2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@FC-Real-GDP hocam yasin çoban esnek-dalgali kur farketmez dedi.mahfi egilmezin 7 ekim 2012 makalesini aynen kopyaliyorum." Türkiye 1980’li yıllara gelene kadar sabit döviz kuru rejimi uygulamıştır. Bu rejim, TL’nin değerinin Merkez Bankası’nca belirlenmesi ve o değerde sabit tutulması yoluyla uygulanmıştır. TL’nin değerinde ortaya çıkan ve çoğunlukla değer kaybı biçiminde olan değişiklikler genellikle bir defada ve devalüasyon biçimindeki müdahalelerle düzeltilmiş ve bu kez yeni parite sabit kur olarak belirlenmiştir. Türkiye 1980’lerde döviz kurlarının piyasada belirlendiği ancak Merkez Bankası’nın sürekli müdahaleleriyle yön verdiği müdahaleli dalgalı döviz kuru rejimine geçmiştir. Bu rejim 2000’lere kadar sürmüştür. Kur rejimindeki üçüncü değişiklik 2000’lerde yapılmış ve 2001 krizi öncesinde Türkiye bant içinde dalgalanma rejimi uygulamıştır. Bu rejim uzun süreli olmamış 2001 kriziyle birlikte çökmüştür. Kriz sonrasında Türkiye dalgalı kur rejimine geçtiğini duyurmuş ve uygulamada müdahaleli dalgalı kur rejimi uygulamaya başlamıştır.
Türkiye’nin bugün uyguladığı kur rejimi dalgalı müdahaleli kur rejimidir." ben de tufan sametin kitabindakini yazdim.yonetimli dalgalanmaya birakilan esnek kur.
-
dalgali kur: bir ulke parasinin degerinin piyasada arz ve talebe gore serbest olarak belirlendigi sistemdir.
serbest doviz kuru,degisken kur sistemi veya esnek kur sistemi olarak da bilinmektedir ( http://piyasarehberi.org/sozluk/dalgali-kur-sistemi )
teorik olarak esnek kura gecildi.ama uygulamada aşiri yukselmelerde dusmelerde merkez bankasinin mudahalesi nedeniyle yonetimli esnek kur.
esnek,dalgali,serbest veya ayrintisi yonetimli esnek cevaplarinin kabul olacagini dusunuyorum -
@ultras06 Dalgalı-Serbest-Esnek kur aynı anlama geliyor.
-
@taromisaki9 hocam sağ olun. türkçedeki iki soruyu yanlış okumasaydım derece yapabilirdim şimdi biraz zor. benim doğru sayilarım genelde hesapladığımdan fazla geliyor. son i. hakimlikte 74-75 doğru hesaplamıştım 79 doğru geldi. bu sınavda insan hakları, tarih ve anayasa tam, idareler toplam 12, turkiye ekonomisi biraz karışık 4 doğru olma ihtimali de var 2 doğru da, iktisat 4 doğru.
-
@fetih hizmet yerinden yonetim kuruluslari ins kabul olur hocam.hizmet yonunden yerinden seklinde geciyo.kavramsal bi eksiklik var mi bilmiyorum
-
-
@ultras06 yok kardeşim mesela yerel yerinden yönetim diyoruz yerel yonden yerinden yönetim demiyoruz gönlünü ferah tut bence
-
@fetih ins hocam
-
türkçesiz puanım 53,75
-
@taromisaki9 benim kaynağım asla hocalar olamaz dostum bilmeni isterim kanunun olduğu yerde ben dahil herkes halt eder
-
@vaner soruda bizim görmediğimiz bi kanun ifadesi vardı,sen gördün,açtın mevzuatı inceledin ve cevabı buldun bu mu yani ? Eyvallah dostum cvp imkb değil ben ikna oldum.başarılar diliyorum
-
@taromisaki9 hocam ben belediye yok diye hizmetsel yerinden yönetim kurumları yazdım. Sorun olacağını düşünmüyorum. Ki bence sizinki tam doğru olmuş. Kurum biraz sorun olabilir benim cevabımda
-
@taromisaki9 bak dostum sizi anlamış değilim yanlışa,Dogru diyorsunuz sorunun hiçbir yerinde imkb yi ima edecek mantık yok kaldı ki ben de o soruyu net olarak yazmıyorum sorunun kökü ozellestirme kanunları da açtık gösterdik burda soruyu yanlış okumuş olabilirsiniz biz de çok fahis hatalar yaptık normal bu durum dilerim kazanılır
-
@vaner yok ben zaten doğrularımı bile hesaplamadım.burda yazar çizerim ama netimi bile yazmadım burada.artık değişen bir şey olmayacak zaten.sadece cevaba ulaşmaya çalışıyoruz ama sen çok ısrar ettin bence de özelleştirmeyle bi alakası yok sorunun.neyse herkese başarılar diliyorum.
-
1-ugur1144 : 55
2-conmaynard: 60
3-fetih : 62.5
4-kamikaze : 67
5-hamsi : 66.25
6-luthor : 52.5
7-kaimoğlan : 53.75
8-sgkci :57
9-realist: 55
10-makif34: 63.75
11-forumders:58.75
12-kaymakam:65
13-priss : 53.75
14-işsizadam:65
15-jakuppp:55
16-ömermuhtar:55
17-fcrealgdp:70
18-oruçreis:63.75
19-d.drogba:65
20-onuktekin:51.25
21-ultra06:66.25
22-mülkiamir:70
23-mg_:67.5
24-sofuoglu:53.75
25-atanamayan:53.75
26-kemoenes:53,75
27-reagan:55
28-wagner:55
29-fablo:59.5
30-sirius:53.75
31-dolaylı tümleç:57.5
32-hakperest46:60
33-siyasetbilimci:46,25
34-kek:65
35-görünürel:55
36-oguzhan06:57,5
37-kaymakamadayı:53,75
38-kaymakam106:56,25
39-odaklan25:50
40-vaner:58,75
41-hahamas:59
42-suayipgzc:50
43-osaduman:62
44-captain:70
45-emrkn:53,75arkadaşlar aldığımız bu ham puan tahminleri TÜRKÇESİZ dir , türkçeyi dahil edip hesaplayanlar lütfen bu konuda yeniden hesaplayıp paylaşsın
-
@kamikaze içerisi şampiyonlar ligi gibi mübarek
-
@taromisaki9 Hocam TCMB zaten 1930'da kuruldu.Geçen sene tartışmaları takip etmedim.Bunun nesi sorun oldu ki?ÖSYM 1985'de kurulmuş dese ya da 1986'da faaliyete geçen dese yine sorun olmayacaktı.Bay/Bayan Sivri Zeka öyle bir soru hazırlamış ki İMKB ve Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı idaresi(fonun ismi Kamu Ortaklığı Fonu) gibi iki cevap çıkıyor.İkisi de tam olmuyor.Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı da tam olmuyor.Sadece 1986'da yetkiler bu idareye verildiği için bu olabilir diyebiliyorum fakat kuruluşuna bakarsak onun kuruluşu da 1984.
Şu çağda hemen her şeyi araştırıp bulmak mümkün.Şu soruları hazırlayan en azından ne sorduğunu kontrol edebilirdi.Şu devirde ve imkanlarla cahil kalmak özel bir çaba gerektirir. -
1-) imkb sorusunda kurulus yili 1986 yazdigi icin sildim oib yaptim. Ancak oib 1994 yilinda kuruldugu icin cevabimi yanlis kabul ediyorum. Ben dahil bir cok aday sirf kurulus yili tutmadigi icin imkb cevabini vermediler. Soru kökünde kitlerin hisselerinin satisina olanak taniyan ifadesi oldugu icin yani devlet mali satildigi icin ozellestirmeden bahsediliyor. Cok arastirdim 1986 yilinda sorudaki ifadeyi karsilayan cevaba ulasamadim. Bu sorunun cevabini sonuclar aciklandiktan sonra kagidini incelemek isteyen arkadaslardan ogrenebiliriz. Tartismanin bir faydasi yok.
2-) hizmet yonunden yerinden yonetim sorusu, merkezi idarenin hiyerarsisi disinda kendi mal varligi, tuzel kisiligi ve ozerk yapisi olan uni, sanayi odalari ve kitler gibi kuruluslara verilen en genel ortak ad nedir? Bana gore cevabi "yerinden yonetim" bazilari hizmet yonunden yerinden yonetim demis. Soruda genel ad dedigine gore yerinden yonetimin alt kirilimlarina girmey gerek yok diye dusundum. Ama bu sorunun cevabini da yanlis kabul ediyorum. Bu soruyu da tartismanin bir faydasi yok.
3-) iktisat sorusunun cevabi yuksek ihtimalle ahlaki risk. Fakat bazi kisiler dissallik cevabinda israr ediyor. Dissallikta gizli bir faaliyet yoktur. Sorudaki "gizli" ifadesi cikartildiginda cevap dissallik olabilirdi.
4-) tam dislama/dislama etkisi sorusunda zaten geliri hic arttirmadigi ifade edilmis. Bu sorunun iki cevabi olabilir ya tam dislama ya klasik durum bunun disindaki cevaplar ihtimal dahilinde degiller.
5-) meshur ytl sorusu. Konuyla ilgili bazi arastirmalar yaptim ve cevap 2005. Bazi hocalar cok zorlama aciklamalar yapmislar benim inanasim gelmedi. Ama gecen sene un seker PAMUK kabul edilmedi. Pamuk yerine dokuma yazilmasi istendi. Bir pamuk vakasi ile daha karsi karsiya kalabiliriz.
6-) turkce sorusu anlamli ve kuralli cumle bu soruda ben dahil bir cok aday niktalama isareti kullandi. Kuralli cumle ifadesi kafa karistirdi. Nimtalama isareti kullananlarin veya kullanmayanlarin cevabi kabul edilmeyebilir.
7-) issizler+is aramayanlar+calisanlar osymnin gecen sene 2 soru sordugu erdal unsalin kitabinda cevap "kurumsal olmayan sivil nufus" olarak alinmistir. Erdal unsal yazdigi icin tartismaya kapalidir.
8-) koy sorusuyla ilgili kimse tereddute dusmesin sorunun tek cevabi kanunda yazan "koy sandigi" dir.
9-) tcmb sitesinde guclu ekonomiye gecip programinda kullanilan kur sistemi "dalgali doviz kuru" olarak gecmektedir. Esnek kur cevabinin kabul edilebilecegini dusunmuyorum. (Ben de sorusun cevabina esnek kur yazdim)
Yani ozetle bir cok tartismali soru var bu sorularin cevabini 1 sene tartissak bir yere varamayiz.
-
@onuktekin 1985/86 tartışması yapılıyorya hocam onsan bahsediyorum.biliyorum hocam 1930 da kurulduğunu.o zaman 1931 de faaliyete geçti diye yazmasaydık merkez bankasını diyorum.
-
@D.Drogba yazdıklarınıza katılıyorum bu sorular tartışmaya açık. Sadece hizmet yönünden yerinden yönetim sorusunda yerel yönetimler örnek verilmediği için mesela belediye denilmediği için bence hizmetsel yerinden yönetim olmalı cevap..ki anayasada da yerinden yönetim olarak belirtilmesi genel adıdır zaten burada da belediyeden bahsedilmiştir. Soru da genel adı sorulmasına rağmen belediye köy bahsedilmediği için sadece yerinden yönetim veya yerel yönetim cevabının kabul edilmeyeceğini düşünmekteyim hocam