29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
ust sinir ve anapara ipoteginin farki tam olarak nedir arkadaslar? anlayan bir arkadas yardimci olsa ne iyi olur. soruda ust sinir mi anapara ipotegi mi anlayabiliyorum, burada sorun yok. ama anapara ve yan alacaklarin ipotekten odenmesi var ya orada kafam karisiyor.
-
Arkadaşlar ödeme emrine dava süresi kaçırıldıktan sonra zamanaşımına uğramış bir vergi borcu ödenirken bir dilekçe verilip ihtirazi kayıt koyulup dava açılabilir mi?
-
Doğmuş bir alacağı teminat altına almak için kurulan ipotek anapara ipoteğidir.(kesin borç ipoteği)
İlerde doğacak ve doğması muhtemel alacaklar için kurulan ipotek ise üst limit ipoteğidir. (Maksimal ipotek)Anapara ipoteğinde faiz vb. hususlar ipotek miktarını aşsa dahi istenebilir.
Üst sınır ipoteğinde ise faiz vb. İle ortaya çıkan miktar ipoteği geçerse istenemez. Yani tamamen ipotek bir üst sınır oluşturur. O sınıra kadarki faiz vb. hususlar istenebilir. O sınırı aşanlar istenemez..
-
@gaye ve tüm arkadaşlar..
Bir örnek çözersek bu konuda..
Bir borç için 75.000 TL anapara ipoteği verilmiştir. Borcun ödenmemesi sonucu faiz vb. yan alacaklarla beraber borç 90.000 TL yi bulmuştur. Bu halde ne kadar istenebilir?
El cevap: 90.000 TL
Bir borç için 75.000 TL üst sınır ipoteği verilmiştir. Borcun ödenmemesi sonucu faiz vb. yan alacaklarla beraber borç 90.000 TL yi bulmuştur. Bu halde ne kadar istenebilir?
El cevap: 75.000 TL
Şöyle olsaydı:
Bir borç için 75.000 TL üst sınır ipoteği verilmiştir. Borcun ödenmemesi sonucu borcun miktarı 65.000 Tl ve faiz vb. yan alacaklarla beraber borç 90.000 TL yi bulmuştur. Bu halde ne kadar istenebilir?El cevap:Üst sınıra kadar olan miktar istenebilir dolayısıyla 75.000 TL
Arkadaşlar üst sınır ipoteği istisnadır soruda üst sınır olduğu açıkça veya örtülü anlaşılmayan sadece ipotek vermiştir diye bahsedilen sorular anapara ipoteğidir...
-
@y-oguz90 ben ilk kez duydum böyle bir soru ama tahminim şudur:
Zamanaşımına uğramış bir amme borcu için mükellef ödeme yapıp yapmamakta serbesttir. Zamanaşımına uğramış bir amme alacağı için mükellef ödeme yapmaya arzu ederse idare bunu kabul etmiyorum diyemez.
Zamanaşımı talep ve dava hakkını ortadan kaldırıp borcu eksik borç haline getirir. Artık yerine getirmesi isteğe bağlı olur mükellefce.
-
@mehmetemir hocam hayirli sabahlar. Sizin kendi ozetleriniz konu sonrasi tekrar icin cok faydali. Medeni hukukla ilgili de notunuz olursa paylasirsaniz cok sevinirim. Kolay gelsin herkese:)
-
@mehmetemir hocam borca ödeme emri zamanasimina ugramis borc olmasina ragmen tebligat yapilmis 15 gunluk dava suresi de gecmis. ya da vergi dairesinden duzeltme talep edilip olumsuz cevap alinirsa maliye bakanligina sikayet edilip oradan da olumsuz cevap gelirse dava acilabilir herhalde hic odemeden
-
@sbf1983 sizede hayırlı sabahlar maalesef medeni hukuk ile ilgili öyle düzenli bir özetim yok olsa idi çoktan atardım. nasip olursa anayasa notumu paylaşacağım biraz hazırlamak uzun sürüyor tarat PDF hazırla filan bugün biter inşAllah. Ayrıca adlı yargıya gidecekler ve bazı kurum sınavında çıkan borçlar özel dersi de onuda paylaşacam inşAllah...
-
@y-oguz90 evet hocam sizin dediğiniz bu husus var ayrıca şu da varmış:
Aleyhlerine tarhiyat yapılanların uzlaşma yoluna gitmeleri ve uzlaşmanın vaki olmaması halinde, uzlaşmanın vaki olmadığına dair tutanağın kendilerine tebliğinden itibaren dava açma süreleri, uzlaşmaya konu olan ihbarnamenin kendilerine tebliğinden itibaren uzlaşmaya müracaat için harcanan gün sayısının dava açma süresinden düşülmesi suretiyle hesaplanır. Ancak bu sürenin 15 günden az kalması halinde, açılacak davalarda dava açma süresi olarak 15 gün esas alınır. Burada tarhiyat sonrası uzlaşma müzakerelerine iştirak edip, uzlaşmaya varılamaması halinde dava açma süresi 15 gündür. Tarhiyattan önce uzlaşmalarda ise, uzlaşmaya varılmaması halinde, vergi dairesinden gelecek ihbarnameye göre; tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açma tercihi kullanılabilir.
-
@mehmetemir tesekkur ederim hocam:)
-
Dostlar ihale süreçleriyle ilgili şemalar halinde kolay anlaşılır özet not var mı? Kanundan okumaya çalışıyorum bazı yerler çok soyut kalıyor
-
@rootofallevil bak bu sitede hem özet var hemde tablo yapmışlar birkaç tane:
https:/ /auzefalmsstorage.blob.core.windows.net/auzefcontent/ders/saglik_isletmelerinde_lojistik_yonetimi/10/index.html
-
@mehmetemir vergi hukuku ve tvs için 2017 kaynaktan çalışsam sorun olur mu çok değişiklikler var mı hocam ?
-
@diriliss hocam marttan bu yana çok değişiklik olmasa da 2017 den bu yana baya değişikliklik oldu ama 2018 sonrası değişikliklikler ile ilgili şu PDF var son sayfasına bakın:
https://drive.google.com/file/d/1oWtbkmBlkt09mhbHG5hdRvBkJsxejSLM/view?usp=drivesdk
Yani imkan varsa yeni kitap almanızı tavsiye ederim ben Muhittin akçaba hocanın vergi hukuku- vergi uzmanı diye kitabını almıştım savaş yayınları sitesinde var 12 TL idi galiba. Haziran basım içinde yer yer tüzük filan geçse de sorun değil önemli değişiklikler işlenmiş.
Onu alıp üzerine bu değişiklik pdfsinin son sayfasını ekledim ve çalıştım yeterli oldu fazlası ile size de tavsiye ederim hem nakit hem vakit tasarrufu olur.. -
@diriliss
Ayrıca isteyen varsa vergiden elimde güncel kul hakkı olmayan çok güzel not var birçok arkadaşa attım çok sevmişler atmadıklarım varsa onların da e mailine atarım... -
Vergi hukukunda yeni düzenlemelerle ilgili konulardan soru bekliyorum özellikle izaha davet, elektronik ortamda beyanname gönderme, süresinde gönderilmezse uygulanacak cezai müeyyideler, tebligat usulleri
-
Arkadaşlar önemli bir husus:
Zamanaşımına uğramayan tek alacak ipotekle(taşınmaz rehni) ile temin edilen alacak..
Taşınır rehni ile temin edilen ise uğrar ancak kanun şöyle bir hak tanımış:
Zamanaşımına uğradıktan sonra alacaklı alacağını taşınır rehninden alabilir normal alacaktan alamaz.. -
Arkadaşlar geç başvuru bugün haberiniz olsun unutan varsa acele edin...
-
Herkese merhaba ben rekabetin sinavinda cimerden gelen cevaba gore hukuktan elenmisim,sorulari cevaplamistim ama acikcasi biraz ogrenci agziyla olmustu,girdigim sinavlarda hukukta sorun yasiyorum hep,ezber yetenegim pek yok hukukta kendimi nasil gelistirebilirim yardimci olursaniz sevinirim
-
@dnd Hocam hukuk ezber değil mantık dersi Hocam. İyi bir şekilde konu çalışıp mantığı oturtursanız yaparsınız, inanın hiçbir hukukçu kanunları ezbere bilmez nerde bulacağını ve ne işe yaradığını yani anlamını bilir.
size tavsiyem iyi bir konu+ kanun+ test çözerek halledebilirsiniz.
Bu grupta çok değerli kardeşlerim var en ufak soruyu hemen cevaplıyorlar siz anlamadığınız nefesi olursa direk yazın. Biz her konuda yardımcı oluruz...