Okuyalım! Bol Bol Okuyalım! Vaktinde Okuyalım! Ama Ne Okuyalım? Kitap Öneri Tavsiye Başlığı
-
Genç Werther'in Acıları - Goethe
Kitap Werther'in arkadaşı Wilhelm'a gönderdiği mektuplardan oluşuyor.Lotte'ye olan imkansız aşkını anlattığı mektuplarda her gün nasıl aşağı çekildiğini, doğaya duyduğu hayranlığı nasıl yitirdiğini, becerilerini nasıl kaybettiğini, duygularını nasıl saplantı haline getirdiğini ve sonunda intiharı seçmesini Goethe şairane bir dille anlatmış.Fazla melankolik ve saplantılı bir hikaye.Werther'e hissettikleri yüzünden acıma değil de daha çok hasta ruhuna karşı düşmanlık besledim, ilginç.Sanırım intiharı seçmekle en iyisini yaptı.
Yazıldığı dönemin Almanya'sında birçok intihara sebep olmuş.Bir zamanlar bizdeki Murat Kekilli'nin bu akşam ölürüm şarkısı gibi.Ne tuhaf değil mi Goethe ve Kekilli...
*** Ah bizim akıllı geçinenlerimiz.İhtiras, sarhoşluk, delilik işinize nasıl gelirse öyle söylersiniz.Sizde bir duygusuzluk, bir vurdum duymazlık var ey ahlakçılar!Kimini sarhoş diye azarlar kimininden deli diye yüz çevirir hatta papazlar gibi daha ileri giderek sizi de onlar gibi yaratmadığı için bir yobaz gibi Tanrı'ya şükredersiniz.Ben birkaç kere sarhoş oldum, delilik derecesine yakın ihtiraslara kapıldım.Ama ikisinden de pişmanlık duymuyorum.Çünkü bu şekilde büyük ve imkansızmış gibi görünen işler başarmış bütün üstün insanlara neden sarhoş ve deli dendiğini anlamış oldum.
Minik bir not: Kumsaati ve Can yayınlarından okumanızı pek tavsiye etmiyorum.Goethe'nin şiir havası estirdiği o tavrı bir çeviriyle katletmişler.En beğendiğim çeviriyse İş Bankası yayınlarının.
-
Samuel Beckett - Godot'yu Beklerken
Didi ile Gogo Godot'yu beklerler ama Godot bir türlü gelmez küçük bi çocukla haber gönderir geleceğine dair (biraz oldu okuyalı en iyilerden olduğu için mutlaka okunmalı) -
@buseneatanıyorum Hocam tüm klasiklerde iş bankası yayınlarını tek geçerim.Suç ve cezaya bordo-siyah yayınlarından başlayıp yarım bırakmıştım resmen kitaptan soğumuştum.
-
@luthor bordo-siyah'ın boyutları bile tek başına insanı kanser etmesi için yeterli
-
Şu klasikleri bir de marketlerde falan 3,99 TL'ye falan satıyorlar ya! İnsan deli oluyor. Adam, kitaptaki baş kahramanın adını değiştiriyor. Ulen oksijen israfı senin yapboz tahtasına çevirdiğin o kitap, bir dönemin kültürünü, sosyolojini, tarihini, bilimi , sanatını ve insan psikolojisini gözler önüne seriyor. Matthew - Mete, Lucy Luka yapmak senin ne haddine. Klasikleri kesinlikle İş Bankası almaya özen gösterin. Yoksa bir mandavalin klasikleri nasıl berbat hale getirdiğinin hikâyesini okursunuz.
-
john fowles-büyücü,koleksiyoncu
sadık hidayet-büf i kür
john fante-toza sor -
Eric Hobsbawm tarafından yazılan İmparatorluk Çağı , Devrim Çağı ve Sermaye Çağı serisini okuyan var mı acaba ?
-
Yeraltı edebiyatından önerebileceğiniz bir kitap var mı? Hiç bulaşmadım o türe merak da ediyorum. Bugün kitapevine girdim elim birkaçına gitti ama alamadım.
-
Zeytindağı Falih Rıfkı Atay okunmalı. Yaban okunmalı Yakup Kadri'den.
-
Kendimi bildim bileli kitap okuyan biri olarak bir türe bağlı kalmamak gerektiğini düşünüyorum. Muzaffer İzgü ile başladım sonra Stephen King,Agatha Christie,Koontz gitti. Derken klasikler,tarih,bilim kurgu,Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı...
-
@buseneatanıyorum Aslında işin çıkış noktası denilebilecek daha edebi olanından başlayabilirsiniz ki bu Dostoyevski'dir. Okumadığınızı var sayarak "Yeraltından Notlar"ı bir başlangıç soluğu olarak kullanabilirsiniz. Yani yerin altına açılan ilk mazgal. Akabinde iki temel yazar önereyim onlar da başlangıç seviyesi olsun, bu kapak açıştan sonra ilk basamak bir nevi. Hakan Günday ve Chuck Palahniuk. Daha ağır jargona adım atmadan bence iyi bir ısınma olur. Biri bildiğiniz bir eser olabilir; Dövüş Klübü, Palahniuk'un. Hakan Günday'dan ise; Kinyas ve Kayra. Bunlarla bir adım atın, gerisini yeniden istişare ederiz devam etmek isterseniz
-
@paretowilfredo Kinyas ve Kayra yarım bıraktığım nadir kitaplardan sanırım. Mutsuz mutsuz okudum, okuyamadım ama diğerlerine bakacağım. Nasıl bir tat aradığımı da tam bilmiyorum ama arıyorum. Hani insan çok acıkır da ne yiyeceğini bilemez ya hem her şeyi yemek hem yememek ister gibi neyse...
Yeraltına giden o mazgalı açtım, yeraltından notları okudum. Zirvede mi bıraksam acaba
-
@buseneatanıyorum Ağır gerçekten. Ama ben şu bilinçle okurum "yeraltı"nı. Hayat o sıfır noktasından başlıyor. Sokakta, bizim güvenli dört duvarımızın dışında, ışıltılı salonların alt sokağında, gürültülü bir mekanın kir içindeki tuvaletinde, sahibi tatile gitmiş bir evin kapısında, hayat kadınlarının dizildiği bir cadde kenarında vs. hemen her yerde aslında böyle bir hayat yaşanıyor. Biz medeniyete saklanıyor, o hayatı ötekileştiriyoruz. Korunaklı dünyamızda uzanıp bu sayfaları okumak dâhi rahatsız ediyor bizi. Biz uzak kalmaya çalışırken bir yandan öyle bir hayat, o sokaklar yokmuş gibi yapıyoruz. Biraz korkudan, biraz belki o "seçilmiş" güruhun içinde kalmak isteğinden. Bizden çok uzak yaşamlar gibi geldiğinden biraz da bu olumsuz hislerimiz belki de. Ancak sadece kendimizi bulduğumuz, kendimizi aradığımız sayfalar değil gerçek. Gerçek, hayatın başladığı bu sıfır noktası, gerisi daha bir illüzyon benim naçizane fikrimce. Bu bakış açısı ile tekrar okumanızı öneririm lakin okuyamam derseniz de yeni eserler önerebilirim; Yine Chuck Palahniuk'un Gösteri Peygamberi -ki en özellerindendir- -aslında ilk önerimden sonra bunu önerecektim- yerli bir öneri olarak da Cumhur Orancı'nin Acı Düşler Bulvarı'nı önerebilirim.
Not: Bu kitaplar herkese bir öneri değildir. Belli bir okuma alışkanlığı olan, kurgusal ve ütopik alanı geçmiş, yerin üstünde çiğnenmemiş yer bırakmamış olanlar içindir. Sonra bana kızmayın nasıl kitap bunlar diye
-
@paretowilfredo Ne güzel tarif etmişsiniz yeraltını. Burdan da bir kitap çıkar bence
Her kitabı okumanın bir vakti var, demek ki benim vaktim gelmemiş ama okuyacağım daha sonra Kinyas ve Kayra'yı.Dediğiniz kitaplara da bakacağım en yakın zamanda
-
@buseneatanıyorum Ben "her insan bir kitaptır." derim. Yeraltı kitapları işte o tip insanlardır bir yerde. Biz idealize edilmiş tipleriz sistemce o kadar. Bizim anlatacaklarımız yumuşak hamurlu, birinci sınıf kalitede sayfalara basılı. Onların ki yırtılmış yapraklara, gazetelerin boşluklarına, varoş duvarlara yazılı.
Kesinlikle dediğinizde haklısınız, her kitabın bir çağı vardır insan hayatında ve her kitap insanın farklı çağlarına yönelik farklı anlamlar saklar. Hazır değilseniz, acele etmeyin. Vakti gelince hissedersiniz muhakkak.
Unutmayın, hayat sokakta!
-
Tam şu sıralar okumayanların ilk defa, okuyanların tekrar okuması gereken bir kitap : Nutuk.
-
@agor nutkum tutuldu. Siz öyle deyince hocam.
-
Küçük Kara Balık - Samed Behrengi
Meraklı küçük bir balığın büyük denizlere ulaşmak için çıktığı yolculuğu ve bu yolculukta başına gelenleri anlatır. Bir çocuk masalı kitabıdır ama her büyük mutlaka okumalıdır. Özgür denizlere ulaşmak zordur, uzundur bu yolculuk, tehlikelidir ama küçük kara balık cesurdur. Kitabı bir arkadaşıma ödünç vermiştim geri getirmedi. Şu an kötüler listesine ekledim onu.
“Böyle amaçsızca yüzmekten bıktım usandım. Başka yerlerde neler olduğunu öğrenmek istiyorum. Bu düşünceleri kafama bir başkasının soktuğunu sanabilirsin ama ben uzunca bir süredir düşünüyorum bunları. Ben yaşamanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyorum…”
-
Melekleri Bekletme
bütün çağlardan yapılı bir an
nasıl yaşanır ona uğraşıyoruz
dilek ağacındaki yaralı abdal
balık karnındaki yunus ve bensöyledik, süre doluyor saat geliyor
iki bin yıldır soluk almaya çalıştık
çok acıktık, çok susadık, çok korktuk
yeni doğan her bebekle ilk biz tanıştıkgündüz dinlenip gece yürüdük
ne mi arıyoruz burda, gelmiş bulunduk
abdal yaralı, yunus sessiz ben şaşkın
dönüş yolları da kapalıbütün çağlardan yapılı bir an
nasıl yaşanır, çabuk söyle
ilk fırsat son fırsattır
melekleri bekletmeOsman Konuk, Seni Yalnız Ben Anlarım
Muhatap
bunda merak edecek ne var
bir mısra, hayat kurtaran bir mısra
…
telefonlar şarjda, her şey yolunda
doğal felaketler ajandalarda özenle işaretli
istatistik tabloları mükemmel görünmekte
çaresizlik eğrisi yükselerek sürmekte
…
tacirler yeteri kadar kurnaz şairler yeteri kadar uykusuz
istiklalde satılır istiklal madalyaları en ucuz
…
sadece muhatabına anlamlı boş sözlerle
her poetikanın bittiği bir nokta var
hayat kurtaran bir mısra yok
hayat kurtaran bir mısra varOsman Konuk, Tehlikeli Belki
kitaplardan birer şiirle
-
@buseneatanıyorum hacım yeraltı edebiyatı kavramından nefret ederim ama demek istediğini anladim ve plus yapacağım size
Dostoyevski demiş arkadaşlar zaten onu geçiyorum
Camus, Kafka, Proust,Hemingway aklıma gelenler
Türk edebiyatında Oğuz Atayımız var bence yeterli ama ekleme yapmak gerekirse Yusuf atılgan Sabahattin Ali var efsane üçlü:)Yenilerden Murat menteş kalemi güçlü diye duydum ama okuyamadim hala keza Hakan Günday öyle deniliyor ama Emrah serbes güzel yazar dikkat sonunda T yok;))