Bedelli Askerlik 2018
-
20.000 olacağını sanmıyorum, 15.000de sabit bırakırlar.
-
Henüz resmi bir açıklama yok ama Bahçeli'nin açıklaması ve uzun dönemlerin tehditleri ile birlikte kalkma ihtimali en yüksek seviyeye ulaştı. Yalnız yine bu haberleri ortaya atanların mı yoksa gerçekten düşünenlerin mi bilmiyorum ama mantıksızlığı da en yüksek seviyelere çıkmış durumda. 28 gün almıyoruz, devletin kasasından da yükü azaltıyoruz madem öyle size illa daha fazlasını yükleyelim diye 20 bin lirayı ortaya atıyorlar. Tabi ki 28 gün yerine bu beş bin lira farkı vermeye razı oluyor insanlar ama 15 bin ortalama bir ücrettir, 20 bin hem katılımı azaltıp hem de sadece parası olan yapıyor söylemlerini artıracaktır. Umarım son noktaya gelindiğinde 15 bin ücret belki yaş 94'lüleri de kapsayan 28 gün şartı olmayan bir şekilde geçer meclisten.
-
@agor Hocam ben eminim ki bunu 20.000'e çıkarmayacaklardır. 15.000 kalacaktır ve 28 gün de kalkacak.
-
@deschain çok büyük ihtimalle bu şekilde olacak. Para konusu artarsa insanlar zorlanır 20 bin çok az bir meblağ değil.
-
Hadi insallah kalkar 28 saçmaliği , bakalim bu hafta takipteyiz.
-
94'lüleri de kapsayan bi şekilde yapılması gerekiyor. Teciller bitti. Bi 94'lüler mağdur olacak bu işten. Twitter'da etkinlik yapılıyor. Baya yüksek katılım oldu. Destek olalım.
-
twitterde gündem var herkes gelip twit atsın
-
Süresi 21 güne indirilmiş. İyice madara ettiler.
-
28 günün sebebi neydi?21 olmasının arkasındaki sır ne?Komisyon üyeleri toplantılarda üzüm mü yiyor?Bedelli askerlere at binme eğitimi de verilecek mi? Merak ettiğiniz tüm bu soruların cevabı az shdjfjdkk
-
@onuktekin Mesele 7 gün değil ki, kalkması gerek bunun. Bakalım bugün neler olacak
-
Bazen şizofren gibi davranıyoruz, komplolar üretiyoruz, toplum olarak bunu yapmaya da pek yatkınız ama gerçekten bedellide bu 21,25,28 fark etmez gün şartını kaldırmazlarsa bunun altında bir pislik var diye düşünmekten kendimi alamayacağım. Yapılmak istenen nedir, askerdeki erlerle bu insanlar karşı karşıya getirilip kutuplaşmayı mı artırmaya çalışıyorsunuz yoksa bunu gündemde tutarak başka bir kazanç mı elde ediyorsunuz. Daha 3 gün önce hem atılan twitler ortada hem videolar. Alenen tehdit ediyor uzun dönemler veya yedek subay olarak askerlik yapanlar. Ha o da provokasyon olabilir mi olabilir ama ya gerçekse, ya bu 21 gün askere gidenlere zarar verirlerse nasıl önleyecekler acaba bu durumu çok merak ediyorum.
-
hocam gbt lerde askerlik şubesinin tecil tarihine göre mi işlem yapıyorlar yoksa şubenin verdiği tarihe göre mi ?
-
@economist-04692 hocam askerlik şubesinin verdiği evrak geçerli oluyor diye biliyorum ama sorunuzu da tam anlayamadım.
-
@agor hocam tecil tarihleri e devlette farklı askerlik şubesinin verdiği kağıtta farklı.Gbt sorgulamalarında hangi tarih üzerinden bakıyorlar diye sormuştum teşekkürler.
-
@deschain tabiki 7 gün değil.Bunda ısrar eden niye ısrar ediyor anlamak mümkün değil.
-
21 gün askere gidince ne olacak ? Ne eksilecek hayatınızdan bu kadar gündem oluyor bu anlamıyorum. Haberlere filan takip ettiğimden değil meraktan bakıyorum Arada da millet hep bir isyan da
-
@onuktekin Açıkçası bende anlamadım hocam, o kadar tepki verdik sosyal medyadan. Zannediyorlar ki mesele 5-10-15-30 gün meselesi. İlginç bir yaklaşım.
-
Birilerinin bir çıkarı var ki temel eğitim (!) de ısrar ediliyor.
-
@hamzaömerhalid hocam başlıkta bu konu genel hali ile tartışıldı bir göz atın isterseniz, genel hale ek olarak benim gözümde kısa dönemler gelsin 350 gün gibi hissettireceğiz diyen uzun dönemlerin de bu temel eğitimi istememe noktasında etkisi var. Ben 21-28 günlük temel eğitime tepki gösteren insanların çoğunun "askerden kaçmaya çalışan" bedelli bekleyenler olduğunu düşünmüyorum, işimize zarar verecek, hayatımızı olumsuz etkileyecek diyenler bu temel eğitimi çoğunlukla eleştirenler.
-
Bedelli konusunda gönül şunu isterdi ama daha önce burada konuşulan şeyleri de katarak genel bir yorum yapayım:
Gelire göre bedel şartı konulabilirdi ama herkesin öngördüğü gibi gelirlerini düşük gösteren maddi durumu iyi olan insanlar olduğu için şüphe yaratırdı.
Konuma göre eğitim şartı konulabilirdi, tabi ki burada da hileye başvuracaklar olurdu ama en azından denebilirdi ki çalışanlar izinli olduğu günlerde kamu hizmeti yapacak, çalışmayan veya öğrenci olanlara göre günler belirlenecek ve bu günlerde ya temel eğitim, ya kamu hizmeti ya farklı bir eğitim verilecek. Böylece hem verilmek istenen eğitim verilecek hem de kimse mağdur edilmeyecek.
Bedelli konusu bu kadar gündemde tutulmasa daha iyi olurdu, bu şartlar altında hem bedelli yapacak insanlara psikolojik bir baskı yaratıldı hem de bedelli yapmayan, yapamayan insanların bedelli yapacaklara karşı tepkileri arttı. Zaten her konuda uyuşmazlık yaşamaya meyilli olduğumuz gerçeği düşünülürse yeni bir kavga unsuru daha doğdu.
Bir noktada da ya keşke bu ülkede hiç bedelli çıkmasaydı bugüne kadar ya da düzenli periyotlar ile çıkacağı kesinleştirilseydi veya herkese bu durum izah edilseydi. Bir kez bu bedelli çıktığı andan itibaren biraz imkanı olanların bedelli beklemesini engelleyemezsiniz ama bunun devletin verdiği bir hak olduğunu da bedelli yapanlar değil de devletin kendisi izah etmeliydi.