29 Aralık 2019 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
@Dumspirospero hakem sorusu bariz net diyorsunuz da bariz yanlış bir şıkkı açıklamalı olarak anlattık. Doğru yapmışsınızdır tamam, ama Diğer sıkkın doğru olduğunu mu iddia ediyorsunuz?amacım polemik değil de,diğer şıkkın yanlış olduğu ortada değil mi gerçekten?
-
@city-of-justice kanun diyor ki lafza bak eğer lafız açık değilse ruha bak ruha bakarken de amacına ve yerine bak yani en basit şekliyle boyle açıklanır herhalde kanun metnini okuyan zaten anlar başka şeye bakmaya bile gerek yok
-
@RootofAllEvil ivedi yargılama sorusu çok bariz %100 hatalı ve iptal edilmeli hangi hocaya sorsam öyle diyor az biraz mevzuat araştırması yapsan çıkan sonuç yine aynı kesin iptal. OHAL KHK'sı ve CB Genelgesi bu kadar açık ve netken olmayan kurulu doğru kabul etmek hukukla izah edilecek bir yanı yoktur.
-
Hatta şunu söylersem daha açık olacak sadece lafız uygulansaydi yorum yöntemleri diye birşey zaten olmazdı
-
Yorum yöntemleri varsa ruhu araştırmak için var amacsal yöntem yanlış demiyorum sorunun birden çok cevabı var diyorum ve bu konuyu burda kapatıyorum daha fazla yazmicam
-
@city-of-justice idarece tarh sorusu da bariz yanlış resen tarh olacak. İdarece tarha ikmalen veya resen tarh durumlarından sonra gidilir
-
@kule34 VUK diyor ki lafzı ve ruhuyla hüküm ifade eder diyor eğer ki lafzı açık değilse konuluşundaki maksat ve hükümlerin kanun yapısındaki yerine göre yorum yapılır diyor. Yani lafzı açık değilse amaçsal ve sistematik yorum devreye girer diyor. VUK''ta aynen böyle diyor. Biz VUK gibi kanunu değil de neyi dikkate alacağız?
-
@RootofAllEvil Hocam o soruda hiçbir hata yok kesinlikle idarece tarh dogrudur. İstersen AİHM de git sonuç değişmez.
-
@bcbc3434 hocam aşırı söylediniz gçeen sene kolay bir sınavda 81.2 sapmalı bir de 2016 79.9 ile kapttı bu sene bir tık daha geçen seneye göre daha zor gibi sorular
-
Arkadaşlar burdaki yorumları gördükçe çok şaşırıyorum. Evet herkes emek verdi, herkes istiyor, herkes gergin ama öyle net sorular için öyle zorlama yorumlar yapılıyor ki insan sadece gülüyor. Her yanlış soruyu hukukta yorumlayarak bi yerlere çekebilirsiniz zaten ama bu bi şeyi değiştirmez. İptal edilebilecek tek soru edilebilir/edilir sorusu. Ki o soruda da cevap çok netti ama kanun maddesini yanlış yazılmış olması iptal ettirebilir.
Bunun dışında özelleştirme kurulu sorusu doğru. Hala iyukta geçiyor. Kanunda olan bi şeyi neden sormasınlar ben onu hala anlayamadım. Misal bakanlar kurulu kaldırıldı ama bakanlar kurulunu şıklara koydular. Soru yanlış mı olur, bu nasıl saçma bi düçünce ?
Yorum sorusu da doğru. Soruda açık ve net olarak kanunun ruhu nedir diyor o da eşittir amaç. Bu kadar yani. Şıklar çeldirici diye soru yanlış demek çok saçma. Bu şekilde neredeyse sınavın yarısını şıklar üzerinden iptal etmeleri gerekir.
Hele tanıma ve tarh soruları gibi çok açık ve net soruların bile yanlış olduğu konusunda yorumlar okudum ki inanamadım gözlerime. İnanılmaz bi yer burası. Haklı olarak itiraz edenler var o da hmk sorusu ama iş artık o iptalse bu da iptal olsun benim yanlış çünkü seviyesine gelmiş. Yazık.
-
@RootofAllEvil hocam 2016 gibi olma olasılığı var mı 79.9 geçen sene aşırı bir hareketlilik vardı forumda hatırlarsanız baya iyiler vardı bir nebze sakin sanki
-
@bcbc3434 hocam o hoca yıllarını vermiş bu işe aşağı yukarı doğru üzerinden tahmini mantıklı geldi
-
@ozanjames hocam kanunun ruhu eşittir amaç doğru söylemişsin ama eşittir amacsal yorum, sistematik yorum,bilimsel yorum lütfen yorum yöntemlerinin neden ortaya çıktığını araştıralım sadece bunu neden çıkmıştır yorum yöntemleri tekrar söylüyorum dediğiniz doğru ruh eşittir amac doğru ama siklarda amacsal yorum yöntemi diyordu amaç sadece amacsal yöntemle bulunmaz diğer yöntemler de onunla beraber uygulanır
-
@ozanjames Kaldırılan birçok şey halen kanunlarda geçiyor keza Bakanlar Kurulu veya Başbakan gibi. Çünkü yeni değişikliklere göre kanunları güncellemiyorlar. Özelleştirme Yüksek Kurulu kaldırıldı yok artık tüm yetkiler Cumhurbaşkanlığına geçti. Bu şeye benzedi son peygamber Hz. Muhammed değildir Hz. İsa'dır demek gibi son derece temelsiz hukuk dışı illegal bir şeyi iddia etmek ve kabul etmek gibidir. Tekrar söylüyorum Özelleştirme Yüksek Kurulu kaldırıldı 793 Sayılı OHAL KHK'sı ve 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ortada. Tüm yetkiler Cumhurbaşkanına geçti. Sorduğum dersane hocaları ve üniversiteden idare hukuku prof. hocalarım da aynen böyle söylüyor kesinlikle iptal..
-
saygıdeğer üstatlar idarece tarh doğru boşa başvurup paranızı heba etmeyin. ama amaçsal için başvurulur. artık 23 ocakta barajı göreceğiz inşallah Allah hakkımızda hayırlısını versin. herkes emek verdi tabii olarak girmek istiyor. inşallah hak eden girer.
-
@city-of-justice öyleyse ivedi yargılama sorusu da doğru kanuna göre sorulmuş kanunda hala özelleştirme yüksek kurulu ifadesi geçiyor. Eğer kurul lağvedildiyse yasama organının çıkaracağı kanunla bu ifadenin değişmesi gerekir.
-
23 ocağa kadar soruların iptal edileceğini beklemeyin 1 yılı bulabilir süreç. İlk cevaplara göre netlerinizi değerlendirin.
-
@kilici erken ödeme indiriminde talep üzerine indirilebilir diyor yani resen degil, kanunda yazan resen indirim soruda ise talep üzerine indirim deniyor
-
@RootofAllEvil Haksızlık karşısında Susan dilsiz şeytandır der Hz. Muhammed...Siz yanlışı savunmakla anca kendinizi tatmin edersiniz ama aynı zamanda binlerce gencin vebalini de alıyorsunuz öteki dünyada kul hakkıyla karşı karşıya kalırsınız. Yanlıştan nemalanmak acizliktir. Özelleştirme Yüksek Kurulu kalktı dostum kalktı istesen de istemesen de kalktı tüm mevzuat ortada 793 Sayılı OHAL KHK ve 3 Sayılı CB Genelgesi. Tüm hocalarım yanlış hatalı soru ve iptal edilmeli kesinlikle diyor.
-
@city-of-justice hocam kendinizi inandırırıp umut bağlamayın gerçekten bunlara, sonra kendiniz üzülürsünüz, bu soru gerçekten iptal olmaz, iptal olur kesin diyip de mutlak doğru soruyu gölgelemeyin