25 Kas 2016 17:09

Öncelikle burada bazı kavramlardan bahsederek konuyu iyice genişleteyim ve "ekonominin teknik terimlerinin" toplumla buluşturabilecek şekilde kavranmasına yardımcı olmaya çalışacağım.

@legendofphoenix arkadaşımızın dediğinin tersi yönünde bazı öngörülerim var.

1. Kapitalizm doğası gereği her zaman kriz halindedir, merkez ülkelerin krizde olmasının yanında ekonomik olarak küçülmeye de gitmesi "çevre ülkeleri" ağır ekonomik bunalıma sokar.Merkez ülke olarak bahsettiğimiz ülkeler "dışarı sermaye ihracı yapan" ve sermaye ihracı sermaye ithalatından yüksek olan sanayileşmiş ülkelerdir.

Çevre ülkeler ise sermaye ithalatı yapan ve dış sermaye giriş ile ayakta duran gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerdir.

Türkiye bir çevre ülkedir.Ekonomik tahminlerimizi yaparken önce bu tabloyu net olarak görmeliyiz.

Gelişmiş piyasaları vuran kimi krizler çevre ülkeleri es geçebilirken (Örn:Mortgage krizi,zira Türkiye'de mortgage piyasası gelişmemiştir); gelişmiş-merkez ülkelerin kendilerini düzeltmek için yaptıkları kimi hamleler çevre ülkeleri iflasın eşiğine getirebilmektedir.2001 Krizi'nde gördüğümüz gibi Rusya ve Uzak Doğu ülkelerini vuran "aynı tip sorunlar nedeniyle" oluşan ekonomik bunalım sonunda Türkiye'yi de vurmuştur.

Uzun lafın kısası Dünya'daki gelişmiş piyasalar kaynaklı krizlerden Türkiye az etkilenirken (yine de etkilenir),gelişmekte olan ülkelere has-yapısal özellikli krizlerden ise İflas'a gitme derecesinde etkilenir.(Şu anda Cari Açık sorununda görüldüğü üzere)

1. TÜİK'in verdiği enflasyon rakamlarındaki sepetin içine baktığımızda şahsen ben kandırıldığım hissediyorum.Tabii ki bunu sadece ben dile getirmiyorum.Ekmeğin sepetteki ağırlığı %2,5 ve ekmek son 1 yılda %25 oranında zamlanırken,TÜİK'e göre CD çalar,VCD oynatıcı ve kasetçalar fiyatlarında (yanlış duymadınız piyasada kasetçalar var mı demeyin bizzat TÜİK'in sepetinde var) %30 gerileme var.Sepetteki ağırlığı ise %2,4...TÜİK şu anda makyajlama ile uğraşmakta.

Fakat pazara ve alışverişe çıkan halk,hayat pahalılığının farkında.İstanbul'da konut fiyatları 1 sene önceye göre %50 zamlandı.1 kg pastırma 85 TL.Dünyanın en az et tüketen ülkelerinden bir tanesiyiz.Yani TÜİK çıkıp enflasyon %0 dese bile toplum gözünde ,inandırıcılığı bazında hiçbir değeri yok.