• 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
-
Ritüel iktisat sorularına baktım ama onun yerine konu tekrarı yapsaydım diye düşünüyorum şu an..Kitabın İdare Hukuku kısmı güzel ama iktisat çok gereksiz 1900 sayfa dolsun diye yazılmış sorular,Türkiye ekonomisine bakmayacağım güvenilir bir kaynak olduğunu düşünmüyorum.
Bir güzel eleştiride ben yapayım,daha az soru daha az sayfa daha düşük fiyat hepimizi başarıya götürür..
idare hukuku kısmı güzel Kanunname’nin ekli tüm kanunlarına yer verilmiş içerik aynı diyebiliriz galiba? -
@new_user, içinde söyledi: • 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
örnek soru 1
I-Uyarma
II-Kınama
III-Aylıktan kesme
IV-Kademe ilerlemesinin durdurulması
66- 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi valinin hiyerarşisindeki memur ve müstahdemlere verebileceği disiplin cezalarındandır?
a)yalnız I b)I ve II c)I, II ve III d)I, II ve IV e)I, II, III ve IV
Cevap: 5442 sayılı kanuna göre valinin hiyerarşisindeki memur ve müstahdemlere; uyarma, kınama ve beş günlüğüne kadar aylıktan kesme cezaları verebilir. Valilerce re’ sen verilen cezalar, kesindir. Bu cezalar tebliğ tarihinden itibaren sicile geçer. Cevap Cörnek soru 2
5442 sayılı kanuna göre aşağıdakilerden hangisinde kaymakamın ilçedeki memur ve müstahdemlere verebileceği disiplin cezaları doğru olarak verilmiştir?
a)Uyarma, kınama ve 3 güne kadar aylıktan kesme
b)Uyarma ve kınama
c)Uyarma
d)Uyarma, kınama ve 5 güne kadar aylıktan kesme
e)Uyarma, kınama, derece ilerlemesinin durdurulması
Cevap: Kaymakam, ilçenin idare şube başkanlarıyla ikinci derecedeki memurlarına, genel ve özel kolluk amir ve memurlarına Memurin Kanundaki usulüne göre savunmasını aldıktan sonra uyarma, kınama cezaları verir ve uygular. (md 31) Cevap BÖrnek soru 3
1982 Anayasasına göre Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilir
b)Sosyal ve Ekonomik Hak ve Ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile düzenlenebilir
c)Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz
d)Temel hak ve ödevlerin tamamı olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile düzenlenebilir
e)Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilmesi için kanunda bunun öngörülmüş olması şarttır
Cevap: -Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir
-Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez (üçüncü bölümündeki sosyal ve ekonomik hak ve ödevler için bir sınırlama getirilmemiştir)
-Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz
-Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz
-Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır
-Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir
-Olağanüstü hallerde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile tüm temel hak ve ödevler düzenlenebilir
Cevap ETeşekkür ederiz.
-
@mia_nur soru çözümü önemli ama konu tekrarı daha da önemli, belirli periyotlarda konu tekrarı yapılmazsa çözülen soruların hiçbir anlamı kalmaz. Bir dersten eğer istenirse 5000 tane de soru çıkartılabilir ama 5000 tane soruyu çözmek yerine her konudan az ve öz soru çözüp bol konu tekrarı yapmak daha doğrudur.
-
@mia_nur biz bu konudan çok sıkıldık artık
-
Merhaba arkadaşlar, bugünle birlikte yaklaşık 80 kişiye sorularımızı ulaştırmış olacağız ama forumu aktif takip eden kişi sayısını baz alırsak 80 kişi çok çok az, soruların kalitesini ve ihtiyaca cevap verebilirlik seviyesini değerlendirmeniz için bir kısmını buradan da paylaşıyorum. Bu sınav için muhakkak işe yarar başka kaynaklar da var ama ücret talep etmeden ayağınıza kadar getirdiğim bu imkâna talip olma oranı daha yüksek olmalı.
-
örnek 1
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Cumhurbaşkanlığı ofisleriyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a)Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulmuşlardır
b)Kamu tüzel kişiliği haiz, idari ve mali özerkliğe sahiplerdir
c)Küresel gelişmeleri analiz ederek raporlama amacı taşırlar
d)Ofis başkanı, ofisin genel yönetim ve temsilinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur
e)Ofisler, görev alanına giren hususlarda tüm kurum ve kuruluşları koordine etmek ve işbirliğini sağlamak, bunun için gerekli toplantı veya diğer organizasyonları yapmakla görevli ve yetkilidir
Cevap: Cumhurbaşkanlığı ofisleriyle ilgili bilinmesi gereken kritik noktalar şunlardır:
-Ofisler, kendilerine verilen görevleri yerine getirmek üzere Cumhurbaşkanlığına bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip olarak kurulmuşlardır (md 525)
-Başkan, ofisin en üst amiri olup ofisin genel yönetim ve temsilinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
-Başkan, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak yönetir.
-Başkan, Ofisin bütçe teklifini hazırlar, belirlenen amaç, politika, strateji ve performans hedef ve ölçütleri doğrultusunda uygulamayı yürütür, izler ve raporlar.
-Başkan, Ofisin yönetim sistemlerini gözden geçirir, kurumsal yapı ile yönetim süreçlerinin etkililiğini gözetir ve yönetimin geliştirilmesini sağlar.
-Başkan, faaliyet alanına giren konularda kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyonu sağlar.
-Ofislerin teşkilatı, ana hizmet birimleri ile danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşur.
-Ofis, görev alanına giren hususlarda tüm kurum ve kuruluşlarını koordine etmek ve işbirliğini sağlamak, bunun için gerekli toplantı veya diğer organizasyonları yapmakla görevli ve yetkilidir.
-Ofis Başkanlıkları, görevleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu konularda araştırma, etüt ve proje ile uluslararası ikili ve çok taraflı temas ve toplantılar düzenleme ve bunlarla ilgili her türlü mal ve hizmetlerin sağlanması gibi işleri yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilere sözleşme veya pazarlık suretiyle yaptırabilir ve bu konularla ilgili mal ve hizmet satın alabilir
Küresel gelişmeleri analiz ederek raporlamak, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulunun görev alanına girmektedir. Cevap CÖrnek 2
- 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre aşağıdakilerden hangisi Devlet Denetleme Kurulunun görevlerinden biri değildir?
a)İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapmak
b)Kamu kurum ve kuruluşlarının teftiş ve denetim birimleri arasında koordinasyon ve uyumlaştırma faaliyetlerini yürütmek
c)Antlaşma veya sözleşmelerdeki esaslar çerçevesinde uluslararası kuruluş ve örgütlerde inceleme ve araştırma yapmak
d)Devlet Teşkilatının düzenli ve etkin bir şekilde işlemesini sağlayıcı prensiplerin tespit edilmesi, direktiflerin verilmesi, önlemler alınması ve koordinasyonun sağlanması için gerekli işlemleri yapmak
e)Uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde görev alanıyla ilgili olarak katkı sağlamak ve çalışmalarda bulunmak, yapılan katkı ve çalışmaları izlemek ve gerektiğinde koordine etmek
Cevap: Devlet Denetleme Kurulunun görevleri şunlardır:
-İdarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetlemeleri yapmak
-Kamu kurum ve kuruluşlarının teftiş ve denetim birimleri arasında koordinasyon ve uyumlaştırma faaliyetlerini yürütmek
-Antlaşma veya sözleşmelerdeki esaslar çerçevesinde uluslararası kuruluş ve örgütlerde inceleme ve araştırma yapmak
-Kamu yönetimi ve kamu hizmetlerinin sunumunda saydamlık, verimlilik, etkinlik ve iyi yönetişim alanlarında çalışmalar yapmak
-Uluslararası kurum ve kuruluşlar nezdinde görev alanıyla ilgili olarak katkı sağlamak ve çalışmalarda bulunmak, yapılan katkı ve çalışmaları izlemek ve gerektiğinde koordine etmek
-Mevzuatta verilen diğer görevleri yapmak
-Cumhurbaşkanının vereceği diğer işleri yapmak
Devlet Teşkilatının düzenli ve etkin bir şekilde işlemesini sağlayıcı prensiplerin tespit edilmesi, direktiflerin verilmesi, önlemler alınması ve koordinasyonun sağlanması için gerekli işlemleri yapmak, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının birimlerinden Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün görevidir. Cevap D
Not: A şıkkında DDK’nın denetleme yapmaya yetkili olduğu yerler sayılmıştır. Buna göre DDK, yargı organları ve iştirakler dışında kalan tüm kamu kurum ve kuruluşları, bağlı ortaklıklar ve müesseseler, meslek kuruluşları, işçi ve işveren meslek kuruluşları ve kamuya yararlı dernek ve vakıflarda soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecektir. (Devlet Denetleme Kurulu yerindelik denetimi yapabilir!)
örnek 3
I-Sınırlarının açıkça belirtilmiş olması
II-Yürütme yetkisine ilişkin olması
III-Yazılı olması
26- 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre bakan ve her kademedeki bakanlık yöneticilerinin alt kademelere yapacağı yetki devrinde yukarıdaki şartlardan hangilerine uyulması gerekmektedir?
a)yalnız I b)I ve II c)I ve III d)II ve III e)I, II ve III
Cevap: 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yapılan düzenlemeye göre yetki devrinde iki hususa dikkat etmek gerekmektedir. Birincisi tüm yetkilerin devri mümkün değildir dolayısıyla hangi yetkinin ne şekilde kullanılacağının yani yetki devrinin sınırlarının açıkça belirtilmiş olması, ikincisi ise yetki devrinin yazılı olması gerekmektedir. Cevap C - 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre aşağıdakilerden hangisi Devlet Denetleme Kurulunun görevlerinden biri değildir?
-
örnek 1
34- Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a)Genel Kurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığına bağlıdır
b)Genel Kurmay Başkanı, orgeneral ve oramiraller arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır
c)Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde Genel Kurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlarında doğrudan emir verebilir
d)Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ayrı ayrı Cumhurbaşkanına karşı sorumludurlar
e)Genel Kurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar
Cevap: Genel Kurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarıyla ilgili önemli olduğunu düşündüğümüz hükümler şu şekilde sıralanabilir:
-Genel Kurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığına bağlıdır
-Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alabilir, bunlara doğrudan emir verebilir. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilir
-Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları Milli Savunma Bakanına ayrı ayrı bağlı ve sorumludur
-Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilir
-Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanı namına Silahlı Kuvvetlerin komutanıdır. Genelkurmay Başkanı savaşta başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı namına yerine getirir
-Genel Kurmay Başkanı orgeneral ve oramiraller arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görev süresi 4 yıldır.
-Kuvvet Komutanlarının görev süresi 2 yıldır. Bu süre birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilir.
-Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları görevleriyle ilgili işledikleri suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar
-Albaylıktan tuğgeneral ve tuğamiral rütbelerine terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler ve atamalar Cumhurbaşkanınca yapılır.
Cevap DÖrnek 2
43- Yüksek Askeri Şuranın toplantılarında alınan kararların açıklanmasına Yüksek Askeri Şura tarafından karar verilenler aşağıdakilerden hangisi tarafından yayınlanır?
a)Cumhurbaşkanı b)Cumhurbaşkanı yardımcısı c)Milli Savunma Bakanı d)Genel Kurmay Başkanı e)İçişleri Bakanı
Cevap: 8 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre Yüksek Askeri Şûra toplantıları gizli olarak yapılır. Görüşmelerin ve alınan kararların açıklanması veya yayınlanması yasaktır. Ancak açıklanmasına Yüksek Askeri Şûranın kararıyla müsaade edilen konular Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanır. (md Cevap CÖrnek 3
53-Kalkınma ajanslarının bölgeler esas alınarak kurulması, merkezinin bulunduğu il ve kapsadığı bölgelerin düzenlenmesi ve kaldırılmasına ilişkin işlemler aşağıdakilerden hangisiyle yapılır?
a)Cumhurbaşkanı tarafından çıkartılacak yönetmelik
b)Kanun
c)Cumhurbaşkanı kararı
d)Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çıkartacağı yönetmelik
e)Parlamento kararı
Cevap: Kalkınma ajanslarının bölgeler esas alınarak kurulması, merkezinin bulunduğu il ve kapsadığı bölgelerin düzenlenmesi ve kaldırılmasına ilişkin işlemler Cumhurbaşkanı kararıyla gerçekleştirilir. Cevap C -
arkadaşlar sınav geçenlerde söylediğim gibi 9 Kasımda. Sayı 100 kişi. Geçen sene ile aynı format olacak yani netin puanın olacak standart sapma olmayacak.
Çalışmalara devam...
"Yarışı kazananlar, daima yavaş ve devamlı gidenlerdir." (Ezop-alıntı)
Herkese kolay gelsin...
-
Herkese iyi akşamlar değerli arkdaşlar. Bana insan hakları ile kitap tavsiye edermisiniz acaba herkese iyi akşamlar
-
@1kamucu, içinde söyledi: • 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
Herkese iyi akşamlar değerli arkdaşlar. Bana insan hakları ile kitap tavsiye edermisiniz acaba
-
@new_user hocam mailden soruları ve mevzuatı atabilir misiniz .
Mail adresim sdrttnmy@gmail.com -
@new_user Ustad, turgutaykt@gmail.com mailimede atarsanız sevinirim.
-
@new_user Hocam Merhaba Forumda yaklaşık 1 aydır üyeyim ama özelden mesaj atmayı bilmiyorum. Soruları özelden tarafıma iletme şansınız mevcut mu?
-
@new_user timsahturkoglu@hotmail.com mail de atabilirsiniz..
-
@new_user hocam mail adresi ozelden yollladim sorulari gonderirseniz bir duami alirisniz
-
-
@uet yolladım kardeşim
-
-
@bymakam sana da yolladım kardeşim
-
@new_user Hocam benim Hotmail adresine de gönderir misiniz? rafael_attila89@hotmail.com