30 Ekim 2016 SAYIŞTAY Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı Sınavı.
-
@ceronimo @garipbülbül bende tam o maddeyi arıyordum sağolun
-
@Ronaldo sizin söylediğiniz GVK ''Madde 6 - (Değişik madde: 24.12.1980 - 2361 S.Kanun/Madde 2)
Türkiye’de yerleşmiş olmayan GERÇEK KİŞİLER sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler,''' ki kurumlar vergisi de gelir unsurları içim gvk ya atıf yapar . Ancak GVK 86/2 ye göre ''Dar mükellefiyette, tamamı Türkiye'de TEVKİF suretiyle vergilendirilmiş olan; ücretler, serbest meslek kazançları, MENKUL(temettü burada) ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlar. mevzusu Toplama Yapılamayan Haller yani gelirin toplanmasında gelire dahil edilmeyecek unsurları açıklar. Soruda tevkifata tabi olmuş dar mükellefin 30.000 tl temettü geliri vardı . dolayısıyla tek geliride bu olarak verildiği ve bu da gelirin toplanmasında dahil edilmeyeceği için . Beyanname vermez. Ayrıca KVK 22 madde 2.fıkrada dar mükellef kurumun safi kurum kazancının tic ve zirai kazançlar dışında gvk hükümlerinin geçerli olacağı ki burdan da kvk 1.madde de 2.fıkrada yer alan '' Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur. hükümleri çerçevesinde değerlendirilmelidir. Diğer taraftan yine sizin bahsettiğiniz özel beyan mevzu KVK''Madde 26- 1.fıkrada ''Dar mükellefiyete tabi olan yabancı kurumların VERGİYE TABİ KAZANCININ(ki 86/2 ye göre vergiye tabi olamadı tevkif edildiği için de gelirin toplanamayacağı duruma girdi) Gelir Vergisi Kanununda yazılı DİĞER KAZANÇ VE İRATLARDAN (telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında alınan bedeller hariç diyor yani bunlardan geriye kalan diğer kazanç ve iratlar için özel beyanname verme durumu var.yukarıda hariç dediği unsurlar dışında olanlar için Mükerrer md:80 ve Madde 82 ye bakınız) ibaret bulunması halinde, yabancı kurum veya Türkiye'de adına hareket eden kimse, bu kazançları elde edilme tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kanunun 27 nci maddesinde belirtilen vergi dairesine beyanname ile bildirmek zorundadır. (Benim yaklaşımım budur inş okuyanlara faydalı olabilmek ümidiyle). Herkese bol başarılar ... @T-R-Malthus @garipbülbül @JBSay -
65-70 doğru bu sınav için şart diyordum da yorumları okudukça 60-65 diyorum artık Yorum sayısı arttıkça 55-60 bandına düşer gibi
@T-R-Malthus @garipbülbül -
@T.R.Malthus Soruda düşündürücü yanlardan biri kazancın 30.000 TL olmasıydı (yanlış hatırlamıyorsam). Tam mükellefler 30.000 TL'lik sınırı geçince beyan etmek zorunda kalıyorlar ama kar payında yarısını beyanla yükümlüler. Orada tutarı görünce kafam karıştı yarısını beyan eder dedim ama hiç beyan etmez. Tam mükellef bile sınırı geçmediği takdirde tevkif edilmiş gelirini beyan etmek durumunda değil.
-
@Harun-Resid Sınavdan çıktığımda bende kolay bir sınav olmuş diye düşündüm ama dediğiniz gibi olabilir:)
-
@Harun-Resid bende sinav cikisinda kahkaha atiyodum yolda:) aksama kadar beklentim 67 ye bu arada 62 ye düştü:) hayırlısı
-
@İdari_Katip Bu çok yanlış bir açıklama olmuş. İthalat kısıldığında,ülkeye dolar girişi azalmaz.İthalatın kısılması ülkeye doların girişine etki etmez.İthalat ülkeden dolar çıkışı ile ilgilidir.İthalat yapılamadığından zaten dövize olan talep de azalır.
Cevap nedir bilmiyorum açıkçası bende bu soruda çok tereddütlüyüm ama anlattığın mantık tamamen yanlış,onu belirteyim
-
İPTAL için başvurmak isteyen arkadaşlara bilgilendirme: Hangisi SADECE VERGİ CEZASINI sona erdirir sorusu için genelde ''pişmanlık ve Islah'' cevabı verilmiş lakin vuk 371.md nin 1.fıkrasının son cümlesinde ''... aşağıda yazılı kayıt ve şartlarda ''VERGİ ZİYAI CEZASI'' kesilmez ( devamında madde 5 bentte unsur sayar ).
1- 371.md nin girişinde sadece beyana dayalı vergilerden kaynaklanan için bu durumu belirtir yani re'sen veya idarece tarhiyat sonucu oluşacak vergilere şumülü yoktur. tarhiyat çeşidine göre ''her zaman'' sadece vergi cezaları kesilmesine etkisi olmayacaktır.
2- Ki en önemlisi maddenin 1.fıkra bitiminde vergi ziyaı cezası demektedir. Soruda ise sadece vergi cezası kesilmezi sormaktadır. Vuk 4.KİTAP CEZA HÜKÜMLERİNİN , 2.KISMIN'DA VERGİ CEZALARINI düzenlemiş ve burada da 1.bölümde 344.md de VERGİ ZİYAI CEZASI , 2.bölümde 352 ve müteakip 353. md delerde USULSÜZLÜK (genel ve özel)cezaları düzenlenmiş. Ve ayrıca kanunun devam eden 3.bölümünde KAÇAKÇILIK SUÇ VE CEZALARI yer almaktadır.Eğer soru sadece vergi ziyaı cezası olsa idi, pişmanlık ve ıslah seçeneği itirazsız doğru cevaptı. Ancak vergi cezası kesilmez tarzında olduğu ve kanunda vergi cezaları 3 başlık halinde düzenlenmiş (vergi ziyaı cezası, usulsüzlükler ve kaçakçıklık suç ve cezaları ) olduğunda soru metni cevabı tam olarak karşılamamaktadır. Bilgilerinize ...
-
@İdari_Katip Gümrük vergileri ithalatı kısıcı etkiye sahiptir. Tamamen doğru haklısın şayet ithalatın @escobar_p ın dediği gibi ülkeye dolar girişiyle hiçbir alakası yok. İç taleple alakalı bir durum yani ülke içi rezervlerin dışarı çıkmasıyla alakalı. Yani gümrük vergileri ülke dışına döviz çıkışını engelleyerek döviz tasarrufu sağlar. Ve ceteris paribus koşullarında dolar kısmen değer kaybeder.Eğer bir Kesinlikten bahsedeceksek bu tam tersine cevabın bu olmadığıdır..
-
@VM-Demir Kardeşim Pişmanlık ve Islah müessesesi yalnızca vergi cezalarını ortadan kaldıran bir yöntem olduğu için aslında gayet açık bir soruyu kafa karıştırıcı hale getirmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ki daha önce de çıkmış bir sorudur bu.
-
kamu harcamaları azalırsa ıs sola kayar faiz düşer sermaye kaçar döviz degeri artar tl azalır.gümrük vergisi net ihracatı arttırır ıs sağa kayar.faiz yükselir sermaye gelir tl değerlenir.
-
@joeblack16 öncelikle cevabınız için teşekkür ederim ama düşüncenize katılmıyorum. Yalnınca vergi cezalarını kaldırdığını belirtiyorsunuz o minvalde 1.sorum şu ''PVİ hükümleri usulsüzlük ve kaçakçılık suç ve cezalarını ortadan kaldırıyor mu ?'' 2. sorum ise vergi incelemesi geçirmiş bir mükellefin RE'SEN VEYA İDARECE yapılan bir tarhiyat sonucu kesilen vergi ziyaı cezasını ortadan kaldırır mı? , Kİ daha önce çıkmış bir soru olması bu sorunun hatalı bir soru olmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirtmek isterim. Amacım kafa karıştırıcı bir hale getirmek değil kabul görmüş bir kanundaki yazılı olan içerikleri belirttim.
-
matematikten yalnız 1 şıkkı doğruda ötekiler hangi şıktaydı hatırlayan varmı birde iktisat hocamızla knştm mb nin tahvil satın almasıymış doğru cevap o soruyu bende yanlış yaptım birde ısrarla kendi yazdıklarını ispat etmeye çalışanlar var cevabınızı söyleyin arkadaşlar herkesi şüpeye düşürmeyin yanlış cevabıda doğru diye yanlış bilgiyle akılları bulandırmayın
-
@VM-Demir Sen çok farklı yerlere gitmişsin kardeşim. Pişmanlık ve ıslah her cezayı ortadan kaldırmıyor elbette. Vergi borcu-cezası ayrımı noktasında sorulmuş bir soruydu bu. Diğer şıklarda yer alanlar hem cezaları hem vergi borcunu ortadan kaldırabildiği için Pişmanlık ve Islah ise yalnızca vergi cezası özelinde bir kurum olarak düzenlendiğinden cevap bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Sana fazla teferruata girdiğin için soruyu asıl anlamından çok farklı yerlere çektiğini belirtmemden kastım buydu..
-
@Tolga-Şahin Ben de aynı fikre sahiptim fakat arkadaşlar şıklarda para arzının artırılması yönünde bir şık olmadığını söylediler. Kamu harcamalarının azaltılması şıkkı var dediler. Eğer öyleyse soru yanlış oluyor.. Ki benim hatırladığım şekliyle ve işaretlediğim şık senin bahsettiğin şıktı. MB nin tahvil satın alması ..
-
@joeblack16 kardeşim burda kendi yaptığını doğru olsun diye ispat etmeye çalışan çok kişi var zaten bak ben arz olanı işaretledim ama sorunca öyle değilmiş spesifik vergide miktar sabit değilmiş onuda götürüyle karıştıran çok benm gibi miktara sabit dedik yanlışmış buraya bakarsanda netten ispatla yorumları takma
-
maliyedeki soruyu hatırlayan varmı kesin hesap kanun tasarısını tbmmye kim sunarmıydı o soru benmi yanlış hatırladım
-
@joeblack16 Ne desem bilemedim şimdi neyse ,
Soruyu ''sadece vergi cezasını kaldırır?? söylemi ile değerlendiriyorum ) .- '' Vergi borcu-cezası ayrımı noktasında sorulmuş bir soruydu bu. '' demişsin de buna daha ne diyeyim. vuk 4.kitap , 2.kısım olan Vergi cezalarının alt başlıklarına bakmanı tavsiye ederim.
-''Pişmanlık ve Islah ise yalnızca vergi cezası özelinde bir kurum olarak düzenlendiğinden cevap bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.'' md 371 in 1.fıkra son cümlesi herşeyi açığa kavuşturacak.
-Ayrıca yukarıdaki açıklamalar bnm şahsi görüşüm değil kanun maddelerinden içeriklerdir.
-Amacım size veya bir başkasına birşey ispatlamak değil , sadece olanı dile getirdim.Kişisel algılamamanızı ümit ederim. Tekrar başarılar dilerim ...
-Not: Pişmanlık ve ıslah işaretledim ama soru içeriği konuyu karşılamamaktadır.1 soru ile hesap yapacak değilim.
-
@Tolga-Şahin kim sunardi cevap bakanlar kurulu
-
@Tolga-Şahin @joeblack16 Amacım kendi işaretlediğim şıkkı doğru çıkarma çabası değil lütfen yanlış anlaşılmasın, para arzı genişlemesine çıkan şıkkı hatırlayamadığımı belirttim gözden kaçırmış olabilirim, bilgi kirliliğinden kafam iyice dağılmış olabilir vs. Maliye sorusu da öyleydi yada artık "öyle hatırlıyorum" diyeyim kimsenin kafasında soru işareti oluşturmayayım Ösym'ye ayrıca teşekkür ederim.