2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@can-mavi gizli ödenti sorusunun cevabı kartel hocama sordum...yasal deseydi tröst demediği için kartelmiş..,
-
@darısı-başımıza o zamandan beri bakıyorum. Hoca aslında biraz mizahi yazdı sanırım
-
@bfroki, içinde söyledi: 2017 Kaymakamlık Sınavı
@can-mavi gizli ödenti sorusunun cevabı kartel hocama sordum...yasal deseydi tröst demediği için kartelmiş..,
KARTEL: birbirinden bağımsız işletmelerin, daha çok kazanç elde etmek ya da başka kuruluşların, işletmelerin rekabetlerini ortadan kaldırmak gibi amaçlarla kurdukları büyük birlik. demek kardeşim bunun soruyla nasıl bir ilgisi var
-
Sayfa sayısının 500 olmadan açıklanması dileğiyle
-
bir tarafın gizlediklerinin diğer tarafın ödentisini etkilediği durum nedir? sorusunun kartel,tröst, swezy veya chamberlin gibi açık/gizli anlaşmalı oligapol piyasası ile nasıl bir ilişkisi var ki cevap kartel olsun
-
@politics06 bence 750 yi bulacak sayfa sayısı
-
2016 sınav başlığı 150 sayfa
2017 sınav başlığı ise şimdiden 450 ye dayandı.
Bu kadar tartışmanın döndüğü bir sınavın yüksek kapatma olasılığı çok az 24-25 te anlaşalım bence. -
@can-mavi olurmu hocam o arkadas hocasina soruyo ve hocasi ne derse dogru ama bizim hocalarin dedigi aktif nufus ahlaki risk dohru degil cunku bizim hocalari adamdan sayan yok
-
Ösym ömrümüzden çalıyor, günlerimiz heba olup gidiyor..
-
@öktem_ilteriş açıklansa bizde işimize baksak ya
-
@darısı-başımıza hiçbir sey yapamıyoruz, hiçbir şeye konsantre olamıyoruz kısır tartışmalarla geçen vaktimize acıyorum..
-
@zeynepingunlugu istediği kadar hocalara sorulabilir, ahlaki risk sorusu evet kötü hazırlanmış ve soruyu zorlaştırmak istenirken anlamsızlaştırılmış bir soruydu. soruyu okuduğumda aklıma ilk gelen dışsallık idi , tam yazarken 'bir tarafın gizlediği' ifadesi beni ahlaki riske götürdü. ayrıca dışsallıkta bir taraf diğer tarafın ödentisini etkilemez faydasını veya zararını etkiler
-
@can-mavi ben daha önce buna bir açıklama getirmiştim yine getireyim kartel oluşturduğunda üreticiler(firmalar) bundan tüketicilerin haberi oluyor mu, HAYIR... Peki karteldeki firmaların kartel fiyatından daha düşük bir fiyata satma arzuları var mıdır, EVET... Demek ki tüketiciler daha fazla öderler kartel oluştuğunda...Tam rekabettekine göre fazla öderler.. Bu da benim mantığım bu açıklamam ışığında sence soruyla ilgisi var mı yok mu bir de böyle bak bakalım... Ama peşin hükümlüysen kendi cevabının doğru olduğunu düşünüp yorumlamayacaksın bile...
-
@conmaynard 24 de anlaşalım hocam:)
-
puanları sıralayan arkadaşınn paylaştığı sıralamada alan ve gk net sayısı ile puanın birbiriyle örtüşmediği olmuş.
yani tutarlı değil sanki. buna dikkat edilirse daha sağlıklı bir liste ortaya çıkabilir. selamlar -
@bfroki Kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus = Aktif nüfus. Bu soruyu tartışmaya gerek yok bence
-
@mehmed-kemal aktif nüfus = toplam isgücü diyebilir miyiz acaba bir netim olsun
-
@bfroki, içinde söyledi: 2017 Kaymakamlık Sınavı
@can-mavi ben daha önce buna bir açıklama getirmiştim yine getireyim kartel oluşturduğunda üreticiler(firmalar) bundan tüketicilerin haberi oluyor mu, HAYIR... Peki karteldeki firmaların kartel fiyatından daha düşük bir fiyata satma arzuları var mıdır, EVET... Demek ki tüketiciler daha fazla öderler kartel oluştuğunda...Tam rekabettekine göre fazla öderler.. Bu da benim mantığım bu açıklamam ışığında sence soruyla ilgisi var mı yok mu bir de böyle bak bakalım... Ama peşin hükümlüysen kendi cevabının doğru olduğunu düşünüp yorumlamayacaksın bile...
dediğin gibi yapıp senin cevabın için bir açıklama getireceğim, oligopol piyasaları GİZLİ / AÇIK oligopol piyasaları diye DEĞİL, ANLAŞMALI / ANLAŞMASIZ OLİGOPOL diye ayrılır, yani bu piyasalarda gizli veya açık diye ir şey yoktur. burada ki ayrım; anlaşma yoksa cournot , bertrand , chamberlin vs. , eğer anlaşma varsa kartel ve tröst olarak ayrılır. kartel ve tröst ise yasal veya yasal olmayan diye ayrılır. buradaki gizlilik ibaresini çağrıştıran şey ise bir firmanın diğer firmanın fiyatından / miktarından Habersiz olması veya bilmemesidir, bu habersizlik ise tarafın içinde oluşur.
şimdi ise sen ahlaki risk'in tanımını yapar mısın? -
1- hizmet yerinden yönetim kuruluşları
2-dışlama etkisi
3-kurumsal olmayan sivil nüfus
4-esnek(dalgalı) kur
5-imkbBunları her ihtimale karşı dışarda tutarak türkçesiz 24 ( 18 alan - 6 gkgy )
-
@can-mavi Bu soruda kritik nokta "ödenti" kelimesi..ödenti:aidat,sigorta primi vb... Ahlaki risk direkt ödentileri etkiliyor ancak kartel ödenti değil tüketicinin mala odeyeceği tutarı etkiliyor.