2018 KPSS İktisat Sorulari
-
@thorstein-veblen kesinlikle dogru çünkü azalan verimler kanunu geçerli.soruda bunu sorguluyordu. Ben emindim o sorudan snra forumda okuyunca ne oluyor dedim
-
@hickskaldor @orhungulsah aynen yanlış olma ihtimali yok eğer yanlışsa demek ki ben boşuna iktisat okumuş ve yine iki sene boşuna hazırlanmışım bu sınava
-
@thorstein-veblen
Ben çok fazla hazirlanamadim iktisat mezunu da değilim fakat mikronun mantığına hakimim soru kesinlikle azalan verimler yasasını bilip bilmediğimizi sorguluyordu. Verdiği fonksiyon da sabit sayi değildi zaten -
1-lerner endenksi 2/3
2-esneklik sorusu -3/2
3-taban fiyat sorusu 12
4-jevons-menger-walras
5-yeni keynesyen sorusu piyasalar temizlenir
6-çekirdek enflasyon tüfe
7-hoşnutsuzluk endeksi
8-tc sabit hızla artar
9-schumpeter yenilik
10-solow tüketimin altın kuralı
11-çarpan sorusu hasıla 100 br artar
12-revalüasyon
13-lm sorusu k artar h azalır
14-paranın yansızlığı
15-tam rekabet q=6
16-bretton woods 1944-1973
17-h. ohlin faktör donatımının farklı olması
18-züppe etkisi
19-tarımın payı %25
20-hasılat tarifesi
21-fiyat düşer denge değişmez
22-lucas
23-kişisel gelir
24-tr ekonomisi 1930lar denk bütçe
25-rawls kuralı
26-azalan marjinal fayda
27-metzler paradoksu
28-ikame mallar
29-batık maliyet
30-bir haftalık kısa vadeli faiz
Doğrular bunlar arkadaşlar diğer 10 sorudan hatırladıklarınızı bunun altına yazabilirsiniz. (hata varsa belki 1-2 tane vardır ama sanmam kaynak sağlam) -
@özünönceliği dostum 2 sinde hata var birincisi tc önce azalarak ardından artarak artar ikincisi kişisel gelir değil harcanabilir gelir olacak o soru.
-
@thorstein-veblen Q=a.L deki a bir sabit değil midir? Ya da L nin üzerinde 1 yok mudur?
-
@ert dostum o senin dediğin ölçeğe göre getiri ve uzun dönemde geçerlidir ki orada sadece emek değil sermaye yani K değişkeni olması gerekir a+ß=1 olursa ölçeğe göre sabit getiri olur ancak burada kısa dönem maliyetleri geçerli çünkü üretime sadece emek sokulmuş ve emeğin azalan marjinal verimi kanunu geçerlidir bu sebeple toplam maliyet fonksiyonu orjinden başlayarak(sabit maliyet 0 olduğu için) önce azalarak artar ardından artarak artar.
-
@thorstein-veblen olabilir hocam tc sorusu net değil. Diğerinin kişisel gelir olduğunu düşünüyorum
-
@özünönceliği devaluasyon olucak o soru tl yi düşürmus. TL nin değeri dolar karşısında düşmüş
-
@orhungulsah dolar önce 1.30 tl sonra 1.20 tl gibi bir şey oluyor o soruda. Tl'nin değeri artıyor yani revalüasyon
-
@özünönceliği hocam tam tersi idi düşük verip snra yukseltmisti tl yi.
-
@orhungulsah hayır önce tl 1.3 idi ikinci durumda 1.2 idi. Yani tl değer kazanmış. Revelüasyon
-
@özünönceliği 31- gösterge faizi, 32- geçmiş faiz oranları, 33- yaşam boyu g.h I-II-III
-
@dellafeu yanlış hatirladiginizi düşünüyorum ama o kadar emin konuşuyorsunuz ki acaba ben mi yanlış hatırlıyorum die terettute düştüm suan
-
@orhungulsah Kur düşüyordu hocam
-
@hakperest46 hocam Herkes reveluasyon diye yapmış ben de develuasyon die hatırlıyorum ama terettute düştüm siz emin misiniz verilen değerleri net hatirliyormusunuz acaba ???
-
@thorstein-veblen a sabitine birşey demedin ? Asıl kısım o.. yoksa biliyorum ölçeğe göre sabit getiriyi sormadığını..senin dediğinin olması için a.q^3-b.q^2+c.q şeklinde bir fonksiyon olması gerekirdi..ben öyle biliyorum..biyerde yanlıyoruz ama bakalım yarın açıklanır herhalde..
-
arkadaşlar soruda türk lirasının değeri artıyordu. soruyu kaçırmamak için tekrar tekrar baktim. cevap revaluasyon.
-
@thorstein-veblen önce artar sonra azalır doğru sanırım emin değilim bende ama dediğiniz doğru gibi E şıkkımıydı o dediğiniz?ben önce onu yapmıştım sonradan değiştirdim sabit olanı yaptım
-
@thorstein-veblen pardon önce azalarak artar sonra artarak artar olabilir Tc,Tvc,Tfc eğrilerini çizdim dediğin doğru gibi