İİBF Mezunlarının Sorunlarını Anlatacağımız Video İçin Önerileriniz
-
İİBF/SBF Mezunlarının Sorunları Anlatan Video'nun Linki --> https://www.youtube.com/watch?v=biMxOMeR9Wo&feature=youtu.be
Merhaba dostlar.
Bildiğiniz üzere İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olan herkesin bu yıl iyice tavan yapmış sorunları var. Alımların gelmeyişi, süreçlerin uzaması, kurumların belirli bir alım takviminin olmaması, yine kurumların bu belirsiz takvimden ötürü peş peşe alıma çıkması neticesinde mükerrer listelerin oluşması gibi.
Bu sorunların neler olduğunu hep birlikte değerlendirelim istiyoruz. Buradan aldığımız doneleri değerlendirerek, istişare ederek varacağımız sonuçları değerlendirerek başta Youtube'da bulunan kanalımız TercihiniYap TV'de yayınlayacağımız ve diğer sosyal ağlarımızda paylaşacağımız bir video hazırlayacağız.
Bu video sorunları net bir şekilde ve bir arada anlatabileceğimiz önemli bir araç olacaktır. Çünkü yazdıklarımız, hep bir ağızdan ve biraz da karışık biçimde dile getirdiğimiz sorunlar zaman içerisinde anlamını yitirmeye başlıyor. Yazılı girişimlerde biraz da herkes işi kendi açısından değerlendirip başka sorunları, daha kişisel sayılabilecek problemleri de talep ediyor. Bunu gazete ilanı sürecinde yaşadık.
Bu videonun hazırlanmasında asıl gayemiz gittikçe kökleşen sorunlarımızı etkili bir lisan ile ve görselliğin gücünden de faydalanarak efektif bir şekilde dile getirmek ve daha çok kişiye, daha etkili bir biçimde ulaşmasını sağlamak.
Bu yönden güzel bir istişare ortamı oluşturalım ve buradan çıkan kıymetli fikirleri değerlendirerek daha fazla gecikmeden hazırlığımızı yapalım istiyoruz.-Ne sorunlarımız var?
-Bu sorunların çözümü için önerileriniz neler?
-En elzem taleplerimiz nelerdir?Bu minvalde aklınıza gelen konuları lütfen bizimle bu başlıkta paylaşın, biz de değerlendirmesini yaparak sürece başlayalım dostlar.
-
Alımların düzensiz olması ve sürekli kurumlar arasında izin, başkanın imzası gibi sorunlarla geciktirilmesi başlı başına sorun yaratıp yüksek puan alan herkesin yığılmasına sebep oluşturmaktadır .
Özellikle de aynı statüde olupta sırf daha rahat için (mesela guy olup sgk denetmenliğine başvurulması gibi ) sorunlarla karşı karşıyayız .. yaş büyük engel ..
ayrıca sınava başvurup gitmeyenlerin yerine listelerde ayrıca bir yedek liste yapılmasını öneriyorum. İl göç sınavında 167 kişi puanıyla sıralamaya girip asıl sınava başvuru yapmayarak 87 küsür puanımda girememiş olmamın bir açıklaması malesef olamıyor . Magdur oluyoruz.
geneli düşünüp öneri sundugumuzda bencilsin yine diyorlar ama umarım böyle bir şey alternatif olabilir . -
@paretowilfredo ustad ilanlarin gelmenesi ilan gelse bile yazili sinav yazili sinav sonrasu mulakat sonuclari beklemek guvenlik sorusturmalari vs derken en erken 2 yil sonra is basi
Bunula birlikte asil sorun 2016 yilindan itibaren bircok seyler yasandi ve ilanlarin bi cogu kesildi... bir cok kisinin hak kaybi oldu bir cok kisi hak kaybi yasadi... yuksek puan alanlarin kimisi yaş olayina takildi kimisi ise su yasanan surec nedeniyele ve ekonomik dalgalanma kurumlarin yapisal reform surecibe girmesi vs sebeblerle ilanin gelmemesi nedeniyle grubunda 35 yas olayina takildi yada takilacak
Oyuzden bu yasanan surec ve ilansizligi bekleme surecini ve yasanan gelismeleei dikkate alarak a grubuna alimda 35 yaş olayinin esnetilmesi 40 olmasi hususunda talep iletilebilir... 85 90 puan alipta sirf ilanin gelmemesi yada plansiz gelmesi gb sureclerden dolayi bu yas olayindan yas olayi esnetilip 40 olmasi yinunde talep edilebilinir
-
@paretowilfredo sureclerın cok uzun olması. Örn :MEB ogretmenlık alımlarını bellı bır takvime gore yapıyor. Mesela mülakatların acıklanmasını guvenlık sorusturması gıbı. Bızım alımlarda 6 ay mulakat beklenılıyor. 2 yılı alıyor bazı kurumlarda işe baslamak. Guvenlık sorusturması sureclerının kısaltılmasını talep ediyoruz. Giden bızım zamanımızdan gıdıyor. Bu hususta yaş mevzusuna takılanlar var. Dıger konu da Alımların bellı bır plana gore yapılmaması. 2019 kpss ye 4 ay kalmıs. Dogru düzgün alım gelmedı. Yıne bır yıgılma oluyor haliyle. Ve guy olup sgk ya basvuran adaylar oluyor. Veya tekrar guy olup farklı bır ıl ıcın yıne tercih yapanlar oluyor. Bunlara bir çözüm bulsunlar. Il gocte keyfi mı artık neyse bırileri sınava girmedi listede olup. Bunlara da çözüm bulunsun. Aklıma geldıkce yazıcam.
-
@tükendikagrubu guy olup da sgk ya başvuranlar oluyor demişsiniz ? Bu sizin açınızdan nasıl bir sorun oluşturuyor ? Zamanında guy a girip, iş tanımını ortamı beğenmediyse, değiştiremez mi kimse işini ? Bir A grubu kadroya yerleşti diye ne olursa olsun orda durup minnettar mı olmalı ?
Hakkıyla geçiş yapıyorsa bir insan isterse, 10 tane A grubu kadro değiştirmiş olsun ( ki yapamaz zaten 2 ya da 3 den fazla sanırım ) -
@generalgeneral değiştirebilir. Fakat bu kolay olmasın. Zor olsun.
-
- Yetersiz kadro sayilari.
- İlan , sinav ve mulakat sureclerindeki keyfilikler.
- 35 yas siniri meselesi.
- Yds onkosu ile sinirli kadrolarin daha sinirlandirilmasi.
- Sinav konularinda ki cokluk kimi alanlarda sadecelestirmeler yapilabilir.
- Mulakatlarin nihai sonucu belirleme durumu ve seffaflik meselesi.
- İibf ogrenci alimlarindaki hoyratlik neticesinde ki yigilma durumu.
- Kurum sinavlarinin sadece ankara merkezli yapilmasi ve gitgel kalacak yer sikintisi yol stresi ekstra masraflarin zaten issiz olan adayin sirtina yuklenmesi.
- Kpss A grubu sinavininda belli bolgelerde yapilmasi yine ayni magduriyet ve streslerin adaylara yasatilmasi.
- Kurum sinavlarinin tek tek ozeline girmedim.
- Son olarak kpss a sinav ucretleri ve sure yetersizligi istatistikte 1 saat bos bos oturturken muhasebede 50 dkcik sorunsali
-
1.Alımlar çok az
2.Süreçler çok yavaş ve belirsiz
3.Mülakatlar adaletsiz -
Belgesel tadında bir şey olsun isterdim. Öğretmenler youtube aracılığıyla 140 Journey kanalında dertlerini çok güzel anlatmıştı. Bence güzel bir çalışmayla biz de öyle bir şey yapmalıyız.
-
@generalgeneral guy olmuşsun sgk da olman başlı başına sorun zaten . Hala sorguluyormusunuz . Yerleşme aşamasını geçmişssiniz üstüne bal kaymak istiyorsunuz . İnsanlar senelerini veriyor 00virgüllerle kaçarken buna bari siz demeyin . Neyseki kurum son alımında gayet yerinde bir davranışla müfettiş yardımcısı olup başvuranıda elesi guyu da eledi . Umarım her defasındada böyle elenir . Guy olup müfettiş olun başımızın üstüne . Söz yok .
-
Az sayıda gelen kadrolardan daha çok kişin yararlanması için yani aynı kişilerin 5 6 sınava başvurmaması için (kazanma garantisi olmadığı için başvurur) güzel bi planlama gerek ve süreçlerin kısalması gerek.Sürecin kısalması için bence kurum sınavları kaldırılsa bile olur çünkü zaten ösym sınav yaparak bizim bilgimizi ölçüyor ayrıca kurum da ölçmeye kalkınca 3 4 ay süreç uzuyor.Kadrolar en iyi olandan başlayarak gelse daha güzel olur.Önce merkez uzmanlık müfettişlik gibi kadrolar gelse süreç hemen tamamlanıp daha sonra taşra uzmanlıkları gelse daha mantıklı olur.Çünkü önce taşra uzmanlığı gelirse adam kazanırsa sonra daha iyi bir kadro gelirse adam illaki başvurur(Daha çoğu daha azından daha iyidir).
-
@yabgu benım bu sene 4.senem. Emegıme acıyorum gercekten, bırakmıyorum bu yuzden. Ama herhangi bir kuruma atanırsam bırakıcam artık. Baska kurumlarda benden sonra gelen işsiz arkadasımın hakkı olsun.
-
@muhalba Günümüz kriterleri açısından dikkat çekecek bir yöntem bence bunun üzerine kafa yorulmalı. Belki o ekip gibi profesyonel bir çalışma için henüz altyapı yeterli değildir ama bireysel olarak çekilecek kısa videoların yöneticiler süzgecinden geçerek kanalda yayınlanması olabilir.
Halihazırda çok fazla kardeşimiz atanamadığı için özel sektörde farklı işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Daha iyisini yapabilecekken buna mecbur kalıyorlar. Kendi hikayelerini anlattıkları kısa videolar nasıl olurdu diye düşündüm? Bunda utanacak, çekinecek bir durum da yok. Herkes helalinden ekmeğinin peşinde, neden eğitimini aldığı alanda çalışamadığını hangi şartların bunu mümkün kılmadığını anlatabilir, oldukça samimi olur, ses getirir.
-
@yabgu guy da değilim, sgk da değilim o yüzden bunu ciddi anlamda soruyorum
Guy olup sgk ya da ( hakkıyla, puanıyla) başvurmak nasıl sorun oluşturabilir ?
Evet sorguluyorum, bu ülkenin bir sorunu, sorgulamamak zaten
Guy üstüne sgk, bal kaymak mı demek oluyor ?
Bu ülkenin diğer bir sorunu ise, insanların kendi bilgi ve donanımlarına uygun işte çalışamamaları
Ve eğer bir kişi bir kurumdan diğer bir kuruma geçmek istiyorsa sonuna kadar desteklerim
İnsan mutlu olduğu yerde daha verimli çalışır, kpss sürecinde iktisatta bununla ilgili konu bile vardı -
@paretowilfredo hocam okadar güzel bir işe girişiyorsunuz ki Allah razı olsun. Artık susan degil harekete geçen üstatlara ihtiyaç var
-
Ya atandıktan sonra kişi istediği sınava girebilir bu kimi neden ilgilendirir..kişi atandığı için bir daha bir sınava giremez mis bu hangi mantıktır acaba ..adaletten bahsediyorsunuz kişi aldığı puanla başvurur ve girer kimsenin hakkı yenmez ki ..sınav yapılacak sonuçta sınav!!! Sınav da başarılı olan kim varsa o kazanır zaten..yok o zaten calisyor bir daha girmesin biz girelim de ne demek bencillik bu..ki bende daha atanmadim...kişi atanacak isten geldikten sonra yorgun olsa bile emek verip çalışacak sonra sizlerle aynı sınava girecek ve sizi geçecek bu neden canınızı sikacakki ..bırakın bu işleri ...bence atananda tekrardan sınavlara girebilir. Sonuçta herkesin kariyer planlamsi kendisini bağlar kişinin hayalleri planları başkadır..ama size göre atandı ya artık bir daha girmesin otursun yerine sussun diyorsunuz ..belki kişilerin bazı sorunları olacak bunu çözmek için yeniden ukusundan feragat edecek...ama bazılarına göre , ise girdi Ya artık hakkı yok basla sınavlara girmeye....böyle.bir talepte bulunulmamali bence
-
Kurumların sonuç açıklama keyfiyetine bir sınır getirilmeli net süre olmalı ki bu gençler de ona gore bekleyişe girsinler elinde telefonla sabahlamasinlar..Ha diyeceksiniz ki 5 10 kisilik alımla 1000 kisilik alımın sonucunu ayni surede yetistirmek mümkün mü? Elbette olmayabilir ama en azindan soyle bi revize herkesi mennun eder 500 kisinin altı alimlar 20 gün 500 üzeri alimlar 30 gün gibi süreler belirlenmesi bizler icin guzel bir adım..
Bir diğeri;başvuru ve mülakat süreçlerinin çakışması sorunsalı artik bir sisteme girmeli..Buna dair nasil bir calisma öngörülür bilmiyorum ama en azindan sistem daha çok adayın sınav,mülakat görmesini sağlayacak şekilde revize edilmeli..
Ve birçok aday acısından aynı sıkıntının yaşandığı bir baska durum ise aynı ozluk haklarina sahip kurumlar arasi geçişte bir sınır olmalı 4/b kadrolarda buna bir yasak konuldu diye biliyorum ama bu en azindan A kadro alimlarda da uygulanmalı.Aday komisyonun önüne gelir ne de olsa o da 2200 göstergeli bir iste çalışıyor kurum eleyecek mantığı çok yanlış bu sürece gelene kadar zaten listede yer aliyor 1 kisinin listeye girmesine engel durum oluşturuyor.Sırf ilinden memnun olmayan bir aday yüzünden insanların hak kaybı yaşaması gayet üzücü.Kurumlar en azindan kontenjan belirlesin desin ki 300 kişilik alimda isi olup ayni ek gostergeye sahip başvuran sayısı 10 kişi ile sınırlı tutulacaktır gibi..Diğer adaylar da en azindan çıkarım yapmis olacak listede önümde arti 10 kisi yer alabilir turunden..
Belirsizlikler yılından geçiyoruz umarım @paretowilfredo ustadin giriştiği bu çaba daha çok adayın yüzünü güldürecek duzenlemelerle gelir karşımıza..Emeği için teşekkürler -
1)Ülkenin genel ekonomik durumu, ihtiyaç olsa dahi memuriyet kadrolarına ihtiyaç ölçüsünde alım yapılmasına engel oluyor.
2)Böyle bir engel zaten mevcutken yapılacak alımlarda ilk iibf kadrolarına ket vurulması ve popülist alımların öncelenmesi sıkıntı yaratıyor.
3)Bakanlıklardaki yapılanmalarındandan en çok iibf alımları etkileniyor.
4)Sınav tarihlerindeki, mülakat tarihlerindeki belirsizlik ve süreçlerin uzunluğu yıpratıcı ve bezdirici oluyor.
5)Mülakatlardaki seçme ölçütlerinin bilinmemesi ve yapılan kimi muameleler hakkaniyete gölge düşürebiliyor. -
Her fırsatta dile getirmeye çalışıyorum. Burada da paylaşayım.Ana sorunlarımız,
-Kamu kurum ve kuruluşlarda uzmanlık, denetmenlik, müfettişlik alımlarının artırılması.
-Kamu alımlarının belirli bir takvime oturtulması.
-Mülakatların kaldırılması,kaldırılmayacak ise liyakat esasına göre yapılması.
-Sınav ücretlerinin kaldırılması ve sınavların sadece Ankara'da değil diğer büyükşehirlerde de yapılması. -
@yabgu ici bos bi konusma olmus