13 May 2020 12:19

Birlesme haliyle mufettis vb unvandakilere sevimsiz geliyor hakli olduklari taraflar elbette vardir. Birlesme halinde daha etkili denetim olur olmaz bu durum ayri bir mevzu. Ancak bizim konu biraz da gunden gune artan isyukune ragmen meslegin hak ettigi özluklere kavusmasiydi. Denetim isinin saglikli olabilmesi icin bagimsiz olmasi esastir. Yerelde il mudurlugu bunyesinde bunu gerceklestirmek bazen zor oluyor. En buyuk problemlerden biri su ki, mesala bir is mufettisi denetim yapar, bagli oldugu grup baskanligina doner, raporunu yazar, rapor ilgili calisma ve is kurumu il mudurlugune geregi icin gonderilir. Isverenin o mufettise ulasma ihtimali cok dusuk. Ancak yerelde telefon gelir bir acarsin falanca denetmen gelmis bana onun numarasini ver onu soyle yapacagim boyle yapacagim diye tehdit eder, isverenin Kuruma gelmesini saymiyorum bile, peki seni koruyan kim? Önce Allah sonra kendin veya yine denetmen arkadaslarin. Risk fazla ise ona karsi bir seylerin sana taninmasi lazim ki motive olasin, daha guclu ve azimle calisasin. Daha cok calisip daha az maas olayi degil sadece. Sahsen ben daha yetkisiz bir denetmen yrd olarak ustadimla tehdit, küfür ve darp etmeye yeltenilen bir denetimi engelleme olayi ile karsilasmis biriyim. Merkezdekiyle ayni özluk olmasa da sube muduru/merkez muduru maasi ile mufettis/uzman maasi arasi bir yere konumlandirilabilir. Ilaveten daha rahat, daha bagimsiz bir calisma ortami olabilir, grup baskanligi tarzi bir olusumun istenme sebebi de budur. Yerellikteki bu problemin sadece rotasyon ile cozulebilecegine inanmak uzun vadede bir arti saglamayacaktir. Siz de bir sey begenmiyorsunuz, bize iş lazim diyen arkadaslar da umarim denetmen olur ve bu yolda bize katilirlar. Cunku isin icine girdiklerinde bize hak vereceklerine eminim. Her meslek mensubu kendi mesleginin daha iyi sartlara sahip olmasi icin çabalar, cabalamak zorundadir da. Örgutsel kültür, meslek kültürü bunu gerektirir. Tamamen kisisel dusuncelerimdir, katilmayanlara da saygim sonsuz.