2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@dumanli @genclerbirlikli 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun. kanunun tam ve doğru ismi bu. yasin çoban'ın kitabinda Merkez Bankası 1715 sayılı Türk Parasi Koruma Kanunu ile kurulmuştur diyor. lakin 1715 sayılı kanunun ismi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ve TCMB 1715 sayılı kanun ile kurulmuş. yazarların kaynakları ne merak ediyorum, bizi mi kopartıyorlar anlamadım ki
-
Çok kolay muhtemelen ama hala anlatamadigim bir konu var.
Müşterek kararname dediğimiz olay
İlgili Bakanin teklifi+başbakan karari+cb onayı şeklinde mi?Eger bu dogruysa
İlgili bakanin teklifi+bakanlar kurulu karari +cb onayi
Seklinde olan kararnamenin adi ney?
Biri bunu aciklasin bana bir zahmet. -
@luthor Bakanlar Kurulun'nun bütün işlemleri Cumhurbaskanı'nın onayına tabi. Bu işlem Bakanlar Kurulu kararı ile oluyor. Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yapılıyor. Kolektif işlemdir.
Vali yardımcısı(valilik görüşü ve bakanlık onayı müsterek kararı ve cumhurbaskanı onayı) veya kaymakam(icisleri bak. müdürler encumeninin önerisi ve icisleri bakanı onayı müsterek kararı ve cumhurbaskani onayı) atamaları ise müşterek kararname ile yapılır karma islemdirler.
Kolektif işlemlerde birden fazla iradenin aynı anda aynı yönde(karşılıklı değil) açıklanması ile olur.(kurul kararları)
Karma işlem bir sıra takip edilerek aynı yönde ve aynı konu ve amaca yönelik açıklamalar sonucu olusan işlemlerdir. (Müşterek kararnameler)
Bildiklerim bunlar hocam umarım yardımcı olur. Hatam varsa affola. -
@onuktekin 2017 Kaymakamlık Sınavı içinde söyledi:
@luthor Bakanlar Kurulun'nun bütün işlemleri Cumhurbaskanı'nın onayına tabi. Bu işlem Bakanlar Kurulu kararı ile oluyor. Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yapılıyor. Kolektif işlemdir.
Vali yardımcısı(valilik görüşü ve bakanlık onayı müsterek kararı ve cumhurbaskanı onayı) veya kaymakam(icisleri bak. müdürler encumeninin önerisi ve icisleri bakanı onayı müsterek kararı ve cumhurbaskani onayı) atamaları ise müşterek kararname ile yapılır karma islemdirler.
Kolektif işlemlerde birden fazla iradenin aynı anda aynı yönde(karşılıklı değil) açıklanması ile olur.(kurul kararları)
Karma işlem bir sıra takip edilerek aynı yönde ve aynı konu ve amaca yönelik açıklamalar sonucu olusan işlemlerdir. (Müşterek kararnameler)
Bildiklerim bunlar hocam umarım yardımcı olur. Hatam varsa affola.Özet olarak vali ataması bakanlar kurulu kararı ile olur. Kolektif işlemdir. Vali yardımcısı ve kaymakam atamaları müşterek kararname(üçlü kararname) ile olur karma işlemdir.
-
@onuktekin Tesekkur ederim hocam anladim.Bakanlar kurulu kararinin'' ...... kararname'' seklinde bir ismi yok anladigim kadariyla.
-
vali ataması ösym 2011 kaymakamlık sınavında karma bir işlem olarak cevaplandırılmış.
soru 70
http://www.osym.gov.tr/Eklenti/3554,kaymakam20110201skpdf.pdf?0
-
@luthor Bakanlar Kurulu kararı ile olur demek yeterli bence. Baska bir ifade ben de bulamamıştım @kombassankoma şıklarda kolektif yok o soruda. Zaten şüphe de oradan geliyor. Kesinlikle kolektif olmalı cevap fakat test sinavi olsa kolektifi vermezse karmayı isaretleyip geçerim
-
@onuktekin çok saçma değil mi o zaman. bir sorunun 2 cevabı mı var. kolektif kabul etseydi cevabı o yapardı ösym zaten. bir de bakanlar kurulu kararından önce içişleri bakanlığı inhası, ataması için öneri yapması, bakarlar kurula bir idare gösterisi olarak yazı yazması da bence işlemi karma işlem yapar. yani karma işlemin içinde kolektif işlem de gayet olabilir. mesela il özel idaresi genel sekreteri atayacaz peki bu nasıl bir işlem olur. teklif ve karar var, basit mi diyeceğiz, karma mı.
-
@kombassankoma bence ÖSYM'nin karmayı kabul etmesi saçma. İçişleri Bakanı'da Bakanlar Kurulu içinde kolektif işleme uyuyor bu yüzden. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri'nin ataması karma işlem. Üst ast ilişkisi olsa basit işlem olurdu veya doğrudan vali yada bakan atasaydı basit işlem olurdu. Disiplin cezası verseydi de yine basit islem olurdu.
-
@luthor 2017 Kaymakamlık Sınavı içinde söyledi:
Çok kolay muhtemelen ama hala anlatamadigim bir konu var.
Müşterek kararname dediğimiz olay
İlgili Bakanin teklifi+başbakan karari+cb onayı şeklinde mi?Eger bu dogruysa
İlgili bakanin teklifi+bakanlar kurulu karari +cb onayi
Seklinde olan kararnamenin adi ney?
Biri bunu aciklasin bana bir zahmet."İçinde kollektif işlemin bulunduğu karma işlem"
Bu yüzden karma işlem cevabını kabul ediyor Ösym
-
@giovani belediye meclisi kararları da içinde kolektif işlem olan karma işlem mi olmuş oluyor o zaman? Belediye meclisi kararları kolektif işlem, bakanlar kurulu kararları gibi. İçisleri bakanı Bakanlar Kurulu üyesi olmasaydı dediğiniz doğru olabilirdi. Söylediğiniz mantıkla kolektif işleme örnek bulamıyorum. Kurul kararları bir şekilde birinin imzasına,onayına gidiyor.
-
@onuktekin yüksek disiplin kurulu kararları, bakanlar kurulu kararları ki sadece atama kararları yok bunların içinde, ohal ilanı örneğin bir sürü kurul var hocam. birinin imzasına gitmesi değil mesele, tüm bakanlar kurulu kararını cb imzalar, bu onu karma işlem yapmaz ama. içişleri bakanı istediği kadar bakanlar kurulu içinde olsun, o zaman teklif diye bir şey de olmasına gerek olmazdı niye öyle bir şey var. içişleri bakanlığı bir yazı yazmadan bakanlar kurulu vali ataması yapmaz ki. yaparsa şekil bakımından kusurlu bir işlem olur. vali ataması yukarda arkadaşımızın da dediği gibi içinde kolektif işlem barındıran karma bir işlemdir bence de.
-
@FC-Real-GDP hocam bence kanun neyse ona bakmak lazim yasin çoban yüzünden geçen seneki mb sorusuna abidik gubidik bi sey yazanlar var. Ayni sekilde ahmet nohutcu yüzünden 3 yerine 30 yazanlar var. Piyasadaki kitaplara pek güvenmemek lazim
-
@dumanli hocam öyle deme bu yanlış yazım sınavda 3 4 puan yer
-
Vali atamasında da adım adım giden bir işlem var, icisleri bakanı önerisi bk kararı cb onayı; bu yüzden karma olur. Ama sadece kurul atasaydı o zaman kolektif olurdu. Mesela kamulaştırma için kamu yararı kararı alınması kolektif bir işlem. Adım adım gitmiyor karar alma süreci.
-
@kombassankoma yine kaymakamlık sınavında bakanlar kurulu kararlarının tümü kolektif işlem niteliğindedir cevabını kabul etmiş.https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.osym.gov.tr/TR,6005/2011-kaymakamlik-soru-kitapcigi-ve-yanitlari.html&ved=0ahUKEwiN3_Sg_4vWAhXlF5oKHQZhBq0QFggkMAE&usg=AFQjCNG7LrJrgjbKav8vVyKR290ajomSqw 75. soru.
Bu konuyu Reşit Gürbüz hoca ve Bilal Canatan hoca derste anlattıklarında özellikle kolektif diye anlattılar. Bana kolektif olması daha mantıklı geliyor. Kaldı ki kararlarının tümü kolektif işlem demiş. Valilik ataması bakanlar kurulu kararnamesi ile kaymakam ataması müşterek kararnameyle oluyor. -
@onuktekin 2017 Kaymakamlık Sınavı içinde söyledi:
@luthor Bakanlar Kurulu kararı ile olur demek yeterli bence. Baska bir ifade ben de bulamamıştım @kombassankoma şıklarda kolektif yok o soruda. Zaten şüphe de oradan geliyor. Kesinlikle kolektif olmalı cevap fakat test sinavi olsa kolektifi vermezse karmayı isaretleyip geçerim
Bakanlar Kurulu Kararnamesi hocam @luthor
-
Kafa karışıklığına gerek yok. Belirli bir sıra takip ediliyorsa karma işlemdir; içinde Bakanlar Kurulu'nun olması tüm işlemi başlı başına kollektif işlem yapmaz. Dediğimiz gibi Vali atama işlemi "içinde kollektif işlemin bulunduğu karma işlemdir". Nihayetinde karma işlemdir.
Kurul kararları da kollektif işlemdir
-
@onuktekin Tamamdır hocam sağolasın zahmet verdik.
-
Kalacak yer sıkıntısı olan birkaç arkadasa yardimci olabilirim.. Gazi iibf de giricem. Sokullu da kalıyorum burdan kızılay a ordan Beşevler e gecicem..