2018 Anayasa Değişiklikleri Hk.
-
Arkadaşlar işim dolayısıyla ben biraz güncelin dışında kaldım. Netteki videoları izledim, orada anlatılanlarda sıkıntı yok. Tamam. Ancak, şimdi Bakanlar Kurulu vs kalktı, tamam. Ancak mevzuattaki Anayasa metninde kuruluş nasıl oluyor vs hep eski bilgiler yazıyor. Örneğin,
'BAKANLAR KURULUNUN PROGRAMI, kuruluşundan en geç bir hafta içinde BAŞBAKAN veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunur ve güvenoyuna başvurulur. GÜVENOYU için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılır.'
şimdi burada bakanlar kurulu kalktı, başbakanlık kaldırıldı. Sunulan programın adı CUMHURBAŞKANI PROGRAMI mı olacak? BAŞBAKALIK da kalktığı için CUMHURBAŞKANI mı okuyacak? Diyelim ki, kuruluşta güvenoyu almadı seçimlerin yenilenmesi nasıl olacak?
Bilmiyorum bende mi bir sorun var ama hocalar neden buralara değinmiyor kafam allak bullak oldu.
-
Söyledikleriniz çok fazla detay olarak kalıyor bence.Şu aşamada,taşlar tam olarak oturmamışken böyle sorular geleceğini zannetmiyorum şahsen.Şuan bakanlar kurulu ve başbakanın birçok görevi cumhurbaşkanına geçti ama bunlar genel olarak geçici olacak.Yeni düzenlemeler yapıldıkça görev dağılımları netleşir.
-
@kadrolu-öğrenci, içinde söyledi: 2018 Anayasa Değişiklikleri Hk.
Arkadaşlar işim dolayısıyla ben biraz güncelin dışında kaldım. Netteki videoları izledim, orada anlatılanlarda sıkıntı yok. Tamam. Ancak, şimdi Bakanlar Kurulu vs kalktı, tamam. Ancak mevzuattaki Anayasa metninde kuruluş nasıl oluyor vs hep eski bilgiler yazıyor. Örneğin,
'BAKANLAR KURULUNUN PROGRAMI, kuruluşundan en geç bir hafta içinde BAŞBAKAN veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunur ve güvenoyuna başvurulur. GÜVENOYU için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılır.'
şimdi burada bakanlar kurulu kalktı, başbakanlık kaldırıldı. Sunulan programın adı CUMHURBAŞKANI PROGRAMI mı olacak? BAŞBAKALIK da kalktığı için CUMHURBAŞKANI mı okuyacak? Diyelim ki, kuruluşta güvenoyu almadı seçimlerin yenilenmesi nasıl olacak?
Bilmiyorum bende mi bir sorun var ama hocalar neden buralara değinmiyor kafam allak bullak oldu.
Bu arada Mevzuatı indirdiğimde hala BAŞBAKAN, BAKANLAR KURULU VS yazıyor. Şimdi bu kurumlar hala yürürlükteyse soru çıkınca ben hangi bilgiye göre cevaplayacağım? Kafayı yedirecekler bana
-
@wickselll hocam ben o zaman eski bildiklerimi mi bileyim nasıl çalışayım bu anayasaya :S Bakanlar kurulu, başbakanlık kaldırıldı ama hala mevzuatta var. e şimdi soru çıkarsa diye eski bilgilere mi çalışayım? tam bir curcuna var.
-
Sorulacak soruda bu belirtilir diye düşünüyorum.Örneğin diyebilir ki 2017 anayasa değişikliğine göre diye bir ibare koyar soruyu netleştirir.Aksi halde dediğiniz gibi karışıklıklar olabilir.
-
@wickselll peki hocam o zaman eski bilgilerine çalış ikisini de bil mi diyorsun tavsiye olarak?
-
@kadrolu-öğrenci kardeşim henüz cumhurbaşkanı ve milletvekilleri yemin etmedi, yemin eder etmez yeni sistem yürürlüğe girecek, uyum yasaları vs. yeni sistemden sonra yayınlacak, ben de güncel kaynakların çıkmasını bekliyorum, hakkımızda hayırlısı
-
Hocam bu konuda haklılığınız baki. 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti Devletinin teşkilatında radikal değişimler oluyor. Üzerinden 16 ay geçmesine rağmen hala gerekli düzenlemeler yapılmadı. Destekten yoksun olarak tamamen öngörüm sınavlarda çıkacak soruların sizin belirttiğiniz detayda olmayacağıdır. Çok genel geçer sorular gelecektir. Bunlara örnek olarak;
HSK ve AYM yapısı, vekil sayısı ve nitelikleri, hükümeti denetleme yolları, seçimlerin şekli ve süreleri, meclisteki yeter sayıları gibi. Derinlemesine her bilgiye kamil manada hakim olmalıyım fikrinden ve mükemmelliyetçiliğinden vazgeçmenizi salık veririm, çünkü bu ülkede meseleler dediğiniz kadar ciddiyetle ele alınmıyor. Keşke alınsa -
@kadrolu-öğrenci, içinde söyledi: 2018 Anayasa Değişiklikleri Hk.
@wickselll peki hocam o zaman eski bilgilerine çalış ikisini de bil mi diyorsun tavsiye olarak?
Tavsiye vermiyorum hocam,tahmin etmeye çalışıyorum ama değişen şeylerin de eski halini sormazlar.Başbakan kaldırılmış halde iken gidip onunla ilgili eski bilgilerden soru sormazlar.
-
Anayasada değisiklikler oldu(ana hatları açıkladılar),ama yetkiler hala tam belli olmadi,denilen şey kanunla yetkiler düzenlenecek,kpss idari ve anayasa hukugunda bence değişmeyen şeyler veya anayasada kesin değiştigini bildigimiz şeyleri soracaklar,ayrıntıya giremezler çünkü onlarda bilmiyorkanunla yetkiler bu hafta belli olsa sorulari sinava yetiştiremezler,sınavda soracakları sorular değişmiyecegine inandikları sorular olmasi lazim.
-
@tahkikat hocam öyle bir konu ki bütün hukuku etkiledi. Mesela artık müşterek kararname olacak mu? Başbakanlık kalktı olmaması lazım ama şimdi birinci ağızdan bu sözleri duymayınca insan emin olamıyor. Belki yerine başka isimle kararname mi çıkarırlar yoksa artık başbakan yerine cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve ilgili bakan mı hazırlar bunları düşünmeden edemiyoruz. Müşterek kararname müsteşarı atamak için kesin lazım olan bir şey bir de. Galiba 1-2 yıla ancak oturur. Çok zor öyle 1-2 ayda yapmak.
-
@kadrolu-öğrenci
Eğer yönetim anlamından cidden bir an evvel bitirmeyi amaçladıkları bir projeleri varsa bile yeni sistemin tam teşekkülüne daha asgari 5 yıl var. Gel gelelim böyle bir niyet var mı? Sanmıyorum. Haliyle pürüzlü alandan soru sormazlar, sorarlarsa da bir elin parmaklarını geçmez ve iptal etmek durumunda kalabilirler. Evvelinde de dediğim gibi gayet net sorular gelecektir. Yeni kaynak alacağım deyip umut tüccarlarının kitaplarına balya balya para gömmeye gerek yok diye düşünüyorum. Tabi yine tüm bunlar tarafımca desteksiz atılan birkaç salvo mesabesinfedir. -
Seçim ile ilgili değişikliklerden çıkmayacağını düşünüyorum. Sorular 2 ay önce hazırlanıyor. Eğer seçim 2. Tura kalsaydı,cb yemini KPSS sonrası bile olabilirdi.
ÖSYM bu riske girmez. 2017 referandum değişikliğiyle ilgili uygulanan değişiklikler çıkar ama. -
@piko bende son seçimle beraber hali hazırda yürürlüğe giren muallak olmayan herşeyin anayasa+vatandaşlık sorularında çıkacağını soruların büyük çoğunluğunun bunlar olucağını düşünüyorum sadece bu kısmı revize etmeleri zor olmasa gerek tecrübeli arkadaşlar yazsa bide keşke
-
Sınav müsteşarım siz ne diyorsunuz @Shady1
-
@piko Yalnız bu seçimle ilgili değişiklikler daha önceden olmuştu.Ben de son değişimlerin değil de onların çıkma ihtimalini öngörüyorum
-
@fernando-reges 2 ay oncesine kadar yürürlükte olanlar diyelim o zaman
-
Temmuz ayındaki KPSS bu durum için kriter olacaktır bize. Bi onu görelim diyorum ben.