29 Aralık 2019 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
Her türlü alacak faizleri MSİ'dir yazıyor GİB sayfasında ama yayınlanınca görürüz tabi
-
@frieddmann valla bence de dediğiniz gibi hocam
-
@Abdurrahim arizi olması gibi mümkün değil net MSİ. arızı kazançların neler olduğu tek tek sayılmış. Zaten soruda almış olduğu faiz MSİ kabul edilecek 86/1_d göre beyan edecek.
-
@frieddmann 2.000 lira olduğu için beyan sınırının altında da onu sormuyor tabi soruda.
-
@Abdurrahim, içinde söyledi: 29 Aralık 2019 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
@kemankeşş tekrar bakıyorum hocam gelir vergisi kanununa..
Arızi Kazançlar
Madde 82
(4783 sayılı Kanunun 7 inci maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003)Vergiye tâbi arızi kazançlar şunlardır :-
Arızî olarak ticarî muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar.
-
Ticarî veya ziraî bir işletmenin faaliyeti ile serbest meslek faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi, henüz başlamamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hâsılat.
-
Gayrimenkullerin tahliyesi veya kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar ile peştemallıklar (kiracıya ait tesisat ve malların tahliye ve devri sırasında kiralayan veya yeni kiracıya devrinde doğan kazançlar dahil).
-
Arızî olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil edilen hâsılat.
-
Gerçek usulde vergiye tâbi mükelleflerin terk ettikleri işleri ile ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar (zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili dahil).
-
Dar mükellefiyete tâbi olanların 45 inci maddede yazılı işleri arızî olarak yapmalarından elde ettikleri kazançlar.
Bir takvim yılında (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 10 milyar liralık(*) (305 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2019 yılı için 33.000 TL.) kısmı gelir vergisinden müstesnadır.
Hiçbirine girmiyor bence yukarıda verilen örnek. Msi ye daha uygun gibi. 1-2 güne açıklanır sorular, görürüz cevabı, bilemiyorum ben de
Menkul Sermaye İradının da hicbir maddesine girmiyor. Temerrut faizi alacak faizi degil ki. Orada dikkat edersen parantez acmis her turluden ne kast edildigi yaziyor. Her türlü Alacağın faizi diyor yani rehinli alacak adi alacak vs. Her turlu faiz demiyor. Ben de arastirdim gelir idaresi teblig yayinlamis temerrut faizi gelir vergisine tabi degildir diye iptal olabilir
-
-
@Abdurrahim güncel rakamlar önemli değil. 2200 beyan sınırı altında kalıyor beyan etmeyecek. Ama yine MSİ :),
-
104 nolu seri tebliğde soyle yaziyor: Temerrüt faizi, borçlunun borcunu ödememesi halinde, normal faiz dışında ödemeye mecbur olduğu faizdir.
Borçlar Kanununun 103 üncü maddesinde, "Bir miktar paranın tediyesinden temerrüt eden borçlu mukavele ile daha az bir faiz tayin edilmiş olsa bile, geçmiş günler için senevî yüzde beş hesabile tediyesine mecburdur. Akidde doğrudan doğruya veya taksite raptedilmiş komisyon şeklinde yüzde beşten ziyade bir faiz şart edilmiş ise, bu faiz de temerrüd eden borçludan istenebilir." denilmektedir.
Bu hüküm gereğince, borç veren kimse borçlunun borcunu zamanında ödememesi halinde, normal faiz dışında bir faiz daha talep edebilmektedir. Ortada alacaklı yönünden normal faiz dışında bir menfaat daha sağlanmakta ise de, temerrüt faizi 2279 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Kanununun şümulüne giren bir muamele olmadığı cihetle, bunların vergi matrahı içinde mütalaâ edilerek vergilendirilmesi düşünülemez.
Bilgi edinilmesi ve gereğince işlem ifası önemle rica olunur.
Bu soru iptal edilmeli. Cunku temerrut faizi menkul sermaye iradi da degil arizi de degil
-
@frieddmann 86/1-d diye girerseniz güncel rakamlar tabi ki önemli hocam ama haklısınız. MSİ bence de. Gelir Vergisi kanunuyla alakalı özelge yazan birimde arkadaşlar var. Onlara da sorucam
-
@resen7 msi olacak doğru hocam
-
GVK Md 75 6. Bent: "Her nevi alacak faizleri (Adi, imtiyazlı, rehinli, senetli alacaklarla cari hesap alacaklarından doğan faizler ve kamu tüzelkişilerince borçlanılan ve senede bağlanmış olan meblağlar için ödenen faizler dahil.)
Bu hüküm gereğince msi olduğunu düşünüyorum.
-
@kemankeşş Gelir Vergisi Kanunu'nun 75'inci maddesine göre, sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kâr payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır. Aynı maddenin 6 numaralı bendinde ise, kaynağı ne olursa olsun; her nevi alacak faizlerinin (Adi, imtiyazlı, rehinli, senetli alacaklarla cari hesap alacaklarından doğan faizler ve kamu tüzel kişilerince borçlanılan ve senede bağlanmış olan meblağlar için ödenen faizler dâhil.) menkul sermaye iradı sayılacağı hüküm altına ALINMIŞTIR NET MSİ
-
@frieddmann neye itiraz edeceğinizi merak ettim hocam:)
-
Hem çok düşünmekten oluyor normalde işaretleyin geçeceğimiz sorular sınav anı neden bir ipnelik vardır kesin deyip aklımızı karıştırır anlamak güç
-
Menfaat kaynaklı iştirak sorusunda, son çıkan kitaplardan birinde aynı soru mevcuttur orda da kişi kaçakçılık suçu ile vergi ziyaına sebep oluyordu ve kişiye kesilen 3 kat ceza menfaati sebebiyle iştirakçiyi de aynı şekilde kesiliyordu. Hatırlayanlar için cevap 12'ydi bahsettiğim kitapta.
-
@Estevez mükellefin ödevi başlıklı soruya itiraz edicem soru da hangisi mükellefin ödevi değildir diyordu. Beyanname vermek mükellefin ödevi diye sayılmamış
-
@frieddmann şekli ödevi değildir diye soruyordu şıklar şekli ödev ama vergiyi ödemek maddi ödev hocam
-
@Estevez aynen maddi ödev vardı bir şıkta
-
@frieddmann Hangisi şekli ödevlerinden değildir diyordu soruda.
-
@Estevez ben tartışmaya girmek için yazmadım o soruyu itiraz edicem. 213 sayılı kitabı açın bakın mükellefin ödevi başlıklı kısmına beyanname vermek yazıyı mu
-
@frieddmann bildirimde bulunmak beyanname vermek anlamına geliyor. Tabi ki itiraz edin ben merak ettiğim için sormuştum