal bilimleri bu kadar küçültmeyin kardeşim. Sınavda yazılı sınavda vizyon mu sorsunlar?Ne doktorluk ameliyat yapmaktır ne de kaymakamlık kendini ifade etmektir.İyi forumlar.
Yazılı sınavda değil sözlü sınavda vizyonun tanımı sorulabilir. Aday vizyon sahibi ise farklı bölümlerden mezun olsa bile kaymakam olabilir demek istediğim bu. Anlayabileceğiniz biçimde anlatamadığım için özür diliyorum.
-
Arkadaşlar; kimler sınava girmeli tartışması yapmak yerine, kaynaklarla ve sınavla ilgili konuşsak daha iyi olmaz mı?
İktisat için, temeli olmayan şu çaylak kardeşinize ne önerirsiniz diye sormuştum ancak, kimse kale almadı.
-
@Dumspirospero mikro iktisat konu olarak nurdan aslan, makro iktisat konu tufan samet ozdurak, soru bankasi 1 analiz iktisat cozumlu soru bankasi 2 yuksel bilgili cikmis sorular 3 tufan samet ozdurak hysterirsis karisik sorular