Batıyor Muyuz?
-
@hegia-sophia haklısınız hepsinde ne diyebilirim ki .
-
@1umut laf olsun diye değil ama gerçekten söylüyorum biz hakikaten büyük ve güçlü bir ülkeyiz.Bunun da üstesinden hep beraber geleceğimize inancım tam.
-
Herkes çözüm olarak Mahfi Eğilmez’in yazılarını okuduğu için yapısal reform diyor ama kısa vadede neler yapılabilir buna bir çözüm yok heralde.
-
@buseneatanıyorum burda şunu dile getirmek isterim; tarım diyince insanlar öcü gibi bakıyor çiftçiye sanki afrikadan bahsediyoruz hollanda ne kadarlık bir ülke israil öyle ama piyasalar bunların elinde ; şimdi bazı güruh var çiftçiler sanki pamuk ekip para topluyorlar. Deniz ticareti gelişsin diye mazot bir lira iken çiftçi vadeli 5.5 liradan daha fazla paraya alıyor gübre fiyatları ki uçmuş durumda ki çiftçi gübre atmak zorunda bırakılıyor çünkü tohumlar çok kaliteli değil gübre olmadan ne verim ne de kalite alınamıyor. Sulama için çiftçi para ödüyor. Ve su hiç bir zaman çiftçinin ihtiyaç olduğu dönemde gelmez. Verilen mazot desteği 150 dönüme 5 bin lira bir çiftçi senede 150 dönüm arazisine en azamı 30 bin lira mazot harcar. Tohum için artık sertifikalı şartı getiriliyor lakin şöyle birşey var 4 yıllk tohumlar elenip çuvallanıyor. Herşeyde kaytarıyoruz. Çiftçiye verilen cüzi miktarda ki destek paraları da çiftçiye yarayan dönemde verilmiyor. Verilse bile adam kullanamıyor. Bir de taban fiyat açıklaması var devletin zaten karmakarışık dönemde fiyat aralığı açıklıyor esnaflar ucuZa alabilmek için çiftçilerin elindeki ürünü karaborsa yapıyor emiyor resmen. Çiftçinin gelir ürünü belli dönemdedir el mahkum satıyorlar yazın çiftçinin misal bir 80 kurusa sattığı ürünün tohumunu esnaf 2 liradan satıyor. Ülke de çiftçilerin geliri belli. Ve çiftçi masrafını kaldıramayacağı için nadas adı altında tarlasında ürün yetiştirmiyor. Ki bazı aileler kendine yetecek şekilde ürün ekiyor ve mevcut arazisini boş bırakıyor. Şimdi çiftçilerde de şöyle bir sorun var artık çoluğunu çocuğunu okutuyor aman biz mahvolduk sen olma düşüncesiyle kendiside yaşlanınca bırakıyor. Şu an gündemde genç çiftçiye destek politikaları çıktı ama biraz geç kalındı. Kendi karnını doyuramayan ülke duruma geldik. Çiftçi desteklensin. Maddi olarak değil al 50 lira naparsan yap denilmesin tohumlar geliştirilsin. Çiftçilerde eğitilsin. Makine ithal ediliyor ama nasıl kullanılacağı öğretilmiyor. Sözler o kadar çok ki ama icraatta takılı kalınıyor. Hayvancılıkta da bir yığın sıkıntı var . Tehdit edip angusları piyasaya sürerek ki mersin limanında hayvanlar ne halde geliyor. Zaten bize bayılan avrupalı da sağlıklı hayvanlarını yollamıyor. Ki bi kaç yerde haberine denk geldim. Angusların hastalıklı olduğuna dair filan ama şimdi ortalığı karıştırmayım. Angusu ithal etmek yerine hayvan birlikleri var süt birlikleri var topla bunları bir konuş derdin ne de . Sesini duyuramayan üretici de ürününü saklıyor. Mantalite bu. İletişim kurmak gerekiyor. Aslında devlet ile üretici arasında ki en büyük kırılgan nokta iletişimsizlik. Asimetrik bilgi. Yanlış politikalar. İnşallh etkili bir çözüm üretilir.
-
@kilici kısa vadede İthalatı kısmalıyız. Faizler düşürülüp üretime geçmeliyiz. İhracatı artırmak için uğraşmalıyız. Ve halk merkez bankasına güvenmiyor halka güven vermek gerekiyor. Kendi ailemde dahil olmak üzere. Mevcut durumunu korumaya çalışıyor ki hatta çoğu arkadaşımın babaları üretimlerini düşürüp işçi çıkardılar. Çünkü iş yapamıyorlar. Cumhuriyet döneminde yunanlar polatlıya kadar gelmişken bile mecliste maarif toplantısı yapıldı. İktisat kongreleri yapıldı. Sizin öneriniz nedir ?
-
@kilici kardesim kisa vadede oncelikle kredi kartlarina ciddi duzenleme getireceksin. Gecen bddk ufaktan bir duzenleme getirdi ama yetmez. Herkes elinde kart cilginlar gibi harcama yapiyor mutlak suretle bu konuda ciddi kisitlar gelmeli. Devlet merkezi kurum kuruluslarinda ciddi tasarrufa gitmeli. Arac paralari 5 milyar tl bizim icin cerez parasi donemi bitti. Hane halkini tasarrufa yonelteceksin bu tedbirler ulke icindeki enflasyonu dizginlemeye yoneliktir. En basiti enflasyon borc verenin aleyhine alanin ise lehinedir. Turkiye suan enflasyonun yukselmesine goz yumuyor borclu oldugu icin ama bu oyle birsey ki borcu borcla kapatiyoruz enflasyon yuksek seyredincede yabanci yatirimci ulkene gelmiyr sana borc vermiyor adamlar keriz mi verdigi para yuksk enflasyonda buhar olup gidecek. Birinci onkosul enflasyonu dizginlemek. Dolar kuru mevzusuna gelince. Dolar senin yerli paran degil abd nin mali. Dolayisi ile dolari dizginlemek istiyorsan sacma sapan eyyyyy amarigaaaa eyyy alamanyaaaa sen kimsin yaaaaaahhhhh modundan cikacaksin. Kendini bir tartip olceceksin. Dis politikada uyumlu uysal bir yol takip edeceksin. Uzlasmaci olacaksin gerikirse abd nin sirtini sivazliyacaksin rusyadan gelecek 3 5 milyon baldiri ciplak hayvan gibi otellerde yiyip icen ac oglu ac turiste guvenmeyeceksin. Osmanlida zamaninda denize dusen yilana sarilir diyip rusya ile is tutmustu. Senin ulke olarak uluslararasi butun muttefikliklerinin icinde abd var avrupa var bunlari sevsende sevmesende iyi gecinmek zorundasin. Taki nezamana kadar. Soyle catir catir ihracat yapip dunyanin dortbir yanina mal ihrac ediyorsan sahnelerin aranan yildizi haline gelmissen Türkiye ne der aman Türkiye yi karsimiza almayalim diyecekleri senden cekinecekleri gun gelene kadar bu ne sis yansin ne kebap politikasina devam edeceksin. Boylece dolarida ziplatmazlar senin tl nide pul etmezler.
-
@lion batırel in şakkadanak teorisiyle biz bu borçları kapatırız kardeşim rahat ol basarız parayı piyasa şok :)))
-
@secret Hocam yapmayın faizleri düşürdüğünüz an dolar 10 lira olur. Benim bir çözüm önerim yok hocam kısa vade için. Ekonomi öyle bir dengedir ki bir değişkenle oymadığınız zaman zincirleme olarak tüm değişkenleri etkiler bu yüzden ben bir yorum yapamıyorum.
-
@lion Harcamalar konusunda katılıyorum hem özel hem de kamu harcamalarında şuan kısıntıya gidilmeli. Ama şöyle de bir durum var bizim üretimimiz ithal girdiye bağımlı olduğu için harcamaları kıssak bile üretim maliyetlerindeki artıştan dolayı maliyet enflasyonu her zaman olacak bir de bunun üzerine harcamalar azaltılırsa eğer Allah korusun slumpflasyon dediğimiz duruma doğru gitme durumumuz bile olabilir.
-
@kilici değişkenlerle oynamadan değişim sağlanması zor olur . Ki daha önce de dolarla oynanmadı 5 i geçti. Oynanmamaya devam edildiği sürece dolar 10 kadar yükselmez mi sanıyorsunuz. Her defasında dolar yükselecek dolar gördüğünü unutmaz. Yıllar içinde dolar hiç aşağı yönde olmadı. Ve artışları riskli zaten hiç birşey yokken faizleri düşürmekten bahsetmiyorum. Belli konularda değişikliğe gidiltikten sonra ki hamle olarak bahsediyorum. Ne yardan ne serden vazgeçmeden olmaz.umarım anonim şirket gibi yönetilmeli ülke derken cumhurbaşkanımız bundan bahsetmiyordur. En kötü politika bile politikasızlıktan iyidir. Zaten biraz daha zaman ilerlerse borç batağından tl nin değeri bu seviyede de kalmaz. Yanlış düşünüyor da olabilirim ama. Tv ye açıp saçma dizilerle beyni uyuşuyor insanların. Gençlerin kafasında işsizlik sorunu var mahalle baskısı var . Önümüz bayram azrail soruları gelecek. Üstüne ne düşüneceğimi şaşırıyorum. Yastık altı üstü diyerek zaman kaybediyoruz. Bu şekilde yastıktan da olacağız. Yastığı satsak da ödeyemez hale gelecez borçlarda. Şu an ülkede bankaya gitmeyen var mı ? En normali bile maaşlar banka aracılığı ile alınıyor ev kredileri araba kredileri tarım kredileri esnaf kredileri, öğrencilerin kyk kredileri... şuan halk variyetinden kat ve kat borç altında.
-
@kilici Kısa vadede bağımsız bir para politikası uygulanacak zemin hazırlanmalı.Bunun yanında ticaret ortaklarıyla olan ilişkiler acilen düzeltilmeli.
-
Valla içim yanıyor. ..
-
@luthor Hocam para politikası olarak mb nin şuan yapabileceği en etkili araç faiz oranı ama o da geçici bir çözüm sağladı. Dolar satsa o da büyük ihtimal geçici bir çözüm olacak. İkinci söylediğiniz öneri yine en mantıklısı ama Trump’ın kararını biliyorsunuz. İnşallah en yakın zamanda düzelir şu durum. Paramızın hergün biraz daha değersizleşmesini izlemek üzüyor insanı.
-
@kilici Hocam piyasanin merkez bankasinin entinkiligine olan inancinin kazandirilmasi lazim.Suan piyasada mb’nin faiz artirabilecegine yonelik inanc yok.Buda mevcut para politikasinin etkinliginin kalmadigina isaret.İse yarasada yaramasada merkez bankasi uzerinden bagimsiz politika uygulayamaz imajinin kaldirilmasi gerekiyor.
-
@lion gercek degil demedim zaten. Ama gelecegimizi kurmak icin umutla girdigimiz su sitede yok batiyomuyuz yok seferberlik su bu tarzi basliklar psikolojik olrak iyi etkilemiyor. Bunlar konusulmasin demiyorum ama daha duzgun basliklar secilebilir. Ornegin ekonomik gelismeler die bi baslik vardi. Gayet uygun. Bu baslik ic karartiyor,umutlari sonduruyor, korkumuzu daha da tetikliyor. Daha dikkatli olunmasini talep ettim o kadar
-
@1umut haklısın ama bir detayı daha atlamayalım, başlığı açar açmaz @Antimülakat hocama dedim; sen böyle diyorsan... Şimdi bu forumun büyük bir çoğunluğunun farkında olduğunu düşünüyoruz, varsayıyoruz ki muhtemelen büyük çoğunluk için de geçerli bu durum fakat "muhalif olmak", bir şeylere dikkat çekmek için bazen olan durumdan bile kötüsünü belirtmek gerekir ki oraya dikkat çekilsin, işte bu dikkat çekilme olayını biraz daha farkında olmayan forumdaşlar için gerekli görüyoruz; boş muhaliflik yapmayan, bir şeylerin farkında olan, sorunların gerçek kaynaklarını bilen ve çözümler üreten insanlara ihtiyaç var. Size hak veriyorum, dün geceden beri biz ekip olarak dayak yemiş gibiyiz çünkü doğrudan krizin etkilerini hisseden piyasalarda çalışan insanlar var aramızda, bu başlığın ve etkiye tepkinin hikayesi bu. Allah yardımcımız olsun hepimizin.
-
Ben ekonominin detaylarından, kuramlarından, politikalarından anlayan bir adam değilim; bazı olayları reel hayatımla somutlaştırarak değerlendirmeye çalışırım sadece. Başlıktaki insanlara bildikleri detayları sorma nedenim de neler biliyoruz, çözüm üretebilen insanlar var mı aramızda sorularının kendimce cevabını bulmaktı ve gördüm ki bu forumda daha yaşları birçok idareciden küçük olmasına rağmen güzel fikirleri ve çözümleri olan insanlar var. Burada bu ekip varken olanı biteni kendi içinde değerlendiriyorum, bir şeyleri görüyorum ama yine de mantık dediğim olgu ile bakınca aklım almıyor. Ucuz siyaset yapmanın, oy potansiyeline yönelik hareket etmenin, birilerinin küçük veya büyük konumlarını koruma çabalarının ne kadar saçma olduğunu görememeleri beynimi yaralıyor. Umuyorum burada değerli fikirler belirten forumdaşlar iyi yerlere gelir ve onlara alan tanınır da belki bir gün daha aydınlık bir gelecek ihtimaline seviniriz.
-
@agor gerçekten hak edenler bir yerlere gelebilse daha farklı olacağız. Üzülerek belirteyim bizim ülkemizde seçimler eğitimden daha önemli olduğu sürece ki sınav tarihi değişmişti biz bazı şeyleri zor değiştiririz. Ki ülkemizdeki her bir vatandaşı temsil eden, politika üreten siyaset yapan mv adaylarımızda bile kriter ilkokulken ; kpss kurum sınavı mülakat aşamasına gelip azrail sorularına cevap verip diş seviyemizi düşük bulunup üstüne sınav açıklarken harcadğımız masraflar cabası iken adımın yanında koca harflerle BAŞARISIZ yazısını görmek kadar gururumu inciten birşey olmadı. Hayata dar pencereden bakan eğitimi olmayan kişilerden hayata karşı nasihatler duymak kadar feci bir durum yok. Ay kızsın evlen gitsin kocan baksın mantığı var. Kocada bakacak hal mi kaldı şimdi tek maaşla nasıl geçineceksin soran yok. Bir kadın kocasına asi olsun diyen yok ama kadında ekonomik özgür olsun . Ki ülkemiz de kadına verilen değer ortada cinayetler tecavüzler utanarak söylüyorum ki küçücük çocuklara yapılan durum. Şimdi daha cahil bir toplum durumuna dönüştük. Okullarda ki tablet mantığı robotik çocuklar komşumuzun çocuğuna diyorum ablam hiç mi ödevin yok iki yazı yaz. Diyor bizim tablette hepsi yüklü yazı yazamam. Yazmayan okumayan bir toplum nasıl gelişebilir. Ekonomist olmadım hiç bildiğimi gördüğümü söyledim. İşsizlikten şikayet ederek yaşamadım hala kurum sınavı özelde iş diye koşturuyorum ama kadın olduğum için mi suçluyum kimse iş için kapı aralamadığı için mi suçluyum işsizim diye boşa mı okul okumuş oluyorum. En azından daha çok okuyan bir anne olacağım. Çocuğumu buna göre yetiştireceğim. Zor bir süreçten geçiyoruz. İyi yerlere gelmek için uğraşıyoruz. Kapı kapalı ve arkasında kimse yoksa zile basmanın bağırmanın ne önemi var. Biz daha iç mihraklardan kurtulamadık ki dış mihraklara sıra gelsin.
-
Buraya yazmamak için kendimi zor tuttum başlık açılalı beri. Ki yazacaklarım da ancak bir dünya sistemi olduğunu kabul edenler için anlam bulabilir. Konjonktürel bir değerlendirme bu noktaya gelişimizi ne kadar doğru anlatabilir yani bugün yaşananlar öyle bir yıl yada 10 yıllık bir zamanın mı eseri? bu sorunun dolarla ne alakası var ki diyen dünya sistemini ve tr'nin de bunun neresinde olduğunu hiç düşünmüş müdür? Dünya sistemi bir nehir ise Tr bu nehirde akıntıya karşı kürek çekebiliyor mu yada çekmesi gerekiyor mu? Bu sorulara verilen cevaplar doğrultusunda evet bir "çözüm"sunabilirsiniz.
-
Bazı şeylerin gerçekten değişmesi gerekiyor.Piyasa herşeye olumsuz tepki veriyorken biraz daha yapıcı,esnek olmalı.Piyasayı kızdırmamalı,meydan okumamalı.
Yabancı ülkelerde insanlar reaksiyon veriyor.Ülkemde benzer tablolar görmek istemem.Bu coğrafya da güçlü ve ayakta kalabilmek her devletin harcı değildir.Bunlardan ders çıkarmalıyız.