TCMB 100 Uzman yardımcısı alımı 2018
-
@albuquerque Hocam, zora hazırlanıp kolayı yapamamak bir bahane olabilir mi? Kaldı ki kitaptaki cevapların birebir aynısı istenmiyor sınavda. Eğer genel çerçeveniz doğruysa geçer bir puan alırsınız. %100 diye bir şey yok zaten.
-
@bluephantom aynen arkadaşım sorular bu düzyde cevaplamak için soruluyo
-
@bluephantom mesele orada bitmiyor. Çarpanı da bileşenlerine ayırmak gerekiyor. c, t ve m'deki değişkenlerin hareketlerine göre çarpan nasıl değişir ve bu da eğimi nasıl etkiler diye analitik yorum yapmak gerekiyor.
-
@bluephantom hocam is eğimini sunlar etkiler diyip gecemiyorsunuz. Açıklamasını yapıp özenli yazınca yarım saat gidiyor. Keşke girmediğiniz sınav hakkında böyle şeyler demeseniz.
-
@benbernanke erdal ünsalda bahsettiğiniz kısım dinamik arz/ talep için mevcut. Varsa da belki benim kitap eski basım olduğu için görememişimdir.
Fakat mantıken soruda istenen kabaca kısa vade ve uzun vadede ne olduğuydu. Kısa vadede fiyatların sabit olması uzun vadede de fiyatların bir şekilde ayarlanmış olması yeterliydi. adaptif veya rasyonel olarak ayarlanmış olmasının bir önemi yoktu gibi. Varsa da kısaca mekanizmayı açıklamanızı rica edeceğim, bilgilenmek adına.
-
@genclerbirlikli çok haklısın hocam bu kısım sorunun a şıkkını oluşturuyor bir de. soru kolay tamam biliyoruz sorunun crvabını da bu soruda zaman kaybediyosun sonra ölçek ekonomisi ve doğal tekeli anlatırken ekstra süre kaybediyosun. o da sorunun bir şıkkı. diğer şıkta tam rekabetin arz eğrisini sormuş. onu da şekli çizip budur diyemiyosun. maliyetleri tek tekaçıkla vs çok zaman alıyor. Daha önce tek soruda sorduklarını bu sınavda şıklara bölmüşler. Bunun tersine para oturumu öyle değildi.
-
@genclerbirlikli @fondra @gltn Bana aktarıldığı kadarıyla yorumda bulunuyorum. Bu şekildeyse zaman alır doğru. Ancak yapılamayacak bir soru yine değil. Nurdan Aslan'ın Makro kitabını birkaç defa okuyan için pek fazla sıkıntı yaratmayacak bir soru. Neyse bu konularda pek uyuşamayacağız gibi. Hepinize başarılar diliyorum. Bu arada ekonometri sorularını paylaşacak bir cesuryürek yok mu?
-
@bluephantom yok hocam zaten yapılamayacak bir soru değil çok standart bir soru. Ekonometri sorularını buraya yazabilecek birisi varsa Merkez onu direk alır zaten :). 6-7 sayfa soru vardı sanırım.
-
@bluephantom sizin de buradaki diğerleri gibi bir merkez bankası şamarı yemeniz gerekiyor bence hocam. Çoğumuz yedik o şamarı çıkarsınız, yaptım dersiniz 70 çakarım dersiniz, sonuç bi açıklanır 50. Herkes için böyle bu, 70 puanlık kısım yaptıysan ortalama yüzde 60-70'ini al, puanın budur. Kendine ne kadar güveniyorsan o yüzde de gitgide düşer.
Ekonometri çok şıklıydı. 7 soru ve her birinin dalı budağı vardı. Toplam 30-40 kalem küçük küçük ispat temelli açıklanabilecek soru vardı. Korelogramdan tutun kısıtlı cobb douglas a her şey sorulmuştu. Geçmiş yıllara oranla ve bu yılın araştırmacı sınavına göre daha zordu bence.
-
@temat yok be hocam genel olarak patladı benim sinav, ekonometri ozellikle cok zordu bence
-
Arkadaşlar 1.grup gibi 2.grupta bildiğiniz gibi en yüksek alım yapan bölümdü. Yaklaşık 270 kişilik sınav kontenjanı varken sadece 102 kişilik bir sınav listesi vardı. Size garip gelmedi mi bu kadar az başvuru?
-
@orkaraosman Yaklaşık olarak 15-16 kişi de sınava katılmadı sanırımç
-
@arthaslaurenn aynen dediğiniz gibi çok ilginç geldi bana
-
@orkaraosman Muhasebe KPSS sürecinde de çok tercih edilmeyen bir bölüm olduğundan olsa gerek.
-
@arthaslaurenn hocam haklısınız ama büyük bir avantaja dönüştü bu
-
@orkaraosman hayırlısı olur inşallah
-
@fondra Tabi karşımızdakinin nasıl değerlendirdiği bilinmiyor ancak bu sorularda meze olmam. Ben önceki sınavlarda çok telef oldum bu yüzden bu sınav soruları bana kolay geldi. Bir dahakine diyelim.
-
@bluephantom söyle düşün daha önce seni telef eden adamlar şüphesiz bu sınava da girmiştir çünkü iktisat anlamında en iyilerin sınavı. Sana kolay gelen onlara da kolay gelmiştir yani daha önce 40 ile telef olduysan bu sınav kolaysa 80 ile yine aynı adamlara telef olursun. Ama biraz tecrübeme dayanarak söylüyorum sen de takip et mülakata kalacak sayısı 45-50’yi geçmeyecek. Ayrıca ekonometri sınavı benim gördüğüm kurum tarihinin en zoru olabilir uzman yardımcılığı anlamında
-
@mulkiye01 Şimdi şöyle eskisi kadar talep yok gördüğüm kadarıyla. Puanlar son KPSS ile yükselmesine rağmen önceleri 90 ve üzeri ile kapatan kurum şu anda 81 ile sınav kabulü yaptı. Yani zannedildiği gibi çok çok süper insanlar girmiyor girse zaten puan ve soruların kalitesi bu kadar düşmez. Kaldı ki beni telef edenler derken sınavı hazırlayanları kastettim sınava girenleri değil. Sınavı hazırlayanların aynı kişiler olup olmadığı da şüpheli. Ekonometriye bir şey demiyorum zira soruları görmedim ancak geçen sınavlardan nitelik olarak ciddi şekilde aşağıda. Süreci yakından izliyorum zaten.
-
@bluephantom hocam tamam sorular çok kolaydı. Artık bu tartışmayı sonlandırmak gerekli bence.