9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
-
@corleone, içinde söyledi: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
nomik kararların alınmasında piyasa mekanizması etkindir
Planlı ekonomi demek, piyasa mekanizmasına etki etmek ya da onu kontrol altına almak demek değildir. Planlı ekonomi demek, piyasa mekanizması sonucu oluşan aksaklıkları giderici şekilde, devletin piyasaya dolaylı olarak küçük dokunuşlar yapması demektir. Örnek verelim .. Piyasa mekanizması sonucu elimizde10 ton patates kaldı. Arz talebi aştı, arz fazlası oldu. Devletin bu oluşan 10 tonluk arz fazlasını alabilir, planlı ekonomi çerçevesinde lakin devlet 10 ton patatesi aldı diye piyasa mekanizması bozulmadı.
A şıkkı kesin olarak doğru çünkü Türkiye'de kamu sektörü kar amacı ile ekonomide faaliyet göstermemektedir. Toplumun aksayan veya eksik yönlerini desteklemek amacıyla faaliyet gösterir, burada sayamayacağım kadar çok nedeni olsa da temel amaç destek olma, tamamlamadır.
-
@corleone 1980 sonrası piyasaya bırakılıyor. Devletin küçültülmesi,fiyat kontrollerinin kaldırılması,serbest pazar vs. Ben de c olduğunu düşünüyorum. A şıkkındaki tek yanlışlık devlet kar amacı gütmez vs. Gibi zorlama kılıfına uydurma çabası olur herhalde geçen sınavın kaymakamlık serbestleşme sorusu gibi bu da nerden tutsan elinde kalıyor. C şıkkı net yanlış
-
Belediye kanuna göre belde adının değişmesi ile belediyenin adı niçin değişir?
-
@Hayati hocam kamu reel sektörde var o zaman diliminde ve etkin. Amaç gelir etmek değilse o zaman da piyasaya müdahale oluyor. Çok değerli hocalar hazırlıyor ve soru tabi ki doğrudur ama ben hala mantığıma yatıramadım.
-
@Tardukağan, içinde söyledi: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
@corleone, içinde söyledi: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
nomik kararların alınmasında piyasa mekanizması etkindir
Planlı ekonomi demek, piyasa mekanizmasına etki etmek ya da onu kontrol altına almak demek değildir. Planlı ekonomi demek, piyasa mekanizması sonucu oluşan aksaklıkları giderici şekilde, devletin piyasaya dolaylı olarak küçük dokunuşlar yapması demektir. Örnek verelim .. Piyasa mekanizması sonucu elimizde10 ton patates kaldı. Arz talebi aştı, arz fazlası oldu. Devletin bu oluşan 10 tonluk arz fazlasını alabilir, planlı ekonomi çerçevesinde lakin devlet 10 ton patatesi aldı diye piyasa mekanizması bozulmadı.
A şıkkı kesin olarak doğru çünkü Türkiye'de kamu sektörü kar amacı ile ekonomide faaliyet göstermemektedir. Toplumun aksayan veya eksik yönlerini desteklemek amacıyla faaliyet gösterir, burada sayamayacağım kadar çok nedeni olsa da temel amaç destek olma, tamamlamadır.
A şıkkı kesin doğru derken, soruya göre kesin yanlış demek istedim Soru da bir hata yok yani.
-
@Hayati ve 60 yılında darbe yapıyoruz planlı ekonomiye geçişte başlıyor. Bizde asıl liberalleşme 80 sonrası diye düşünüyorum. Sadece kendi fikrim bu
-
@Tardukağan hocam amaç kar elde etmek değil evet. Amaç hammaddesi yurt içinde olan ürünlerin ithal ikamesini yapmak. Ama piyasa ekonomisine geçiş 1980 sonrası 24 ocak kararlarıyla özellikle. Ben sorunun hatalı olduğu düşüncesindeyim
-
@edielik 80 ve sonrası tabiki de liberal ekonomi açısından asıl serbestliklerin olduğu dönem ancak 60 lar planlı dönem evet ama plandan kasıt piyasayı daha etkin kılmak için kamunun desteğidir. Kaldı ki devletçilik dönemlerinde bile kamunun amacı reel sektörden kar etmek olmamıştır. Kamunun asıl gelirleri de vergilerdir
-
@edielik ben de tam anlamıyla kafam da oturtamadım diyebilirim.
-
@taromisaki9, içinde söyledi: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
@Tardukağan hocam amaç kar elde etmek değil evet. Amaç hammaddesi yurt içinde olan ürünlerin ithal ikamesini yapmak. Ama piyasa ekonomisine geçiş 1980 sonrası 24 ocak kararlarıyla özellikle. Ben sorunun hatalı olduğu düşüncesindeyim
İthal ikamecilik ile piyasa ekonomisi çok farklı kavramlar. 1930-1939 ithal ikameciliğin yoğun olduğu yıllar. Bu yıllarda dahi piyasa ekonomisi uygulandı. Piyasa ekonomisi arz ve talebin piyasanın kendi içinde, doğal olarak oluşmasıdır veya TL'nin değerinin piyasa koşullarında kendiğinden belirlenmesidir.
-
@Hayati aslinda her 2 şıkta hatalı zor celdirici soru soracam diye yanlış soru soruyorlar bana kalırsa
-
@enea, içinde söyledi: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
@Hayati aslinda her 2 şıkta hatalı zor celdirici soru soracam diye yanlış soru soruyorlar bana kalırsa
tam olarak bu.
kendini kaf dağında gören iktisatçı akademisyenler.
baskın çoğunluğu bu türdedir.
(iktisat mezunuyum)
sizin egonuzun ceremesini çekmek zorunda mıyız biz.
bana göre tartışmaya bile gerek yok.
kalitesiz bir soru olmuş. -
@k-k beğenmedim diyip çözmezsiniz o zaman öyle veya böyle herkes için anlaşılır kolay soru soracak da değiller
-
yönetim bilişim sistemleri eşdeğerlik durumu nedir bilgisi olan aktarırsa sevinirim
-
@corleone hocam bir ekonomi de devletin rol olmasi devletçi politikalar izlendiğini anlamini tasimaz. Planli kalkinma doneminde esas aktör piyasa mekanizmasini etkin bir sekilde calismasini saglamaktir. Ozellikle ilk üç plan da d ve e şıklarinda yazdigi gibi kamu ve ozel sektorun birbirini tamamlamasi amaclanmis ve devletin piyasa ekonomisi icin de ozel sektor uzerinde sadece bir denetim mekanizmasi olarak var olmasi yonunde cabalar olmus. Dolayisiyla daha duz mantikla dusunursek evet kamu gelirlerinin artmasi guzel bir seydir ama bu donemde asla kamu gelirlerini arttirmak gibi bir hedef belirlenmemistir. Cevap kesinlikle a
-
Soruda hiçbir hata yok. Hata olsa zaten iptal edilirdi. Milletin vatandaşları Marstaki çığ görüntülerini tartışırken bizimkiler doğru soruya yanlış ve kalitesiz damgasını yapıştırıyor. Acınası bir durum.
-
@Tardukağan soru da tartışmasın insanlar burada oldu olacak. Millet aya uzaya çıkıyor klişesi ile insanları eleştirmenizden belli kalite anlayışınız. Bir soru üzerinden fikirler bilgiler ışığında paylaşılmış. Yaptığınız yoruma bakın... bir de size cevap verdim şurada. Kalitenizle makamınızda ziyarete geliriz artık. Nasılsa geçtiniz yürüdünüz bizi. Şu forumdan kaçan bazı insanlar o kadar haklı ki.. kalın sağlıcakla
-
@taromisaki9, içinde söyledi: 9 Kasım 2019 108. Dönem Kaymakamlık Sınavı
@Tardukağan soru da tartışmasın insanlar burada oldu olacak. Millet aya uzaya çıkıyor klişesi ile insanları eleştirmenizden belli kalite anlayışınız. Bir soru üzerinden fikirler bilgiler ışığında paylaşılmış. Yaptığınız yoruma bakın... bir de size cevap verdim şurada. Kalitenizle makamınızda ziyarete geliriz artık. Nasılsa geçtiniz yürüdünüz bizi. Şu forumdan kaçan bazı insanlar o kadar haklı ki.. kalın sağlıcakla
Yardımcı olmak amacıyla yanıt verdim suç oldu. Teşekkür etmek yerine, yazdıklarımı çarpıtmışsınız. İnsanların emeklerini kalitesizlikle suçlayan ben değilim sizin tayfa. Bir de size cevap verdim şurada demeniz zihniyetinizi özetliyor.
Ben de forumu bırakıyorum arkadaşlar. Herkese başarılar dilerim.
-
Sınav başvurusuyla alakalı iki şey sormak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim
1- Şuan bir arkadaşım sınava başvuracak. Pazartesi teslim olacak. Şuan askerligi başladı ama yol izninde. Sınava başvururken askerlik durumunda hangisini seçmesi lazım ?
2- Askerlik durumundaki yedek sınıfa geçirildi ne demek ? Biraz bakındığımda askerliğini yapmış olanlar 41 yaşına kadar ' yedek sınıfına geçirildi ' olarak seferberlik hali vs. tekrar çağırılabilir, ibareli bir yazı gördüm. Bu doğru mu ?
Ben askerliğimi yaptıktan sonra ilk kez bu sınava gireceğim de bende bilmiyorum açıkcası bu konuyu -
Arkadaşlar iktisat dan yüksel bilgili kaymakamlık mikro makro Türkiye ekonomisi çıkmış sorular kitabı yeterli olur mu