Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcılığı Alım İlanı 2020
-
Hatırladığım spesifik sorulardan biri maliyeden: kamu borç stokunun sermaye piyasaları üzerine etkisini ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre ayrı ayrı açıklayınız.
-
@blcmert
en az 3 iktisatçıyla 2 saat aralıksız program yapabileceğimiz bir konu maşallah
hmb teftiş kadrolarında makro yorumlara önem veriyor. vmyde de beklemeliyiz zannediyorum. ki son sınavlarda örnekleri de var. -
Hukuktan hatırladiklarim ;
-Yetki devri ve imza devri nedir? Arasındaki farklıliklar nelerdir
-Anayasa mahkemesi bireysel başvuruyu açıklayın. Vergi tarh edilmemesi gereken birine vergi Tarh edilmiş ve bununla ilgili bireysel başvuru şartlarını yazın.
-Borc ilişkisinde borcun kaynakları nelerdir açıklayin.
-Birde hikaye vermiş medeni hukuk ile ilgili 4 soru sormuş bu hikayeden. Zilyetlik mülkiyet ve ceza hukuku ile ilgili- Tanım sormuş 3 tane : soruşturma-kovustuma , haksız rekabet diğerini hatırlamıyorum
-
İktisat
-tam sermaye hareketliliğinde sabit kurda genişletici maliye politikası ve sermaye hareketliliğinin olmadigi esnek kur sisteminde genişletici para politikasınin sonuçlarini tartışın.
-Bir örnek vermiş firmaların oranlarını vermiş hangi piyasa olduğunu söyleyin ve özelliklerini açiklayin gibi bı soru vardı devami da var hatırlamıyorum
Maliye politikasınin araçları nelerdir ve Türkiyede son yıllarda ne şekilde uygulaniuor yorumlayinBu kadar hatırladım hatırlayan varsa ekler
-
Muhasebe
- Monografi sormuş çok zorlamamislar kolay sayılırdi. Dönem içi yevmiye kayıtlari, dönem sonu kayıtları, gelir tablosu istemiş
-bir işletmenin 6 tane finansal oranını 2 yıllık ve sektör ortalaması olarak vermiş likitide durumunu, mali durumunu, faaliyet durumunu , kar durumuju sormuş
-yine işletme ile ilgili maliyet ile ilgili veriler vermiş satılan mallar maliyetini sormuş
-2 tane vaka vermiş yevmiye kayıtlarini sormuş
- Monografi sormuş çok zorlamamislar kolay sayılırdi. Dönem içi yevmiye kayıtlari, dönem sonu kayıtları, gelir tablosu istemiş
-
@duha diğeri ise “ bütçe hakkının tarihsel gelişimini ana hatlarıyla anlatarak türk anayasasındaki bütçe hakkı hükümleri göre değerlendiriniz.” Sonra “maliye politikası amaçları nelerdir ve aralarındaki çatışmaları açıklayınız” vardı bir de
-
İşletmenin birim değişken maliyeti 4 TL, satış fiyatı 15 TL, Sabit maliyetleri 400.000 TL, Satış adedi de 90000.
İşletmenin yaptıgı analize göre fiyatları yuzde 20 arttırırsa satısları 70000 e düşecek, fiyatları yüzde 20 düşürürse satısları 120000 e çıkıyormuş.
Firma için en karlı satış fiyatı nedir ?
Tam emin olmamakla buna benzer bir soruydu. -
-
Bu sorunun cevabına ne dediniz hocam ?
-
@duha
Açıkçası maliye notlarımda şu şekilde yazmışım ama hatırlamazdım.
-Bütçe hakkına ilişkin ilk metin: 1215 Magna Carta
-TR'de bütçeye ilişkin ilk düzenleme: 1855 Bütçe Nizamnamesi
-TR'de bütçe hakkına uygun bütçe hazırlanmasına zemin: 1876 Kanun-i Esasi
-TR'de bütçe hakkına uygun olarak hazırlanan ilk bütçe: 1909 (ilk modern bütçe)
-TR'de ilk bütçe mevzuatı: 1911 Muvazene-i Umumiye -
@blcmert @Bir-İki ben bu soruya Kar = (Fiyat-Değişken Maliyet)xSatış Miktarı - Toplam Sabit Maliyet formülünden yola çıkarak cevap verdim ve arkadaşı tebrik ederim soruyu birebir yazmış.mevcut fiyat politikasında karı 590.000 fiyatı artırsa karı 580.000 fiyatı düşürünce de karı 560.000 oluyordu.ben de cevap olarak mevcut uyguladığı fiyat politikasının daha iyi olduğunu yazdım.başka sonuca ulaşan arkadaş varsa da paylaşırsa sevinirim.
-
Ben de aynı sizin gibi yaptım hocam. Mevcut fiyat politikasını devam ettirmelidir dedim.
-
Arkadaşlar iktisattaki piyasa türü sorusunu Herfindahl-Hirschman endeksine göre mi çözdünüz yoksa N firma yoğunlaşma endeksine göre mi ?
Ayrıca bu iki endeks arasındaki fark nedir hangi sorularda Herfindahl-Hirschman endeksini hangi sorularda N firma yoğunlaşma endeksini kullanıyoruz. -
dostum o sorunun cevabını ben direkt oligopol yaptım.aklıma iki endeks de geldi ancak o soruya cevap olarak endeks bazında değil de doğrudan düz mantıkla az sayıda firmanın paylaşması hangi piyasadır diye sorulduğunu düşündüm oligopol dedim.CRN endeksi sorulmuş olsa CR2 mi CR4 mü diye bilgisini verirdi zira CR4 olsa cevap monopol olurdu çünkü firmaların payları toplamı zaten %100 oluyordu ancak sorunun devamında gelen bu firmaların anlaşması mümkün mü sorusu CR4e göre çözülmesini anlamsız kılardı.Hirschman endeksi için de zaten karelerini aldığında oligopol çıkıyordu yani 1800 üstü bir sayı çıkıyordu.zaten bu sorunun devamındaki firmaların anlaşmaya gitmeleri mümkün mü sorusu cevabın oligopol olduğunu açıklıyor bana göre zira aralarında anlaşmalı anlaşmasız modelin bulunduğu tek piyasa oligopol. düz düşününce de az sayıda firma oluşu oligopole çıkıyor.farklı düşünen ya da eksik gördüğüm bir durum varsa başka arkadaşlar müdahale ederse sevinirim.
-
@bekirov-s imza. Benim aklıma endeksler gelmedi bile.
-
Cevap için sağolun hocam.
-
Sözlü sınava gireceklerin listesi açıklanmış
-
Arkadaşlar yazılı sınav puanımızı nasıl öğrenebiliriz. HMB SINAV sitesinde görünmüyor
-
@merveogutcu CİMER'e yazınca bilgi veriyorlar.
-
@ruki̇ye-aydin teşekkür ederim