SMMM SGS Sınavı
-
Bu sene smmm staja giriş sınavına girmek istiyorum. Sınav süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
-
-
-
öncelikle herkese merhaba arkadaslar.
Ben 7 marttaki smm sgs sınavına girdim.Sgs sınavına girmek için öncelikle tesmer
( https://www.tesmer.org.tr )
sitesine üyelik açıyorsunuz. Basvuru zamani geldiğinde odaya kayit oluyosunuz (1850 tl -sinav parası dahil)Odaya kayit olurken birsuru belge istiyolar. Diploma vs vs.
Sınav konuları ,çıkmış sınav sorulari, sinav için hazırlık testleri de dahil aradığınız herseyi o sitede bulabilirsiniz.
Sinav 130 soru, 30gk gy%20etki 100alan%80 etki / Sadece 60-61 dogru sınavı gecmeye yetiyor. Buna rağmen sınav başarı oranı %10.
Sınav kpss ye oranla %30 daha kolay bir sınav. Şıklar eleyici değil. Yanlis doğruyu götürmüyor. Başarı oranının bu kadar düşük olduğunu görünce cok şaşırmıştım.
Sınavın ağırlığı 42 soruyla muhasebe, 30 hukuk, 16 denetim sorusu var. Hukuklar ve denetim soruları cok kolay. gkgy de 10 ingilizce var onlarda lise ingilizcesi seviyesinde.
Yani alacağınız sınavın en zor kısmı basvurusu ve ücreti
-
@YorguNnKaMuCu Kazandınız mı sınavı?
-
@YorguNnKaMuCu yanlış doğruyu götürmüyorsa çok iyi
-
-
@KebapçıHakkıUsta 6 nisan açıklanma. Sorulari sınavdan ciktiktan 1 saat sonra yayimliyolar. Sonucum ideal
-
@YorguNnKaMuCu peki sinavi geçtik diyelim soneaki süreç nedir ?
-
@Su28A Duyduğum kadarıyla 3500-4000 tl civarı maaşla çalışan stajyerler varmış. Ama biraz da kişiye bağlı tabiki.
-
@Blueberry Söylediğin rakamlar benim duyduklarimin üstünde. 2019 eylülde arkadaşım pwc ye girdi stajyer olarak 3000tl maasla başladı. Baska bi arkadaşım mercan denetimde 2900 alıyor.Genelde maaşlar bu civar diye biliyorum .
3 yil stajyerlik suresi var. Yuksek lisansla iki yila düşürebiliyosun. Şirkette calismaya başlayınca onlar senin stajını resmi olarakda başlatıyorlar.
Smm olabilmek için ise yine sınavlar var.Staj bitince ve sinavlari gecince smm belgesini alabiliyosun.
-
@YorguNnKaMuCu sınavı geçersek eğer stajı ne kadar sürede baslatma zorunluluğu var veya var mı böyle bir süre?
-
@Su28A bilmiyorum.
-
-
@Su28A kazandıktan sonra 3 yıl içerisinde stajı başlatmanız gerekiyor
-
Arkadaşlar bilgi olması açısından paylaşayım 2019/3 sgs — alan da 65 doğru 33 yanlıs (2 soru iptal oldu) Gky de 24 doğru 5 yanlıs (1 soru iptal oldu) 81 puan geldi— kpss alan dışında hiç bir konu çalışmamıştım. Şunuda yazayım ankara istanbul gibi şehirler dışında staj süresince asgari ücretten fazla ödeyen çok nadir yer var. Antalya da 1200 tl ye çalışan arkadaşım da var, istanbulda asgari ücrete de
-
@W-J-Baumol Staja devam ediyor musunuz hocam?
-
@W-J-Baumol +1’de benden gelsin Hocam. Ankara İstanbul İzmir gibi büyük şehirlerde ekstradan yabancı dil şartı koyuyorlar. Büyük denetim firmaları haliyle o kadar şartı isteyince asgariden fazla maaş veriyor.
Burada bir kaç arkadaşa söylemiştim yol göstermesi açısından. Bende Ymm yanında staj yapıyorum. Raporlama personeli olarak başladım. 1000 tl ile işe başladım Eylül ayında. Ocak ayında patron çabamı gördü ve asgari ücrete yükseltti maaşı. Yol ve yemek parası da var. Ortalama 3 bine yakın oluyor maaş.
Evde oturup kafayı yiyene kadar maaşı hiç gözetmeden işe başladım ve “bence” mükafatını da aldım.
Not:2016 mezunuyum ve halen atanamadım. -
@mbguy not 2: üç büyük şehirden birinde değilim.
-
@mbguy Hocam yabancı dil şartı olarak YDS puanı mı istiyor denetim firmaları?