Hazine Müsteşarlığı Hazine Uzman Yardımcılığı Alım İlanı (2018)
-
@ceks74 @melisapırlanta mail hazine kontrolörlüğü sınavı için geldi bunun için gelmedi
-
@ceks74 maillik bir durum yok şimdilik ama arayip degistirilmesini iste bence hocam, sonraki asamalarda lazim olabilir.
-
Madem diğer okullara göz atıldı bende Gazi mezunlarına göz atayım dedim, nedeni malum
İktisat için 16 Aday, Maliye için 2 Aday ve Endüstri Mühendisliğinde 5 Aday !Puanlar beklenildiğinden de düşük geldi. Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum, sanırım son yıllarda kadroların çok yetersiz gelmesi herkeste bir sıkılma yarattı. Bu durumda olanların bir kısmı süreçten 2017 için uzak kalmayı tercih etti. Tabi burada tek yıl puanlarının geçerli olmasının da etkisi var. Önümüzdeki sene kurumların sınav şartları belli olduğundan daha stratejik çalışanlar olacaktır.
-
Evet nasıldı ilk oturum, nerdesiniz iktisatçılar ve maliyeciler
-
@genclerbirlikli hocam bence kolaydi yav. Geçemezsem benim ayibimdir ki bu ihtimal hic de az degil:)) Tek ilginç soru komsuyu zarara sokma politikasiydi bence. Cok kenarda köşede kalmis bir konuydu o yav kilifina uydurdum ama ne kadar uydu bilemem:D
-
@armindo bu arada iktisat bu:))
-
@armindo bence de hocam o kadar zor değildi, ekonometriye bakmıştım ama soru çok yabancı geldi, bi şeyler salladım yanlışmış komşuyu zarara uğratma politikası da erdal ünsal da bahsediyordu, kur yükselince ihracat artıyor vs vs. Giffen olmayan düşük mal ve normal sorusunu nasıl yaptın nasıl yol izledin, ben ikisi icin3 de hicksgil eğriler çizip gösterdim öneri yanlıştır dedim; normal malda talep miktarı giffen olmayan düşük mala gore daha çok artıyordu
-
@genclerbirlikli evet kitapta oldugunu net hatırladım uydurdum biraz. Simdi baktim, iyi sallamisim:)) ama ben ekonometriye calisicam diye iktisati cok sallamışım ondan bazi şeyleri zor hatirladim. Dusuk mal sorusu da bunlardan biri. Cok yanlış yorumlamisim. Facia olmus, hic girmeyeyim ona ekonometri de kolaydi bu arada, beni kurtarirsa o kurtarir:))
-
Ben maliyeden girdim hepsini yazdım ama emin değilim ikinci oturuma girmeyecegiz değil mi donebilirim memlekete ??
-
@armindo ekoya gelince baktım kolaymış cidden, desene oraya değişen varyans diye yok farklıserpimsellik bilmem ne
-
@bianconeri maliyede iktisatta neler soruldu ?
-
Sorular Erdal Ünsal'dan gelmiş gibi. Komşuyu zarara uğratma politikası geçmiş çalışmalarımdan aklımda kalmıştı. Ünsal'da vardı.
-
@genclerbirlikli hahahahah valla anlamasinlar diye yapmislar heralde ingilizcesini yazmislar neyseki, yoksa ben de anlamazdim sanirim:D calistigim kitapta değişen varyans yaziyodu, farkliserpilimsellik ne yavv
-
Herkese gecmis olsun. Bana sinav kolay gelmedi, her soruyu detaylandirmak gerekiyordu detaylari hatirlamakta zorluk cektim. Mevsimsellik heteroskedasticity e yol acar mi zaman serilerinde, ekonometri sorusunun cevabi ne olmaliydi ne dersiniz?
-
Hazine uzman yardımcılığı ile ilgili meslek tanıtımı var mı? Hazine uzmanlığı ile ilgili bilgisi olan varsa birşeyler yazsa güzel olur..
-
@genclerbirlikli hocam Ricardo denklik ucuz açık dışsallık şekil ile gösterim telafi edici devri bütçe karşılaştırma otomatik stabilizasyon vardı bilgi ağırlıklıydı. İktisatta ise sayısal soru vardı denge miktarı üretici artığı vs baya uzundu
Hocam biz şimdi maliyeciler olarak tek bu değil mi öğleden sonra bizim oturum yok hukuklarin var?
-
@bianconeri maliye de iktisat ağırlık olmuş yine. Evet hocam bizim bitti memlekete gidebilirsiniz
-
@kullanıcıadım ben o kadar detaylandiramadim açıkçası. Bir tek ogrenme etkisini yazdim. Zaten soruda da degisen varyansa hangi durumlar yol acar demiyordu sanirim, o nedenle de fazla zorlamadim orayi.
Sorulari detaylandirma olayi ilginc yalniz. Tekelcinin zarar koşulu ve ulusal gelir dengesi sorularinda ancak yarim sayfadan biraz fazla yazabildim. Soruyu cok genel bırakınca detaylandiramadim acikcasi. Genel sorunjn pesine birkac spesifik soru da ekleselerdi daha rahat olabilirdi sanki. -
@genclerbirlikli evet hocam, yani ben yazdım baya maliye olarak ama emin olamıyorum 70 barajı yüksek ya
-
komsuyu zarara ugratma diye bir şey bugüne kadar duymamistim ben fakat kafama göre yorumladim. Ters yorumlamisim.
Döviz kuru artınca komşu ülkenin ithalatı artar (bizim ihracat artar) bu durum komsu ülkede döviz rezervlerinin azalmasına aynı zamanda yerli üreticilerin zarar görerek işsizliğin artmasına sebep olur dedim. İnternetteki yorumdaysa döviz kuru arttığı için bizim ülkenin ithalatı azalır karşı ülkenin elde edeceği döviz geliri azalır vsvsvs demiş bence benim yorumum daha güzel ama neyse
Düşük mal sorusunda önce bi pozitif gelir etkisi negatif ikame vsvsvsvs süslü bir giriş yaptım sonra gerçek hayatta vs bu malların görece ucuz ve ikamesi fazla olmayan mallar olduğunu söyledim(burada ikameden kastım aslında rekabetti biraz da) normal malların daha yüksek fiyatta ve daha fazla ikamesi olduğu için fiyat esnekligi normal mallarda daha yüksektir diye yorumladim. Başka yapılabilecek bir şey gelmedi aklıma fiyat esnekligi yorumlamak için.
Ekonometri tamamen boş hiç bakmamistim.
Taylor sorusu da ne yazık ki teorik iktisat çalışmayı bıraktığım için denklemi falan bırakıp sadece c kısmını cevapladım ama baya yazdım. Sanırım kolay bir soruydu matematiksel kısmı
Kalan sorular da artık allah ne verdiyse yazdım
Gelir mi bilmiyorum şahsen ben tamamen ekonomi bakanligi istediğim için bu sınava aşırı derecede rahat ve teori çalışmadan girdim. Gelirse iyi olur tabi ama ekonomi bakanligi olacaksa bu sınavdan gecmemem daha hayırlı olur.