İİBF mezunu kamu hukukunda YL yapabilir mi?
-
Bazı üniversiteler buna olanak tanırken bazıları bölüm bazında sıkıntı çıkarabilmektedir. Örneğin Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi sadece hukuk mezunlarına bu imkanı tanırken Hacettepe, Marmara ve Uludağ Üniversiteleri İİBF mezunlarını da kabul ediyor. Ancak Erzincan Üniversitesi gibi Hukuk mezunlarının dışında İİBF'den sadece kamu yönetimini kabul eden üniversiteler de mevcut. Elbette diğer üniversiteleri de araştırıp mevcut listeyi genişletebilirsiniz.
-
Bana bunun önünü tıkamak mantıksız geliyor. Hatta diğer çapraz geçişler de öyle. Neden derseniz bir insan lisans seçiminde nispeten çok bilinçli olmayabiliyor, yeteneklerinin lisans hayatında farkına varabiliyor. Çünkü kimse neden hukuk, neden iktisat, neden sbky okuması gerektiği konusunda yönlendirmiyor o çağlarda insanı. Rehber hocaları sadece popülariteye bakarak yönlendirmeler yapıyor bu da genellikle ters seçime sebep oluyor. Bu noktada insanların verimli olarak yetişmesi zaten lisans hayatında engellenmişken gerçek uzmanlığı kazanabileceği yetkinleşebileceği yüksek lisans ve doktora alanlarında önüne böyle bir engel çıkarılmasından yana değilim. Ha tabi ki kastım şu değil, İİBF mezunu gidip de Fizik yüksek lisansı yapsın yapabilsin demek değil bu ama İdari bilimler ve İktisadi bilimlerden haberdar olan iyi bir okuldan mezun bir kişinin bunu hukukla perçinlemesi belki müthiş bir Mali Hukuk doktoru yetişmesine vesile olabilir. Ya da Ali Babacan örneği gibi endüstri mühendisliğinden bir ekonomi dehası çıkabilir. Bunların teşvik edilmesinden yanayım.
-
bencede yapılabilmeli mesela ben uluslar mezunu olarak yapmak isterdim
ali babacan erdem başcı gibi muhendislik mezunları güzel ornek @paretowilfredo -
Üniversiteler buna çok sıcak bakmıyor açıkçası.İktisat bölümü mezunu birinin İşletme bölümünde veya Maliye mezunu birinin İktisat'ta yüksek lisans yapmasında bir sıkıntı yok.Mülakatlarda neden farklı bir dalda yüksek lisans yapacağını soruyorlar ve tatmin edici bir cevap alırlarsa bir sorun olmuyor.Bilimsel Hazırlık alıyorsun sadece 1 yıl.
Fakat Hukuk mezunu birinin İİBF'de veya İİBF mezunu birinin Hukuk'ta yüksek lisans yapmasını ise olumlu karşılamıyorlar.
Hatta kendi yaşadığım bir örnek var:
2007 yılında girdiğim İktisat Politikası yüksek lisans mülakatında,mülakata giriş sırası ALES puanına göre yapılmıştı.Ben 1.,hukukçu bir arkadaş ise 2.sıradaydı ve ikimizi aynı anda mülakata aldılar.Sırayla bize soru sormaya başladılar ve hukuk mezunu arkadaşa neden İktisat dalında yüksek lisans yapmak istediğini sordular.Benim kanaatimce arkadaşın söyledikleri çok makuldü ama mülakat kurulu (çok da iyi hocalardır) kızı yerin dibine soktu.Hatta son söz olarak git Hukuk bölümüne başvur dediler.
Hukukçu kız arkadaş mülakat bitince resmen kendini dayak yemiş gibi hissediyordu.
O gün bugündür başka bölüme doktora için başvurmayı aklımdan bile geçirmedim
-
@escobar_p Hocalarımız malesef alanlarında şahane de olsalar 'nato kafa nato mermer'. Kimin nerede üretken olacağına direkt bölüm bazlı karar vermek bir alışkanlık malesef. Makul yanıtlar verebilen gerçekten iyi bir harman ortaya koyacak kişiyi geri çevirmenin hiçbir mantığı olduğunu düşünmüyorum.
-
bence kesinlikle yapabilmeli ama özellikle bazı akademisyenlerde müsteşarlarda bile olmayan,anlayamadığım bir ego var.kendi bölümleri hakkında başka alanlardan mezun insanların iyi şeyler yapabileceğini kabul edemiyorlar.
-
Hacettepe bu hususa fazla takilmiyor hukukçu olmayan adayları da kabul etti bu yil
-
@aliveli eski hukuklar birazcik nato kafa bu konuda. O da zaman icinde yeni hoca sirkulasyonuyla kirilir diye umuyoruz.