11. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı Alım İlanı 2018 (500 Kişi)
-
Son yıllarda Maliye'de yaşananlara dair kısa bir özette ben geçeyim:
Vdk bildiğiniz üzere 2011 yılında Maliyedeki bazı kadroların birleştirilmesi sonucu tek çatı haline geldi. Burada amaçlanan şey: Güçlü bürokratik kesimi sınırlandırmak. Hesap uzmanları ve Maliye müfettişleri gibi: Biz bünyemizde devlet adamı yetiştiriyoruz diye düşünen kurumların algısını kırmak. Nitekim bu hamle ile birlikte bir çok Hesap Uzmanı ve Maliye Müfettişi istifa etti ve VDK'ya 2013 yılında test sınavları ile 3 atama şeklinde 5.500 kişilik alım yapıldı. Bu durum VDK'da sorunları azaltmak yerine daha çok arttırdı. Eski yeni ayrımı yaşanmaya başladı. Vergi Denetmenleri ile Maliye Müfettişleri/Hesap Uzmanları kadrolarını birleştirmek aslında sonun başlangıcı oldu. O gün bugündür deyim yerindeyse bu iş nerede patlak verir diye düşünüyordum. Nitekim ara dönemde yapılan Yetki/Yeterlilik sınavlarında olaylar patlak vermeye başladı. Bir de kurum içinde yaşanan baskılara dayanamayan yeni Müfettiş Yardımcılarının intiharları kurum içindeki eski yeni ayrımını iyice keskinleştirdi. Tabi kurumda yaşanan bu problemlerden dolayı münferit şikayetlerin ardı arkası kesilmemiştir.
Burada şunu belirtmek gerekir: Devlet bir nevi kendi eliyle 2011 VDK birleşmesi ile yetişmiş bürokrat anlayışından vaz geçti. Her ne kadar a,b,c,ç şeklinde mükellef sınıflandırmasına göre ayrıma gidilmiş olsa da, bir Hesap Uzmanı kalitesi yakalanamadı. Yakalanamadığı gibi de bir de VM'ler arasında aynı işi yapmamıza rağmen neden başkaları b,c,ç grubu mükelleflere bakarken, ben a grubu mükelleflere bakıyorum tartışmaları yaşandı. Şimdi gelinen nokta: Büyük bir yıkım ve enkaz.
Ayrıca dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ifadesiyle Devleti'nin çok büyük rakamlarda olan vergi kaybının da önüne geçilemedi.
Sonunda üzülerek söylemeliyim ki olan yine istihdam edilmek isteyen İİBF/SBF mezunana oldu. Öncelikle 2013 yılındaki 5.500 kişilik şişirme alımın hiçbir esprisi yoktu. Bu kadar alım zamana yayılmalıydı. Mühendisler kuruma alındı, bu duruma ne kurum memnun kaldı, ne mühendisler. Matematik mezunları ve bir kaç daha bölümden mezun olanlar kuruma alındı. Üstüne üstlük 2018 yılında açılan sınav da yeni bir düzenleme gerekçesi ile iptal edildi. Şimdi de Kontrolörlük, Vergi Uzmanları, Gib çatısı altında birleşme gibi konular konuşuluyor. En azından beklentimiz bu sefer yapılan değişiklikler, kurumda yeni gruplaşmalara, yeni çatışma ortamlarına ve yeni problemlere sebebiyet vermemeli. Gerçekten Maliye Bakanlığında yaşanan süreçlere üzülüyor insan.
-
Benim anlamadigim neden teftis kurullari bukadar goze batiyor. Neden mufettislik unvani birilerinde kizamik cikartiyor. Ne oynuyorsun kardesim zirt pirt sistemle ne geciyor eline. 150 yillik mtk yi kapattin noldu basin goge mi erdi. Diger bakanliklardada ayni durum soz konusu. Teftis kurullari kapatilmak isteniyor nedense. Hadi diger bakanliklari gectim maliyede teftis olmazsa olur mu ALLAH askina. Zatrn uc krus vergi topluyorsun geri kalani kacak hep. Adam akilli bunun teftisini yapamazken simdi birde teftisi kaldirirsan bi kac sene sonra bu da olmadi vergi toplayamiyoruz maaslari odeyemeyecek hale geldik diyeceksin. Bence yapilmasi gereken aslan gibi maliye teftis kurulunu tekrardan olusturmak. Maliye mufettisi hesap uzmani unvanlarini geri getiril birkac ufak dokunuslarla islevsellik kazandirmak en iyisi olacaktir. Ayrica diger merkez uzmanliklari ise. Muy dguy veya eskinin hazine uzmanliklari vs bunlarida Hazine ve Maliye Uzmanligi adi altinda tek bir catida birlestireceksin. Tasra uzmanliklarini ise Vergi denetmeni veya vergi uzmani veya Her ilde defterdarlik olduguna gore Defterdarlik Uzmani diye ayni catida toplayacaksin. Ve sonrada ellemeyeceksin. Ozluk haklarina ufaktan iyilestirmeleri yapacaksin. Personel ihtiyacini ise belli bjr sisteme oturtacaksin tipki hakimlik savcilik alimi gibi her yil 7-8 ay onceden sinav ilanini vereceksin. Millet onunu gorecek calismalarini ona gore yapacak. Sistemde tikir tikir isleyecek.
-
@lion hocam şu alımları planlamalı özellikle , bu ne böyle keyfiyet almış başını gidiyor, belirsizlik hepimize kafayı yedirtecek ,az kaldı , ortada bir muhatap bile yok. Yazık günah ya herşeyin çivisi çıktı
-
@antimülakat 2011 yılında vergi denetmenleri birleştirmeye dahil edilmeseydi bu durumlar yaşanmayacaktı. Diğer üç merkezi denetim unvanları vergi müfettişi adı altında bakanlık adına vergi incelemesi teftiş ve soruşturma yapan birim olmalıyken; diğer yandan vergi denetmenleri gib adına taşrada sadece vergi inceleme işini yapmalıydı.
Bürokrasinin gücünü kıracağız diye yerleşmiş devlet geleneklerini ortadan kaldırmak orta ve uzun vadede mutlaka bir yerden patlak verecek. -
Aslinda diger dostlarımiz genel durumu cızmiş birde benden okusun forumdaki kişiler.Maliye Bakanlığı cok başlılik oncedende varmiş.Bundan 10 yıl önce vergi denetmenliği gelir uzman yardımcıligı devlet gelir uzman yardımciligi ayni kurum sınaviyla alim yaparlarmiş.Ayni haklar ayni ucretler.Ancak vergi denetmenleri biranda mufettis kadrosuna gecirilmis.Ve haklari biranda artmiş.Bundan sonrada gelir uzman yardimcilari magdur edildigini dile getirmeye başlayimca meslekte birlik beraberlik bozulmuş.Sonrasında merkez tasra ayrimi iyice iplerin kopmasina sebep olmuş.Sonrasında Vdk denilen Eskisehir yolunda bayagi havali bir yapi adi altinda yüklu vergi mufettis yardimcisi alimi 5500 kisi ve 2014ten sonra klasik sinavla birlite alim sayilarini azaltan bir kurum.Şimdide tekrar kapanmasi gundemde.Özet en cok zarar goren malesef biz iibf mezunları olduk.Cunku umutlandik her zman.Sayıstay denetcisi olamazdik belki cogumuz ama 2013te giren arkadaşlarimiz gibi mufettis olabilirdik ama sekteye uğradı gorunen o.Insallah yuklu alim yine gelir
-
Maliye Bakanliğinda cok başlılık cözulurse bu herkesin hayrina olur.
-
Sn Berat Albayrak açıklaması “Yeni bir vergi veri analiz merkezi kuruyoruz. Mükelleflerin uyum düzeyinin artırılması, uyumsuz mükelleflerin uyumlu mükellefler aleyhine oluşturacağı haksız rekabetin önlenmesi, kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi amacıyla yeni bir vergi veri ve risk analiz merkezi kuruyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bu merkezde; farklı veri kaynaklarından elde edilen bilgilerle, faaliyet grupları ve sektörler itibarıyla mükellefler analiz edilecek, yapılacak mukayeseler suretiyle vergilemede muhtemel risk alanları tespit edilecektir.
-
@friedmanmilton ne zamanın konuşması hocam
-
@guymağduru bugğn bütçe görüşmelerinde konuştu. Bizzat kulaklarımla duydum.
-
@friedmanmilton bı kuramadilar su risk birim analiz merkezini:)
-
@guymağduru sözde dguy ve vmy sureci bitmiş olup su donem kazananlar egitimde olacaktı
-
Yeni birime yeni unvanla alıma çıkılsa da gözlerimizin pası silinse...
-
@friedmanmilton, içinde söyledi: 11. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı Alım İlanı 2018 (500 Kişi)
Sn Berat Albayrak açıklaması “Yeni bir vergi veri analiz merkezi kuruyoruz. Mükelleflerin uyum düzeyinin artırılması, uyumsuz mükelleflerin uyumlu mükellefler aleyhine oluşturacağı haksız rekabetin önlenmesi, kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi amacıyla yeni bir vergi veri ve risk analiz merkezi kuruyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bu merkezde; farklı veri kaynaklarından elde edilen bilgilerle, faaliyet grupları ve sektörler itibarıyla mükellefler analiz edilecek, yapılacak mukayeseler suretiyle vergilemede muhtemel risk alanları tespit edilecektir.
Aynı sozler 3 ay oncede soylendi.
-
Maliyede yapılanma olmadan bu ilani goremeyecegiz gibi duruyor.Dguy ilani gelir ama maliyeden
-
@zenginmemur Daha mülakat tarihleri ortada yokken yeni bir ilan gelmesi fikri bana çok uzak geliyor ama keşke gelse.Öyle olacak denildi Ağbal tam icraate başlayacakken gitti
-
@fernando-reges hocam umutlu ol gelecek sadece bekliyoruz bürokratlar bunu bilmiyolar bu gençler işsiz sureci hızlandırmak için cok sebep var aslında.Maliyede yapılanmanın olması bekleniyor.Ama yapılanma ne zaman belirsiz
-
KpssAgrubu KadroBekliyor
Etkinliğe buyurun arkadaşlar ücretli tag
-
Arkadaşlar bu sınav ne oldu şimdi. Haber alan eden var mı ? 1800 e yakın kişinin hakkı kayboldu mu şimdi ?
-
@arpad greencard hüseyinin dediği gibi yandı. Hakkımız yandı.
-
@beveridge-eğrisi selahattin özdemir’e döndük ya. Bence böyle bir saçmalık yapmamaları lazım sırf bu sınav yüzünden 2 sınava başvırmadım ya ben. İlginç cidden.