MESLEK TANITIMI: Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Hakkında Her Şey!
-
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı
Maliye Bakanlığı'nın kendi taşra teşkilatında çalışan uzman kadrosundur. 2010-2012 arasında gerçekleştirilen; Maliye Bakanlığı kadrolarının tek çatı altında toplanması çalışması neticesinde Eski Milli Emlak, Emlak, Muhasebat uzman ve denetmenlerinin bir araya getirilmesi ve tek çatıda toplanması ile oluşturulmuş bir meslektir.
Mesleğe Giriş;
Eski sistemde KPSSP39, KPSSP40, KPSSP42, KPSSP56 ve KPSSP118 puanlarından 75 taban ile alım yapan kurum 2017'den sonra da yine bu şekilde dengeli puanlar seçecektir. İlanın 2017 KPSS evveli gelmesi durumunda yukarıda yazılı puanlar ile başvuru yapılacaktır.
Puanların ağırlıkları için: http://forum.tercihiniyap.net/topic/528/kpss-puan-türlerine-göre-kurum-kadroları-listesi/8
Kurum KPSS puanı ile yapılan başvuru neticesinde, mesleğe alınacak aday sayısının 20 katı kadar kişiyi, test usûlu ile yaptığı sınava tabi tutmaktadır. Sınavı geçen 4 kat kadar aday ise mülakata katılmaya hak kazanmaktadır.
SINAV:
İKTİSAT;
-Mikro iktisat,- Makro iktisat.
MALİYE
-Kamu maliyesi,
-Maliye politikası.
HUKUK
-Anayasa hukuku,
-Medeni hukuk (Başlangıç-kişiler hukuku-eşya hukuku),
-İdare hukuku ve idari yargıı
-Borçlar hukuku (Genel hükümler),
-Ticaret hukuku (Başlangıç),
-Ceza hukuku (Genel hükümler).
MUHASEBE
-Genel muhasebe.
Çok ayrıntılı konuları içermeyen, daha çok temel çizgide gerçekleştirilen sınav için KPSS'de kullandığınız kaynaklar fazlasıyla yeterli olacaktır.
KPSS Çalışma Yönergemiz için: http://forum.tercihiniyap.net/topic/72/kpss-a-grubu-hazırlık-yönergesi-yöntemler-kaynaklar-vs/38Sınavı geçen 4 katı aday Maliye Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek sözlü sınava katılmaya hak kazanacaktır. Sonrasında kazanan adaylar mesleğe adım atacaklardır.
Atanma ve Mesleğe Başlama:
Adaylar mesleğe girer girmez öncelikle Ankara'da asgari 3 Aylık bir temel eğitime tâbi tutulmaktadırlar. Bu temel eğitimden sonra adaylar yapılacak bir sınav ile dağıtıma tâbi olacaklar. Görev yerlerine dağılan adaylar, İl Defterdarlığı'nda, defterdara bağlı olarak görev yaparlar.
1 Yıl Aday Memurluktan sonra Defterdar Uzman Yardımcısı olan adaylar, denetim, soruşturma ve inceleme eğitimine tâbi tutulurlar. 3.yılın sonunda ise yapılacak YETERLİK Sınavı ardından Defterdarlık Uzmanı olarak atanır ve görev yaparlar.Yeterlik Sınavı;
-Kamu mali yönetimi, kamu gelirleri ve kamu harcamaları,
-Kamu malları yönetimi,
-Kamu hukuku ve kamu personeli,
-Denetim ve inceleme usulleri,
konularından yazılı, yazılı sınavı geçen adaylar için de sözlü olarak yapılmaktadır.
İl Defterdarlıklarında iki temel birimde görev yapılmaktadır.-Milli Emlak ve Muhasebe Servisleri
-Denetim ve İnceleme ServisiMilli Emlak ve Muhasebe Servislerinde görev yapan uzmanlar; tespit ve tahsis konularına dair çalışmalar ile, Muhasebe işlemleri, muhasebe fişlerinin tahakkuku, maaş ödenmesi işlemlerini yapmaktadırlar.
Denetim ve İnceleme Servisi ise; Defterdarın emrinde, denetim, inceleme ve soruşturma görevlerini ifa etmektedirler. Bir noktada Maliye Bakanlığı'nın taşradaki 'İç Teftiş' görevini ifa etmektedirler.
!!! DANIŞTAY; 659 Sayılı KHK'nın denetime ilişkik maddelerini iptal etmiştir. Halen yeni bir düzenleme yapılmamıştır.
Aynı karar ile Rotasyon uygulaması da iptal edilmiş, yeni bir düzenleme henüz getirilmemiştir.!!!Denetim Yetkili, Defterdar'a bağlı olarak çalışan Defterdarlık Uzmanları;
-kamu idareleri saymanlıkları ve genel/özel bütçeli idarelerin bağlı işletmelerindeki saymanlıkları ve Defterdarlık birimlerinde denetim ve inceleme işlemlerini yaparlar.
-628 Say. Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca soruşturmalar yaparlar,
-Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yarg. Hk. Kanun uyarınca ön inceleme yaparlar.
-Disipline aykırı fiilleri görülenlerle ilgili olarak alınan onaya bağlı disiplin soruşturması yaparlar.
Tüm bu inceleme soruşturma işlemleri sırasında, Mülki İdare Amirliği ile diğer kamu birimlerinin yardımına başvurma yetkisine sahiptirler ve bu yardımların yapılması zorunludur.
Uzmanlar; yaptıkları bu inceleme ve soruşturmalara istinaden RAPOR hazırlarlar. Bu raporlara istinaden işlemler ya kesin sonuca bağlanır ya da sonraki aşamaya yardımcı olacak niteliktedirler.Özlük Hakları;
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı'na başlayan bir aday 850 Ek gösterge ile başlayıp azami 2200 ek göstergeye ulaşırlar. Ocak Zammı ile birlikte 3400 tl civarı başlangıç ücretine sahiptirler.
SONUÇ:
Maliye Bakanlığı taşra mesleklerinden olan Defterdarlık Uzman Yardımcılığı aynı özlük hakkına sahip olan, diğer iki meslek; Gelir Uzman Yardımcılığı ile Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı arasında bir konuma sahip görünüyor. Genel bir değerlendirme ile;
-MHUY'a göre daha az yükümlülük
-GUY'a göre daha çok yetki.
Bunların arasında TERCİHİNİZİ YAP'ın.Kıyas etmek için;
MHUY Meslek Tanıtımı: http://forum.tercihiniyap.net/topic/346/meslek-tanıtımı-mali-hizmetler-uzman-yardımcılığı/19
GUY Meslek Tanıtımı: http://tercihiniyap.net/guy/ - Makro iktisat.
-
Ne kadarda güzel bi meslek yakın zamanda yüklü bi alım yapma ihtimali var mı=)
-
Kardeşim benim şahsi fikrim Guy'a kıyasla daha güzel bir meslek. 100 kişilik bir alım planı var hazırda bekleyen. İlk gelecek ilanlardan biri olabilir bakanlıktan.
-
Umarım hazırlanan her meslek tanıtımı yazısını takiben alımlar ilanlar olur
-
İnşallah tez gelir, teşekkürler bilgi için.
-
@paretowilfredo İl seçimini biz mi yapıyoruz,kura mı var?
-
@paretowilfredo pareto kardeşim sular duruldumu maliyede sence ilanlar gelirmi ? Yoksa yeni bir khk daha beklenecekmi ?
-
@escobar_p Kardeşim eski promosyonlarda kura varmış. Ama artık eğitim sonunda sınav ve ona göre yapılan ve ilan zamanında duyrulan iller içinden tercih ile yerleşiliyor.
-
Arkadaslar olasi100 kisilik ilanda kac puana kadar dusme ihtimali var
-
@tarziktisat Valla bu konuda net konuşamıyorum ama bu khk ile bir nefes almıştır bakanlık bence. En azından planlanan alımları yapmak gerek. Çünkü gerçekten ciddi bir boşluk oluştu. Gelir İdaresinde de Merkez / taşra teşkilatında da. Çünkü bakanlık sürekli faal ve durmadan halka hizmet vermek durumunda. Bence ilk fırsatta açığı kapamak adına en azından belirlenmiş ama 15 temmuzun taş koyduğu alımlara çıkılacaktır.
-
İnşallah ilan gelir biran önce geçen yıl yaklaşık 0.5 puanlık bi farkla girmemiştim sınava bu yıl sıralamaya girebilirim umarım. .
-
Muhasebe ağırlıklı puan türlerini kullanmış hep. hukuk ve muhasebeye önem vermek lazım sanırım.
-
arkadaşlar öyle bir heyecanla okuyorum ki muhtemel bir tarihten bahsedilmiş mi anlayamıyorum. hiç tarihten bahseden oldu mu?
-
@paretowilfredo hocam dguy kadrosu için baya ihraç oldu.Bu kadrodan tekrar alım olma ihtimali nedir acaba ?
-
6 ay önce mülakatları açıklanan 50 kişilik duy ekibi hala işe başlamadı bu ilanın gelmesi biraz zor güvenlik soruşturması devam ediyor , acil ihtiyac olsa önce onları alırlar mantıken
-
@totti Süreç uzadı ama sona gelindi. MUY'lar başladı kısa süre içinde DUY'lar da başlayacak inşallah. Sonrasında beklemeye koyulabiliriz.
-
@Mehmetkosovalı Ben bekliyorum kardeşim açıkçası artık. Hem uzun zamandır alım yapılmaması hem de, bunca ihraçtan sonra alım yapılacaktır. Ama KPSS'den sonraya kalır bence.
-
Yakın zamanda gelir inş @paretowilfredo
-
Defterdarlik Uzman Yardimcılığından Sgk denetmenligine geciste muvafakat v.s gibi konularda problem oluyor mu? Bu konu hakkında da bilgi paylaşır mısınız?Bunun örnegi var mıdır?
-
@paretowilfredo Defterdarlik Uzman Yardimcılığından Sgk denetmenligine geciste muvafakat v.s gibi konularda problem oluyor mu? Bu konu hakkında da bilgi paylaşır mısınız?Bunun örnegi var mıdır?