İktisat Bölümü ( Tanıtımı, Hakkında Bilgi, Nedir? )
-
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
İktisat; en kaba tabirle ekonomi demektir. İktisat bölümünün çalışma alanı ekonomi ile ilişkili olan her şey diyebiliriz. Bölüme girdiğinizde öğreneceğiniz; yetersiz kaynakların, ihtiyaçları karşılaması için çalışma yapıyor olduğunuz birazcık zorlama bir tanım diyebiliriz. İktisat; tarihin başından beri insanların ilişkilerinde var olan ama adı konmamış ekonomik ilişkileri eski zamanlardan günümüze kadar inceleyerek araştırma yapar. Özetle bölümün amacı var olan ekonomik sistemleri incelemek, onlar üzerine analiz yapmak, ekonomik sistemlerin aksayan yönlerini bulmak ve tüm bunların üzerine araştırma yapmaktır.
İKTİSAT BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
İktisat bölümleri iktisat ve siyasal bilgiler fakültelerinin içinde olmakla beraber genellikle iktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) altında bunulurlar. İktisat bölümü kendi temel dersleri; iktisada giriş, makro iktisat, iktisat tarihi, mikro iktisat, piyasalar, finansman gibi ekonomi ile ilişkili dersleri barındırmakla birlikte İİBF’nin ortak dersleri olan hukuk ( anayasa, borçlar vs ) , siyasal dersler ( siyasal düşünceler tarihi, siyaset bilimi vs ) , istatistik gibi derslerden de oluşur.
İKTİSAT BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
İktisat çalışma alanı gereği sayısal bir yetenek gerektiriyor gibi görünse de analitik düşünebilme yetisi bu bölümde okuyacak ve bu alanda çalışacak bireyler için olmazsa olmaz koşuldur diyebiliriz. Bölümün dersleri ve çalışma alanları gereği üzerinde çalışacağınız grafikler, yapmanız gereken çıkarımlar analitik yeteneklerle kolaylaşmaktadır. Ayrıca öğrenmeniz gereken teorilerin ve isimlerin varlığını da düşünürsek iyi bir hafızaya da sahip olmalısınız. Fazlasıyla inceleme, araştırma ve sıkı çalışma yine bu bölüme girmek isteyen adaylar için gerekli diyebileceğimiz niteliklerdir.
İKTİSAT BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
İktisat bölümü mezunları İİBF’nin ve Türkiye’nin bugün geldiği noktadan dolayı özel sektörde eskisine oranla geniş bir çalışma alanına sahip değiller. Bankalarda bireysel veya gişe birimleri ve müfettişlik, muhasebe ile ilgili alanlar özel sektörde çalışabilecekleri alanlardır. Özel koşulların arandığı belli başlı durumların dışında İİBF mezunlarının girdiği her alana KPSS ile memur olarak girebilirler. Bunlardan bazıları ; maliye bakanlığına, sosyal güvenlik kurumuna, hazineye bağlı uzmanlıklar; yine bazı bakanlık ve kurumlara bağlı müfettişlikler vb. dir. Yüksek kariyer planı yapmayanlar için KPSS’nin B kadro alımları ile memur olmak da mümkündür. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
İKTİSAT BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
İktisat bölümüne TM-1 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. TM-1 puan türünü de % 14 Türkçe, % 5 Sosyal bilimler, % 16 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere % 40’ını YGS ; kalan % 60’lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’lerin yüzdesi de % 25 Matematik, % 8 Geometri, % 20 Türk Dili ve Edebiyatı, % 7 Coğrafya’dan oluşmaktadır.
DEVLET ÜNİVERSİTELERİ VE KONTENJANLAR
2016 Yılı LYS sonuçları üzerinden ortaya çıkan verilere göre, LYS sonucuyla yerleştirme yapılabilecek 94 devlet üniversitesi ve bu 94 üniversitenin 66’sının da ikinci öğretimi bulunmaktadır. Yine 2016 yerleştirme sonuçlarına göre LYS ile iktisat bölümüne yerleşen öğrenci sayısı 15705’tir. (Veriler % 5 esneklik gösterebilir.)
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. İktisat bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
İKTİSAT BÖLÜMÜNÜ HAYATTA TERCİH ETMEM DİYE DÜŞÜNMEYİN
Üniversite sınavına hazırlanırken her aday doğal olarak en prestij sahibi bölümleri tercih etmeyi düşünür. İktisat düşük puanlarla kapattığı için ( köklü ve iyi eğitim veren üniversiteleri dışarıda bırakırsak) bir çok adayın burun kıvırdığı bir bölümdür. Adayların bu bölümü tercihe ön yargıyla bakmasının bir başka sebebi de adındaki ve içine girmediği lisans hayatındaki belirsizliktir. İktisat bölümü mezunları siyaset bilimi ve kamu yönetimi, uluslarası ilişkiler gibi daha prestijli görünen bölümlerdeki insanlarla aynı işleri yapabilirler, kendilerini aynı oranda geliştirme şartı ile. Hatta bu prestij sahibi bölümlerin derslerini seçmeli olarak alıp, iktisat bilgisindeki üstünlükleri ile diğer alanların önüne geçebilirler. İktisat bölümü tercih etmem diye düşünmeden önce eğer fırsatınız varsa iktisat mezunu kaymakamları, idari işlerde yer alan iktisat mezunlarını inceleyin.
İKTİSAT OKUMAK ALANI YAKALARSANIZ OLDUKÇA ZEVKLİDİR
Eğer iktisat bölümünü tercih edecekseniz ilginizin buna dönük olup olmadığından emin olun. Üniversite sınavına hazırlandığınız son aylarda çevrenizdeki üniversitelerin iktisat bölümlerinin derslerine girin. Bu derslerin ilginizi çekip çekmediğini kontrol edin. Kesinlikle eminseniz iktisat bölümünü tercih edebilirsiniz çünkü iktisat doğru yerden yakalandığı anda dünyanın en keyifli bölümlerinden birine dönüşür. Size farklı bakış açıları kazandırır ve “Bütün değişkenler sabitken.” formülüyle soyut düşünmenizi de geliştirir.
İKTİSAT BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
İktisat bölümü yukarıda da değindiğimiz gibi hayata başka bir perspektiften bakmanızı sağlaması açısından avantajlı bir bölüm. Kazanmasının diğer bölümlere göre nispeten daha kolay olması ve bu kolaylığın karşılığında üniversite hayatını iyi yakalarsanız eşit şartlarla aynı statülere ulaşma fırsatı da sunuyor. Ayrıca maddi zorluklardan dolayı şehir değiştiremiyorsanız aşağı yukarı her şehirde var olan üniversitede bölümün olması bu bölümü tercih etmekte bir avantaj olarak görünebilir. Devlette açılacak birçok kuruma başvurabilmek de bir başka avantaj diyebiliriz. Ayrıca iyi bir iktisat mezunu (iktisatçı) kendisine her zaman yapacak iş ve güzel bir kariyer sağlayabilir.
Dezavantajlarına gelecek olursak bölüm çok sayıda mezun vermesi sebebiyle ve başka bölümlerden mezun olanlarla aynı mesleğe girmek için yarışması bakımından dezavantaj sahibi. Bununla beraber özel sektördeki iş alanlarının her geçen gün daralması ile KPSS’den pek fazla bir alana sürüklememesi açısından da dezavantaj taşıyor. Sosyal bilimlere ülkemizde gösterilmeyen saygı ve her yerde okutulduğu halde hala yeterli düzeyde geliştirilip değer verilmemesi de ne yazık ki iktisatı boynu bükük bırakıyor.İKTİSAT BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
İktisat tercih etmeden iktisatın ve bu kavramın önemini iyi kavrayın. İktisat kendinizi geliştirmek istiyorsanız İngilizce okunası bir bölüm. Temelde var olan neredeyse tüm araştırmalar İngilizce dili üzerinden geliştiriliyor. Bunun yanı sıra her bölüm için geçerli olabilecek iyi üniversitelerde okuyun burada da geçerli. İyi hocalardan iyi bir eğitim almak siz hangi alana yönelirseniz yönelin size sağlam bir altyapı oluşturacaktır. Bölümü tercih etmeden önce iktisat hakkında birkaç kitap okuyun, hem tercih edip etmeyeceğinize yol göstermesi açısından hem de tercih eder ve kazanırsanız bölümde size avantaj sağlaması bakımından.
İKTİSAT OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
İktisat bölümü mezunu olma serüveninde temelde oturtmanız gereken şey iktisadın her alt başlığına hakim olmak. Bununla beraber hukuk ve muhasebe alanlarına da hakimiyet sağlanırsa büyük avantaj elde edersiniz.
Ayrıca yeterli bir genel kültür düzeyine de ulaşmalısınız; siyasal, sanatsal ve güncel konularda. Bunu da özel kurslara giderek veyahut okulun topluluklarına katılarak sağlayabilirsiniz. Bu size çevre olarak da geri dönecektir.
Bunların dışında her İİBF okuyacağa vereceğimiz genel iki tavsiye olan tavsiyeleri iktisat için de vermemiz gerekir. Birincisi daha ilk sınıftan başka bir güvenceniz ya da çok sağlam bir hayaliniz yoksa KPSS’ye çalışmaya başlayın. Birinci sınıf bunu yapmaya başlamak için tam da doğru yer. KPSS sürecine başladığınız andan itibaren hakim olmaya çalışın. İkincisi ise olabildiğince devlet kadrolarından çevre edinmeye çalışın. Devlet kadrolarındaki insanlar hem size katacakları bakımından hem de işe girme aşamasında size yol gösterici olacak olmaları sebebiyle kesinlikle iletişim kurmanız gereken kişiler.AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Lakin üniversite okuyacak ve iktisat bölümünü tercih edecekseniz ekonomi kavramının ve ekonomi dediğimiz şeyin kaynağı olarak saydığımız paranın bireyler ve ülkeler üzerindeki etkisini iyi anlamalısınız. Yolunuzun bir şekilde kamu göreviyle kesişeceğinin bilinciyle ekonomi konusunda edindiğiniz bilinci birleştirip ülkenizi kalkındırmak için çalışmaya çabalamalısınız. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.
-
Çok kapsamlı bir yazı olmuş üstad eline emeğine sağlık. Umarım faydası dokunur meraklısına.
-
Boğaziçi İktisat mezunu birisi olarak ben de birşeyler söylemek isterim.
Bölümümüzün severek okunduğunda gerçekten haz veren, analitik düşünme yeteneği kazandıran bir yapısı vardır. İlk sınıflarda olmasa da son iki sene özellikle güncel ekonomik meselelere de değinen içeriklerin olması ile olaylara farklı bir bakış açıdan bakma konusunda biraz daha yetenekli hale geliyoruz.
En azından bugün euro ve dolar'ın gösterdiği tepkilerin, altındaki dalgalanmaların arkasında hangi sebeplerin olabileceğini, bir defans yapılmak istendiğinde hangi araçların aktif hale getirilebileceği hakkında fikir sahibi olabiliyoruz.Gönül isterdi ki bölüm sonrası meslek kaygısı olmasın ve insanlar doya doya bölümün tadını çıkarsın, malesef burası Türkiye.
-
Okuduğum bölümden kaynaklı olarak çok kapsamlı bir İktisat eğitimi alamadığımdan, İktisat dersinin anlam ve içeriğini çok geç keşfedenlerdenim. Üniversite 4. sınıfta aldığımız Türkiye Ekonomisi dersiyle birlikte, Türk Siyasal Hayatında yaşanmış veya yaşanacak olan hadiselerle ilgili bunlar nasıl olmuş veya olabilir diye düşündüğüm bir çok şeyin cevabını verme noktasında İKTİSAT'ın ne derece önemli bir işlev gördüğünü anlamış oldum. Bu aşamadan sonra da KPSS serüveniyle birlikte biraz mecburi, biraz da ilgimi cezbetmesi dolayısıyla iktisat öğrenmeye çalıştım.
Geç keşfettiğim İktisat Bilimine dair çok aşırı bir literatür bilgisine sahip olamasam da, sosyal, siyasi, diplomatik ve bürokratik olayları değerlendirirken, olayın İKTİSADİ boyutlarının da meselenin iç yüzünde ne kadar etkili olduğunun bilinciyle hareket etmeye başladım. İktisat biliminin bir insana kattığı en önemli şeyin: Dünya'da ve Ülkemizde yaşanan olayların değerlendirilmesi noktasında, kattığı farklı ve yeni BAKIŞ açısı olduğu düşünüyorum.
Bu bilimin, Siyasal Bilgiler ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde bütün bölümlerde daha kapsamlı ve daha yetkin olarak öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi veya Uluslararası İlişkiler bölümlerinde okuyanların iktisat bilimini asgari ölçekte de olsa, temel düzeyde öğrenmek zorunda olduklarını düşünüyorum. Ulusal Siyaseti ve Küresel Diplomasiyi, İktisattan bağımsız değerlendirmeye kalkarsak, bu alanlarda yaşanan bir çok hadiseye kendimizi yetkin kılamadan, neden-sonuçlar üretmek zorunda kalarak, asıl olanı tam anlamıyla ortaya koyamadan büyük ama eksik çıkarımlarda bulunuruz.
-
İktisat bambaşka bir değer. Tüm dünya bugün paranın (ekonominin) üzerine kurulu, bu yüzden de İktisat' ı anlamak dünyayı anlamak demek. Bunu pesimist bir bakış açısıyla söylemiyorum. Piyasaları, ekonomik sistemlerin işleyişini ve bunları yorumlayarak çıkarımlar yapmak büyük avantajlar sağlıyor. Kalkınmanın yolu iktisat, hayatta kalmanın yolu iktisat, güzel bir hayat sürmenin yolu iktisat ve kısaca yaşam = iktisat. İktisada bu bakış açısıyla odaklanmak gerek.
-
-
İktisat iktisat canım iktisat. Lise sona tekrar dönsem tekrar sbf iktisat yazardım, bu kez bilinçli olarak tabii
-
@genclerbirlikli biz dönsek ne yapardık @Agor var mı bir planın?
-
@antimülakat siz de iktisat yazardınız tabii ki
-
@genclerbirlikli ve @Antimülakat şimdiki tüm tecrübem ve bildiklerim ile lise sona dönsem; ya 2 yıllık bir bölüm yazardım ya da eğitim hayatımı sonlandırırdım. Mektepli olmaktansa alaylı olarak geliştirirdim kendimi. Haaa illa bir bölüm okuyacaksak 4 yıllık ya psikoloji veya PDR için zorlardım ya da tekrar iletişim fakültesi okurdum. @Antimülakat bana sorduğun zaman sana da matematik öğretmenliği oku diye baskı yapardım.
-
@agor çok haklısın. İki güzel tercih: Matematik ya da hiç okumamak. Bana hiç okumamak fikri daha cazip geldi. Açardık ofisi, Seyyyah, sen, ben. Gerçi açmanın da kıyısından da döndükte nasip diyelim. Daha çok ofis açarız
-
@antimülakat altını tekrar çizeyim ama, bugün var olan tecrübem ve aklımla olursa olur o işler. Yoksa o gün biz oradan İç Anadolu şehirlerini gezmeye başlardık.
-
@agor Ankara'da yaptık karış karış gezme işini. İç Anadolu'nun çoğu ilini de gezdim. İyi ki yapmamışız öyle bir çılgınlık.
-
@agor bir İzmir ilini gezmeyi sanırım tüm İç Anadolu'yu gezmeye değer bulurum.
-
başlık biraz iddialı olmuş üniversite birinci sınıfta hukuk sınıfında iktisat tanımı yapmak biraz zor demiş akabinde şu iki tanımı vermişti. İktisat: iktisatçıların uğraştığı her şey. İktisatçı: iktisatla uğraşan kişi. Bizi çok aşağıladın kemal hocam selamlar saygılar.
-
Yazı güzel ama biz okuduk bize bir şey vadedilmedi? Oysa, Kıraç'tan beri: Oysa bir umuttu hep gönlü besleyen
-
İktisatcilar polis oluyo artik haberiniz olsun
-
@zenginmemur kim olmuyor ki? Polisin aldığı maaşı alan kaç meslek kaldı?
-
@hgrotius doğru hocam iste bn bu tip paylasimlari dogru bulmuyorum.İktisat tercih edecek adaylar buralari okuyo bir havalar bir idealisy olma duygusu sonu malesef hüsran
-
Artık dil olmadan hiçbir anlam ifade etmeyen bölüm haline geldi.Üniversitelerin bu konuda kendini güncellemesi ve sosyal bilimlerde %100 yabancı dilde öğretimin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor.Küreselleşmenin bu evresinde sosyal bilimler mezunlarının iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olması çok önemli.Üniversiteler arası taşra,merkez ayrımı yapmadan kaliteli ve yabancı dilde öğretim benimsenmeli.Sadece Kpss ile dönmez bu çark.Mezunların özel sektöre entegre edilmesi için en azından bu sorunun giderilmesi gerekiyor.