• 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
-
@Dumspirospero video olarak mikro icin bilge beyaz yahut musa cicek yahut ahmet emrah tayyar( iktisat medresesi),, makro icin mesut guzelliyi izleyebilirsiniz
-
@emrah16 Allah razı olsun hocam. İyi çalışmalar diliyorum.
-
@Dumspirospero soylemeyi unuttum para bankaya da bakin makroyla tamamen icice karisitirilip sorulabilir bunun icin de tufan sameti tavsiye ediyorum, amin rica ederim basarilar diliyorum
-
Arkadaşlar idare hukuku sorularını açamayanlar olmuş, başka bir bilgisayardan deneyin, eğer yine açılmazsa bana geri dönüş yapın, yarın akşam tekrar göndereyim. Hepinize kolaylıklar diliyorum.
-
Örnek soru 1
175- Aşağıdakilerden hangisi mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda olmayanlardan biri değildir?
a)Muhtarlar
b)İl genel meclisi üyeleri
c)Milletvekilleri
d)Belediye encümeni üyeleri
e)Belediye başkanları
Cevap: 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna göre;
-Milletvekilleri
-Belediye başkanları
-İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri
-Muhtarlar
Mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler. Bu sayılan üyelikler tek bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerden birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih hakkını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar. Cevap D
Not: Cevap belediye encümen üyeleri değildir zira belediye veya il encümeninde, hem meclis içinden seçilen üyeler yer almaktadır. Bu üyeler belediye meclisi veya il genel meclisinin üyesidirler ve mahalli idareler seçimlerine katılabilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değillerdir. Encümende aynı zamanda memur üyeler bulunmaktadır ki bunlar seçimlere katılabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundadırlar.Örnek soru 2
178- 422 sayılı Köy Kanununa göre iki köy arasındaki sınır uyuşmazlıklarının ihtiyar meclisleri tarafından çözümlenememesi halinde sınır uyuşmazlığını doğrudan doğruya gidermeye aşağıdakilerden hangisi yetkilidir?
a)Kaymakam
b)Vali
c)Köy derneği
d)İl veya ilçe idare kurulu
e)Belediye meclisi
Cevap: 442 sayılı Köy Kanununun 5. maddesine göre; iki köy arasında nizalı sınırların çizilmesi için Hükümetin emriyle iki köy heyeti ihtiyariyesi bir araya toplanarak işin kendi aralarında düzeltilmesi için çalışılır. Gene uzlaşamadıkları halde idare meclisi tetkikat ve tahkikat yaparak altı ay içinde doğrudan doğruya sınırı çizer ve bu kati olur. Beş sene müddetle değiştirilemez. Cevap DÖrnek soru 3
183- 442 sayılı Köy Kanununa göre köy muhtarlığına ve ihtiyar meclisi üyeliğine seçildikten sonra kısıtlanan veya kamu hizmetlerinden yasaklı olan yahut izinsiz olarak yabancı devlet resmi hizmetlerinde bulunanların görevlerine aşağıdakilerden hangisi tarafından son verilir?
a)Köy derneği
b)Köy ihtiyar meclisi
c)İl veya ilçe idare kurulu
d)Danıştay
e)Belediye meclisi
Cevap: 422 sayılı Köy Kanununa göre, köy muhtarlığına ve ihtiyar meclisi üyeliğine seçildikten sonra
-Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar
-İzinsiz olarak yabancı Devlet resmi hizmetlerinde bulunanlar
-Ağır hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kesin olarak hüküm giyenler
-Taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıldan fazla hapis cezasıyla kesin olarak hüküm giyenler
-Zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile kesin olarak hüküm giymiş olanlar
-Devletin, katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin, köylerin, İktisadi Devlet Teşekküllerinin veya bunlara bağlı daire ve müesseselerle ortaklarının ve imtiyazlı şirketlerin memur ve müstahdemi olanlar
-Cumhuriyet Senatosu üyesi, milletvekili, il genel meclisi üyesi, belediye meclisi üyesi, belediye başkanı olanlar
-Köy içlerinin müteahhidi, bu işlerle ilgili kimselerin kefili veya ortağı olanlar ve bu cihetlerden köye borçlu bulunanlar
Muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliğinden, il veya ilçe idare kurulunca çıkarılırlar (md 33)
Cevap C -
örnek soru 1
186- 5393 sayılı Belediye Kanununa göre Belediye başkanınca meclise sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporundaki açıklamaların belediye meclisi tarafından yeterli görülmemesi durumunda belediye başkanının başkanlıktan düşmesine aşağıdakilerden hangisi karar verir?
a)Yüksek Seçim Kurulu
b)Danıştay
c)İçişleri Bakanlığı
d)İl veya ilçe seçim kurulları
e)Belediye meclisi
Cevap: 5393 sayılı Belediye Kanununa göre belediye meclisinin bilgi edinme ve denetim yollarından biri olan faaliyet raporunun değerlendirilmesi süreci şu şekilde işlemektedir:
-Belediye başkanınca meclise sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporundaki açıklamalar, meclis üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yeterli görülmezse, yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından mahallin mülkî idare amirine gönderilir.
-Vali, dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştay’a gönderir
-Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer
Not: Belediye başkanının belediye meclisine sunacağı faaliyet raporuna ilişkin belediye meclisinin üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yetersizlik kararı verilebileceği hususu gözden kaçırılmamalıdır. Cevap BÖrnek soru 2
195- 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna göre mahalle ihtiyar heyeti kaç üyeden oluşmaktadır?
a)5 b)7 c)8 d)9 e)15
Cevap: 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna göre mahalle ihtiyar heyetine 8 üye seçilir. Oyların tasnifi sonucunda en çok oy alan dört üye asıl, geri kalanlar ise yedek üye olur. Cevap CÖrnek soru 3
202- 442 sayılı Köy Kanununa göre nüfusu 1.600 olan köylerde en az kaç köy korucusu bulunur?
a)1 b)2 c)4 d)5 e)7
Cevap: Her köyde en az 1 adet köy korucusu bulunmaktadır, nüfusu 1000’in üzerinde olan köylerde her 500 kişiye bir korucu daha tutulur. (md 69) Dolayısıyla nüfusu 1.600 olan bir köyde en az 2 köy korucusu bulunur. Cevap B -
Örnek soru 1
213- 442 sayılı Köy Kanununa göre olağanüstü hal ilanını gerektiren sebeplere ve şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin köyde veya çevrede ortaya çıkması veya her ne sebeple olursa olsun köylünün canına ve malına tecavüz hareketlerinin artması hallerinde görevlendirilebilecek korucular aşağıdakilerden hangisidir?
a)Silahlı güvenlik korucuları
b)Gönüllü güvenlik korucuları
c)Güvenlik korucuları
d)Silahlı korucular
e)Olağanüstü hal korucuları
Cevap: 442 sayılı Köy Kanununa göre sayılan korucuları bir arada inceleyelim:
1)Korucular: Bunlara silahlı köy korucuları da denilebilir. Her köyde en aşağı bir korucu bulunur, nüfusu 1000’in üzerindeki köylerde her 500 kişi için bir korucu daha tutulabilir
2)Gönüllü güvenlik korucuları: Köy muhtarı ve ihtiyar meclisi tarafından mahsul zamanlarında çapulcular ve eşkıya türemiş ise yağmadan köy halkını korumak için köylünün eli silah tutanları arasından görevlendirilen koruculardır
3)Güvenlik korucuları: olağanüstü hal ilanını gerektiren sebeplere ve şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin köyde veya çevrede ortaya çıkması veya her ne sebeple olursa olsun köylünün canına ve malına tecavüz hareketlerinin artması hallerinde görevlendirilecek koruculardır.
Cevap: CÖrnek soru 2
223- Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre su, atık su, katı atık ve benzeri altyapı hizmetleri ile çevre ve ekolojik dengenin korunmasına ilişkin projelerin zorunlu kılması durumunda bir mahalli idarenin kurulmuş bir mahalli idare birliğine katılmasına aşağıdakilerden hangisi karar verebilir?
a)İçişleri Bakanı
b)Birlik meclisi
c)Cumhurbaşkanı
d)Birlik encümeni
e)Birlik başkanı
Cevap: Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre
-Mahalli İdare birlikleri tüzüklerinin kesinleşmesinden sonra Cumhurbaşkanının izni ile kurulur.
-Birlik tüzüğü, birliği kuracak mahallî idarelerin meclislerinde üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edildikten sonra valinin; birlik birden fazla ildeki mahallî idarelerin katılımı ile kuruluyorsa İçişleri Bakanının onayı ile kesinleşir
-Kurulmuş bir birliğe üyelik, üye olmak isteyen mahallî idare meclisinin kararı ve buna dayalı başvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olur. Bu durumda Cumhurbaşkanının izni aranmaz
-Birlikten ayrılmada ilgili mahallî idare meclisinin kararı yeterlidir
-Su, atık su, katı atık ve benzeri altyapı hizmetleri ile çevre ve ekolojik dengenin korunmasına ilişkin projelerin zorunlu kılması durumunda Cumhurbaşkanı, ilgili mahallî idarelerin, bu amaçla kurulmuş birliğe katılmasına karar verebilir. Bu fıkrada belirtilen birliklerden ayrılma da Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır.
-Son olarak, mahallî idarelerin bütün görevlerini kapsayacak şekilde genel amaçlı veya amacı açıkça belirlenmemiş birlik kurulamaz
Cevap CÖrnek soru 3
I-Kişisel Verileri Koruma Kurulu
II-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
III-Nükleer Düzenleme Kurumu
IV-Kamu İhale Kurumu
247-Yukarıda verilen düzenleyici ve denetleyici kuruluşlardan hangilerine Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından üye seçilebilir?
a)yalnız I b)yalnız II c)I ve II d)I, II ve III e)I, II, III ve IV
Cevap: -Sermaye Piyasası Kurulu: 7 üye, Cumhurbaşkanı
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu: 9 üye TBMM
-Rekabet Kurumu: 7 üye, Cumhurbaşkanı
-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu: 7 üye, Cumhurbaşkanı
-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu: 7 üye, Cumhurbaşkanı
-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu: 7 üye, Cumhurbaşkanı
-Kamu İhale Kurumu: 9 üye, Cumhurbaşkanı
-Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu: 9 üye, Cumhurbaşkanı
-Kişisel Verileri Koruma Kurumu: 9 üye, 5 üyesi TBMM, 4 üyesi Cumhurbaşkanı
-Nükleer Düzenleme Kurumu: 5 üye, Cumhurbaşkanı
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili olanlar: Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilişkili olanlar: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Ticaret Bakanlığı ile ilişkili olanlar: Rekabet Kurumu
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile ilişkili olanlar: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu,
Adalet Bakanlığı ile ilişkili olanlar: Kişisel Verileri Koruma Kurumu
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkili olanlar: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
Cevap C -
@amirim Özür dilencek kişi ben değilim. Gayet iyi anladım demek istediğini , vizyon sahibi olmak her meslekte başarı için önemli bir faktördür. Sırf vizyon sahibi olduğun için her mesleği yapacak olman demek değildir bu.Eğer kaymakamlık bir meslekse bunun için özel eğitimin gerekli olduğunuda sanırım azıcıik vizyon sahibi olan biri bile kabul eder.
-
Kaymakamlığı kazanmış adama operatörlük eğitimi ver o da ameliyat yapar. Boş yapmayın. Kedi ulaşamadığı ciğere aşık olurmuş.
-
Eski bir forumcu olarak bu başlıkta ki ilk iletim. Çok enteresan konularda yorumlar yapılıp ikili tartışmalar oluşmakta bunun tek sebebi ilânın hala gelmemiş olması. İlân geldiği gün gene eski ortamına: sınav, ders, soru odaklı konular açılıp konuşulacağına eminim. Bu süre zarfında biraz daha az forumu takip edip, yorumlarda bulunmakta fayda olduğu bi kardeşiniz olarak tavsiyem ve naçizane görüşüm. Herkese hayırlı geceler.
-
@new_user rica etsem bana da gönderebilir misiniz orduspor.1967@hotmail.com
-
@Aslan-Reyiz safa hoca insan hakları atlasını ne zaman çıkartacak
-
@sim bu ay içinde sanırım
-
Themis kaymakamlık soruları mı ritüel mi alınmalı sizce arkadaşlar?
-
@beveridge-eğrisi ritüel al bence dostum
-
@beveridge-eğrisi İkisi de bende var. Bence de ritüel.
-
Kaim makam soru bankasi mi ritüel mi
-
@discotheque kardeş ikisi de güzel kaynaklar
-
Saygıdeğer dostlar idare hukuku kaynak konusunda sıkıntı yaşıyorum. Themis i çok beğenmedim. Kullananlar Ahmet nohutcu idare, metin kaya idare ve Resit Gurbuz idari yapi hakkinda yorum yapabilir mi?
-
@fenecus ben a.nohutçu kullanıyrm.Bazı arkadaşlar beğenmiyor ama bence faydalı diğerlerini bilmiyorum.