TCMB 100 Uzman yardımcısı alımı 2018
-
@bluephantom Rica etsek şu muhabbeti bir bıraksanız artık. Kaliteli ya da kalitesiz birileri girecek. Kurumun İK politikasını birgün belirleyecek olursanız siz kaliteli insanları alın. Giremediğinize göre kimin gireceğiyle de uğraşmayın.
-
@bluephantom düşük kapattı eskisi gibi kalite yüksek değil diye düşünüyorsan ki p1 puanı ile iktisat bilgisini kıyaslamak komik ama diyelim ki özdeş olsunlar sen zaten düşük kapattığını gördün madem bu kadar güveniyorsun kendine o zaman girenlerin kalitesi düştü dediğin adamlarla yarışacağın sınava neden girmedin diye sorarlar adama sınav zor da olsa kolay da olsa kaliteli olan her yerde kalitesine güvenir diye düşünüyorum kolay dediğin sınavda ilk sorulan soruya doğru yanıt veremedin hala kolaydı da kolaydı diyorsun. Girmediğin sınav hakkında yorum yapıp sürecin içinde olan ve başlığı takip eden insanları daha fazla germeyin bence.
-
@bluephantom "gördüğün kadarıyla" değil "girdiğin kadarıyla" yorum yapsan keşke sınavlar hakkında
-
@öğrenci 84 ile 4. gruptan mi cagrildiniz? 4. grubun kacla kapattigini ogrenemedik bir turlu
-
@bebekdinazor sagolun. Peki sinav listesinde 90 kisilik kontenjanin tamami var miydi yoksa 60-70 kisi mi vardi? Mesela 270 kontenjanli 1.grupta 102 kisi girmis sinava
-
@aday20 1.grup da 210 kişi girdi. 101 kişi giren 2. gruptu ^^
-
Para Banka oturumundaki son soruya ne yazdınız arkadaşlar.
Bu arada hatırlayabildiğim kadarıyla soru şöyle: ekonomide sadece para ve bono var. Paranın beklenen getirisi 0 iken bononun pozitif ya da negatif olabiliyor. İnsanlar spekülatif amaçlı para tutarlar mı?
Soru hatırladıkca yazmaya çalışacağım buraya. -
@ozanoz bu keyenesin likitide tuzaginin tanimi
-
@gltn yani faizler yeteri kadar düşük olunca mı yazmalıydık? Hmms olabilir, tahvil fiyatı ile faiz arasındaki negatif ilişkiyi anlatıp cevaplayacağız. İnsanların faiz beklentisi yukarı yönlü diyeceğiz.
Ben böyle düşünmedim açıkçası. Ben bahsedilen bononun belli bir ihtimalle pozitif belli bir ihtimalle negatif kazanç verdiğini anladım. Yani yazı tura atıyoruz, 100 liraya aldığımız bono yazı gelirse 120 tura gelirse 80 lira ödüyor, beklenen getiri 0 oluyor. Ya da 130 ile 80 ödüyor, pozitif oluyor vs. Buna benzer bir senaryoda kişilerin riske bakışı ile bononun beklenen getirisi ve varyansı devreye giriyor. Dinamik değil statik yani durum, bononun faizi değişmiyor, ne tip bono olursa insanlar para tutarın cevabı oluyor.
Ne dersiniz, makûl mü? Bence likidite tuzağı oldukça makûl. Başka bir arkadaştan da enflasyon açıklaması duydum ki bence o da mantıklı...
-
@ozanoz siz yabancı makalelerden mi çalıştınız sınava
-
@temat evet. Kitaplardan, ders notlarımdan genelde.
-
@ozanoz hocam ben onu beklenen enflasyona gore cevapladim. Yani bononun reel getirisi uzerinden bilmiyorum sizinki de mantikli
-
@ozanoz soru ne zaman spekülatif amaçlı para tutmaya başlarlar olcakti sizin dediğinizi bilmiyorm ama sınav kağıdının basında örneklerden değil teoriden açıklayın yaziyodu
-
@gltn doğrudur, zaman diyor olabilir. Örnekleri burada anlatabilmek için yazdım, yoksa beklenen getiri yani mean'i üzerinden anlatılabilir. Sonuçta olasılık sorusu gibi işte. Neyse bilemedim. Kafamı karıştırdı biraz bu soru. Biraz ucu açık gibi geliyor ama belki de ben yanılıyorum.
-
@ozanoz Evet hocam ,Keynes'in Likitide Tercihleri Teorisinin değişik şekilde sorulmuş versiyonuydu.Güzel soru.
-
Vallahi aklıma başka bir soru gelmiyor artık. Gelecek senelere referans olsun diye kısaca aklımdakileri yazacağım.
İktisat sınavı herhangi bir calculuse ihtiyaç duylmadan çözülebilecek, doğrusu kolay sorulardan ibaretti. Soruları pek hatırlamıyorum. Bir nümerik soru vardı, kapalı ekonomi çarpanını bulup gelir seviyesini bulmamız gereken. Bir de türkiye ekonomisi kontenjanından 1950 ve 1980 yıllarındaki dış ticaret stratejileri arasındaki farkları soruyordu.
Para banka 5 sorudan oluşuyordu sanırım. 1 soru is lm bp analizi, biri ise yukarıda tartıştığımız para bono sorusu idi. Geri kalanları maalesef hatırlamıyorum fakat benim zorlandığım bir sınav oldu. Sorular beklediğim gibi değildi diyebilirim.
Ekonometri soruları ise daha çok giriş seviyesindeydi. 20 puan otokorelasyon, 15 puan zaman serileri idi. Genel olarak kolaydı. Eğer aşina iseniz wooldridge'deki sorulara benziyordu.
Hatırladıklarım böyle. Herkese sevgiler...
-
@ozanoz Parada faiz oranlarının vade yapısı ile merkez bankalarının kullandığı para politikası araçları da vardı yanlış hatırlamıyor isem.
-
@arthaslaurenn getiri eğrisi sorusu
-
@gltn Evet. Faiz oranlarının vade yapısı ile birlikte sorulmuştu.
-
Geçen sene 5 günde okunmuş ve Cuma günü açıklanmış. Sizce yarın açıklanır mı?