TRUMP ve Twitter; Bir Uluslararası Silah Olarak Tweet
-
Trumpin bugünkü tweetleriyle bir kez daha hatırladık ki sosyal medyadan yazılan iletiler doları 15+ kuruş artirabiliyor. Bunun uluslararası ilişkilerdeki yeri nedir acep
-
@genclerbirlikli Külhanbeyi notası etkisi.
-
@kaimoğlan yeni bir kavram mi ekliyoruz ua ilişkilere :d
-
@genclerbirlikli Yine de bi Boris'in saçları değil.
-
@genclerbirlikli trump ne dedi dolar ne oldu henüz haberim yok ama:) başlığı görünce kayıtsız kalamadım:) makale başlığı gibi başlık açmışsınız dostum:) ilgimi çekti, uluslarcı dostlarımızdan değerli yorumlarını bekliyoruz
-
@plansız aslında biraz daha uzun yazacaktım ama sonra üşendiğim aklıma geldi ve topu uluslarcilara attım
-
@paretowilfredo olamaz da
-
ben de merak ettim şimdi
-
Sanırım diplomatik iktisat gibi bir kavram doğacak. Aslında var olan bir şeydi bu. Eskiden de böyle çalkantılı dönemlerde diplomatik meseleler ön plana çıkıyordu yalnız medyanın daha güçsüz olması bunları bu kadar bariz görmemize engel oluyordu. Şimdilerde bir twit nelere kadir durumuna geldik. Her kızan bir twit atsa halimiz nicedir.
-
Trump siyasi figür olarak yalnızca ABD’yi temsil etmiyor. Gün içinde attığı tweetlerde bile çok keskin dönüşler olmasının sebebi de budur aslında. Uzun zamandır Amerikan dış politikasına karar verenlerin yalnızca başkanlar olmadığını, asıl karar vericilerin başka “üst akıllar” olduğunu söylesem çok mu büyük bir komple teorisi yaratmış olurum acaba?
Son 100 yılda kaç kez ABD başkanının değiştiğine ve kaç kez Merkez Bankası başkanının değiştiğine bakarsanız (Merkez Bankası başkanlarının kökenlerinin de genelde yahudi olması genel olarak dikkat çekicidir) bazı ipuçları elde edebilirsiniz.
Trump’ın attığı son küstah tweetteki “eşsiz ve büyük bilgelik” aslında kendisine ithafen söylediği bir şey değildir. Her ne kadar dengesiz bir kişilik gibi görünse de bir Amerikan başkanı böylesi çocukça bir egoist açıklama yapmaz. Buradaki eşsiz ve büyük bilgeliğin sermaye sahibi üst akıllara ait olduğu gayet açıktır ki bu tür açıklamaların ardından hep ekonomik tehditler geliyor zaten. Bu tür küstahça tehditler içeren tweetlerin hep ekonomi silahı ile birlikte kullanıldığına dikkat çekmek istiyorum. Trump, aynı zamanda kendisini başkanlığa taşıyan yahudi lobisini de temsil etmektedir. Aile bağlantıları da zaten ortadadır. Burada Amerikan tarihi ve yahudi etkisi başlıklı çok geniş bir yazı yazmak isterdim açıkçası
Yani ekonomik tehditler, küstahça, korkusuzca ifadeler içeren tweetler başka yerlere adreslenmelidir. Bu tweetlerin anında dolara etki etmesini de gayet kolay anlayabiliriz bu şekilde. Türkiye’deki sermaye sahipleri ve dış bağlantıları konulu bir yazı da güzel giderdi bu noktada
Akşam saatlerinde aynı Trump bu sefer çok daha farklı içeriklerde tweetler atabiliyor. Aslında bu dengesizlik gibi görünen durum uzun zamandır bilinen ancak gün yüzüne pek fazla çıkmayan bir gerçeği ortaya çıkarmaktadır. Amerikan başkanları iç siyasette ne kadar etkili ve özgür ise dış siyasette o kadar bağımlı ve yalnızca siyasi figür konumundadır.
Biraz fazla komplo teorisi gibi olduğunun farkındayım ancak birgün üşenmezsem bu konular hakkında fikirlerimi kendimce daha geniş çerçevede anlatabilecek bir yazı yazabilirim. -
Trump'ın bence stratejisi öngörülemez olmak. Geldiğinden beri bu şekilde tavır takındı. Hep ters köşe yapmaya kalkıştı. Ancak kadın hakları savunucuları, hayvan hakları savunucuları, lgbt, sosyal demokratlar kısaca ülkedeki evanjelist ve aşırı muhafazakarlar dışında kendisinin azline üzülecek kimse yok. Yaklaşan seçimlerle birlikte de seçmenlere başarı diye satabileceği şeylere ihtiyaç duyuyor. O yüzden bugün belki Suriye'den çekiliyor. Diplomaside Kuzey Kore hamleleri, Güney Amerikalıların mülteci sorunlarına duvar önlemi gibi politikaları başardım diyebilmek içindi. Twitler burada algıyı hızlı yönetmek için bir araç ama sanırım buna danışmanları şey demişler; hacı sosyal medyayı iyi kullanan siyasi yok, buradan yürürsün. Bunu başardı da. Avrupalılar Trump için "deli" diyorlar. Bu da onun hamlelerine biraz yarıyor. Twitter biraz bu "deli" imajı için kullanıldı. Ne yapılacağı önceden tahmin edilemeyen öngörülemeyen bir lider oldu.
-
-
Egosantrik bir anlayışla devlet yönetmek Amerika'nın başkanlık geleneğinde varolan bir durum. İlginç olan bütün başkanlarda var olan bir şeyin bu derece göze parmak yapılması ilginç. Adamın temel prensibi İran, Türkiye ve Kore'ye karşı sosyal medya dilini kullanmak. Bu şunu ifade ediyor olabilir mi? Ben bu ülkeyi sosyal medya hesabımla bile yönetebilirim. Böyle bir tavır ve anlayış sert bir dille karşılık bulmalı.
-
@Antimülakat sert dil dediğin bu mu ki üstat?
-
@Agor Hocam bu kadar mı umursanir diyorsun? Dışişleri Bakanlığı tarafından gelen tepkilerin etkisi bu kadar olmaz sanırım! Sende durum öyle değil mi?
-
@Agor beni hangisine benzettiniz hocam?
-
@SRPR hocam onların ikisinin de aslında tarzı, üslubu, tavrı birbirine benzettiği için pek de ayırmaya gerek yok da illa birisi derseniz sizle Abdullah Çiftçi'yi özdeşleştireyim.
-
@Agor biraz komplo teorisi kıvamında olduğunun farkındayım. Sebebi gerekli destekleyici açıklamalara yer verememem İyi bir benzetme mi kötü bir benzetme mi yaptınız kendisini tanımadığım için anlayamadım ancak her iki koşulda da canınız sağolsun
-
@SRPR hocam ikisini de severim o yüzden iyi bir benzetme yaptım diyebiliriz. Onlar da komplo teorisi tadında konuşuyor ama bazıları teori olarak kalsa da bazıları gerçek.
-
son yorumlardan bir yıl geçti ama durum aynı başkanın sözleri yine piyasalara eksi oluyor