https://www.tercihiniyap.net/universite-bolumleri/iktisat-bolumu-nedir-iktisat-bolumu-tanitimi-hakkinda-bilgi-h5878.html
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
İktisat; en kaba tabirle ekonomi demektir. İktisat bölümünün çalışma alanı ekonomi ile ilişkili olan her şey diyebiliriz. Bölüme girdiğinizde öğreneceğiniz; yetersiz kaynakların, ihtiyaçları karşılaması için çalışma yapıyor olduğunuz birazcık zorlama bir tanım diyebiliriz. İktisat; tarihin başından beri insanların ilişkilerinde var olan ama adı konmamış ekonomik ilişkileri eski zamanlardan günümüze kadar inceleyerek araştırma yapar. Özetle bölümün amacı var olan ekonomik sistemleri incelemek, onlar üzerine analiz yapmak, ekonomik sistemlerin aksayan yönlerini bulmak ve tüm bunların üzerine araştırma yapmaktır.
İKTİSAT BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
İktisat bölümleri iktisat ve siyasal bilgiler fakültelerinin içinde olmakla beraber genellikle iktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) altında bunulurlar. İktisat bölümü kendi temel dersleri; iktisada giriş, makro iktisat, iktisat tarihi, mikro iktisat, piyasalar, finansman gibi ekonomi ile ilişkili dersleri barındırmakla birlikte İİBF’nin ortak dersleri olan hukuk ( anayasa, borçlar vs ) , siyasal dersler ( siyasal düşünceler tarihi, siyaset bilimi vs ) , istatistik gibi derslerden de oluşur.
İKTİSAT BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
İktisat çalışma alanı gereği sayısal bir yetenek gerektiriyor gibi görünse de analitik düşünebilme yetisi bu bölümde okuyacak ve bu alanda çalışacak bireyler için olmazsa olmaz koşuldur diyebiliriz. Bölümün dersleri ve çalışma alanları gereği üzerinde çalışacağınız grafikler, yapmanız gereken çıkarımlar analitik yeteneklerle kolaylaşmaktadır. Ayrıca öğrenmeniz gereken teorilerin ve isimlerin varlığını da düşünürsek iyi bir hafızaya da sahip olmalısınız. Fazlasıyla inceleme, araştırma ve sıkı çalışma yine bu bölüme girmek isteyen adaylar için gerekli diyebileceğimiz niteliklerdir.
İKTİSAT BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
İktisat bölümü mezunları İİBF’nin ve Türkiye’nin bugün geldiği noktadan dolayı özel sektörde eskisine oranla geniş bir çalışma alanına sahip değiller. Bankalarda bireysel veya gişe birimleri ve müfettişlik, muhasebe ile ilgili alanlar özel sektörde çalışabilecekleri alanlardır. Özel koşulların arandığı belli başlı durumların dışında İİBF mezunlarının girdiği her alana KPSS ile memur olarak girebilirler. Bunlardan bazıları ; maliye bakanlığına, sosyal güvenlik kurumuna, hazineye bağlı uzmanlıklar; yine bazı bakanlık ve kurumlara bağlı müfettişlikler vb. dir. Yüksek kariyer planı yapmayanlar için KPSS’nin B kadro alımları ile memur olmak da mümkündür. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
İKTİSAT BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
İktisat bölümüne TM-1 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. TM-1 puan türünü de % 14 Türkçe, % 5 Sosyal bilimler, % 16 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere % 40’ını YGS ; kalan % 60’lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’lerin yüzdesi de % 25 Matematik, % 8 Geometri, % 20 Türk Dili ve Edebiyatı, % 7 Coğrafya’dan oluşmaktadır.
DEVLET ÜNİVERSİTELERİ VE KONTENJANLAR
2016 Yılı LYS sonuçları üzerinden ortaya çıkan verilere göre, LYS sonucuyla yerleştirme yapılabilecek 94 devlet üniversitesi ve bu 94 üniversitenin 66’sının da ikinci öğretimi bulunmaktadır. Yine 2016 yerleştirme sonuçlarına göre LYS ile iktisat bölümüne yerleşen öğrenci sayısı 15705’tir. (Veriler % 5 esneklik gösterebilir.)
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. İktisat bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
İKTİSAT BÖLÜMÜNÜ HAYATTA TERCİH ETMEM DİYE DÜŞÜNMEYİN
Üniversite sınavına hazırlanırken her aday doğal olarak en prestij sahibi bölümleri tercih etmeyi düşünür. İktisat düşük puanlarla kapattığı için ( köklü ve iyi eğitim veren üniversiteleri dışarıda bırakırsak) bir çok adayın burun kıvırdığı bir bölümdür. Adayların bu bölümü tercihe ön yargıyla bakmasının bir başka sebebi de adındaki ve içine girmediği lisans hayatındaki belirsizliktir. İktisat bölümü mezunları siyaset bilimi ve kamu yönetimi, uluslarası ilişkiler gibi daha prestijli görünen bölümlerdeki insanlarla aynı işleri yapabilirler, kendilerini aynı oranda geliştirme şartı ile. Hatta bu prestij sahibi bölümlerin derslerini seçmeli olarak alıp, iktisat bilgisindeki üstünlükleri ile diğer alanların önüne geçebilirler. İktisat bölümü tercih etmem diye düşünmeden önce eğer fırsatınız varsa iktisat mezunu kaymakamları, idari işlerde yer alan iktisat mezunlarını inceleyin.
İKTİSAT OKUMAK ALANI YAKALARSANIZ OLDUKÇA ZEVKLİDİR
Eğer iktisat bölümünü tercih edecekseniz ilginizin buna dönük olup olmadığından emin olun. Üniversite sınavına hazırlandığınız son aylarda çevrenizdeki üniversitelerin iktisat bölümlerinin derslerine girin. Bu derslerin ilginizi çekip çekmediğini kontrol edin. Kesinlikle eminseniz iktisat bölümünü tercih edebilirsiniz çünkü iktisat doğru yerden yakalandığı anda dünyanın en keyifli bölümlerinden birine dönüşür. Size farklı bakış açıları kazandırır ve “Bütün değişkenler sabitken.” formülüyle soyut düşünmenizi de geliştirir.
İKTİSAT BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
İktisat bölümü yukarıda da değindiğimiz gibi hayata başka bir perspektiften bakmanızı sağlaması açısından avantajlı bir bölüm. Kazanmasının diğer bölümlere göre nispeten daha kolay olması ve bu kolaylığın karşılığında üniversite hayatını iyi yakalarsanız eşit şartlarla aynı statülere ulaşma fırsatı da sunuyor. Ayrıca maddi zorluklardan dolayı şehir değiştiremiyorsanız aşağı yukarı her şehirde var olan üniversitede bölümün olması bu bölümü tercih etmekte bir avantaj olarak görünebilir. Devlette açılacak birçok kuruma başvurabilmek de bir başka avantaj diyebiliriz. Ayrıca iyi bir iktisat mezunu (iktisatçı) kendisine her zaman yapacak iş ve güzel bir kariyer sağlayabilir.
Dezavantajlarına gelecek olursak bölüm çok sayıda mezun vermesi sebebiyle ve başka bölümlerden mezun olanlarla aynı mesleğe girmek için yarışması bakımından dezavantaj sahibi. Bununla beraber özel sektördeki iş alanlarının her geçen gün daralması ile KPSS’den pek fazla bir alana sürüklememesi açısından da dezavantaj taşıyor. Sosyal bilimlere ülkemizde gösterilmeyen saygı ve her yerde okutulduğu halde hala yeterli düzeyde geliştirilip değer verilmemesi de ne yazık ki iktisatı boynu bükük bırakıyor.
İKTİSAT BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
İktisat tercih etmeden iktisatın ve bu kavramın önemini iyi kavrayın. İktisat kendinizi geliştirmek istiyorsanız İngilizce okunası bir bölüm. Temelde var olan neredeyse tüm araştırmalar İngilizce dili üzerinden geliştiriliyor. Bunun yanı sıra her bölüm için geçerli olabilecek iyi üniversitelerde okuyun burada da geçerli. İyi hocalardan iyi bir eğitim almak siz hangi alana yönelirseniz yönelin size sağlam bir altyapı oluşturacaktır. Bölümü tercih etmeden önce iktisat hakkında birkaç kitap okuyun, hem tercih edip etmeyeceğinize yol göstermesi açısından hem de tercih eder ve kazanırsanız bölümde size avantaj sağlaması bakımından.
İKTİSAT OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
İktisat bölümü mezunu olma serüveninde temelde oturtmanız gereken şey iktisadın her alt başlığına hakim olmak. Bununla beraber hukuk ve muhasebe alanlarına da hakimiyet sağlanırsa büyük avantaj elde edersiniz.
Ayrıca yeterli bir genel kültür düzeyine de ulaşmalısınız; siyasal, sanatsal ve güncel konularda. Bunu da özel kurslara giderek veyahut okulun topluluklarına katılarak sağlayabilirsiniz. Bu size çevre olarak da geri dönecektir.
Bunların dışında her İİBF okuyacağa vereceğimiz genel iki tavsiye olan tavsiyeleri iktisat için de vermemiz gerekir. Birincisi daha ilk sınıftan başka bir güvenceniz ya da çok sağlam bir hayaliniz yoksa KPSS’ye çalışmaya başlayın. Birinci sınıf bunu yapmaya başlamak için tam da doğru yer. KPSS sürecine başladığınız andan itibaren hakim olmaya çalışın. İkincisi ise olabildiğince devlet kadrolarından çevre edinmeye çalışın. Devlet kadrolarındaki insanlar hem size katacakları bakımından hem de işe girme aşamasında size yol gösterici olacak olmaları sebebiyle kesinlikle iletişim kurmanız gereken kişiler.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Lakin üniversite okuyacak ve iktisat bölümünü tercih edecekseniz ekonomi kavramının ve ekonomi dediğimiz şeyin kaynağı olarak saydığımız paranın bireyler ve ülkeler üzerindeki etkisini iyi anlamalısınız. Yolunuzun bir şekilde kamu göreviyle kesişeceğinin bilinciyle ekonomi konusunda edindiğiniz bilinci birleştirip ülkenizi kalkındırmak için çalışmaya çabalamalısınız. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.