@sınavuzmanyrd Dostum şimdi bizim meslekte daha doğrusu kurumda temel sorun şu; Denetmenler ile Müfettişlerin iş temposu bakımından turne dışında gerçekten bir fark yok. Denetmenler olarak ayda ortalama 20'şer rapor çıkarıyoruz. Çalışma başlıklarımız şöyle;
Kayıt dışı istihdam denetimi, ihbar şikayet.
Muvazaalı boşanma.
Gelir Tespiti
İnşaat denetimi
Sahte sigortalılık/sahte işyeri denetimi kayıt inceleme.
Oda kayıtları ile hizmet kazanımı.
OSGB Denetimleri.
İş kazalarında sigortalılık tespiti.
Kaç başlık saydım, bunun yanında rehberlik/bilgilendirme de yapıyoruz zaman zaman yapılandırma dönemlerinde.
Müfettişlerin iki temel çalışma alanı var keza şu da ciddi bir haksızlık, kayıt dışı istihdam denetimi yapıyoruz der müfettişler her fırsatta hayır dostum o iş bizim bu konuda müfettişlerin yapmış olduğu bir iş yok.
Üç temel başlıkta işlerini değerlendirebiliriz;
Asgari işçilik
Hastane denetimleri
İş kazalarında sigortalılık hariç tespit.
Bak 3 başlık. Küçümsemiyorum elbette özellikle asgari işçilik bir derya. İş kazaları da bir genelge hükmü ile denetmenlerden alınalı daha 3 sene olmadı o da denetmenlerin işiydi.
Söylemek istediğim denetmenler müfettişlerden üstündür değil. Ancak denk olmak da inan ki hakkı denetmenlik mesleğinin.
Her iki meslek de Yetki sınavı ve Yeterlik sınav + mülakatından geçiyor. Bu da denk olunan bir diğer alan. Daha az özlük hakkı, daha ağır iş yükü, aynı yetki yeterlik koşulları ile denetmenlerin bu denli geriye atılmasındaki tek sebep müfettişlerin daha fazla ve nitelikli iş yaptıklarına dair propagandayı daha iyi yapmasıdır. Yoksa kesinlikle denk olması adına hiçbir makul gerekçe göremiyorum ben.
Ha şu var, ayrı bir unvan ile denkleştirme olursa dahi şu olmalı buna katılıyorum, mesleğe mulakatla alım bitirilip Teftiş gibi güzelce sınavla alım yapılmalıdır. Bugüne dek çoktan gelmeliydi bu sistem bunu da hep söyleyenlerdenim. Mesleğin niteliğinin yükselmesi adına kesinlikle gerekli bir adım bu.