NETLER VE PUAN TAHMİNLERİ
-
@crowdingout
öğrenci iken eyvallah hocam gelir gider ihtiyaçlar bir şekilde bütçeye göre ayarlanır. öğrenci iken çoğu konuda beklentiler de yüksek olmuyor zaten. ancak bir de orada aile kurduğunuzu düşünün. evlilik çocuk vb olaylardan sonra artık bir çok şeyden feragat edemezsiniz. makarnayla kahvaltımı da yaparım diyemezsiniz. eşlerin ikisi de mutlaka çalışmalı istanbulda bana kalırsa.
ha şu da var. 10 milyonluk şehirde kaç milyon insan asgari ücretle geçiniyor sen nasıl geçinemiyorsun kardeşim denebilir. burada hayattan beklentileriniz ve umduğunuz yaşam koşulları devreye girer.
defalarca gittim gezdim istanbulda. bana kalırsa paranız varsa yaşanabilecek en güzel şehirdir, paranız yoksa da hayatı zehir edebilecek bir şehirdir. deprem tehlikesi, trafik, kalabalık vb olaylar da etkili benim için.
açıkçası mecbur kalmadığım sürece istanbulda yaşamayı istemem ben.
istanbulu seven ve yaşamak isteyen insanlara da elbette saygı duyarım.
bu arada orta anadoluda büyümüş bir insanım. deniz o nedenle çok önemli değildir benim için -
@crowdingout bende istanbulda 7 yılı geçmiş biri olarak söylüyorum 7 yıl önceki istanbulla şimdiki ayni değil eminim siz o evi en az 3-4 yıl önce kiraladınız ve kiracı cüzi miktarda zam yaptı. Su an nerden baksaniz en düşük ev kirasi 1700( merkezi yerlerde) tabiki maltepe gibi yerlerde daha ucuzdur fakat insanlar ucuz evde oturmak için o kadar yol gitmeyi tercih etmez bence.ben istanbulda 3500 tlyle geçinmeyi denedim olmadi çünkü en kotu öğle yemeğinde bile 25-30 tl paranız gidiyor ve bence insanlar artik öğrencilik hayatından çıkıp para hesabi yapmadığı bi hayata geçmek istiyorlar. Bunun da yolu istanbul dışında olsanız rahat rahat geçinirsiniz üstüne birikim yaparsanız diyoruz.istanbulu herkes biliyor zaten 3-4 arkadaşla ev tutmakla tek yalniz yasamak arasında çok fark var. Ayrica İstanbulu kotu göstermek gibi niyetimiz yok sadece madem 80 ustu bi puanınız var( büyük ihtimalle yazdığınız yer gelir) yasam standartları uygun bi yerde yaşayıp da kalan parayı da birikime ayırmak daha cazip.herkes istediği yeri yazabilir istediği yerde yasamakta özgür şahsen ben yasam standartları diğer şehirlere kıyasla daha pahalı olmasına ragmen yazicam. Amacımız tartışma yaratmak değil dusuncemizi dile getiriyoruz sadece.
-
@KamuAdayı hocam o maaşa hiç yaşanılmaz şeklinde bakmamak gerekir onu demek istedim. yorganını ayağına göre uzatmadıktan sonra nerde olursak olalım geçim zor. illaki her yerin kendisine göre sıkıntısı mevcut. artısına eksisine bakarak hangisi ağır basarsa ona göre karar vereceğiz. bende orta anadoluda yetişen biriyim ama denizsizde değil İstanbulsuz olmuyor
-
@Earth11 hocam ben geleli 6 ay oldu pek birşey değişmedi yani ev sahibi zamda yaptı. merkez diyerek kastınız dairelerin yanı ise istanbulda dairelerin yanında ya iş merkezi yada devlet binaları mevcut yine en yakın 20-30 dakikalık bir mesafede oturma durumu olur. maltepenin ucuzluğundan demedim sadece bir örnek verdim avrupa tarafındada oturan var bu şekil. dairelerde servis mevcut ve öğle yemeği veriliyordu bir değişiklik olmadıysa. inanın olursa 5 yerede istanbulu yazmayı düşünüyorum inşallah sizlerinde gönlüne göre olur
-
@crowdingout valla istediğiniz yeri yazın:)fikrimi söylüyorum benim öğrencilik hayatım istanbulda geçtiği için tercih edicem merkezi derken mecidiyekoy, beşiktaş vs kastettim oralarda da kiralar en az 1700 emin olun.kimse maasinin 3te 1 ini ev kirasına yatırmak istemez ayrıca daire derken bi kadın olarak 3 öğün dışardan yemem;)evde temiz temiz yemek pişirmek varken. İstanbul hala ayni diyosunuz istanbulu geçtim turkiyenin 2 yıl oncesiyle şimdiki ayni değil ornegin dolar 3,50 ydi 5 olunca millet kriz var diye ortalığı ayağa kaldiriyordu simdi dolar 10 a yaklaştı insanlar alıştı.bence hayat şartları daha da zorlasicak. Bence artik istanbulu değil netleri konuşalım:) benimde 1. girişim kpsye inşallah 2. olmadan yerlesiriz herkesin hakkında hayırlısı olsun:)
-
@crowdingout
öyle tabiki hocam. istanbulda sürekli yaşayanlar nasıl hissediyordur bilemiyorum ancak ben gittiğim özellikle bazı yerlerinde çok farklı hissediyordum. belki alışanlar benimle aynı duyguları paylaşmaz o anda.
yine de benim hayat beklentilerime çok uygun değil istanbul. umarım beklentilerini karşılayanlar için istanbul gelir.
aradaki fark bana kalırsa şu; istanbula bir yahya kemal gözüyle bakmak bir de memur adayı gözüyle bakmak. ben memur adayı gözüyle bakanlardanım sanırım tüm koşullara ve zorluklara rağmen istanbula yahya kemal gözüyle bakabilenlere de saygı duyarım ve biraz da imrenirim
herkes için hayırlısı olur umarım -
@Earth11 inşallah yerleşirizde zorunlu olarak başka kpss görmeyiz
-
@KamuAdayı herkesin gönlüne göre olsun umarım sizlerinde beklentisini karşılayacak yer olur yahya kemalide rahmetle analım :)))
-
Kiraya bakarsak ankaranin orta seviyesi bile kiralar olmus en kötü 1000 tl ic anadolu kucuk sehirlerinde bile 900 1000 tl istanbula normal 1700 bence
-
@rabia89 81 eski sistemde bile açıkta bırakabilen bir puandı. Yeni sistemde tüm puanlar yükseleceği için 81 haydi haydi dışarda bırakabilir
-
@Hasso yahuu boyle konuşup umut kırmayın lutfen! Benim durumumda olan 75-80 aralığında olan arkadaşlar biraz olsun güzel şeyler duymak için giriyor. Ben öyle düşünmüyorum en kotu ne olabilir eski sistemde en düşük 72yle kapattıysa simdi 75 olur heralde bence bi sans var 78-79 puanlar içinde
-
@Earth11 kesinlikle katılıyorum daha 2 sene önce kaçlarla kapattı GUY. Taban puanı yakalayn herkes başvurabliyor olur veya olmaz.
80 taban puan isterse 80.05 alan adamda başvurur 90 alan adamda. -
Ya insanlar şunu anlamiyo tamam tek yıldı ama o sene istanbul 78 le kapattı 78 alanin siralamasi 7 bin 8 bin arasindaydi keza diger senelere bakarsakta oyleydi 2019 da 7 bin siralama 73 puan 2018 76 7 bin ortalama. 2017 de 1000 kisilik alimda istanbula 7 bininci Kisiye sira geliyo simdi 80 puana bile gelmiyo öylemi birakin bu isleri ya 2020 sıralamalar puanlar aciklanmadn kimse bilemez. 2019 gibi olursa 75 e dusen iller kesinlikle olacaktır
-
-
@Hasso arkadasim 81 nasıl dısarda birakicak yaa 5 il tercihin var oyle sey mi olur
-
@Hasso o zaman ki 81 le şimdi ki 81 aynı değil.
-
@rabia89 hocam siz he diyin gecin
-
Arkadaşlar artık puanlar düşük sıralamalar yüksek geliyor bunu göz önünde tutun. 2016 yılında Guy Ankara 79 puanla kapattı.Ancak o yılda 80 puanlı birisinin sıralaması hemen hemen 8 bin civarıydı. Benim 2018 puanım 77 sıralamam 7200. Yani yüksek kapatacak diyen arkadaslar bu konuya dikkat etsin. Düşük puan bekleyen arkadaşlar da umudunu sakın kesmesin 75 ile de guy olunuyor 90 puanla da
-
Bu senenin siralama-puan skalasini görelim, her şey belli olur. Kasman simdik bu kadar sağlıcakla kalın
-
@tobinq bu sene sinava cok fazla kisi girdigi icin puanlarin yukselecegini siralamarin duseceginu soyluyorlar oyle bir sey olur mu hocam