KPSS'ye Nasıl Hazırlandım?
-
Arkadaşlar; KPSS gibi ciddi sabır ve motivasyon isteyen bir sınava en doğru biçimde hazırlanmak önce doğru metodları belirlemenizden ve sınava yönelik motivasyonunuzu diri tutmaktan geçiyor. Bu metodlar ve motivasyon kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor elbette ki...
Bu yüzden bu yazıda anlatacaklarım sadece benim hikayemdir. Belki de benim hikayemde kendinizle özdeşleştirebileceğiniz noktalar bulabilirsiniz ve kendinizi sınava motive edecek küçük çıkarımlar yapabilirsiniz. (Önemli Not: Bu yazıyı kaleme almamdaki 2.önemli neden sizden gelen özel mesajlara toplu cevap verme isteğidir)
Önce kendimden kısaca bahsedeyim. İktisat mezunuyum ve aynı dalda tezli yüksek lisans yaptım. İş hayatıma 26 yaşında özel bir bankada Bireysel Müşteri Temsilcisi olarak başladım ve 5 yılın sonunda İşletme-Kobi Portföy Yetkilisi ünvanındayken; KPSS'ye girmek için görevimden istifa ettim. 2016 yılı KPSS sınavına yaklaşık 1 yıl hazırlandım ve 2 hafta önce açıklanan mülakat sonuçlara göre "uzman yardımcısı" ünvanı almaya hak kazandım. Arkamda ne dayım, ne bir milletvekili ne de başka biri vardı.Daha önce de dediğim gibi "devlette bekçi bile" tanımıyordum.
Peki bunu nasıl başardım...Bana en çok sorulan soruları da dahil ederek,kısaca anlatayım.
-
Öncelikle şunu belirteyim de 31 yaşındayım artık ders çalışmayı becerebilir miyim diye hiç düşünmedim.Üniversite'deki Doçent'lerin yazdıkları makaleler sonucu Profesörlüğe atladıkları yıllar 37-50 yaşları arasıdır. O yüzden ben 30 yaşımı geçtim,artık eskisi gibi çalışabilirmiyim-anlayabilir miyim diye düşünmekten vazgeçin.Beynin en komplike çalıştığı yıllar 30'lu yaşlardır Yaşı sorun etmeyin.Kurum yaşı sorun etmiyor,siz niye sorun ediyorsunuz
-
Artık 30'lu yaşlardayım veya 20'li yaşların sonlarındayım; işimden istifa edip işsiz kalmak büyük bir yıkımdır düşüncesine kapılmayın.
Eğer işinizden memnun değilseniz,verimli çalışarak KPSS'den istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Konu-komşu ne der düşüncesinden vazgeçin. Ben işten istifa ettiğimde de çevremdeki insanların %90'ı büyük bir risk aldığımı ve hata yaptığımı söylediler. Şimdi ise bunu söyleyen arkadaşlarım bana hangi kaynaklardan sınava hazırlandığımı soruyorlar. Zira önünde olumlu bir örnek gören kişinin risk alabilme oranı artıyor. Ortalama yaşamın 75 yıl olduğunu varsayarsak ki 150 yaşına kadar yaşamak isteyen biri olarak söylüyorum bunu :)"şimdi değilse, hayatınızda ne zaman risk" alacaksınız?
Banka'da çalışan arkadaşlara ise tavsiyem şudur: Paranızı borsaya yatırıp risk alacağınıza (ki çoğumuz borsaya yatıracak kadar para da kazanamıyor) gelin hayatınızla ilgili önemli bir karar alın. İstifa yazınızı müdürünüze uzatın.
3) Bu şahsi tavsiyemdir sınav sürecinde yeni sevgili edinmeyin İlişkiniz başında her iki tarafta yoğun ilgi bekler ama şimdi onun sırası değil Eğer sınava 2 yıl da olsa hazırlanacağım,gerekirse işsiz kalır yine KPSS'ye girerim diyorsanız,kız arkadaşınızdan ayrılmaya da hazır olun,en fazla 1 yıl dayanabilirler (İstisnalar kaidei bozmaz elbette ama,benim sevgilim istisna diye düşünme,6 yılı yakan adam var karşında ) Kızlara bu konuda verebilecek bir tavsiyem yokGelelim sınava nasıl hazırlandığıma:
A) Hafta içi saat 09:00'da kalkıyordum ve canımın istediği kadar çalışıyordum.Bu bazen 2, bazen 3 veya 4 saat oluyordu. Daha sonra evimde yakın olduğundan İstanbul Üniversitesi kütüphanesine yürüyerek gidiyordum- yaklaşık 25 dakikalık yürüyüş mesafesi- Bu açık hava yürüyüşünü herkese tavsiye ederim,zihin açıyor.Yolda yürürken ise tarih videosu dinliyordum,Ramazan Yetgin sağolsun Kütüphanede de yine sıkılana kadar çalışıyordum.Sıkıldığımda ise dersi bırakıyordum. [İlk aylarda sıkılsan da çalışmayı bırakma ]
B) Haftasonu neredeyse hiç ders çalışmadım. Bir işte çalışıyorum da haftasonu tatildeymişim gibi davrandım. Gezdim, dolaştım,konsere gittim. Çok nadiren bazen haftasonu 1-2 saat ders çalıştığım oldu.1 yılda 3 haftayı geçmez. Bu şekilde haftasonu kafamı boşaltıyordum.
C) Hafta içi 2 gün 08:00'da uyanıyor ve yüzüyordum.Yüzmeyi sevmeyenler vücut geliştirmede (fitness) yapabilir.Spor yapmanın,hele ki sabah spor yapmanın hem beyine hem de bedene faydası var sizi diri tutuyor.
Yani sizlere şunu anlatmaya çalışıyorum ey ahali Eve kapanıp günde 10 saat ders çalışmayın,2 ay sonra çalışmayı bırakırsınız. Evde pelte gibi oturmayın,derse ara verdiğinizde çıkın dolaşın.Eğer ders çalışırken canınız sıkılmaya başladıysa mekan değiştirin.Spor yapmayı ihmal etmeyin... Bu söylediklerim teferruat gibi gözükse de çok önemli. Hafta içi yapılacak bir aktivite mutlaka bulun.
Şimdilik söyleyeceklerim bunlar,özellikle hangi kaynaklarla çalıştığımı yazmadım zira birçok arkadaşımız bunu forumda dile getirdi.
Kendinize güvenin,kulaklarınızı tıkayın ve kendinize ben bu sınavı kazanacağım diye söz verin...
Sağlıcakla kalın...
-
-
@escobar_p Gerçekten Umut Oldu İhtiyacım Olan Tek Şey BugünlerDe. Çok teşekkür ederim paylaştığınız için Allah razi olsun.bankacılığı bırakıp birilerini yanıltmayı başarmışsınız tebrik ederim insallah bizde başaranlardan oluruz.
-
@escobar_p hocam moral verici bi yazı olmuş.elinize sağlık.fakat ben yine de örneğin hukuk çalışma sisteminiz nasıldı vs gibisinden ayrıntıyı da merak ediyorum.biraz da kapasite meselesi gerçekten siz de varmış o kapasite1 senede bitmiş iş ,bende uğraşıyorum hala işte
-
@Hipokrat aynen @escobar_p özellikle hukuk çalışma yönteminizi ve iktisat maliye muhasebe ve hukuk dışındaki derslere çalışıp çalışmadığınızı çalıştıysanız hangi kaynaktan ve nasıl çalıştığınızı.Son olarak ta bu escobar uyuşturucu baronu pablo escobar'dan mı geliyor
-
"Ben işten istifa ettiğimde de çevremdeki insanların %90'ı büyük bir risk aldığımı ve hata yaptığımı söylediler. Şimdi ise bunu söyleyen arkadaşlarım bana hangi kaynaklardan sınava hazırlandığımı soruyorlar. " kısmı beni benden aldı...
-
Cok guzel umut verici bi yazi olmus tesekkurler elinize saglik
-
@escobar_p bu yazıyla da bir rekora daha imza attığını söyleyebilirim: 18 beğeni ile sanırım TY FORUMDA en çok beğeni alan yazı rekoru da sana geçmiş oldu:)
-
@Antimülakat Tek rakibim Michael Phelps
-
@escobar_p hocam ben yeniyim buralarda . kaç puan almıştınız acaba
-
@brifing 86.5 - 96 arası değişiyor genel olarak... YDS 70 olsaydı tabii biraz daha yukarıda olabilirdim. YDS'ye hazırlanın...YDS'ye hazırlanın... YDS'ye hazırlanın
-
@escobar_p yds 82.5 . senin gibi günde 4 saat çalışarak 90 üzeri alabilir miyim yani (geçen sene kpss kursuna gittim)
-
@brifing Günde 4 saat çalışmadım Yazımı iyi okuyunuz
-
@Hipokrat ve @guyan-gelmiş sizin sorularınıza da cevap vereyim. Evet escobar ismi oradan geliyor KPSS'nin kapasite ölçen bir sınav olduğuna inanmıyorum. En önemli nokta aaa bu çıkmaz,bunu atlayayım dememek. Herşey çıkıyor arkadaşlar.
Hukuk'ta kullandığım kaynaklar:
Ahmet Nohutçu - Kanunname (Anayasa/İdare/İdari Yargı): Bu kitap Kamu Yönetimi sorularını yapmanıza da yardımcı oluyor.Kamu Yönetimi için bir çalışma yapmadan 15 neti bulmamı sağladı.
Ceza Hukuku ve CMUK: Ceza için kanunu okumanızı tavsiye ederim.Teori bölümü için ise herhangi bir dershane kaynağı yeterli olacaktır. (CMUK çalışmadım,bu da benim hatam)
Medeni Hukuk/Borçlar Hukuku: Tan Tahsin Zapata
Ticaret Hukuku: Ayşe Sarıca
İcra-İflas: Mehmet Özbey ( Kitabı sadece bir kere okuyabildim,3 kere tekrar eden bütün soruları yapacaktır)
Hukukta bol konu tekrarı öneririm. Benim yaptığımı da yapmayın.CMUK çalışın,epey soru geliyor Keza İcra-İflas içinde aynısı geçerli. Çıkmış soruları mutlaka çözün ama bağımlı kalmayın. Özgün Soru Bankası olarak Külliyat'ı çözdüm,genel olarak beğendim.
-
İktisat için çalıştığım kaynaklar: (En fazla başarılı olduğum alan)
Zeynel Dinler - Mikro İktisat Konu Anlatımı
Nurdan Aslan - Makro/Para-Banka/Kalkınma-Büyüme
Türkiye Ekonomisi bölümüne çalışmadım zira yüksek lisans alanım buydu.Fakat çok kapsamlı kitaplar tavsiye etmiyorum bu konuda.Çıkmış Sorular'a bakmanız yeterlidir. Çıkmış Sorular derken tabi ki sadece sorulara değil,Zeynel Dinler'in kitabındaki çözümlerle ilgili tüm açıklamaları da okuyun.
Hiç İktisat altyapısı olmayan arkadaşlar,öncelikle youtube'da ücretsiz olarak sunulan "İhtiyaç Akademi" iktisat konu anlatım videolarını dinlemenizi tavsiye ederim. Sonra kitaplara geçiniz.
Soru Bankası olarak "Zeynel Dinler - Çıkmış Sorular"... Çıkmış Sorular'a çalışırken Zeynel Dinler'in Mikro İktisat kitabını da açın.Konu anlatım kitabında olan bazı kavramlar ya da konuların hiç soru olarak çıkmadığını göreceksiniz.Ya çıkarsa demelisiniz ve o bölümlerden nasıl bir soru olur diye kafanızda kurgulamalısınız. Bunu yaparsanız başka soru bankasına ihtiyacınız yok. Makro için bunu yapmanıza gerek yok...
Maliye: (İyi olduğum bir alan)
Cengizhan Doğruyol-Maliye ve Themis Maliye kitaplarına eş zamanlı çalıştım.Birbirlerini tamamlayan kitaplar. 3'er tekrar yaptım... Soru Bankası olarak sadece Optimus Maliye'yi çözdüm. (2015 basımını)
Vergi Hukuku'na Nurettin Bilici'nin kitabından hazırlandım. TVS ise çalışmadım.
-
@escobar_p eyvallah hocam eline sağlık.sabır azim gerekli işin özü bu galiba
-
Muhasebe: (En kötü olduğum alan)
13.75 nette kaldım ve açıkçası 25 net hedefliyordum. O yüzden buraya kaynak yazmam yanlış olur.
Bunun dışında Genel Kültür ve Genel Yetenek bölümlerine sakın çalışmamazlık yapmayın.
Şahsen Genel Yetenek bölümüne çalışmadım zira bu bölümü yapacağımı zaten biliyordum.Eğer altyapınız sağlamsa rahatsınız.Ama yine de Türkçe Dilbilgisi sorularına bakın...Çalışmayanın yapabileceği sorular değil.Matematik ise ALES tecrübesi olanlara göre kolay.
Genel Kültür'de ise Ramazan Yetgin'in videolarını 2'şer kere dinleyip,Evveliyat Tarih'i çözdüm.Tarihin tamamını doğru yaptım fakat Coğrafya'da çalışın Yine onun da videoları internette mevcut...
Şimdilik bu kadar
-
@escobar_p "Hayatın ve tutacağın yol hakkında tereddüde ve kararsızlığa düşüp de bir ışık aradığın zaman, fikrini soracağın kimseyi iyi seç." Siz bu konuda iyi bir örneksiniz kararlılığınızın karşılığını almışsınız mutlu oldum sizin için Herkes kendi cehenneminde kavruluyor bana göre kimisi için bu yaş benim için başka sebepler. Demişsiniz ya spor yapın evde pelte gibi oturmayın işte bu 2016 kpssmi yakan sebeplerin başında geliyor maalesef. Hareketsizlik kilo aldırdı, kilo almak mutsuz etti, mutsuzluk sevdiğim şeylere ilgisizleştirdi, daha çok mutsuzluk ve sınava bir ay kala hop depresyon sonuç kpss pert. Tabi sebep sadece bu değildi ama etkisi büyüktü. Yazınızı çok işgal etmeden bende tecrübemi paylaşmak istedim, tebrik ederim ^_^
-
@escobar_p Bir yazı içerisinde 11 tane ve 1 tane de bundan koyarak bir yazı da 12 simge kullanma rekorunu da kapmış durumdasın TY de yöneticiler dışında 3 ve üstünde bir rekora imza atanları engelleme kararı aldık, Allah'tan iki rekorla burada olmana çok mutluyuz.
-
-
Hocam Nohutçu için hakimlik sınavına hazırlanan hukukçu arkadaşlarım hatalar olduğunu ve themisi tavsiye ettiklerini söylediler. -Ahmet Nohutçu yüzünden hakimlik sınavını kazanamayanlar varmış gibi bir efsane de var.- Themisten çalışıyorum ama Nohutçu kalbimde bir yara İki kitabı da az çok bilen birileri fikir beyan ederse çok memnun olacağım.