1 Kasım 2020 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı
-
@karar hocam bi şeyler deniyorsunda olmuyor.Absürdlüğe özel bi ilgim var ama yaratıcı olursa.
-
Arkadaşlar anketi ara ara paylaşacağım. Lütfen doldurmayanlar doldursun. Facebook grubunda paylaşılmadıysa paylaşılsın.
https://onlinepoll.me/tr/poll/result/sayistay-kac-dogrunuz-var
-
@Hasso hani kötü niyetli değildin biz de seni artıladık bide . Neyse .
-
Bu arada anketi ilk paylaştığımda 70-72 arası olanların yüzde içindeki payı %23’lerdeydi. 66-69 çok azdı. Şimdi 70-72 arası düşerken 66-69 arası yükseliyor. Gitgide taban aşağıya kayıyor. 65-64’ü görecek bu gidişle. Umudu yüksek olanlar en başta kullandı oyunu. Gitgide bıçaksırtı olanlar da kullanıyor. Hayırlısı artık.
-
@cenk 44 -20 benimde
-
@Hasso, içinde söyledi: 1 Kasım 2020 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı
Senyoraj a itiraz eden olacak mı?
Senyorajda nasil bir sıkıntı var hocam ?
-
@cenk benim de 42 alan 25 gkgy
-
@Hasso seçeneklerde en uygunu oydu ama cevap o değil. İtiraz eden olursa iptal olabilir. Enflasyon vergisi ile senyoraj geliri aynı şey değil.
-
@onuktekin katılıyorum.
-
@Hasso, içinde söyledi: 1 Kasım 2020 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı
@karar hocam bi şeyler deniyorsunda olmuyor.Absürdlüğe özel bi ilgim var ama yaratıcı olursa.
Monografi çözüyordum anlamadım dediğinizi neyi deniyomuşum ben . Açıklama bekliyorum .
-
Zahmet olmazsa birisi de trollere özel bir liste hazırlayabilir mi kendi aralarında eğlensinler .
Biz de gerçege daha yakın saptamalar yaparız . -
@onuktekin Erdal Ünsal dan baktım belirli durumlarda senyoraj=enflasyon vergisi demiş, üşenmezsem itiraz edecem
-
Benimde 44-16 hepinize başarılar..
-
@Hasso ben de İsmail türk ün maliye politikası kitabında görmüştüm öyle hatırlıyorum
-
Pareto maliye kitabında(2017 mavi kapaklı) senyorajı emisyon geliri olarak tanımlamış ve sürekli para basan bir hükümet enflasyona sebep olur bunun neticesi ise para ikamesidir demiş ve eklemiş para ikamesi yaşanılan bir ekonomide devlet senyoraj gelirinden mahrum kalır. Dolayısı ile enflasyon vergisi para basma ile ilişkili olduğundan senyoraj geliri ile bağlantısı olduğunu söyleyebiliriz.
-
@LioN dolaylı olarak bağlantısı mevcut ama soruda direkt sorduğu senyoraja çıkıyor,iptal edileceğini sanmıyorum
-
Soruyu tam olarak bilmiyorum. Lakin enflasyon vergisi veyahut senyoraj tanımlarının birbirlerinin yerine duruma göre kullanılabilir olduğu çıkıyor bu ifadeden. Eğer soru böyle ise evet iptal edilmez gibi.
-
Senyoraj geliri: Paranın üretim maliyeti ile üzerinde yazılı değer arasındaki fark kadar devletin gelir elde etmesi.
Soruda ifade ettiği ise para basmanın sonucunda enflasyonun artmasına müteakip kişilerin ellerinde tuttuğu paranın değerinin azalması diye anladım.
Nitekim devlet içerisinde altın parçacıklar olan taklit edilmesi imkansıza yakın teknoloji kullanarak (vb kağıdın değerini artırıcı) para basmaya kalksa senyoraj geliri elde etmeyebilir. Ancak borçlanma yerine para basılması ister altın ister gümüş gibi maden (ki bunlarda senyoraj= 0)dahil olmak üzere her durumda enflasyon yaratır. Dolayısıyla kişilerin ellerinde tuttuğu paranın değeri düşer bir nevi paranın üzerine konulmuş vergi etkisini doğurur. Sorunun cevabının enflasyon vergisi olması gerektiğini düşünüyorum. -
@mermaiden enflasyon vergisi senyoraj sonucu oluşan bir durum. Birbirine iç içe kavramlar,neden ve sonuç şeklinde. Her ikisinde de devlet gelir elde ediyor. Şıklarda enflasyon vergisi olsa evet iptal edilmeli. Ancak devletin elde edeceği gelire yoğunlaşırsak senyoraja da yanlış diyemeyiz, iptal edilmesi oldukça güç duruyor
-
@law senyoraj başlık enflasyon vergisi başlığın alt maddesi gibi düşünün. Alt maddeyi değil de direkt başlığı sormuş