2019 SGK 10. Promosyon Denetmen Yardımcılığı Mülakatları
-
Arkadaslar maalesef mülakata girecek çoğu kişi elenecek o yüzden son kez KPSS den önce herkes taşın altına elini koymali
GUY EYKİNLİKLERİ İÇİN
NOT : para toplama işlemi yalnızca 5 GÜN sürecektir.
TR 230006400000193030439253
GÖKÇEN DÜZGÜN
İŞ BANKASIÖNEMLİ HATİRLATMA
Arkadaslar is bankası ATM si 15 tl kesiyor kendi İNTERNET BANKACİLİGİNİZDAN havale yapın bazıları hiç kesmiyor bazilari 4 tl falan kesiyor
-
@merasim34 ne yapalim hocam? calismayip sorulari yanitlayamazsam kendimi suclayacagim olmadi diye. ben elimden geleni yapayim da almasinlar. ayrica hic mi yok yahu buraya emegi ile giren? kac tane arkadas gelip yazdi bu forumlara calisip kendim kazandim diye? biz iyiniyetli olalim o iyiniyet elbet doner bize hayatin bir yerinde
-
@ragnarnurkse teşekkürler sağolun
-
@merasim34 dayısı olmayanlar listesine beni de ekleyin +1
-
arkadaşlar bu 4a/b/c durumu da sıkça sorulmuş var mıdır tam anlamıyla ifade edebilecek olan
-
@meriv
4a: Eski sistemde SSK'ye prim ödeyenler yani herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışanlardır.
4b: Eski sistemde Bağkur'a prim ödeyenler,hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardır.
4c: Eski sistemde Emekli Sandığı'na bağlı devlet memurlarıdır. -
@olursaolur hocam eski sistem de demişsiniz ama yeni sistemde nası ifade edilir bunlar ?
-
@morand hocam 5510 sayili kanunun 4. Maddesine bakarsaniz 4a, 4b ve 4c nin ne anlama geldigini daha iyi anlarsiniz.
-
@meriv hocam yeni sistemde bunlar tek çatı altında birleşti artık
-
@olursaolur bendeki kaynakta soru cevap şeklinde olduğu için 4. madde gibi bi açıklama yok hocam hala sorularda ve cevaplar da 4a 4b 4c gibi ifadeler var geçerliliğini yitirdi mi yani bu ayrım artık:?
-
@meriv hocam yeni kavramlar 4a, 4b, 4c. Bunlar halihazirda kullaniliyor. 657 sayili Kanunun 4. Maddesinde de istihdam sekillerinden bahsedildigi icin 4a memur, 4b sozlesmeli personel, 4c mülga, 4d isci. Aslinda 5510 daki 4a. 4b, 4c ile 657 deki farkli. 5510daki sigortali sayilanlarin gruplandirilmasi, 657 deki ise istihdam sekli. Her ikisinin de 4. Maddelerinde yer aldigindan karistiriliyor.
-
@sbf1983 benim işim gerçekten zor hocam o kadar uzağım bu söylediklerinize inşallah içinden çıkabilirim teşekkürler yanıtınız için
-
-
@olursaolur teşekkürler hocam kaynağınız nedir aceba bu arada
-
@meriv rica ederim hocam nerden temin ettim hatırlamıyorum aylar once bulmuştum bu notu.diğer sorularını da inceledim kanunla çelişmiyor .. dilerseniz burdaki gibi cevap verin dilerseniz kanunun eski halini yeni halini kıyaslayın sgk reformu çerçevesinde analiz edin kolaylıklar..
-
Arkadaşlar olduda atandım Eylül'ün sonunda askerlik geliyor o tarihe kadar atanmış olur muyuz ya da liste açıklandı hala göreve baslamadik nasıl yapicaz işin içinden çıkamadım
-
ben bu 4a4b4c4d işini ayıkamadım ya. şimdi bize sordular mı ne dicez. eski sistem tamam cevaplarızda. yeni sisteme göre nasıl cevap vereceğiz.. 5510 a baktım yine karısık geldi.
-
tek catı altında birleşti desek, bu sefer nasıl birleşti nerede birleşti diye soru gelmesi %99, bu gelen ikinci soruya acıklayarak cevap vermek gerekiyor. bu cevabı verebilecek birisi açıklarsa sevinirim.
-
Dostlar 4/a, 4/b, 4/c 5510 sayılı kanunda 4. maddenin birinci fıkrasının a, b ve c bendlerini işaret eden kavramlardır.
Sosyal Güvenlik Reformu bağlamında üç kanuni düzenleme öngörüldü 2000'li yılların ortasında. Bu üç düzenleme;
-SGK'nın kuruluşu (5502 sayılı Kanun)
-Üç ayrı sigorta mevzuatının tek bir kanunda toplanması (5510 sayılı Kanun)
-Sosyal Yardımlar ve Primsiz ödemelerBu reformda SGK'yı ve dahi sizi ilgilendiren en önemli kısım ilk iki maddedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu 2006 yılında çıkarılan 5502 sayılı Kurum Kanunu ile kuruldu. Bu kuruluş bu tarihten evvel ülkemizde sosyal sigorta sistemini idame eden üç kurumun birleşmesi ile gerçekleşti. Bu kurumlar;
-Sosyal Sigortalar Kurumu
-Bağ-Kur
-Emekli SandığıBu üç kurumdan ilki bir işverenin yanında bağımlı çalışan sigortalıların bağlı olduğu kurumdu. Düzenlendiği kanun ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu idi.
İkincisi kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı olduğu kurumdu. Bu kurumun sigortalılarının düzenlemeleri 1479 sayılı kanun ile sağlanıyordu.
Üçüncü kurum ise devlet memurlarının bağlı olduğu Emekli Sandığı idi. Bu Kurum da faaliyetini 5434 sayılı kanuna göre yürütüyordu.
2006 yılında 5502'nin hayata geçmesi ile her üç kurum da ortadan kaldırıldı ve Sosyal Güvenlik Kurumu kuruldu. Aynı zamanda 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 5510 sayılı kanun kabul edildi. 5510 sayılı kanunun kabulü ile yukarıda saydığım üç kanun ilga edildi.
Gelelim bu konunun 4/a, 4/b ve 4/c ile ilişkisine;
4/a'lılar dediğiniz kişiler 4.maddeyi okursanız göreceğiniz gibi bir işverene bağlı çalışan sigortalılardır. Yani eski ssk'lılara dair sigortalılık bağı 5510 sayılı kanunda bu madde ile kurulmuştur.
Keza aynı şekilde 4/b eski sistemde yer alan Bağ-Kur'luların 5510 sayılı kanunda karşılığıdır.
4/c ise eski Emekli Sandığı'nın.
Söylediğim kanunların hikayesine kaldırılışına ve 5510 sayılı kanuna araştırıp bakarsanız sizin için daha net olacaktır.
Yani kısaca artık ssklı, bağkurlu, emekli sandıklı kavramlarının aslında hayatımızdan çıkması gerekli. Çünkü artık tek bir statü var, SGK'lılık. Ancak bu kavramların hala hayatımızda olmasının bir sebebi var. Herkes ilk sigorta tescilinin yapıldığı dönemdeki kanuna bağlı olarak sigortalılığını sürdürüyor. Özellikle emeklilik konusunda. Örneğin 2007 yılında ilk kez SSK'lı olmuş birisi 506 sayılı kanuna göre emekli olurken, 2009 yılında sigortalı olmuş birisi 5510'a göre emekli olacak. Aynı durum yine eski memurların 5434 sayılı kanunla emekli olması, 2008 sonrası mesleğe girenlerin 5510 sayılı kanuna göre emekli olması durumunda da geçerli.
Sizi alakadar eden şey yeni kanundur. Yeni statülerdir ve buna dair bilgilerdir. Eski kavramlar size Sosyal Güvenlik Reformu bağlamında lazımdır. 506 sayılı Kanun'da hala geçerli olan hükümler de var. Bu hükümler zaten geçici madde olarak 5510'da yer buluyor kendisine. Örneğin Banka Sandıkları ile alakalı 506 sayılı kanunda yer alan geçici yirminci madde 5510 sayılı kanunda aynı maddede karşılık bulmuş durumda. Çünkü müktesep haklar söz konusu ve bunların ortadan kaldırılması mümkün değil.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Kanunun en azından bu bölümleri olabildiğince açık dostlar. Gözünüzde büyütmeyin.
Şu yazı linkini de yine bırakayım şuraya, hangi maddelere dikkat etmelisiniz, hangi kavramlar önem arz ediyor olabildiğince derleme yapmaya çalıştım rehber olması adına.
Başarılar diliyorum.
-
@paretowilfredo hocam konu dışı ama ben 3 komisyonda giriyorum,Sgk BAŞKANLIĞI binası yazıyor,oraya metro yada Ankaray var mı?Bi de Kızılay’a yakın mı hocam:)