2019 SGK 10. Promosyon Denetmen Yardımcılığı Mülakatları
-
Arkadaşlar bilen varsa cevaplaya bilirmi? Mülakat sonucu beklerken askerlik tecilim bitti. Bugün yerim belli oldu kasımda gitmem gerekiyor. Mülakat sonucum olumlu olursa tekrar tecil yapabilirmiyim?
-
@mehmet122 Kasıma kadar bedelli başvurusu yapabilirsin o zaman ocaktan sonra yeni bi celp dönemin olur ancak sen yine de en yakın askeri şubeye bi uğra
-
Günaydın dostlar.
Madem ki dava konusuna dair tam olmayan şekilde de olsa bir bilgi çıkmış. Ben izah edeyim yanlış bir bilgilenme olmasın. Dava puan türünden daha ziyade denklik konusunda açıldı.
2017 sonundaki yönetmelik değişikliği ile Kurum bildiğiniz gibi Yurtiçi denkliğin tanınacağını yönetmeliğe ekledi. Yani bu şu demek, İİBF denkliği YÖK tarafından tanınmış yurt içi okullardan mezun olan adaylar, alıma İİBF alanından başvurabilecekti.Yönetmelik değişikliğinden evvel Kurum zaten yurt içi denkliği tanımıyordu ve başvuru hakkı verilmemesi hukukiydi. Ancak yurt içi denkliği tanıdıktan sonra bu başvuruya şöyle bir mani çıktı;
Dostumuz, P23'ten çok daha yüksek puana sahip bir İstatistik mezunu. Kurumun da yurt içi denklik imkanı tanımasından dolayı bu şekilde başvuru yapmak istiyor. Ancak o da ne, sistem onu sadece İstatistik alımından başvuru yapmaya zorluyor. Kurumla yapılan istişarelerde kendisinin denklik hakkını sadece İİBF alımı olursa yani İstatistik alımı olmazsa kullanabileceğini, aksi halde istatistik kadrosundan başvuru yapması gerektiğini söylüyor. İlan da bu şekilde düzenlenmiş.
Olayı hukuki kılmayan durum şu dostlar, önceden denklik tanınmıyordu, kimse de hak iddia etmiyordu. Ancak bir hak tanındıktan sonra bu şekilde bir engel çıkarılamaz. Daha yönetmelik çıktığı zaman bunun böyle uygulanacağını öğrendiğimde söyledim, gerek Kurumda görüştüğüm kişilere, gerekse soran arkadaşlara. Böyle uygulama olmasını beklemiyordum ancak bu şekilde bir uygulama getirilmiş. Tabi kurum ilanda yurt dışının kabul edileceğini belirttiğini bunu belirleme hakkına sahip olduğunu öne sürebilir ve haklı da bulunabilir bu gerekçe. Ancak yine de mevzuat hükmünün çok daha net olması bir hakkın varlığı ya da yokluğunun çok daha net belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Vardiyali bir hak olmaz, denkliğe dair hüküm eğer ki madde metnine eklendiyse, uygulanmalıdır ya da şartları daha net ifade edilebilirdi. Bu noktada hata davacı arkadaşımızda değil. Arkadaşımız hakkını arıyor ben de hakkını arama hakkını kullanmasını tabi ki doğru buluyorum. İİBF'li hakkı konusunda hassasiyetimi biliyorsunuz dostlar ancak ortada bir hak varsa bunu da savunmak gerek. Sizin de başka bir alana dair böyle bir haksızlığa uğradığınızı görsem, aynı tavrı gösterirdim.
Bu konuyu İstatistik - İİBF kavgasına lütfen çevirmeyin. Nihayetinde burada konu bir haksızlık, kimin uğradığı benim nezdimde hiç önemli değil. Sizden ricam lütfen siz de aynı perspektiften bakmaya çalışın.
Diğer yandan tabi ki sürecin sizlerin beklemesine sebep olmamasını umuyorum. En kısa sürede en adil netice ortaya çıkmalı. Bekleyiş uzadıkça mağduriyet çoğunluk için büyüyecektir. Bu yönden umarım en kısa sürede, en herkesin içine sinecek karar gelir, süreç de nihayete erer.
Bu benim görüşüm elbette Yargı Kararı'nı bekleyeceğiz bu konuda.Mahkeme sürecinde ise durum şu şekilde, fazla detaya girmeden devam eden yargı süreci hakkında kısaca bilgiler vereyim.
-Dava ilanın çıktığı dönemde açıldı.
-Yukarıda da dediğim gibi, davanın konusu daha yüksek puanı ile başvuru hakkı resmen YÖK tarafından tanınmış olmasına ve Kurum da yönetmelik ile buna yol açmasına rağmen başvurunun engellenmesi dava konusu.
-Yürütmeyi Durdurma Kararı istendi ancak mahkeme bu konuda karar vermedi. Yani YDK şu an söz konusu değil.
-Süreçte YÖK davacı lehinde mütalaa verdi,
-Kurum sizin mülakatlarınızın açıklanması sürecinde yani 30 günlük süre içinde savunma verdi.
-Şu anda da Kurumdan YÖK'ten istendiği gibi bilgi-belge istendi. Bu noktadayız şu anda.
Dedim ya Eylül sonunu beklemek lazım ama bazı gelişmeleri de takip ediyorum. Kurum sonuçlar gelmişse ya da gelecekse kendisine dava sürecinin seyrine göre bekletebilir açıklamak konusunu. Ben iptal beklemiyorum açıkçası hala. Özellille YDK verilmemesi de bence bunun için bir işaret sayılabilir. Farklı uygulamalar olabilir lehte karar çıksa bile. Ama iptali gerektirecek genel bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum. Tabi yine diyorum bu yargının nihai kararına ve Kurumun uygulamasına bağlı. Ancak genel edindiğim intiba bu yönde en azından.
Ben süreci takibe devam ediyorum. İlk günden beri haberdarım ve takipteyim bu süreci. Sizlerle paylaşmadım, çünkü motivasyonunuzu kırmaktan başka bir şeye yaramazdı bu. Halen de takipteyim süreci, bilgi aldıkça sizlerle bilgi paylaşmaya devam edeceğim dostlar.
İnşallah güzel haberler alırız en kısa süre içerisinde
-
@paretowilfredo öncelikle bilgilendirme için teşekkürler üstat.
Benim aklıma takılan şu. Diyelim ki mahkeme davacının lehine karar verdi. Bu durumda ne olacak, yani mağduriyetini gidermek için ne gibi uygulamalar yapılacak. Bizim süreç başa mı dönecek sözlü mülakat vs iptal edilip yeni mülakat listesi mi oluşturulacak. Biz bu süreci yeniden yaşamak zorunda mı kalacağız. Yoksa sadece davacı kişinin lehine olacak tedbirler alınıp süreç devam mı edecek?
Bir de size göre kurum böyle bir dava hali hazırda varken mülakat sonuçlanırını açıklar mı yoksa davanın sonuçlanmasını mı bekler? -
@Hayati Dostum sonuçların beklenip beklenmeyeceği konusunda da uygulamanın nasıl olacağına da Kurum karar verecek. Ama iki temel yol var ikisi için de.
Kurum dava sonucunu bekler, sonuç lehine olursa zaten sonuçları açıklar. Aleyhte olursa iki yol çıkar yine karşısına.
-Ya alımı başa döndürmek ki bu kesinlikle mantıksız seçenek.
-Ya da davacıyı mülakata almak. Listede olacak puanı var bildiğim kadarıyla, yeniden bir mülakat yapılabilir. Bu tip uygulamalar daha önce oldu. Hakimlik sınavlarında yapılan yeniden değerlendirme gibi bir süreç işletilip, tek günlük bir mülakat yapılabilir ve sonuçlar sonrasında açıklanabilir.Kurum sonuçları beklemeden açıklayabilir. Yine dava sonucuna göre yukarıdaki yollardan birisi uygulanabilir.
Bu noktada kararı verecek olan Kurum yetkilileri. Ama bence en sağlıklısı iptale gitmek değil, icap ederse yeniden değerlendirme sürecine gitmek. Tek kişi için mülakat uygulamak olur. Böylece mağduriyet asgariye düşer.
-
@paretowilfredo yani Eylül ayında açıklanır duyumu gerçek olmaz mı üstad? Dava sonucu mu beklenir?
-
@serhats Kurumun vereceği bir karar dostum dediğim gibi.
-
İleti düzenlenmiştir.
-
İleti duzenlenmistir
-
Arkadaşlar konu ne olursa olsun kendinize yakışır bir tavırla fikrinizi ifade edin. Küfür ettiği için atılmış olan kişilerin dolduruşuna gelmeyin lütfen
Herkese iyi forumlar dileriz.
-
Ileti kaldirilmistir.
-
Adam küfretmek için hesap açıyor helal olsun.
-
@paretowilfredo, içinde söyledi: 2019 SGK 10. Promosyon Denetmen Yardımcılığı Mülakatları
söyledim
Bu sınav iptal edilirse 1400 adayın hakkı ne olacak peki ? O zamanda haklı bulacak mısınız ? Şu aşamada bile haklı bulmanız saçma değil mi? Yönetmelikte madde olsa bile kurum onlara ayrı kontenjan vermiş p13 puanı varsa başvursun o da ne bu toplara giriyor ki. Dava aleyhimize sonuçlanırsa bende karşı dava açarım. İsatistiğe denklik sağlanıp bizim hakkımıza girecek şekilde bir karar olacak bu karar. O zaman biz de istatistiğe başvuru yapalım bende oradan girmek istiyorum. Bu kayırmacılık zaten bu davanın haksız olduğunu net gösteriyor bu gerekçeyi sunarak karşı dava açarım.
-
Istatistik mezunu adama p13 hakkı verilmiş ve iibfli alandan puanı yüksek diye dava acıyor ve biz bunu savunuyoruz.. 1400 adamın hakkı ne olacak o halde? Sadece yeni bi puan türü eklendi diye aylarca çeko çalışan insanlar listeye giremedi onların hakkı olacak?
-
@redcrossbjk Bende bunu diyorum işte adama iki hak tanınmış olacak ve maalesef bunu doğru buluyoruz hak mu hukuk mu bu şimdi. Bize de verilsin o zaman o hak puanımız yoksa diğer alandan girelim. Kimse bu yönden düşünmüyor. Bu davayı o arkadaşın iyi niyetle açtığını da düşünmüyorum. Yıllardır eminim SGK çok isteyen biri ise bunun ne şekilde ne şartlarda alım yaptığını bilen biridir. Bu şekilde dava açması iyi niyetli olamaz.
-
@aybala Dostum dediğim gibi temel sorun bunun net ifade edilmemiş olması. Düzenleme net olsaydı buna hiç mahal olmazdı. Ben davanın şahsı bağlayacağını ve iptal olmayacağını düşünüyorum. Bu zaten kesinlikle adil netice değil. En kötü senaryoda dediğim gibi şahsa bağlı bir uygulama yapılabilir. Iptal seçeneği bence en uzak seçenek ve en olmamasi gereken seçenek.
-
@aybala söylediklerinize katılıyorum hocam ben de iibf li olarak. Ancak kurum denklik vermiş anladığım kadarıyla da denklikle ilgili olası durumları söylememiş. Buradaki açıktan da dava açılmış. Hak meselesi zaten doğru ama mahkeme kime hakkı verilir kime haksızlık edilir diye bakmıyor davaya. Kurum verdiği denklik vs kararına göre mi hareket etmiş diye bakılıyor. Yani hukukilik denetimi. İnşallah verilecek karar çoğunluğun mağdur olduğu bir karar olmaz. Ama ondan önce inşallah kurum dava bahanesiyle sonuçları açıklamayı ertelemz
-
@Hayati Tam olarak izah etmeye çalıştığım şey bu dostum. Bakalım bekleyip göreceğiz. Ben de takip ediyorum dediğim gibi. Gelişmelere göre illa ki sizlerin de haklarını konuşacağız. Gerekirse başka durumlar da konuşulabilir. Ancak şu anda bi sonucu ve uygulamayı görmek gerek.
-
@paretowilfredo hocam şahsa bağlı uygulama kazanması durumunda zaten yapılır ama verilecek karar başka aynı durumda olanlar için veya benzer şekilde iibf yi de etkileyecek biçimde emsal niteliği taşıyacak. Bildiğim kadarıyla da bu durumda kişilerin mahkeme kararına dayanarak kuruma başvurma hakkı verir. Lehe çıkacak karar biraz sancılı olabilir bizim açımızdan
-
1 kişi uğruna ya Rab nice adaylar mağdur oluyor..
Bu adama hak tanınsın bende dava açıyorum. Bende istediğim her puandan başvuru yapacagim. Her ilanı 0.2 0.3 ile kaçırıp duruyorum.. 1 kişi lehine sonuç mu olur Allah aşkına Ya.. O zaman herkes dava açar benimde puanım vardı diye