TCMB 100 Uzman yardımcısı alımı 2018
-
@mulkiye01 Hocam, bir tane soru üzerinden bunu söylemek pek doğru değil bence. Sınavın geneli kolaydı ancak ekonometriyi görmedim. Özellikle geçen yılları baz alırsak son derece yüzeysel şeyler sormuşlar. Bu arada yabancı hangi kitapları öneriyorsunuz?
-
@aleks10 hocam 2-3 sene once yuksek lisansta okumustum
-
@aleks10 hocam benim daha iyi bir fikrim yok zaten sınava kolay diyen arkadaşlardan cevaplarını bekledim. gördüm ki benimle aynı çerçevede anlatılmış. ama ben bu sorunun cevabını kesinlikle IS-LM-BP olduğunu düşünmüyorum.
-
@bluephantom ilk çıkışım biraz sert olmuş olabilir ama sınavdan çıkıp bu yazıları görünce insanın sinirleri bozuluyor. sınava girmeden bir sınava kolay denilemez hocam. bu sınavda sınav süresini hiç konuşan yok mesela. ISin eğimini açıklamak için bile inanılmaz süre kaybediliyor(direk ezberden IS denklemi de yazabilirsin ama tatmin etmiyor işte).Soruları tam yetiştirebilen varsa sorun bende diyeceğim.
Uzun lafın kısası sürçü lisan ettiysek affola. -
@bluephantom Dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözükebiliyor fakat bu sınava hazırlanan insanların çoğu çok daha detaylı şekilde çalışıp kıyıda köşede kalan konulardan bile soru çıkabilir ihtimaliyle ona göre hazırlanıyor. Haliyle direkt KPSS bilgileriyle yapılabilecek sorularda o an basit formülleri vs. hatırlayamayıp yapamayabiliyor. Mesela üzerine tartıştığınız soru 20 puanlıktı ve muhtemelen sınava giren adayların birçoğu bu sorudan puan dahi alamayacak. Ayrıca puan verirken de ne yazık ki bonkör davranmıyorlar. Siz 15 puanlık soruda 15 puanlık yazdığınızı düşünürken 5 puan alamama ihtimaliniz var. Sınavın kalan 80 puanlık kısmından da bir şekilde 20 puan kırıldığını düşünün, kolay gibi gözüken sınavda notunuz bir bakmışsınız 60'a düşmüş. Zaten onun dışında para-banka ve ekonometri sınavları ha diyip 70 80 alınabilecek sınavlar değildi. Biraz da bu şekilde değerlendirmek lazım diye düşünüyorum
-
@bluephantom kitap önerisi olarak da snovdenin modern macroeconomics ve gordonun macroeconomics kitaplarını önerebilirim. tezde kullanmıştım güzel kitaplar.
-
@fg94 aynen öyle hocam lisans öğrencisi bu soruyu o şekilde cevaplar. Sorunun 20 puan olmasından belliydi zaten.
-
3 tane üst kurulun yazılısını kazanıp mulakatta elendim.Hepsinde de insanlar kolaydı diye bik bik konusuyordu.Niyeyse bu kolay diyenleri hic mulakatta göremiyoruz.Merkez Bankası kolay sinav yapar mı?? Adamlar secmek istiyor niye herkesin yapabilecehi seyleri sorsun.Zordu da sinav.Bilmeyene kolaydir..Kimse bunlarla demoralize olmasin arkadaslar
-
Kimse ekonometriden bahsetmiyor ,3 tane soru yapabildim onda da canım çıktı..Çan yapmazlar ise kimse mülakata kalamaz bence..
-
Amerika kalıcı para arzı uygularsa bunun euro üzerinde etkisi ne olur yazıyor diye hatırlıyorum hatta sınavdan sonra birkaç kişi ile daha konuştum onlarda aynı şeyi söyledi. Para arzının sabit tutulması üzerinden açıkladım ben. Kısa dönem döviz kurunu belirleyen etkenler uzun dönem belirleyen etkenler.ECB'nin para arzı değişimine göre ıs lm bp üzerinden açıklamaya çalıştım. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi puanlamalar bol olmayacak. Çünkü tam olarak istenilenin derinliği nedir emin olamıyor insan. Şu bahsettiğimiz soruda tek senaryo üzerinden mi açıklama getirilmesi yeterli yoksa ecb'nin farklı uygulamaları altında mı açıklanması gerekiliyor. Diğer bir soru para bankada ''4. Sermaye hareketlerinin serbestliğinde para politikasının döviz kuru, üretim ve enflasyona etkisi'' sorusu bakınca kolay soru diyorsun ancak girdiğin sınav da Şekerbank sınavı değil. Sadece şu soru hakkında farklı kıstaslar altında bir şeyler yazmaya kalksan kitapçık yazarsın.Hangi durumda sabit kur dalgalı kur giriş yeni klasik yeni keynesyen açıklanan açıklanmayan politika adaptif beklentiler rasyonel beklentiler bunların her biriyle ad-as ıs lm bp eğrileri ve açıklamaları üstüne üretim ve enflasyon yapısından ülkenin borç yapısı üretim yapısı enflasyonun kaynakları gibi kalemlere girersen dallanıp budaklandıkça budaklanıyor.
-
@akademili bahsedilecek yanı yok ki ben bi kadın erkek ücret sorusunda saçmaladım biraz da doğru yanlışta... 10 puan alırsam sevinirim
-
@snc1991 anlatmaya çalıştığım tam da bu işte. para oturumundaki en kolay soru olarak bu soruyu görüyorlar ama bu soru dediğiniz gibi sorulurken sıfır ayrıntı verilmiş. sabit mi esnek mi belli değil. rasyonel bekleyişler mi uyarlayıcı bekleyişler mi. eğer bunları anlatacak olursak cevap 5 sayfa olur. Ben kendi varsayımlarımla cevaplamayı tercih ettim. Diğer türlü sürenin yetişmesi mümkün değil.
-
@benbernanke o soruda zaten sabit kur varsayımı yapamazdınız, üçlü açmaza düşer bu. Sermaye hareketliliği tam iken sabit kur varsa pp uygulayamazsınız. Dolayısıyla enflasyon ve çıktıya etki edebilecek tek yorum esnek kurdu. Beklentilerin adaptif mi rasyonel mi olduğunun da sonuç üzerinde etkili olmadığını düşünüyorum.
-
@fondra üçlü açmaz konusunda haklısınız ama öyle olacağı durumunu bile açıklamak gerekiyor. ayrıca rasyonel ve uyarlayıcı olması fark yaratıyor. Erdal Ünsalın açık ekonomide toplam arz toplam talep bölümüne göz atmanızı öneririm.
-
Soruda bize genel bir ifade veriyorsa en azından en ihtimalli olanı açıklayıp diğer ihtimallerin de olduğunu yani bunları da biliyoruz ama onu şu yüzden açıklamadık(varsaymadık) şeklinde açıklama yapmak(not düşmek) gerekiyor bu sınavlarda. Yoksa tam sermaye hareketliliği ve sabit kurda pp etkin değili 1. Grupta bilmeyenin pek çıkacağını sanmam. Ama ucu çok açık işte hangi ihtimali yazacaksın o kadar sürede o da var.
-
@meezunn geçen sene sınavın yapıldığı sonraki cuma akşam açıklamışlar, bu sene benzeri zamanlamada olur diye düşünüyorum
-
13 ünde açıklanacakmış. Sitede öyle yazmışlar. Gerçi araştırmacılığı belirtilen tarihten bir gün önce açıklamışlardı. Umarım bu da hayırlı bir sonuç olacak şekilde en kısa sürede açıklanır.
-
@flatline hocam sen olmuşsun
-
@arthaslaurenn ben yanlış yazmışım. Kusura bakmayın. Doğru ifade "Yazılı meslek sınavı sonuçları 13 Ekim 2018 tarihine kadar burada duyurulacaktır." imiş. Mantıken 13 üne kadar her an açıklanabilir ^^
-
@benbernanke Hocam, sorun değil anlaşılır bir durum yalnız IS'in eğimini yazarken nasıl süre kaybedilir ben anlamıyorum. Formülü yazıp ardından yatırımın faize karşı esnekliği ve harcama çarpanı deyip geçmediniz mi? Size soruda matematiksel ispat yapın mı dendi? Bilmediğim için soruyorum. Bu dense dahi harcama denkleminden kolayca çıkartırdınız.