BDDK Meslek Personeli İlanı 2019
-
İlan 125 kişi diye sevinmeyin. 25 kişi hadi kıyak olsun maksimum 30 kişi alır... Mülakatta kıyım yapmayı sever BDDK...
-
Ve meşhur ilan geçen sene içimde ukte bırakan ilan geldi. Ama malesef şartlar yüzünden bu uktemi bir sonraki ilanlarına ertelemek zorundayım. MTA ilanına başvurmak için o kadar gittim geldim o yoldan vazgeçemem artık ilan bir gün erken gelse belki şartlar farklı olurdu ama vardır bunda da bir işaret nasip diyoruz artık.
Öncelikle iki kadro için konular aynı fakat sınavın soruları farklı olacak.
Murakıpla başlayayım bu mesleğin aurası her zaman farklıdır kurum içinde onlara bakış açıları olsun iyidir yani beton yetmeme durumu olabilir öyle söyliyim siz anlayın bu mevzuyu maaş hususunda çözecekler mi bilemiyorum en son dava süreçleri vardı sonuç nedir bilmiyorum neyse sizde bunu sınav esnasında farkedeceksiniz zaten gözetmenleriniz o üstatlar olacak.
Tercihiniyap.nette geçen seneki sorular birebir var oradan bakabilirsiniz. İngilizce kısmı ise A4 kadar bir paragraftan 10 tane ingilizce soruya ingilizce cevaplar yazacak şeklindeydi en altta ise 10 kelime vardı. Ben 0 temel ile anca 10 alabildim diğer ders barajları geçmiştim.
Hukuk uygulama esaslı sorular. Muhasebe monografi üzerine değil bol rakam içeren işlem kayıtları,mali analizi sadece formülleri bilmek üzerine değil gerçekten yapabilmek üzerine kurgulanmış şekilli güzel sorulardı.
Bankacılık kısmında birebir deneyimim yok lakin arkadaşlarımın bahsetmeleri üzerine konuşuyorum daha çok teorik bilgiye yönelik, net bilgi içeren sorular. İngilizcesinde çeviri sorulan kısım burası sınava kısa süre var ama doğru yol izleyerek yapılabilir. İntte çeviri metotlarını gösteren videolar var onları izleyip sınav zamanına kadar makale çevirisi çözün makale bulmakta zorlanıyorsanız kurumun sitesini ingilizce yapın oradan translate üzerine kopyala yapıştır şeklinde ilerleyebilirsiniz. Kısa sürede en mantıklı bu geliyor sadece kelime ezberleyerek yapamazsınız pratiğe dökmeniz lazım. Ee sen nasıl 10 almayı başardın diye sorarsanız bunlara yakın çalışma mantığı izledim fakat murakıplıkta çeviri sormadılar patlayanzi ingilizce bilmeden ingilizce soruya ingilizce cevaplayamazsın ama çeviri yapma ihtimalin var ama şansında yanındaysa bildiğin kelime gelme şartıyla.
Kpss sürecinde gördüğümüz ana 4 lü ders grubu dışında kalan kısım için bir şeyler söyleyecek olursak. İstatistik,ekonometri için direk net bir soru sorabilir ama seçim şansı tanıyor orada diğer soruyu seçebilirsin. Ama işletme iktisadını, finansal yönetimi vb. için net soru sormaz onu diğer konularla harmanlayarak sorar o yüzden baskı oluşturmayın üzerinizde kaynak önermek gerekirse METİN KEMAL ERCAN Değere Dayalı İşletme Finansı işe yarayabilir. İstatistik içinde ortalama hesaplamalarını,medyan problemlerine bakabilirsiniz max bu olur yani.
Sınavı güzel uyguluyor kurum. Çantalarınızı içeriye sokturuyor sınav arası sandviç muz içeren kumpanyanızı veriyor.
Kpss 90 üstü yapmayı başarabilmiş,ingilizcesi olan adayın yeri murakıplık kısmıdır kolaya kaçmanın kişinin kendi bilgisine hakaret olacağını düşünüyorum.
Ocak ayıyla beraber ilanlar duracaktır ingilizce kursuna kaydolun ya da maddi durumunuza göre bir çalışma izleyen ama ingilizcenizi halledin. Geçen sene bu sınav benim içim bir milat oldu ingilizcenin önemi çok iyi anladım sizlerde umarım gereken önemi verirsiniz.
Herkese bol şans diliyorum. -
@Pigaçu ne bakımdan o.o
-
@genclerbirlikli Daha önce sınava biri olarak düşündüm sadece
-
@Pigaçu BDDK sınavına basvurmadim bile İstanbulda diye
-
sınav test mi ?
-
Geçen sene bankacılık uzman yardımcılığı sınavında iktisat ve maliyeden soru çıkmadı mı?
-
@sinan-taylan klasik yazılı, tükenmez kalem kullanılıyor, hesap makinesi serbest
-
@genclerbirlikli Şimdi anlaşıldı
-
@miyopkeynes murakıplık sınavı daha zor olur
-
Madem istatistik bölümünden alim yapacaksınız ey bddk, neden p13 puan türünü kullanmazsıniz. Dünden beri ilanı okuyorum yok,p12 veya p13 puanı yok. Neden vallahi anlam veremiyorum. Çok üzgünüm
-
Bankacılık uzman yardımcısında da mı monografi yok?
-
Arkadaşlar murakıplığa mı yoksa uzman yardımcılığına mı başvurulmalı ?
-
@esraesra Yine mi hakka gireceksiniz yani?
-
@justlawyer Dostum p4-p5 puanların kaç? Var mı hukuktan girecek olan başka tanıdığın?
-
@Mülkiye_17 bankacılık uzman yardımcılığı kısmında Maliye iktisat bir başlıkta soruldu diye hatırlıyorum hocam . Geçen yılın sorularinda vardır
-
@dzndr, içinde söyledi: 2019 SPK Uzman Yardımcılığı Alım İlanı
Evet arkadaşlar. Gerçekten uzun bir sınavı bitirdik. 150 kişilik salonda ortalama 50 katılım vardı. Birinci gün sabahtan sonra ayrılanlar oldu. İngilizcesi basitti aslında günlük sormaya gayret etmişler ama dil dediğinde basit bile olsa bir pratik olacak.
Sorular aklımda kalanıyla şöyle.
HUKUK
Objektif iyi niyet Subjektif iyi niyet
Borç borç ilişkisi
Nispi defi mutlak defi
Ceza hukukunda içtimaİlişkilerini açıklayın.
Kast ile taksiri örneklerle açıklayın. Bilinçli taksir ve kastı aşan suç arasındaki farkları tartışınız.
Borçlar hukukunda nispilik ilkesi nedir? İlkenin istisnası var mıdır?
İflasta sıra cetvelinde neler bulunur? Kim düzenler, nasıl itiraz edilir?
Ahmet ABC şirketinin %10 ortağı Neşe, Ayşe ve XYZ şirketi adına Müge yönetimde. Herkesin şirketi tek temsil yetkisi var. Ahmet'in telkiniyle Neşe 10 milyonluk taşınmazı 5 milyona Ahmet'e satıyor. Cezai sorumluluğu nedir? Sahte imza kullanılırsa sorumluluk nedir? Şirket satarsa sorumluluk nedir?
Alacağın devrinin hukuki sonuçları nelerdir? İpoteğin feri olması ile ilişkisi nasıldır?
İKTİSAT
Arbitraj
Faiz paritesi
Mikro kredi
Para çarpanı
Etkin piyasalar
Philips eğrisiÜretim imkanları
Klasik ve Keynesyen teoride tüketim tasarruf
Sabit kur tam sermaye hareketleri durumunda para politikası neden etkin değil?
Talep ve maliyet enflasyonunu açıklayın. Döviz kurundaki beklenmedik artışın sonucunu açıklayınız.
Kardinal fayda teorisinde toplam fayda ile fiyat verilmiş, diğerinin fiyatı nedir?
MALİYE
Vergiden kaçınma
Tobin vergisi
Otomatik istikrarlandırıcı
Vergi çarpanıBütçe açığının tasarruf ve büyüme üzerindeki etkilerini hoş olmayan artimetik kuramına göre tartışınız.
Tam sermaye hareketleri durumunda esnek kur varken genişletici maliye politikasının etkisi nasıldır.
Denk bütçe her yıl olmalı mıdır? Avantaj - dezavantajlarını yazınız.
Verginin karşılıksızlığını örneklerle açıklayınız.
MUHASEBE
70 puanlık maliyet muhasebesini de içeren monografi. 30 puanlık şirket oranları ile piyasa oranları karşılaştırması
SPK daha kolay deniyordu ama size hazırlık soruları gibi olsun. Alan konusunda Sayıştay vs kurumların çıkmış sorularının çözümlü hallerini bulabilirseniz çalışın, çok iyi oluyor
-
Bankacılık uzman yardımcılığında iktisat ve maliye tek oturumda mı oluyor, yoksa ayrı ayrı mı? Geçen sene bddk uzman yardımcılığına girmiştim maliye ve işletme aynı kağıtta tek oturumdaydı. Aynı şekilde mi olacak?
-
@underwood şuan siz benim hakkıma girdiniz o kişi ben değilim
-
@underwood ayrıca bu dünyada hastalık, ölüm, kaza gibi şeylerde var. Kendi acınıza sebep insanları yargılamayın.