2018 İl Göç Uzman Yardımcılığı Sınavı
-
@duygu55 hocam maalesef elimizde yok ama sınavı kazanan arkadaşlarımızın paylaşımlarından hareket edilebilir. İlgili linkler aşağıda paylaşılmış.
-
Arkadaşlar herkese merhabalar, mülakatta neler sorulduğuna dair özelden soran arkadaşlar olunca bir toparlama yaptım, forumun geçen yıl ki ilan başlığında paylaşılanlar:
Öncelikle malumunuz mülakat heyeti 5 kişiden oluşuyor. 1 genel müdür yardımcısı ve 4 daire başkanı olabileceği gibi, 5 daire başkanı da olabilir.
Bazı arkadaşlarımıza alandan ve mevzuattan 2-3 soru şeklinde sorulurken bazılarına ne alan ne mevzuat sorusu sorulmuş güncel gelişmeler/bilgiler, Göç İdaresine dair bildikleri sorulmuş. Bazılarına ise sadece mevzuattan sorular gelmiş. İngilizceyi genel olarak sorarlar, bilip bilmediğinizi öğrenirler ona göre belki basit düzeyde konuştururlar.
6458'den kesinlikle soru gelecek Kanuna iyi çalışmanızı tavsiye ederim, Kurumun internet sitesi mutlaka takip edilmeli.
Neden Göç İdaresi?
157 YİMER hakkında bilgi?
Ahıska Türkleri?
Mülteci-Şartlı Mülteci ayrımının sebebi nedir?
Göçmen politikası?
Türkiyede en çok hangi uyruklu yabancılar var?
Sivil toplum nedir? Göç alanına ilişkin STK'lar?
Anayasadaki seçim ilkeleri?
Genel oy? vs.
Göç alanıyla ilgili misin?
Kapıdaki maskotu tanıyor musun? (MUYU maskotu olur kendisi -uyum-
İstisnai memuriyet nedir?
Sürdürülebilir kalkınma nedir?
Geri gönderme merkezi?
Kıyas nedir?
DMK ilkeleri?
İnternet sitemizin adresi?
Kanunun numarası ve ismi?
Para türleri? Kaydi para nedir?
Vatandaş sınırdışı edilebilir mi?
Ülkeye girişi yasaklı olanlar kimlerdir?
Uluslararası koruma nedir? Mülteci, Şartlı Mülteci? İkincil Koruma?
İdari işlemin unsurları?Bunlar geçen yılın başlığından derlediklerim ben il göç mülakatına girmedim, merkez göç mülakatına girdim bana faiz dışı fazla, ua.koruma nedir çeşitleri nelerdir, seçimler hangi durumda ertelenir, dolaylı bir soruyla başkanlık sistemi ve cumhurbaşkanlığı sistemi benzerlik ve farklılıkları soruldu iki soru daha vardı şuan hatırlayamadım.
-
Herkese iyi akşamlar mülakatta sorulan bir soruyu daha hatırladım : İnsan ticareti nedir? Sadece yabancılar mı insan ticareti mağduru olur? Bir Türk vatandaşı da insan ticareti mağduru olabilir mi? Göçmen kaçakçılığı nedir? İnsan ticareti ve göçmen kaçakçılığı aynı şey mi?
Ben bu soruda çok zorlanmıştım. Karşılaşma ihtimaliniz var, siz de zorlanmayın diye buraya bir link bırakıyorum, soru cevap şeklinde bilgi notu. Okumanızı tavsiye ederim, çok vaktinizi almaz ama soru olarak gelirse bir soru garanti
http://www.goc.gov.tr/icerik3/insan-ticareti-magdurlarini-koruma-ile-ilgili-sss_460_467_1158
-
@plansız çok teşekkürler bilgiler için üşenmeyip şuraya yazmanız harika..
-
@bohr İşlerinizi biraz kolaylaştırdımsa ne mutlu bana, şimdi bir sürü konuyu yetiştirme telaşındasınız, mülakatta her birinize başarılar dilerim. Vakit buldukça destekleyici bilgiler bırakırım inşallah.
-
@plansız çok teşekkür ederim arkadaşım duyarlı yaklaşımın için. Allah yolunu açık etsin
-
Göç alanına ilişkin sivil toplum kuruluşları neler? Araştırdım fakat bulamadım. Bilen varsa yazabilir mi?
-
@plansız
Ekleme yapiim canım:)
Bana sorulanlar da şunlardı.
-Uluslararası anlasmalar nasil kabul edilir ve nasil onaylanir?
-Yetki belgesi gerekmeyen uluslararasi anlasmalar var mi varsa neler?
-Kudusun statusu?
-Vatansizlik tespiti nasil yapilir kim yapar vs.?
-Arap bahari sureci?
-Kölelik var mi? İnsan ticaretinin tanimi?
-En ust duzey devlet memuru kimdir?Aklima geldikce yazarim.
Herkese basarilar. -
@elinor-ostrom
Ad.dar (İstanbul'daki Suriyeli ve Filistinli-Suriyeli Mülteciler Toplum Merkezi)
Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF)
Balkan Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği (BAL-TÜRKLERİ)
Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV)
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD)
Göçmen Dayanışma Ağı
Halkların Köprüsü Derneği
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM)
İnsan Hakları Derneği
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER)
Mülteci Destek Merkezi
Mültecilerle Dayanışma Derneği
Mülteci Hakları Merkezi
Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)
Bunlar sayılabilir dostum. Konuya daha hakim arkadaşlar katkı yapabilirler ya da yanlışlık varsa düzeltebilirler.
-
@paretowilfredo Teşekkür ederim
-
@1903bjk siz bu soruları cevaplayabildiniz mi hocam bana zor geldi herkesin bilebileceği türden sorular değil
-
@sparta32
Cevaplamistim ben guzel gecmisti mulakatarim. Mevzuata iyi calisin siz de cevaplarsiniz korkmayin:) -
Ek olarak, hangi mulakatta sorduklarini hatirlamiyorum ama sunlari da sormslardi:
-1.dunya savasindaki cepheler? Hangisinde yendik yenildik vs detayi.
-Arap bahari ilk hangi ulkede basladi ve o ulkeye noldu? En son hangi ulkede yasandi?
-Goc kurulunun gorevleri, hangi duzeyde toplanir? -
@1903bjk bölüm bazlı mi sorular acaba fark gözetilmiyo MU? Bi de iktsat Maliye yıl gbi
-
@1903bjk maliye ve iktsat sorusu yok sanki yazacaktım
-
Arkadaşlar sorulan sorular bana zor geldi de ondan soruyorum şimdi olur da sorulara yanlış cevap verirsem tam olarak kazanma şansım hiç mi olmaz veya aksi durum hiç gerçekleşti mi?
-
@aroma
Bana genelde mevzuat, gundem ve uluslararasi iliskiler agirlikli geldi. 1 iktisat sorusu da sormuslardi ama onu hatirlayamiyorum maalesef:( agirlikli olarak boyle geldi sorular. -
@elinor-ostrom
Uluslararası Kuruluşlar:
• > BM Mülteci Örgütü/Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)
• > IOM Turkey/International Organization for Migration/Uluslararası Göç Örgütü
• UNFPA/Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu
• Caritas Turkey
• IBC/ International Blue Crescent Relief and Development Foundation /Uluslararası Mavi Hilal Yardımlaşma ve Kalkınma VakfıÜniversiteler:
• Adnan Menderes Üniversitesi
• Ahi Evran Üniversitesi
• Anadolu Üniversitesi
• > Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
• Avrasya Üniversitesi
• Bahçeşehir Üniversitesi
• Boğaziçi Üniversitesi
• Celal Bayar Üniversitesi
• Dokuz Eylül Üniversitesi
• Ege Üniversitesi
• > Hacettepe Üniversitesi
• İstanbul Bilgi Üniversitesi
• İstanbul Üniversitesi
• Kadir Has Üniversitesi
• Koç Üniversitesi
• Marmara Üniversitesi
• Polis Akademisi
• Sakarya Üniversitesi
• Yeditepe Üniversitesi
• Yıldız Teknik ÜniversitesiBu okulların listesi genişlemiş olabilir, ayrıca bunların bazılarının göç araştırma merkezi olduğu gibi bazıları ise iç ve dış göçler, uluslararası ilişkiler, Avrupa çalışmaları, insan hakları, Balkan göçleri, yurtdışı Türkler ve diaspora gibi başlıklarla konuyla ilgi kuruyorlar.
Sivil Toplum Kuruluşları:
• > Göç Araştırmaları Vakfı
• Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
• MUDEM/Mülteci Destek Derneği
• Mülteciler Derneği
• MSYD/ Mülteciler ve Sığınmacılarla Yardımlaşma Dayanışma ve Destekleme Derneği
• SGDD-ASAM/Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği
• Mülteci Hakları Derneği
• İGAM/İltica ve Göç Araştırmaları MerkeziAyrıca Türk Kızılay’ı, İHH ve MazlumDer gibi kuruluşlarda mültecilere destek konusunda çalışmalar yapıyor. Sivil toplum kuruluşlarından özellikle dernek şeklinde örgütlenenler çoğunlukla insani yardım amaçlı çalışmalar yapmaktadırlar, işin akademik tarafını daha çok üniversiteler ve vakıf, düşünce kuruluşu gibi örgütlenenler üstlenmektedir.
Bu listenin tamamını bilmeye gerek yok arkadaşlar, ben de tamamına hakim değilim, zaten dahası da var. Dolayısıyla birkaç tane söylemeniz yeterli olur.
-
@gençişsiz Mülakatlarda sadece sorulan sorulara verilen cevaba bakılmıyor, bunu ifade edişiniz, genel tavrınız vs.de ölçülüyor. O yüzden eğer soruları tam olarak yanıtlayamıyorsanız bile mülakatın kontrolünü kaybetmemeye çalışın. Üstelik bence unutulmaması gereken bir durum daha var ki sadece sizin mülakatınız değil herkesin mülakatı içinde sizinkinin durumu asil listeyi belirler. Şuan için kazanmaktan ziyade gelen sorulara olabildiğince kontrollü cevaplar vermeye odaklanmalısınız. Belki de sorular bildiğiniz yerlerden gelecek
-
@plansız teşekkür ederim hocam ilk mülakatım olacak o yüzden şimdiden gerildim sayılır:(