2018 GUY Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavı Mülakatları
-
@toranj, içinde söyledi: 2018 GUY Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavı Mülakatları
e ona kalırsak vmy ler de kan ağlıyor. ben şu an eğitimdeki arkadaşım dört gözle yeni guy ilanı bekliyor. evet mükemmel bi meslek değil ama benim çevreme baktığımda hepsinde ciddi sorunlar var. özetle sistemimiz sorunlu . özellikle maliye bakanlığı. ama yapacak hiç bişeyimiz yok.
Vmy olan arkadaşlarınız guy mu istiyorlar:)
-
@nisan evet .
-
@nisan eğitim ve sınav süreci çok ağırmış. Kariyerden ziyade rahatlık ön plandaysa bence çok absürd bi durum değil. Ben de istemem işe girdikte sonra o kadar yoğun ders çalışmayı
-
@toranj dogrudur, VMY olupta birtane memnun olan gormedim daha rahatlik soyle dursun is cok yorucu, GUY ile aralarinda fazla maas farki da yok diye biliyorum
-
@fridakahlo 500 lira fark var. zaten 1 senelik guy maaşını faize yatırsan 500 tl para veriyor aylık.
-
Sevilmediginden,isin zorlugundan,kurumda gerceklesen farkli seylerden vb olgulardan mesleklerden dert yaniliyor bu tur gordugumuz meslekler icin neden a grubu dersler icin bin emek veriliyor,mulakat kovaliyoruz hatta mulakatta yenildikce kimileri durusunu bozup farkli arayis icine giriyor,sonuc olarak bu kadar yoldan gecip niye bu meslekler icin ugras veriliyor,daha saymadigim bircok psikolojik surecte var,keske bir a kadro meslege gelince hemen o baska meslege gecis icin ugras vermek yerine kendi meslegimiz icin elimizden geleni yapsak bir seyler katsak bir tavir sergilesek duzelmez diye bir sey yok bi sekilde sistemde bize yenilecek degil mi,ama sistem den bakanliktan meslekten dert yanip kotulemek bizi bir yere getirmez,olumsuz yanlarini bilelim dogru haberdar olalim ama bunlari milyon defa bu isleri bu bolumleri bakanligi vb kotulemek bize de bir sey katmaz,en azindan su islere talip olan insanlar icin daha olumlu adimlar atalim,şurada bircok seyi etkinligi gordukce bircok seye katilimi biraktim tavrim sadece adil ve hizli bir duzen icin devam ediyor tavsiye ederim cunku mulakat tarihi bizi bir yere getirmez!
-
@toranj doğru 3 yıllık süreç epey ağır. Ama sonrası rahat.
-
@duyguuu37 hocam amacimiz ne kurumu kotulemek nede birilerinin hevesini kirmak, boyle mesleklerde bilerek tercih yapilmali kisi kendini az cok bilir ama sirf kariyerim olsun havasiyla gidiyorsa o zamn sizin dediginiz gibi yakinmayacak.meslegin kendisi boyle, mesala gecn yil guy olarak egitime katilan arkadasim anlatti VMY nin butun zorluklarini buraya yazdigimiz gibi acik acik kurum calisanlari anlatmis yapabilecekseniz tercih edin demisler
-
@fridakahlo tabiki hocam bu yonde yapilan tanitim amacli hedef belirlemek amacli yapilan aciklamalari kast etmedim,her meslekte oyle boyle sorunlar eksikler var ama kurum degismeye meslek degismeye calismak baska niyetlerle kotulemek yerine katkimiz olsun gayesindeyim tesekkur ederim paylasiminiz icin:)
-
@duyguuu37 daha iyi bir düzeni neyimiz var ki nasıl getireceğiz? Yukarı çıktıkça bakış açın değişir derler, mülakat tabi ki olmalı diyebilirsin dostum. Adil bir sistem tabi ki hayalimiz ülkemiz adına daha güzel olur ama artık bıçak kemiğe dayandı kaç aydır bekliyoruz, ekmek lazım, ilan lazım..
-
@simón-bolívar vmy ile guy arasında baya
fark bence kendi gözlerimle şahit oldum bizzat -
@duyguuu37 ahh hocam ben su son surecte oyle niyetli insanlar gordum ki mantigim almadi , arkadas yuksek puanla tercih yapip sinava girmeyeni hakli buluyordu daha ben ne diyeyim keske herkes sizin gibi ince dusunse
-
@toranj arkadasa kesin katılıyorum. Vmy sureci agir bir surec geriye dönmek isteyen duydugum birkac kisi var..
-
Guy tanıdıklarım da vergi dairesinde en çok ezilenlerin kendileri olduğunu söylüyor. İnsanoğlunu memnun etmek çok zor. Hele Türk ise.
-
İnsanlar sanıyor ki salla başı al maaşı. Ne güzel alın teri ile para kazanıyorsunuz. Tamam belli bir yere kadar memnuniyetsizliği anlarım lakin bu kadar emek vererek gelinen yerde büyük serzenişte bulunmak ironik. Bu kadar emek verdim, iş hayatında bari rahat olayım düşüncesi mi var acaba ? Asıl bu kurumlar da daha verimli çalışmak gerekiyor. Tabi ki memnuniyetsizlikler elbette olur, şikayetler olur ama bir sınırı olmalı. Tek bu kurumlarla da alakalı değil. Türkiye'de kimle karşılaşsam işinden memnun değil. İnsanların severek yaptığı iş yok .
-
Arkadaşlar genel olarak sizi doğru bilgilendirip rehberlik yapmak amacıyla uzunca bir yapmak istiyorum.
Genel olarak maliye bakanlığı zor bir bakanlık. Hangi kadrosuna giderseniz gidin rahat bir meslek olmayacak bunun bilincinde olun. Özellikle büyükşehirlerde guy olursanız yıl sonunda zamanaşımı stresini ensenizde hissedeceksiniz. Guyun ayrı zorlukları var vmy’nin ayrı zorlukları var. Vmy yi zor kılan eğitim süreci ve katı bürokrasisi. Bezmiş hale geliyor müfettiş yardımcıları. Guyu zor kılan verilen onca emekten sonra gördüğünüz saygısızlık liyakatsizlik kalitesizlik ve bunu değiştirmenin imkansız olduğunu anlamak. Ayrıca zamanaşımı Düşünün sizin amiriniz vergi dairesi müdürü müfettiş yardımcısına üstad diye hitap ediyor o kadar dikey fark var hiyerarşide aralarında. Bu işsizken göze batmıyor ama işe başladıktan sonra insanın zoruna gitmeye başlıyor.
Dguy - guy - vmy arasında en tercih edilebilir meslek benim görüşüm dguydur. Ama yinede orası da kariyer beklentiniz varsa sizi çok tatmin etmeyecektir. Sadece daha rahat çalışma koşulları olacak. Kariyer beklentisi varsa vmy dir. Bu durum kişiye göre değişir. Zamanla yaş ilerledikçe insanın görüşleri değişebiliyor, şimdiki aklım olsa rahatlığı tercih ederdim diyenlerde azımsanacak kadar az değil.
İkiside olmazsa mecbur elde guy kalıyor. Yani başka kurumları tercih edin geyiği artık bitti ilan yok işsiz arkadaşlar haklı. En küçük fırsatı değerlendirmekten başka şans yok guy ne olursa olsun kamuya giriş için artık çok önemli.
Maddi koşullar içinde guyun durumu sandığınızdan çok daha büyük farkla geride.
25 yıllık gelir uzmanı 5400 bandında maaş alır.
Mesleğe yeni başlamış 1 aylık vmy veya dguy 5500 lira maaş alır.
25 yıllık vmy dguy 8300 lira civarında maaş alır. Yani nerden baksanız 3000 liraya yakın maaş farkı var.
Bende bir süre guy olarak çalıştım. Süreci yakından gördüm. Ders çalışmaya devam ettim ve maliye dışında bir kurumu kazanarak yeni kurumumda göreve başladım çok şükür. Sizlerle birebir yaşadığım tecrübelerimi paylaşmak istedim. Herkesin hakkında hayırlısı olsun.
-
@maliyeciuzman
evet hocam,benim görüşüm de dguydur rahat çalışma koşulları...yeni görevinizde başarılar. -
Hepimiz meslek sahibi olmak için emek harcıyoruz yaptığımız işi özelde veya kamu da farketmez en iyisini yapmamız gerekir. Şu anda mülakat tarihi bile açıklanmadı bu sabrettiğimiz günler geçecek ve bizde herkesin şikayet ettiği aynı zamanda olmak istediği yere gelicez.Bu günleri unutmayarak şükrederek daha iyisini yapmaya çalışmalıyız
-
Arkadaşlar ben de şuan gelir uzm yrdsıyım kurumda 2014 girişliyim askere gitme nedeniyle uzayan uzmanlığımın yeterlilik sınavımınmmülakatını beklemekteyiz hala. Sanırım bir sıkıntı var ki hem guy sınavı hem de kurum içi yeterlilik mülakatları hala açıklanmadı nedeni bilinmiyor.
Asıl gelmek istediğim nokta burayı kazanan arkadaşlara biraz yol göstermek iyi-kötü yanlarından bahsetmek ve vmy-guy ayrımına değinmek.
Öncelikle yeni başlayan bir gelir uzman yardımcısı şuan 4500 tl civarı bir maaşla işe başlar bu rakam İstanbul için biraz ortalama kalsa da Anadolu vergi daireleri açısından iyi bir rakam. Bugünün şartlarından özellike özel sektörde çalışan arkadaşlarınıza baktığınızda 4500 tl civarında maaş alan çok sık göremezsiniz bu yönden maaşı tatmin edicidir hem özel sektöre hem de düz memurluklara göre.
İş ortamına gelirsek ben özel sektörde devlet bankasında çalıştığımda guyu kazanıp direkt bu kuruma geçtim. Aradaki kıyaslamayı şöyle yapayım özel sektörde 10 birim çalışıp 5 birim maaş alıyordum, guydan ise 5 birim çalışıp 10 birim maaş alıyorsunuz şeklinde özetleyebilirim.
Guyu sıklıkla Vmy ile kıyaslıyorlar ona da değinelim. Evet Vmy hem maaş açısından hem de kariyer açısından üstün bir meslektir. Fakat vmynin de kariyer kısmı tartışmalıdır onu da belirtelim eskisi kadar bir kariyer imkanı olduğunu(ymm olma dışında) düşünmüyorum çünkü ömür boyu müfettişsiniz belki daire başkanı olursunuz o kadar. Ama prestiji bir gelir uzmanından kesinlikle çok daha iyidir.
Ancak bildiğiniz gibi 2011den itibaren vmydeki yapılandırmalar kurumu çok daha geri bir noktaya getirdi. Çevremde bir çok müfettiş yrd arkadaşım var müfettiş yrd diyorum çünkü 6 senedir yeterliliklerini vermediler hala unvanları müffettiş yrd ve müffettiş yrd maaşı almaktalar oysa çokdan müfettiş olmaları gerekiyordu. Hepsinin de tek söylediği vmy çok sıkıntılı, baskı ortamı var sakın vmy düşünme rahatını bozarsın başka kurumlara hazırlan!!
Bir örnekle gidelim 2013de yaklaşık 5000lik vmy ilanı açılmıştı sanırım 4000-4500 kişi de kuruma vmy olarak girmişti şuanda sanırım 2013te giripte kurumda kalmayı başarabilen vmy sayısı 2000-2500 arasında olduğu söyleniyor peki mükemmel bir prestije sahip bir yerde neden bu kadar sayı azalmış. Yeterlilikte kalanlar, aşırı yoğun tempodan bunalıp istifa edenler olmasın?
Uzun lafın kısası gelir uzm yrdcılığı vmy ye göre kesinlikle daha rahattır. İzin alma, çalışma, ast üst ilişkisi yönünden vmy işe kıyaslanamayacak kadar rahat edeceğiniz bir kurumdur gib. Özel sektörün darbesini yemeyen arkadaşların guydanda pek tatmin olacağını sanmıyorum ama öyle. Vmy yerine dguy tercih edilmesi daha mantıklı veya diğer kurumların merkez uzmanlıkları çok daha rahat ve yeterlilik kaygısı vmy kadar yok.
Guyu yeni işe başlayan ve devlet içerisinde memurluğa başlayan arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim. Ama şunu da söyleyeyim cebinizde puanınız her daim olsun burayı yedekte tutun çalışmanıza devam edin daha üst kurumlara kesinlikle geçmeye çalışın çabalayın. Geçemeseniz bile guyda anlattıkların yönünden tatmin olursunuz tek dezavantajı kurum içi prestiji düşüktür ama dışarıya karşı prestiji vardır bunu da ekleyelim
-
@ekonomist2 bence dgu ile vm arasındaki en önemli fark birinde amirin gözetimi altında tam gün mesai diğerinde kafana göre,karışan yok eden yok.