2020 Kaymakamlık Sınavı.
-
@Aslan-Reyiz soru değişikliği çok saçma degilmi sonuçta o sorunun cvpi hatalıysa insanlar yanlış düşünmeye sevkeder ve kafa karıştırır mantıken iptal deseniz bir nevi hocam
-
Ben insanlardan para ve fiskal seklinde sorulmayip kafa karistiran sorunun da iptali icin bastirmalarini beklerdim o soru da tam dogru sekilde yoneltilmemis.
-
Ösym soruyu ya değerlendirme dışı bırakarak iptal eder yada hata yok diyecek.Yüksel hoca acıklamasında cevabı değişmeli diyor geçen sene de hatalı soru vardı ve iptal edilerek değerlendirme dışı bırakıldı .Tarih ve türkçe soruları da sıkıntılı kanaatimce ama bakalım bu 3 soru ile ilgili ösym ne diyecek.
-
@buhayatta, içinde söyledi: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
Ben insanlardan para ve fiskal seklinde sorulmayip kafa karistiran sorunun da iptali icin bastirmalarini beklerdim o soru da tam dogru sekilde yoneltilmemis.
Aynen ben o soruya da düştüm, fiskal (maliye), parafiskal (para) politikası, ben para fiskal i görünce hemen atladım para politikalarına
-
@can-mavi yani eğer hem maliye hem para politikasını soracaksan , ya para ve maliye dersin ya da parafiskal ve fiskal dersin, hadi kafa karsitirmak istiyorsan para ve fiskal dersin, bunu demek yerine para fiskal diye sormak nedir
-
@can-mavi tartisma cikartmak icin degil de sadece ogrenmek icin soruyorum bu soru itiraza konu oldu mu
-
@Aslan-Reyiz vallaha hocam bu konuyla ilgili kitap makale okumadigim sey kalmadi.arz egrisinin hissedilir sekilde kaymasina arz soku deniyor dunyada.tdkya gore şok, reel konjukture gore şok, çevre vergisi, ani olmasi, şiddetli olmasi yeni bir vergi olmasi, bunlari yuksel hoca olmazsa olmaz olarak sart koymus.ancak arz şoku ille şok yapacak şekilde olacak diye birsey yok. hoca arz şokunun bilincli olarak oluşturulmamasi gerektigini de yazmis ama cok yuksek oranli kurumlar vergisi arz soku yapar demis. E bu da bilincli oluyor??? Cok yuksek oranli yapilinca bilincsiz mi oluyor? Sonra hoca demis ki arz azalmis ama ne kadar azalmis belirsiz diyor. peki ayni mantikla ani petrol artisi arzi azaltir ama ne kadar azaltir? E bu da belirsiz degil mi? Kendi içinde tutarsiz bence bu aciklama. Hoca soru iptal olsun dese anlarim en azindan butuncul birsey iddia ediyor derim. Ama neyi neden iddia ettigini ben anlamadim.
-
@Aslan-Reyiz ÖSYM’nin söz konusu soruda bir değişiklik yapmayacağını düşünüyorum.
-
@buhayatta sizinde dediğiniz gibi arz eğrisinin hissedilir şekilde kayması gerekir. Petrolde ani demesi şirketleri/kişileri 70 dönemindeki gibi hazırlıksız ve ani yakalamasından dolayı şok olarak değerlendirilir. Kurumlar vergisi özelinde bakacak olursak zaten şok etkisi yaratmaz sebebi ise kurumlar vergisinin şirketlerin bir yıl boyunca elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesidir. Şirketler bu vergiye karşı önlemlerini alırlar ki soruda zaten oran felanda belirtmemiş 0,0000001 artmasıda mı arz şoku olarak değerlendirilecek. Birde as yi her kaydırana arz şoku demişsiniz o da yanlış bir düşünce, o zaman örneğin asgari ücret artışı maliyetleri arttırır as yi sola kaydırır arz şoku mudur o zaman türkiyede her yıl arz şoku yaşanıyor. Bunlar danıştığım hocalar ve kendi yorumumdur amacım tartışmak değil.
-
@ryu753 petrol fiyatlarinin ani %1 artmasi arz şoku mu ? Arz sokudur ya da arz soku degildir demeniz kafi.
-
@buhayatta 70 yilinda petrol fiyatlarinin ani artmasi degil kat ve kat artmasi arz soku yaratti.sorun ani olmasi degildi.o konuyu biraz arastirabilirsiniz.
-
@ryu753 Birde as yi her kaydırana arz şoku demişsiniz o da yanlış bir düşünce, o zaman örneğin asgari ücret artışı maliyetleri arttırır as yi sola kaydırır arz şoku mudur? .... evet arz sokudur
-
@ryu753 evet cevap alamadim petrol fiyatlarindaki ani %1 lik artis arz soku yaratir mi yaratmaz mi?
-
@can-mavi o zaman her yıl arz şoku mu yaşanıyor? Arz şoku beklenmedik olağandışı ve yeni uygulamalarla gerçekleşir, asgari ücret artışı her yıl olağan bir durum ve şirketler buna göre kar marjı ve ürün fiyatlarını ayarlarlar yani arz şoku felan olmaz.
-
@ryu753 peki kurumlar vergisi bir günde 2 katına çıkarılsa arz şokuna sebep olmaz mı?
-
@ryu753 2 kere sordum cevap???
-
@ryu753, içinde söyledi: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
@can-mavi o zaman her yıl arz şoku mu yaşanıyor? Arz şoku beklenmedik olağandışı ve yeni uygulamalarla gerçekleşir, asgari ücret artışı her yıl olağan bir durum ve şirketler buna göre kar marjı ve ürün fiyatlarını ayarlarlar yani arz şoku felan olmaz.
Dostum evet onlarda da arz soku yaşanır,neyse benim daha fazla merak ettiğin bir konu var ve amacım sadece ogrenmek; para fiskal sorusuna itiraz eden oldu mu
-
@ryu753 ????
-
@ryu753 herkese cevap yazdiniz benim sorumu gormezden geliyorsunuz???
-
@ryu753 ???