21 - 22 Kasım 2020 İdari Yargı Hakimliği Sınavı (Mezun)
-
@azy
hocam doğrudan kast sorusundan emin miyiz? oturduğu yer tamamen camla kaplı diyor. failin arada cam olduğunu bilmediğini anladım o detaydan ve olası kast dedim cam için.
bir de sevk irsaliyesinden emin miyiz? kendi aracıyla taşıyordu adam malları aldıktan sonra. kendi aracıyla kendi malını taşırken sevk irsaliyesine gerek var mı? aracı taşıyıcılar için gerekli diye biliyorum ben.
iktisat sorularının hepsi doğru eminim. -
@kamuadayı
özür dilerim. tek vergi sorusunu atladım. tüketim yaptım onu emin değilim. diğerleri doğru. -
@azy geçici vergi diyor herkes ama o sorunun cevabi bence vergi mahsubu
-
@efe_yakup
vergi mahsubu mükellefin idareden alacağına karşılık olarak idarenin kendi alacağından vazgeçmesi hocam. onun cevabı kesinlikle geçici vergi -
@efe_yakup "Yıllık beyanname ile beyan edilen gelir veya kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilir. Mahsup işleminin yapılabilmesi için, tevkif yoluyla kesilen verginin beyannameye dahil edilen gelir veya kazanca ilişkin olması gerekir. "
Soruda aynen yukarıdaki durumdan bahsediyordu.
-
@lawyer77
Önerge salt çoğunlukla verilir bu tartışılıyor mu soruyu mu hatırlayamadınız ben çok net okudum öneri diyordu cevap salt çoğunluk -
@efe_yakup
mahsup edilen şey ödenen geçici vergi işte hocam bahsettiğim şey bunun kısa meali.
soruda sorulan farklı birşey. devletin gelirleri özellikle vergi gelirleri belli dönemlerde artar. kurumlar vergisi nisan ayında gelir mart ayında gibi. fakat devletin giderleri yıl boyunca devam eder. bu nedenle gelir gider hesabını uyumlaştırmak için 3 ayda bir geçici vergi gibi uygulamalar yapar idare. soruda asıl sorulan buydu. -
@vi̇nni̇e-jones
salt çoğunluk hocam öneriyi soruyordu. aptal gibi yanlış yaptım tek sorudan gidersem hayata küserim. -
@kamuadayı hocam tabiki emin değilim %100 diyemem. Ben öyle olduğunu düşünüyorum.
Sevk irsaliyesi sorusu: matrah dan çalıştım biliciden de şimdi kontrol de ettim. Eğer taraflar taşıyorsa ya da taşıttırıyorsa sevk irsaliyesi, ücret karşılığı nakliye firmasına taşıtılıyorsa taşıma irsaliyesi düzenlenir ve araçta bulunur deniyor. Kaldıki fatura sevkte taşınmaz. E fatura vs olabilir. Fatura 7 gün içinde ayrıca düzenlenecek olabilir. Fatura önden düzenlenmiş sonradan sevkiyat yapılabilir vs.
Kast sorusu: Burada daha önce bir soru görmüştüm bir hasmını öldürmek için arabaya bomba koyarsan mala zarar verme ve hasmının şoförünün ölümünden de doğrudan kastla sorumlu oluyorsun çünkü muhakkak olacağını biliyorsun. Eğer soru cam detayını önceden vermese ve dese ki ateş etti adamı vurdu ama camlarda kırıldı, o zaman cam kırılması olası olurdu. Ama soru olaydan önce tamamı cam kaplı diyerek, camların kırılmasını %100 e getiriyor tıpkı araca bomba konması gibi. Bu durumda doğrudan kasta yönelim vardır diye düşünüyorum. Ceza hukukçusu değilim tabi yanlış olabilir.
-
@azy, içinde söyledi: 21 - 22 Kasım 2020 İdari Yargı Hakimliği Sınavı (Mezun)
Merhaba. Hatırlayabildiğim ve forumdan gördüğüm kadarıyla soruları derledim. Hatam olabilir. Emin olmadıklarıma soru işareti ekledim.
Vatandaşlık 3.soruyu hatırlayan var mı ben siyasal hak değildir diye okudum ve grev ve lokavt yapmıştım. Sitede siyasi haktır diye verilmiş ve dilekçe hakkı denmiş.
Bir de hmk dan 1 soruyu hatırlayamadım.
GK GY
Türkçe
- Değişkenlik bilinemezlik
- ???Hangi cümleden sonra; Iv.
- Tarihimiz kurgulanmış
- ?? Teorisini insanlarla yansıtıyor.
- Benzetme yoktur
- Yazım yanlışı TDK
Mat
- 5/6
- 30^3
- Ad 10
- 8 42531
- ??? Fog fonksiyon -4 ya da -1
- 10^x cevabı 20
Tarih
- 19.yy Türkçülük Dil tarih
- Örgin
- Temsil heyeti başkanı
- Avicenna ibni sina
- Duatepe sakarya
- Kervansaray
- Paris barış
- Mc yabancı okullar ile ilgili görüşme yapmadı.
- Tulumbacılar
- ??? Serbest cumhuriyet fırkası: ekonomik buhran ya da soyvet tehdidi sebebiyle batı desteği
- Tımarlı sipahi
- Kadro dergisi
Vatandaşlık
- Mülga
- Anayasa şikayeti bireysel başvuru
- ?? siyasal olmayan hak grev ve lokavt
- İlk seçilen cb 2014
- Hangi durumda cb ve tbmm aynı 1 ve 3
- Geçerli oyların salt 25.000.001
ORTAK ALAN
Any
- Meclisin tatili 1 temmuz
- Hsk karma komisyon
- Kamu denetçiliği tbmm başkanlığı
- Anayasa değişikliği 367
- Meclis soruşturması önerge 301
- Uluslararası anlaşma 1 yıl
- En yaşlı üye
İdare
- İdareye şikayet
- Tayin 15 gün
- Belli istekliler arası 5 katılımcı
- Yetki gaspı
- İlçe idare şube başkanı
- Danıştay 2 ay
- Mal bildirimi şubat 2025
İyuk
- Başkanlar kurulu
- Van ve antalya
- En son husumet
- Uyuşmazlık danıştay ve asşiye hukuk
- İvedi temyiz 15 gün
- Mosyu 3 + 3
- İvedi de yd itirazı yoktur
Medeni
- Evlat edinen soyadı
- ??? taşınmaz satış vaadi şerh 10 yıl değil
- 300 geçerli
- Çocuk doğmadan babalık davası açabilir
- Alt vasiyet
- Ön alım şerh 10 yıl
- Mirastan çıkarılma aile hukuku yükümlülük ihlali
Hmk
- Küçüğün tanıklığı yeminsiz
- ??? Senetle ispat
- Delil olsa da yemin teklif edebilir.
- ??? süre vermeden reddedilir. Hukuki sebep
- Feri müdahil hüküm kesinleşene kadar yanlış
- Red sebebi öncüllü: sürenin geçmesi ve kesin hüküm verilmesi
- ???
İDARİ YARGI
Borçlar
- Ödemezlik defi
- Hakkaniyet ayırt etme gücü olmayan
- Olumlu tesadüfi geciktirici
- Borcun tamamı için makbuz verildiyse faiz saklı tutulmuştur.
- Zarurette yanlış olan tazminat ödemez.
- Taşınır rehni zaman aşımını işletmez yanlış şıktı.
- Emprevizyon yanlış şık sürekli borç doğuran sözleşme olma zorunluluğu
Ceza
- Tr mağdur adalet bakanı
- İade ağır ceza
- 2si de doğrudan kast
- Tekerrür 3
- ??? Denetimli serbestlikte ek yükümlülük getirilmeyebilir.
- Özel af hak yoksunlukları
- Taksirli mahkum yanlış 1 ve 3 araç müsaderesi ve oy kullanmama
Vergi
- Menkul kıymet sürekli ticari kazanç
- Genel usülsüzlük zamanaşımı 2 yıl
- ??? Tipiklik
- Geçici vergi
- Sevk irsaliyesi
- Haksızlık tazminatı ödeme emrine dava
- Mirasla geçen vergi aslı ve gecikme zammı
- Amortisman bilanço
- Ödeme emrine itiraz 19 nisan
- Defter onay süresi önceki ay
- Hapis cezası gerektirmeyen defterin tasdik edilmemesi
- Mali tatil 1 20 temmuz
- Gelir vergisi ölünce 4 ay
- Süreye dair yanlış olan günde başlangıç dahil edilir yanlıştı.
İktisat
- Likidite
- s 0.4
- Monopol uzun dönem mr mc eşit aşırı kar
- ??? çapraz yansıma doğruymuş.
- U 50/px
- Sübvansiyon transfer
- ??? Tek vergi hammadde yaptım. Cevap tüketim.
Şu vatandaşlık sorusuna çok takıldım. Soru hangisi siyasi haktırı mı sormuştu? değildir miydi? Hatırlayan var mı?
-
@azy
irsaliye sorusu dediğiniz gibi de olabilir ben de düşündüklerimde emin değilim. ama kitaptan baktıysanız öyledir hocam. kendi malını taşırken neden irsaliye kullansın aracı taşıyıcı kullanıyor diye düşündüm.
bahsettiğiniz kast örneğinde fail hedefinin şoför kullandığını biliyor gibi geldi bana. o ihtimali de değerlendirerek yapmış sanırım. cam sorusunda tamamen camla kaplı olduğu için camı fark etmemiş gibi geldi bana. kastın unsuru olan bilerek ve isteyerek kısmındaki bilme kısmı yok gibi düşündüm. olası kast dedim o yüzden. tabi unutmuş veya yanlış düşünüyor olabilirim ekstra çalışma yapamadım malesef alan bilgilerimle yorumlamaya çalıştım.
sizin dedikleriniz de doğru olabilir. -
@lawyer77, içinde söyledi: 21 - 22 Kasım 2020 İdari Yargı Hakimliği Sınavı (Mezun)
@lawyer77, içinde söyledi: 21 - 22 Kasım 2020 İdari Yargı Hakimliği Sınavı (Mezun)
Arkadaşlar anayasada azami süre sorusu Kamu Baş Denetçisi ve Meclis başkanı dedik ya
Aym üye seçimi 2/3 - Salt- Basit (3 tur)
Hsk seçimi 2/3 - 3/5 - Ad çekme (3 tur)E bunların da süresi aynı olmadı mı? Bu soruda 2 cevap yok mu? Hatam varsa lütfen düzeltin. Ben mi soruyu yanlış anladım yoksa başka bir şey mi var?
Cevap gelmemiş kızmayın ama upluyorum. Var mı düşüncesi olan?
Hocam acizane ben ad çekmeyi oylamada tur sayısı olarak görmedim. Neticede ad çekmede oy kullanılmıyor. Bu yönüyle Hsk seçimini 2 tur olarak hesap edebiliriz.
-
Hocam bakanlığın bu konuda özel bir tebliği bile varmış. Vergi mahsubu ve iadesi diye. Burada geçici vergi ibaresi geçmiyor. Ayrica bildiğim kadariyla geçici vergi sadece ticaret ve serbest meslek kazanci için geçerli. Ama burada bütün bir gelir ve kurumlar vergisinden bahsediyor. Geçici vergi de olabilir cevap yani ösym bunu sormak istemiş olabilir. Ama bence vergi mahsubu olarak açiklayacak cevabi.
-
@azy
hangisi siyasi haktır diyordu hocam hatıelıyorum. dilekçe -
@efe_yakup
doğrudur hocam. mevzuatta yazan ile sizin düşünceniz arasında bir sıkıntı yok zaten. ben sorunun kastettiği şeyin farklı olduğunu düşünüyorum. kısaca gelir gider denkleştirmesi dediğimiz maliyedeki olgudan bahsediyordu sanırım. tam soruyu hatırlayamıyorum. bunun da en temel aracı geçici vergidir. belki de yanlış yorumlamışımdır tabi olabilir. -
@efe_yakup Kardeşim yat uyu cidden o sorunun cevabı net geçici vergidir.
-
@kymkm109 hmk da eksik olan inşai hükümler geriye yürümez z vatandaşlıkta siyasi hakkı soruyordu
-
@kamuadayı
Amacım tartışmaya girmek veya cevabimi doğru kabul ettirmek değil. Bu soruyu biraz da sallayarak yapmıştım. Ama çikinca araştirdim. Vergi mahsubu daha öne çıkıyor. Ayrica geçici vergiyi sormak istese 3 aylik bir beyannameden söz ederdi diye düşünüyorum. Tevkif yoluyla vergilendirmeden bahsediyordu soruda. Hayirlisi olsun, yarin öğreniriz inşallah. -
@city-of-justice :))
-
@efe_yakup Tevkif yoluyla vergiden tek bir kelime dahi yoktu kardeşim