2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@kocist talep eğilimi sıfıra inen tarafın sağlamış olduğu firma tarafindan fiyatlandirilamayan bir faydası yok veya firmanın ise karşı tarafa odettirebilecegi bir maliyeti yok , yani verdiğin örnek de aslında dışsallik değil hocam
-
Ancak söyle dersen ; bir firma mallarını standardın aksine adi üretiyor ve tüketicilerin haksız yere fazla ödemesine sebep oluyor . Bu durum da ahlaki risk
-
Odentili soru bu sinavda hazirlanmis en sacma sorudur.Cevabi nedir bilemem ama soru hersekilde eksik sorulmus.Kartel,dissallik,ahlaki risk,asimetrik enformasyon cevaplarinin her iktisat kitabinda bulunabilecek gayet basit tanimlari var ve hicbiri tam olarak osymnin cumlesini karsilamiyor.Ama benim sahsi dusuncem buyuk ihtimalle osym dissallik cevabini bekliyor bu tanimdan.
-
@can-mavi Hocam bu bile ahlaki risk tanimina uymuyor.Ahlaki risk konusunda en temel verilen ornek sigorta policesi ornegidir.Kisinin sigorta edildikten sonra kendine bakmamasi ve bunun sonucunda sigorta sirketini zarara ugratacagi dusuncesi ile sigorta sirketinin policenin fiyatini oldugundan fazla tutmasidir.
Ters secim konusudada limon piyasasi ornegi verilir.(2. El araclar hakkinda bilgi sahibi olunamamasi ve kaliteli araclarin piyasada gereken fiyattan fiyatlandirilamamasi falan filan)
Ben dusunuyorum bu soruya bir cevap bulamiyorum acikcasi.
-
O değilde linkçi arkadaşlar burdamı?
-
@can-mavi hocam nasıl dışsallık değil ya. bal gibi dışsallık işte. Ben zaten iktisatçıyım,sınavım 20 dakkada bitmişti. geri kalan zamanda 5 soruya tamamen odaklandım,biri de buydu. iki seçenek arasında kaldım. ahlaki risk,dışsallık.
akşamdan bu yana yazdığım şeyleri sınavda teker teker düşündüm,daha doğrusu üretmeye çalıştım. aynı şeyi ahlaki risk için de yaptım.
sonuç olarak @luthor arkadaşıma katılmakla beraber (soru çok saçma biçimde soruldu) kendimce %75 dışsallık,%25 ahlaki risk diyorum ben. -
@kocist Hocam benim dusuncem de buyuk ihtimal beklenen cevap dissallik ama tanimin dissallikla alakasi yok hatta kesin konusmayayim alakasi yoktan ziyade dissallik cok daha duzgun tanimlanabilirdi diyeyim.
-
@can-mavi ahlaki risk finans sektörüne özel bir durumdur,genel geçer daha doğrusu genel anlamda iktisat durumları için gecerli değil. dışsallık ise genel geçer. ki zaten sınavda dışsallık bu yüzden yazdim.
-
@luthor hocam bir tarafın gizlediği bilgiler nedeniyle diğer taraf daha fazla bir ödeme yapıyorsa bu ahlaki risk ; eğer bir taraf diğer taraf hakkında eksik bilgiye sahipse ve bu yüzden daha fazla oduyorsa bu ters seçimdir. Bir tarafın gizlediği olgu karşı tarafın yaptığı ödemeyi etkiliyor ahlaki risk ; bir tarafın sahip olduğu eksik bilgi yaptığı ödemeyi etkiliyor ise ters seçim
-
@can-mavi Doğrudur hocam ahlaki riskin ‘’bilgi saklama’’ sonucu sekillendigini bilmiyordum arastirmak lazim.
-
@kuralo bence türkçeli 24-25 civarında kalır
-
İnşaallah yarın açıklanırda bizde önümüze bakarız önümüze bakamaz olduk ya
-
@themga bende öyle düşünüyorum
-
Arkadaşlar kusuruma bakmayın bir soru soracam türkçe de noktalama sorusu her bir boşluk doğru 0,5 puan mıydı yoksa sorunun tamamı mı 2,5 puandı aklıma takıldı
-
@kocist hocam dışardan müdahale gibi olmasın ama, dışsallığın tam tanımı "bir üretici ya da tüketicinin, bir başka üretici ya da tüketiciyi, üretim ya da tüketim faaliyetleri nedeniyle, fiyat mekanizması dışında, olumlu ya da olumsuz etkilemesidir" yani dışsallık kesinlikle fiyat mekanizması dışındadır.. Bize hem üniversite hem de kpss sürecinde öğretilen bu oldu.. Ben kesinlikle işin içinde ödenti olduğu için cevabın dışsallık olmadığına inanıyorum.. Tabi ödentiyi bizim anlasığımız şekilde fiyat mekanizmasını kastetmeden sormuş olabilir, böyle bir cevapla itirazları geçiştirebilirler.. Bana o soru sınavda sadece kartel çağrışımı yaptı, ama tutup onu da yazmadım çünkü o da tam mantığıma oturmadı..
-
LM’nin dik olduğu soruya Tufan Samet Hoca’nın anlatımı.Buyrun bir inceleyin derim.
Durumun tanımı “Dışlama Etkisi” olarak verilmiş.
Ortaya çıkan crowding out/Dışlama etkisinin değeri ise “Tam” olarak belirtilmiş.
Şahsi kanaatim, Ösym’nin hangi kaynaktan beslendiğini bilmemekle birlikte, “Dışlama etkisi” yanıtını kabul edeceği yönündedir.
Tabi ki bu bir fikirdir.Paylaşımlarınıza ve fikirlerinize saygı duyuyorum.[url=https://hizliresim.com/LOgJD1][img]https://i.hizliresim.com/LOgJD1.jpg[/img][/url]
-
-
@umitcoskun0644 dün benim attığım fotoğrafta da sorununaçıklmasında aynı bu ifadeler yer alıyordu ben de crowding-out( dışlama etkisinin ) kabul edileceğini düşünüyorum. Oluşan durum crowding out
-
-