2018 BDDK Murakıp Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı İlanı (150 Kişi)
-
@onuktekin hocam bilişim sınavının sorularınıza paylaşabilirmişsiniz.varsa
-
-
@T-R-Malthus dan alıntıdır.
Hukuk sorularini hatirlayabildigim kadarıyla yazmaya calisayim,
1-A)Kanunlarin lehe uygulanmasi ilkesini açıklayınız.
B)2014 yilinda cezai mueyyidesi 4 yıl olan 2 yillik uygulanacak kanun yururluge konulmustur. Kemal 2015 yilinda bu kanunun taniminda bulunan fiil dolayisiyla hükümludur.2017 yılında lehe kanunlarin kendisi hakkinda uygulanmasını talep etmiştir. Mehmet ise 2015 yilinda bu kanun kapsaminda işlediği suçtan ötürü ancak 2017 de yakalanabilmistir.Kemal ile Mehmetin durumu?
2-ABC A.S nin üyeleri A isimli üniversite öğrencisi, B isimli ilkokul mezunu ve C tüzel kisisidir.Sirket C tuzel kisisinin atadığı D isimli temsilci aracılığıyla ticaret siciline tescil islemini gerceklestirmistir.
A) A, B, C kisilerini yonetim kurulu uyeligi acisindan inceleyiniz.
B) A diger ortakların muvafakatini alarak ABC A.S ile ayni X isimli baska bir sirkette calisacaktir(kurucu ortagi olacaktir-kuracaktir-yonetim kurulunda gorev alacaktir) durumunu irdeleyiniz.
C)
D)3)X A.S. Kurulus sozlesmesinde, her yıl koyulan sermayenin %8 oraninda faiz odemeyi taahhut etmiştir.
A)Yil sonu geldiğinde ortaklar faiz paylaını talep etmişlerdir.Durumu irdeleyiniz.
B)X A.S nin %21 pay sahibi ortagi mehmet bey bilanconun onaylanmasını ertelenmesini talep etmiştir.Yonetim kurulu uyesi B boyle bireyin mümkün olamayacağını soylemistir.Mehmet bey konuyu dava edeceğini belirtmistir.3)16 yasindaki ayirtim gucune sahip Ayşe, ogretmenine kazarak ders çıkışında onun arabasini cizmistir.Soz konusu durumu irdeleyiniz.
4)Aysenin Burcuya 02.05.2015 tarihinde muaccel olmus bir borcu vardır.Soz konusu bircu Ayse iyiniyetli olarak 20.08.2015 tarihinde borcunu ödemiştir.Daha sonra borcun zamanasimina uğradığını hatirlamistir.Ayse nin arkadasi Berfin Ayseye uzulmemesini ödediği parayi sebepsiz zenginlesmehukumlerine gore geri alabilecegini soylemistir.Olayi inceleyin.
5)Yokluk,butlan,iptal edilebilirlik kavramlarini karsilastirmali olarak aciklayiniz.
Her zaman ki gibi hatirlayabildigim ve uydurabildigim kadariyla yazdim ifadeler birebir ayni olmasada mumkun olduğunca yakin sanıyorum.
Genel olarak sinavda insani cok zorlayabilecek sorular yoktu, gerçekten insan oldugumuzu hatirlattilar sinav kagidini verdiğinizde bi nasil gecti umdugunuz gibimiydi sorusu bile mutlu etti insani.ingilizce sinavinda hatta 1 ceviri ki ingilizceden Türkçeye nin 7. Sorusu, Türkçe'den ingilizceyeninde ayni sorusuydu yani cevap mevcuttu.Bazi cümlelerde tuhaf kavramlar vardi onun disinda sikintili değildi.10 ar sorudan 20 toplam soru sayisi, cümle çevirisi.
@atiba dan alıntıdır
Arkadaşlar herkese geçmiş olsun maliye ve iktisat için. uzmanlık için girdim.
6 soru sorulmuş 4unun cevaplanması istenmişti.Vergi yansıması nedir açıklayınız. yansimanin yönünu etkileyen Arz ve talebin fiyat esnekliklerinin serbest rekabet koşullarında ne yönde olacağını açıklayınız.
tam rekabet piyasasında firmanın talep eğrisi şeklini cizin o şekilde olmasının nedenini açıklayın ve lerner endeksinin mevcut piyasada ki değerinden bahsedin.
turkiyede çokça tartışılan kavramlardan olan kamu borçlarının sürdürülebiliginde kamu borç yönetiminin uyguladığı politikalar sonucunda finans sektörünün sağlamlığına etki eder mi ?
grafik vermişti d1 d2 d3 talep eğrilerini vermiş d2 ve d3 paralel bu eğrilerin p1 fiyatında ki talebin fiyat esnekliklerinin karşılaştırınız. benim yaptıklarını hatırlayabildiğim kadar yazdım daha sonra girecek arkadaslara fayda sağlar umarim. zorluk derecesi bu sınava göre bence çok değildi.BDDK Murakıp Yardımcılığı İktisat Soruları
1)Aşağıda verilen kavramları açıklayınız.
A)Geç Likidite Penceresi
B )Taylor Prensibi
C)Mali Sürüklenme
D)Gini Katsayısı
E)2)Gelişmiş ekonomilerde yaşanan stagnasyon sorunun nedenlerine değinerek, para ve maliye politikalarının olası etkilerini tasarruf yatırım harcama çerçevesinde değerlendiriniz.(Sorunun tam metni bu şekilde değildi fakat bu minvaldeydi)
3)Merkez Bankası Analitik Bilançosu verilmiş büyüklükler soruluyordu.
4)İstatistik sorusu; menkul kıymetlerin TL cinsinden değerleri verilmiş, vadeye kalan günleri verilmiş, ortalama vade ve ağırlaklı ortalama vadeyi istiyordu.
5)500000 TL değerinde yatırım bedeli olan projenin 4 yıllık nakit akışları ve iskonto oranı verilmişti projenin uygulanabilirliğini yazmanız isteniyordu.
6)Monopolcünün karşı karşıya olduğu talep denklemi verilmiş,
a) Talep Denklemini çiziniz.
b ) Monopolcünün hasılat maksimizasyonu uyguladığı biliniyorsa fiyat ve miktar ne olur7)Kamu maliyesinin ilkeleri nelerdir?
a) Bütçe türlerini açıklayarak BDDK nın hangi bütçe içerisinde bulunduğunu yazınız. -
@eemci hocam hiç görmedim. Sınavın eski başlığından bilişimden girenleri bulup sorabilirsiniz.
-
@bizedemilololo dan alıntıdır
BDDK uzman yardımcılığı alanından girdim bizim alanda çok zorlayıcı soru yoktu. Sorular saçma veya anlaşılmaz da değildi. Sınav organizasyonunu ben de çok beğendim. Sabah öğle aç bırakmadılar, hesap makinesi, tükenmez kalem ve su destekleri takdire şayandı bence. Sınav ortamında hiç kasıntı yoktu o kadar ki okulda herhangi bir vize sınavına girer gibi hissettim. Ayrıca sınav sırasında erken bırakan bazı adaylara bizzat destek cümleleri sarf etmeleri 'gözüme toz kaçtı galiba' hissi uyandırdı.
Bir dahaki ilanda gereken önemi vermeyi düşünüyorum. Hatırladığım soruları da yazayım ilgililerine faydamız olsun.İlk oturum Muhasebeydi ve 90 dakika süre vardı 3 temel soru 1.si 50 diğerleri 25 er puan idi.
1-Aşağıda bazı bilgileri verilen A işletmesinin Gelir Tablosu ve Bilançosunu çıkarınız. Soru işreti olan tek kalem Sermaye hasabıydı.
2- a-) Bazı oranlar verilmişti hatırlayamadım onula ilgili yorum sorusuydu neyi ifade eder gibi.
b-) Cari oran ile başka bir oran vardı yine yamulmuyorsam yorum istiyordu.
3- İşletme 1 Eylül 2017'de 750.000 TL lik kredi çekiyor %24 faiz 3 ay vadeli. Krediyi alırken banka %1 komisyon kesiyor. Aylık finansal tablo düzenliyor. Buna göre;
a-) Kredi alınmasına ilişkin kaydı,
b-) Eylül ve Ekim ayına ilişkin kayıtları,
c-) Kredinin geri ödenmesine ilişkin kaydı yapınız.İkinci oturum Hukuktu ve 75 dakika beş tane tanım ve açıklama, bunlardan Dördü cevaplandırılacaktı. Sorular 25 er puandı.
1- Sözleşme serbestliği nedir, kısıtlandığı konular nelerdir.
2- Tüzel kişiliği sona erdiren durumlar nelerdir.
3- İdari sözleşme nedir, uyuşmazlıkları nerede hangi dava türüyle çözümlenir.
4- TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yolarrı nelerdir kısaca açıklayınız.Üçüncü oturum iki saatlik öğle arasından sonra Maliye-İşletme idi, 1 saat 45 dakika soruların puanlamalarını hatırlamıyorum tam olarak.
1- Çeşitli tanımlar(15 puan)
-Stratejik planlama nedir.
-Performans değerlendirmesi nedir.
...
2- Personel yönetimi nedir, Klasik Personel Yönetimi ile İnsan Kaynakları Yönetimini karşılaştırınız.
3- Örgüt iklimi nedir.
4- Örgüt iletişimi ve örgüt iletişimini etkileyen unsurlar nelerdir.
5- Vergilendirmenin Gelir, İkame ve Mali etkisi nedir. Örnekler vererek açıklayınız.
6- Yönetim yapısı nedir gibi bir şey vardı.
7- Etkin bir denetim sisteminin unsurları nelerdir yazınız.Dördüncü oturum da ingiliÇÇe idi ve 60 dakika. 10 tane kısa ve orta uzunlukta İngilizce cümle Türkçeye çevrilecek. Yamulmuyorsam yine 9'u ekonomi, ekonomik veriler ve ekonomik yorumlar ile ilgili idi. Birisi de malına zarar vereceği endişesiyle öğrencilere kiraya vermeyecek olan mülk sahibi idi
-
87,7 ile Bddk uzmanlığı riskli mi olur dostlar?
-
@eemci 2015 soruları
"Elektrik Elektronik Mühendisliği (Bilişim-I) alanından cumartesi günkü 2 oturuma girdim. Her iki oturumda da yedişer soru vardı. Bazı sorular iki-üç şıklıydı.
Hatırladığım kadarıyla sorular şu şekildedir:
1- 100m uzunluğunda bir kablo var. Kablonun girişindeki güç P1 = 256 W, çıkışındaki güç ise P2= 1 W. Kaybın dB cinsinden değeri nedir?
2- And-Or gatelerden oluşan bir şema vermiş (5 tane input var). Bunun truth table'ını sormuş.
3- Network ile ilgili olarak Switch ve Hub kavramlarını sormuş. Bunları açıklayın diyo.
4- Primary Key, Foreign Key ve adını hatırlayamadığım bir kavram daha vermiş. Bunları açıklayın
5- Database konusuyla ilgili olarak 3 tane tablo verilmiş.SQL dilinde kod yazarak bu tablolardan bazı verilerin bulunması istenmiş. (üç-dört şık vardı bu soruda)
6- küçük bir kod vermiş (for, if-else tarzı şeylerden oluşan). Kodun çıktısını sormuş (Bu tarz iki soru vardı)
7- OSI referans modelindeki katmanlar nelerdir ve bu katmanları kısaca açıklayın (her katmanda hangi aygıtların kullanıldığı vs örnek vererek)
8- IP nedir?
9- Elektronik İmza nedir?
10- Simetrik ve Asimetrik Şifreleme nedir?
11- Bir kod vermiş (SQL'de yazılmış sanırsam). Bunun çıktısını soruyor (iki matrixin çarpımını hesaplattırıyordu)
12- 10 tane sayıdan oluşan bir dizi var, bu diziyi ekranda okutacaksın ve dizideki en büyük sayıyı bulacaksın. Bu sistemin flow chart'ı nasıldır? (sadece flow chart çizmeniz isteniyor)
13- Bir kod vermiş, yaklaşık elli satır felan (ikinci dereceden bir denklemin köklerini bulmaya yarayan). Bu kodun flow chart'ını çizmenizi istiyor.
14- Bir tane de mikroişlemci sorusu vardı. matematiksel sembolleri burda yazamadığım için gösteremiyorum.
15- Yönetim Bilişim sistemleri, yönetim ve organizasyon konusunda bir soru vardı. 5 tane kavram vermiş bu kavramları karşılaştırarak açıklayınız diyordu."
-
@wazo Soruları farklı sınavlar aynı vakitte yapılıyor hocam.
-
@felix-felicis hocam ben de riskli olur diye. Murakıplığa başvurmayı düşünüyorum
-
@antoniogramsci en son alımında 86.9 ile kapattı diye biliyorum ve sadece 7 kişi alınıyordu şimdi 20 kişi alınıyor ve 400 kişi çağırılacak
-
@özkan Anladım hocam, şans var gibi o zaman. Deneyelim.
-
Arkadaşlar ingilizce kısmına çalışma konusunda yardımcı olabilecek var mı hangi kaynaklar veya nasıl bir sistem takip edilmeli
-
@atakantoprak hocam çeviri çıkıyor sınavda. Biraz çeviri pratiği olması açısından Ankara Dil Akademisi'nin örnek ders videoları var youtube'da, bunlara bakıp akademik kelimeler ezberleyebilirsiniz.
-
Bilişim 4 ile alakalı sorular var mı
-
@möözun Mesleki ingilizce kelimeleri daha uygun olabilir o zaman, teşekkür ederim.
-
@onuktekin buradakiler hatırlananlar de sanırım hukukta kamu hukukundan hiç yazılmamış çünkü enteresan, iktisatta da epey yorum sormuşlar ve muhasebeden mali analiz kısmını da sormuşlar dikkatli olmak lazım
-
@sofuoglu Yapılır aslında biraz pratik yapmak lazım
-
@onuktekin ciddi bir süre kısıtı var dostum, minimum zamanda maksimum performans yapmak gerekiyor bu süre zarfında, dediğin gibi bol pratik yapmak şart
-
İİBF den girecek olanar hangi derslerden mesul arkadaslar ben tam olarak anlayamadim. Bi cok alan var.
-
@elif-atılgan Tek tek hepsini yazdık dostum. İlk mesajda da mevcut tekrar okuma ihtiyacı hasıl olur ise.